Hildegard Bingeniläinen

Hildegard von Bingen eli Hildegard Bingeniläinen syntyi 1098 Bermersheimissä Reininhessenissä uskovaan perheeseen jossa hänen lisäkseen oli yhdeksän lasta. Jo lapsena hänellä oli kykyä nähdä asioita, joita muut eivät voineet nähdä, kuten syntymättömän vasikan värin, kuvia kaukaisista paikoista ja menneista ajoista. Lahjakkaana lapsena hänet luovutettiin jo nuorena Jutta von Sponheimille, joka työskenteli luostarissa lähella Kreuznachtia. Jutta opetti hänelle luku- ja kirjoitustaidon, psalmien laulantaa, käsitöitä ja musiikkia. Kuudentoista ikäisena Hildegardista tuli nunna benediktiiniläisluostariin, ja Jutan kuoltua 1136 Hildegard valittiin abbedissaksi. Hän jätti jälkeensä kukoistavan luostarin kuollessaan 1181.Ensimmäiset 35 vuotta hän eli hiljaisuudessa eristäytyneenä luostarin päivittäisten askareitten parissa. Toinen hänen elämänsa 35-vuotiskausi voidaan jakaa viiteen jaksoon. Ensimmäinen alkoi 1141, kun Hildegard sai kasteensa. Kaiken päivää hän näki taivaallisia näkyjä edessään kuin hohtavan pilven sisällä. Hän kuuli ihmeitä ja selityksiä taivaallisen äänen kertomana, ja hänen käskettiin kirjoittaa kokemansa muistiin.

Näistä kirjoituksista ensimmäinen oli teologinen teos SCIVIAS (tunne tiet), joka on nykyään julkaistu myös englanniksi. Sen sanotaan olevan 'täydellisin dokumentti kristinuskosta, jossa Jumalan salaisuudet kerrotaan sanoin kuvin ja musiikin avulla'. Kirjassa esitetyt profetiat testattiin ja tallennettiin St. Bernard Clairveaux- komitean toimesta. Paavi Eugene III henkilökohtaisesti vahvisti ja luki SCIVIAS-kirjan 1147. Yhdessä yössä Hildegardista tuli kuuluisa.

Seuraava jakso kesti 1151-1159, jolloin Hildegard rakennutti oman itsenäisen luostarinsa Rubertbergiin lähelle Bingeniä. Siellä hän opetti nunnia benediktiiniläiseen elämäntapaan. Luostarista tuli kuuluisa ja se veti puoleensa tuhansia vaeltajia jotka halusivat kohdata Hildegardin. Samanaikaisesti hän aloitti erikoislaatuisen työn, joka koostui seitsemästä kirjasta:

  • LIBER SIMPLICUS MEDICINAE, myös Physikaksi kutsuttu, on kirja, jota on sanottu luonnon käsikirjaksi.
  • LIBER COMPOSITAE MEDICINAE (Causae et Curae), lääketieteellinen käsikirja oli seuraava teos.
  • SYMPHONIA HARMONIA COELESTIUM REVLUTIONUM (Harmooninen sinfonia kosmisesta vallankumouksesta) oli laulukirja, joka sisälsi 77 laulua.
  • LINGUA IGNOTA (tuntematon kieli) on nimensä mukaan kirja tuntemattomasta kielestä, jota ei ole vielä tulkattu ymmärrettäväksi. Tämä kieli sisältää 9800 sanaa ja 23 aakkosta, jotka mahdollisesti sijaitsevat samoin kuin geneettinen koodi rakentuu. Kuudentena työnä hän kirjoitti
  • GOSPELEJA, hengellisiä lauluja ja seitsemäntenä oli hänen henkilökohtainen muistikirjansa
  • APHORISMA.

Hän kirjoitti myös 300 kirjettä neuvoja kaipaaville ihmisille ja oli kirjeenvaihdossa piispojen kardinaalien, hallitsijoiden, paavin, ylimysten ja eri yhteiskuntaluokkiin kuuluvien ihmisten kanssa Saksassa ja muualla maailmassa. 1158-1163 välisenä aikana Hildegard kirjoitti toisen teologisen kirjansa LIBER VITAE MERITORUM (kirja elämän tarkoituksesta). Tässä psykoterapeuttitisessa kirjassaan hän kuvaa 35 tekijää, jotka vaikuttavat alitajuntaamme ja 35 paria neuvoja sekä ohjeita. Neuvot kertovat sairautta aiheuttavista riskitekijöistä, jotka vallitsevat ihmisen elämässä ja ohjeet johtavat meitä takaisin terveyteen ja eheyteen.

Neljännellä ajanjaksollaan hän teki neljä vaellusmatkaa Rein-, Main- ja Mosel-jokien varsilla. Näitä opetusmatkoja tehdessään hän oli jo yli 70-vuotias, ja hän matkusti usein laivoilla, ratsastaen tai jalkaisin. 1163-1173 hän kirjoitti teologisen teoksen LIBER DIVINORUM OPERUM. Tässä kirjassa, joka on Kirja Luojan Töistä, Hildegard kuvaa ihmiskuntaa ja ihmista kosmisen ympyrän keskuksessa Jumalan täydellisimpänä luomistyönä. Kirjassa on tarkka kuvaus biokemiallisesta prosessista, ihmiskehosta, joka palvelee sitä mikä tapahtuu sielussa.

Hänen kuoltuaan 81-vuotiaana 1179, hänen työlleen ei ollut jatkajaa. Hänen lääketieteelliset oppinsakin unohdettiin 800 vuoden ajaksi. Eläessään hän ei ollut opiskellut lääketiedettä eikä harjoittanut lääkärintointa.Vasta n. 40 vuotta sitten Hildegardin oppeja alettiin kokeellisesti testata Saksassa, ja potilaita on myös tämän ajan hoidettu Hildegardin menetelmillä. Hänen neuvoihinsa pohjautuvia lääkintäoppaita on myös kirjoitettu, joista Spelt-niminen on käännetty myös suomeksi. Hildegard-hoidon perustana on ruokavalio, jota täydennetään Spelt-nimisellä luontaistuotteella. Siihen liittyy myös verenpuhdistus- ja paastohoidot, jotka suoritetaan valvotuissa olosuhteissa, ja joilla annetaan alkusysäys paranemiselle. Hoidon sanotaan tehoavan hyvin mm. keliakiaan. Hildegardin musiikistakin on julkaistu nykyajan moderneilla soundeilla ryyditetty levy.

Ultra 6/95

Linkkejä:
Arno Forsiuksen esitelmä Hildegardista
The Incredible Life and Prophesies of st. Hildegard (engl.)

Hildegardin ennustuksia (suom.)


12.1.2002