Uutisia ja tapahtumia

Vuosi 2008
 

Romania on poistanut evoluutio-opetuksen kouluista!

Uusin evoluution vastainen uutinen tulee Romaniasta. Siellä evoluutio-opetus on poistettu kouluista, koska sen sanotaan sekoittavan lasten ymmärrystä sen suhteen, kuinka elämä on saanut alkunsa. Edellisen hallituksen tekemän valtakunnallisen päätöksen mukaan oppi ihmisen evoluutiosta ei kuulu enää pakollisiin oppiaineisiin. Ennen muutosta Darwinin teoriaa opetettiin 18-19 -vuotiaille. Tämä oli yleinen suuntaus myös Nicolae Ceausescun kommunistisella valtakaudella.

Luonnonvalintaan perustuvat näkemykset siitä, kuinka kalat muuttuivat liskoiksi ja edelleen muiksi eliöiksi oletettujen n. 4,5 miljardin vuoden kuluessa ennenkuin ihmiset kävelivät maan päällä, ovat nyt vain vaihtoehtoja. "Emme enää opeta evoluutioteoriaa" sanoi eräs 38 -vuotias bukarestilainen biologian opettaja.

Luonnollisesti kaikki eivät hyväksy tätä suuntausta. Mutta yleistä näkemystä edustaa hyvin seuraava kehitysministerin esittämä lausunto:

"Luuletteko, että tätä maailmaa koskevat, evoluutioon ja genetiikkaan liittyvät tutkimukset vahvistaisivat evoluutioteorian? Se on mahdotonta!"

www.romanianewswatch.com

Euroopan suurin buddhalaistemppeli Ruotsiin!

Euroopan suurin Buddha-temppeli nousee piakkoin lähestulkoon keskelle ei-mitään. Pienessa Fredrikan kunnassa odotetaan jo kovasti temppelin rakentamisen aloittamista, sillä temppelin tuoman turistiryysäyksen mukana kunta kasvaa melkoisesti. Temppelin ja oheisrakennusten rakennuskustannukset ovat arvioltaan 60 miljoonaa kruunua.
-Temppeli on suuri asia kunnalle. Emme katso asiaa uskonnon kannalta, vaan turistien kannalta. Jo nyt on tehty tutkimuksia, jotka osoittavat, etta temppelin myötä kunnassa tulee vierailemaan 100 000 turistia vuodessa. Jo viime kesänä paikalla kävi 20 000 henkiloä, vaikka temppeliä ei ole vielä edes rakennettu, kertoo Åselen kunnanneuvos Dahlberg innoissaan. Häneen otti yhteyttä korkein Ruotsissa toimiva thaimaalainen buddhistinen johtajamunkki, Värmdön temppelin luostarinjohtaja Phramaha Boonthin Taosiri.

Näköjään siis ei-kristillisiä uskontoja voidaan suosia jo pelkästään turistien kasvun toivossa! (Pohjalainen, Kesä 2008 liite)

Millaisia kummallisuuksia buddhalaisuuteen liittyy, siitä on hyvänä esimerkkinä Nepalissa ongelmaksi muodostunut jumalan nimittäminen 'virkaansa'. Tämä nimitystehtävä on perinteisesti kuulunut kuninkaalle ja tämän ylipapille, mutta kun monarkia lakkautettiin toukokuussa, joudutaan nyt miettimään, kuka nimittää uuden Kumari-jumalattaren tehtäväänsä.
  Uudeksi jumalattareksi on jo valittu 6-vuotias Shreeya, jonka pitäisi hoitaa 'virkaa' 6-7 vuotta. Kumarin palvonta kuuluu buddhalaisuuteen, mutta myös hindut uskovat Kumarin voivan tuoda onnea ja hyvinvointia.
  Eräät ihmisoikeusjärjestöt ovat pyytäneet Nepalin korkeinta oikeutta lakkauttamaan Kumarin palvonnan, koska jumala-aikanaan tyttö ei saa käydä koulua tai leikkiä ikäistensä kanssa, ja myös hänen yhteydenpitoaan perheeseensä rajoitetaan. (Pohjalainen, 7.6.08)

Järistysten uhrimäärä edelleen noussut

Viimeisten tietojen mukaan Burman järistyksen uhrien lukumäärä on jo noin 130 000 ja sen pelätään edelleen kohoavan. Kiinan järistyksen jäljiltä kuolonuhreja on puolestaan löydetty jo yli 60 000 ja Kiinan viranomaisten mukaan "se voi vielä kiivetä 70 000 - 80 000 tai jopa korkeammallekin." Kodittomiksi joutui viisi ja puoli miljoonaa ihmistä. (Pohjalainen, 25.05.08)

Susiluola voi olla jopa 134 000 vuotta luultua nuorempi!

Tanskalaisen huippulaboratorion mukaan Susiluolan asutuskerroksen maa-aines on vähintään 14 - 36000 vuotta vanhaa. Aiempi iänmääritys on antanut kerroksen iäksi jopa 148 000 vuotta. Jos tulos pitää kutinsa, arviot Neandertalin ihmisten asumisesta luolassa saattavat vesittyä. Neandertalilaisten arvioidaan asuneen Euroopassa 300 000-30000 vuotta sitten. Nyt saatu iänmääritys poikkeaa aiemmista tuloksista enimmillään 134 000 vuotta.

Kivisäleet keskusteluttavat

SusiIuola-kaivausten ajantutkijat ovat ottaneet yhteen luolasta kerätyistä kivisäleistä. Osa tutkijoita pitää niitä ihmisen tekeminä artifakteina, osa taas luonnon muovaamina geofakteina. Museoviraston arkeologinen aineisto kattaa noin 200 kappaletta. Kivisäleistä Susiluola-tutkijat ovat löytäneet iskurin, sivukaapimen, hammastetun esineen ja iskukiven. SiIttikivestä tehtyjä esineitä on pidetty ihmisen tekosina, sillä Museoviraston mukaan kivilajia ei esiinny alueella. Se on siis täytynyt tuoda alueelle.

Nenonen hätistää geologi Kinnusen ja muut artefaktilöydöksiä arvostelleet geologit tieteenalansa pariin.
-Geologit pysykööt kivissä ja arkeologit kiviesineissä. Geologeilla, jotka osallistuvat keskusteluun, ei ole kompetenssia (=osaamista), hän jyrähtää.
Museovirasto ei toistaiseksi aio jatkaa kaivauksia Susiluolalla. Viime kerran Susiluolalla kaivettiin kesällä 2006.   (Pohjalainen, 13.05.08) Katso myös Uutiset 2005/ susiluola.

Tuhoisa maanjäristys Kiinassa

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on saanut surmansa Kiinassa 12-13.05 tapahtuneessa tuhoisassa maanjäristyksessä. Uutistoimisto Xinhuan mukaan pelkästään Sichuanin maakunnassa kuolleita on yli 8500. Kiinan viranomaisten mukaan uhrien määrä saattaa nousta jopa yli
50 000. Pelkästään Sichuanissa on kuollut, hautautunut raunioihin tai kadonnut 71 000 ihmistä. Järistys romahdutti koteja, kouluja ja yhden sairaalan. Yhden kylän kerrotaan hautautuneen romahtaneen vuoren alle. Tämä 8.0 Richterin järistys on tuhoisin sitten vuonna 1976 tapahtuneen Tangshanin järistyksen, jossa virallisten tietojen mukaan kuoli n. 250 000 ihmistä.   (Pohjalainen, 20.05.08)

Myanmarin uhrien lukumäärä kasvaa

Arviot 4.5.08 Myanmarin (Burma) yli pyyhkäisseen hirmumyrskyn kuolonuhrien määrästä kasvavat jatkuvasti. Tämänhetkisen tiedon mukaan katastrofissa sai surmansa tai katosi
134 000 ihmistä. Britannian viranomaiset ovat arvelleet, että uhreja saattaa olla jopa yli
200 000. Avun tarvitsijoita arvellaan olevan n. 2,4 miljoonaa. Edessä pelätään olevan vielä toinen kuolonuhrien aalto, sillä puolella eloonjääneistä on tulehtuneita haavoja, jotka tarvitsevat nopeaa hoitoa. Burman viranomaiset pyrkivät estämään ulkomaisten avustajien tulon maahan, mikä suuresti hidastaa tehokkaan avun perille pääsyä. (Pohjalainen, 20.5.08)

Pelinappulana ruoka

"Citymaasturin kertatankkaamiseen tarvitaan saman verran viljaa kuin yhden ihmisen ruokkimiseen vuodessa. Köyhillä ei ole enää varaa syödä, sillä ruoasta on nopeasti tullut öljyyn verrattavissa oleva bisnes. Ruoan hinnan räjähdysmäinen nousu on aiheuttanut nälkämellakoita Aasiassa, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla. Haitin pääministeri joutui eroamaan. Filippiineillä kiellettiin ruoan hamstraus elinkautisen uhalla. Köyhimmät ovat myyneet työkalunsakin ruokkiakseen lapsensa.

Maailman suurin kauppajätti, amerikkalainen Wal-Mart, suunnittelee asiakaskohtaisia riisin myyntirajoituksia. Riisin hinta on noussut tammikuun jälkeen 141 prosenttia. YK varoittaa suuresta nälänhädästä samaan aikaan kun käynnissä on myös maailmanlaajuinen rahoituskriisi. Pitkään jatkunut globaali vaurastumisemme pysähtyy. Ainakin 100 miljoonaa köyhintä syöksyy kurjuuteen...."

"... Maailman väkiluku on pian yhdeksän miljardia, ja ihmiset vaurastuvat. Vaurastuessaan ja kaupunkilaistuessaan ihmiset syövät entistä enemmän lihaa ja maitotuotteita. Tuotantoeläinten kasvattamiseen tarvitaan entistä enemmän viljaa. Ja vilja on perusravintoamme: karkeasti sanoen Aasiassa riisi, Afrikassa maissi ja muualla maailmassa vehnä.

Viljasta kilpailevat nyt myös autot. Bioenergiaohjelmat siirtävät viljelijät ihmisten ruokinnasta autojen ruokintaan. Esimerkiksi Yhdysvallat tukee etanolipolttoaineen raaka-aineen viljelemistä. Myös Euroopan unioni haluaisi, että vuonna 2020 noin kymmenesosa liikenteen käyttämistä polttoaineista olisi biopolttoaineita.

Viljaa on kulutettu maailmalla jo useana vuonna enemmän kuin sitä on tuotettu. Varastoitavaksi sitä jäi viimeksi vuonna 2004. Maailman viljavarastot ovat nyt niin alhaalla, että ne riittäisivät koko maapallon väestölle enää kahdeksi kuukaudeksi. Kun varastoista ei ole enää puskuriksi, hermostuvat markkinat. Sijoittajille ruoka on pelinappula muiden joukossa." (Pohjalainen, 04.05.08)

Juutalaisten vainot

- Ja kun Pilatus näki, ettei mikään auttanut, vaan että meteli yhä yltyi, otti hän vettä ja pesi kätensä kansan nähden ja sanoi: "Viaton olen minä tämän miehen vereen. Katsokaa itse eteenne." Niin kaikki kansa vastasi ja sanoi: "Tulkoon hänen verensä meidän päällemme ja meidän lastemme päälle". (Matt. 27:24,25)

Edellä olevat raamatunjakeet tulivat väistämättä mieleen dokumentista "Aabrahamin lapset" (Yle Teema 29.04.08). Jos mikään, niin tämä juutalaisten 'toivomus' on ollut totta heidän keskuudessaan. Heitä on vainottu lähes kaikkialla, mihin tahansa he ovat menneetkin. Ja mikä pahinta, useimmiten vainoihin ovat syyllistyneet ns. kristityt. On kerrassaan käsittämätöntä, miten Jeesuksen ja apostolien julistama rauhan ja rakkauden uskonto saattoi niin pahoin vääristyä vainojen, ristiretkien ja inkvisitiolaitoksen tapaiseen toimintaan. Ja että tällaista toimintaa johtivat - ja väkijoukkoja siihen yllyttivät - korkea-arvoiset kirkonmiehet, piispat ja paavit.

Ihmeaine

Yksi merkillisimmistä keksinnöistä on varmaan Frozen smoke -nimellä tunnettu aerogeeli. Se koostuu 99.8 prosenttisesti ilmasta, johon on kokeiltu lisätä pieniä määriä mitä erilaisimpia aineita kuten piitä, hiiltä, alumiinia, volframia, rautaa, tinaa, selluloosaa, liivatetta, kumia sekä erilaisia kemikaaleja ym. Sen kerrotaan olevan keveintä ja pienimmän tiiviyden omaavaa kiinteää ainetta. Lasin tavoin se on haurasta ja läpinäkyvää. Vaikka se on lähes pelkkää ilmaa, se on hyvin lujaa. Se koostuu pienen pienistä rakeista tai hiukkasista, jotka ovat läpimitaltaan vain 2-5 nanometriä eli lähes atomin luokkaa. Niitä on kuitenkin erittäin harvassa, mikä tekee aineesta niin kevyttä. Sen muut ominaisuudet riippuvat paljon valmistustavasta.

Keksintö ei itse asiassa ole kovin uusi. Se on ollut tunnettu jo 1930 -luvulta lähtien, mutta oli unohdettuna melko pitkään. 1970 -luvulta lähtien sen erilaisia käyttömahdollisuuksia on taas alettu tutkia innokkaasti.

Se on mm. erittäin hyvä lämpöeristin ehkäisten sekä johtuvaa, säteilevää että virtaavaakin kuumuutta. Sen sulamispiste on n. 1200 astetta (C) ja se eristää lämpöä 39 kertaa tehokkaammin kuin paras lasikuitu. Niinpä se soveltuu esim. palomiesten varusteisiin. Se tuntuu kuivalta ja onkin hyvä kuivattaja. Aerogeeli itsessään on vettä imevä, mutta joihinkin kemikaaleihin yhdistettynä vettä hylkivä. Monia muitakin ominaisuuksia sillä on. NASA on tutkinut sen ominaisuuksia ja käyttömahdollisuuksia mm. avaruuslentojen yhteydessä. Sen energiaa absorvoivan ominaisuuden johdosta sitä voidaan käyttää mm. suojaamaan lentokoneiden herkkiä elektronisia laitteita tai tietokoneita.

Tätä Frozen smoke -nimellä tunnettua ainetta luonnehditaan tulevaisuuden materiaaliksi.

Linkkejä:
http://en.wikipedia.org/wiki/Aerogel
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/science/
Aerogeelin historiaa ja paljon muuta tietoa:
http://eande.lbl.gov/ECS/aerogels/aerogels.htm

Suuri inkakapina

Tarinan mukaan Francisco Pizarro ja hänen parisataa konkistadoriaan kukistivat v. 1532 mahtavan inkavaltion kokematta juuri vastarintaa. Voiko historiankirjoihin näiltä osin täysin luottaa?

Historiankirjoituksen mukaan vuonna 1532 yksi uuden maailman mahtavimmista sivilisaatioista nujerrettiin pienen sotajoukon toimesta. Francisco Pizarron ryhmään kuului vain alle 200 konkistadoria. Yleisen käsityksen mukaan espanjalaisilla käytössä olleet teräs ja hevoset olivat liikaa inkoille. Tämän jälkeen espanjalaisten mukanaan tuomat uudet bakteerit viimeistelivät inkojen valtakunnan romahduksen.

Nyt on tullut esille uusi teoria tapahtumien kulusta. Eräät historioitsijat uskovat, että vaikka teräs, hevoset ja bakteerit olivatkin osaselitys, suurin syy espanjalaisten voittoon oli kuitenkin se, että he pestasivat muita intiaaniheimoja taitelemaan inkoja vastaan.

Perulainen arkeologi Guillermo Cock on löytänyt läheltä Limaa inkojen hautausmaan, jossa eräät haudat ovat muiden alkuperäiskansojen tekemiä. Ylöskaivetuissa luurangoissa näkyy myös enemmän iskujen jälkiä kuin espanjalaisten aseiden aiheuttamia tuhoja. Lienee siis aika korjata vuosisatoja kestänyt käsitys erään suuren sivilisaation tuhosta? (TV1 16.04. 08)

 

Orgueil'n meteoriittihuijaus

Vuonna 1864, kun Louis Pasteur oli todistanut, ettei elämän spontaani sikiäminen maapallolla ollut mahdollista, jotkut ajattelivat, että ehkä elämä oli satanut tänne muualta taivaankappaleiden mukana. Sattumalta juuri tuolloin putosi Etelä-Ranskaan Orgueil'n kylän lähistölle kymmeniä meteoriitin kappaleita, joita sitten jaettiin eri maiden museoihin.

Tämä meteoriitti oli hyvin harvinaista hiilikondriittia, josta nykyäänkin tunnetaan vain muutamia näytteitä. Kun jotkut tutkijat olivat näkevinään niissä merkkejä eloperäisestä aineksesta, myös itse Pasteur kiinnostui tutkimaan niitä. Hän todisti huolellisin kokein, ettei meteoriitista löytynyt minkäänlaisia mikro-organismeja.

1960-luvun alussa eräät tutkijat innostuivat taas analysoimaan kiviä, ja kuinka ollakaan, yhdestä näytteestä löytyi kokonainen kasvin siemen ja hiilenmurusia. Tutkijaryhmä totesi kuitenkin siemenen kuuluvan kasvilajille, jota kasvoi Orgueil'n lähistöllä. Asia näytti näin ollen selvältä huijaukselta. Kun hiilikondriitin kastelee, se muuttuu pehmeäksi, jolloin sen sisään on helppo työntää mitä vaan. Meteoriitin rakenne kuitenkin puhui sitä vastaan, sillä siinä oli samanlainen lasimainen pinta, joka muodostuu meteoriittiin sen kuumetessa ilmakehässä putoamisensa aikana. Tämä lasimainen kerroskaan ei siedä vettä, mutta koska se oli täysin ehjä, sen kasteleminen ei ollut todennäköistä. Sitten joku huomasi, että tuo kerros olikin liimaa! Joku oli nähnyt suuren vaivan pehmittäessään näytteen, muovaillessaan sen takaisin muotoonsa ja entisöidessään pinnan liimalla.

Meteoriitin kappaleita tutkittiin taas 2000 -luvulla ja jälleen jotkut olivat näkevinään niissä merkkejä elämästä. Tällä kertaa kimpaleista oli paljastunut Maassa tuntemattomia aminohappoja ja sinibakteerin kaltaisia rakenteita. Näytti siis siltä, että ne olivat peräisin ulkoavaruudesta. Suurin osa mikrobiologeista ei ole hyväksynyt näitä väitteitä, mutta kiistely jatkuu. Orgueil'n meteoriitin kappaleita on Suomessakin, Helsingin yliopiston kivimuseon kokoelmassa.

Lähde:
Tiede 4/2008  
 

Uskon ja tiedon suhdetta pohdittiin Seinäjoella

Tohtori Michael Story, suomalaistunut britti, tiedemies ja teologi luennoi perjantaina 4.4. klo 19 Seinäjoella Siniristihoitolassa (Ahteentie 51). Tohtori Michael Story on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu julistaja ja tiedemies. StorylIe on tärkeää välittää kansantajuisesti sanomaa Luojasta, jonka käden jälki näkyy edelleen langenneessa maailmassamme.

Tri. Storyn viesti on selvä: Raamattu on totta, tutkitaanpa sitä sitten luonnontieteen, historian tai arkeologian näkökulmasta. Esimerkiksi vasta valmistuneessa R.A.T.E. -projektissa joukko huipputiedemiehiä tutki kahdeksan vuoden ajan erilaisia iänmääritysmenetelmiä. R..A. T.E. -ryhmän hätkähdyttävien tulosten soveltaminen käytäntöön riittäisi mullistamaan kaikki radioaktiivisista iänmääritysmenetelmistä tehdyt vallitsevat johtopäätökset maan iästä, kohti todella nuorta maapalloa.

Muuttuuko maailmankuvamme sittenkin uudelleen kohti Lutherin Raamatun pohjalta laskemaa ikää maapallolle; tuhansiin, ei miljooniin tai miljardeihin vuosiin? Äskettäinen luominen ja Raamatun mainitsemat superkatastrofit, merkittävimpinä syntiinlankeemus ja vedenpaisumus? Mitä todella tiedämme ja mitä vain luulemme tietävämme maapallon historiasta? (Ykköset, 03.04.08)

Aiheesta löytyy tietoa myös osoitteessa www.perusteet.tk

 

Sovinnon hierontaa?

DAKAR
STT-Reuters-AFP

Ristiretkien ja pyhien sotien aika on menneisyyttä. Muslimien ja kristittyjen pitäisi yrittää tulla toimeen toistensa kanssa eikä sallia ääriainesten suistaa maailmaa uskontojen väliseen sotaan, sanoi Senegalin presidentti islamilaisten maiden huippukokouksen alla.

Senegalin pääkaupungissa Dakarissa on koolla Islamilaisten maiden järjestön OIC:n johtajia 30 maasta aina Lähi-idästä ja Afrikasta Aasiaan. Kaksipäiväisessä kokouksessa he pohtivat muun muassa sitä, miten islamilaisuuteen suhtaudutaan maailmalla. Erityisesti Yhdysvalloissa syyskuussa 2001 tehtyjen terrori-iskujen jälkeen muslimit ovat kohdanneet islamofobiaa eli syrjintää ja epäluuloa, joka liittää automaattisesti kaikki muslimit terrorismiin, väkivaltaan ja suvaitsemattomuuteen.
- Pureudumme tähän ongelmaan järkevästi, ilman turhia intohimoja ja ennen muuta tekemättä siitä maailmanlaajuista konfliktia, mitä se ei ole, presidentti Abdoulaye Wade totesi uutistoimisto Reutersin haastattelussa. Kokouksen edellä muslimien mieliä on kuohuttanut se, että Tanskassa monet lehdet ovat sananvapauden nimissä julkaisseet uudestaan profeetta Muhammadista tehtyjä pilakuvia. Kun kuvat julkaistiin ensimmäistä kertaa, ainakin 50 ihmistä kuoli islamilaisessa maailmassa puhjenneissa mellakoissa. Nyt monissa maissa osoitetaan jälleen mieltä.

 
Malttia molemmin puolin

Presidentti Wade ei kuitenkaan ei kuitenkaan lähtisi kaduille kuvien takia.
- Mielestäni meidän ei pitäisi tehdä maailmanlaajuista, islamin ja kristillisyyden välistä asiaa näistä henkilöistä, jotka piirtävät pilakuvia profeetasta. Se olisi virhe. Yhtä tylysti hän suhtautuu islamilaisiin ääriaineksiin, jotka uhkaavat jihadilla eli pyhällä sodalla milloin mitäkin ei-islamilaista kohdetta.
- En pidä heitä hyvinä muslimeina. Senegalissa me pidämme hyvinä muslimeina niitä, jotka eivät käytä väkivaltaa muita kohtaan. Wade piti merkkinä myönteisestä kehityksestä sitä, että useat länsimaat kuten Ranska rakentavat moskeijoita moniin suurkaupunkeihinsa.
- Muslimeina me pyydämme vain, että saamme harjoittaa uskontoamme vapaasti, hän sanoi.

Historiallinen sovinto

Sovinnollisuus on leimannut muitakin huippukokousta edeltäviä puheenvuoroja. Osanottajat haluavat hälventää lännessä islamia kohtaan tunnettua pelkoa.
- Meidän on päästävä eroon islamofobiasta käymällä aitoa poliittista vuoropuhelua ja tekemällä historiallinen sovinto islamilaisten maiden ja, lännen välillä, totesi järjestön turkkilainen pääsihteeri Ekmeleddin Ihsanoglu.Hän torjuu kuitenkin sananvapauden nimissä tehdyt loukkaukset islamin pyhiä symboleja kohtaan. Profeetan kuvien lisäksi muslimeja on järkyttänyt jo ennen esittämistään äärioikeistolaisen hollantilaispoliitikon Geert Wildersin lyhytelokuva, jossa muslimien pyhä kirja, Koraani esitetään fasistisena teoksena.
- Kansainvälisen yhteisön pitäisi pikimmiten vahvistaa nykyisiä nykyisiä kansainvälisiä sopimuksia tai laatia uusia, jotka estäisivät uskonnollisten arvojen ja tunteiden loukkaamisen sananvapauden nimissä, Ihsanoglu sanoi uutistoimisto AFP:lle. (Pohjalainen, 14.03.08)

Järvivesissä valtava biodieselvarasto?

Lahdessa ryhdytään tutkimaan mahdollisuuksia tuottaa biodieseliä järvien yksisoluisista organismeista. Suomen ruskeavetisissä humusjärvissä näitä miksotrofeja on erityisen runsaasti.

Tutkijaryhmää vetävän tohtori Anne Ojalan mukaan miksotrofien öljypitoisuus voi olla moninkertainen verrattuna leviin, joiden käyttöä energian tuotantoon on tutkittu enemmän.

Ojala muistuttaa, että biodieseliä pyritään tulevaisuudessa valmistamaan syötäväksi kelpaamattomista kasveista, jotta ei vietäisi peltoalaa ravintokasveilta. Biodieselin valmistus on lisäksi usein hiilitaseeltaan epäedullista, ja se saattaa vähentää luonnon monimuotoisuutta. Miksotrofien tiedetään olevan aineenvaihdunnaltaan kuin pienenpieniä bioreaktoreita. Ne pystyvät käyttämään sekä valoa että eloperäisiä yhdisteitä, ja niiden kasvatuksessa voidaan hyödyntää teollisuuden sivutuotteita ja jätteitä.

Tutkimuksen aluksi kerätään ja eristetään miksotrofeja hämäläisistä järvistä niin sanotuiksi puhdasviljelmiksi. Myöhemmin keskitytään organismien öljykoostumuksen selvittämiseen sekä öljyntuotannon ja kasvun optimointiin.

Tutkimushanketta rahoittavat Fortumin säätiö sekä Lahden tiede-ja yrityspuisto. Anne Ojala odottaa tuloksia kahden vuoden sisällä. Mahdollisia teollisia sovelluksia joudutaan odottamaan pidempään.

-Ilmastonmuutoskeskustelu on herättänyt vastaavanlaisia tutkimushankkeita eri puolilla maailmaa, tietää tohtori Ojala. (STT/ Pohjalainen 08.03.08)

 

Talvi on ollut ennätyksellisen lämmin

Tämän talven keskilämpötila oli suurimmassa osassa Suomea mittaushistorian korkein, Ilmatieteen laitos kertoo. Lämpömittauksia on tehty sata vuotta. Tähän asti lauhimman talven paikkaa on pitänyt talvi 1924-1925. Joulu-helmikuun keskilämpötila oli jopa 4-6,5 astetta kauden 1971- 2000 keskiarvoa korkeampi. Talvi on ollut poikkeuksellinen myös sademääräItään. Läntisimmässä Suomessa ja Oulun läänissä sadesumma oli laajasti yli 1,5-kertainen pitkän ajan keskiarvoon verrattuna.

Meteorogien mukaan poikkeuksellista talvisäätä selittää pääasiassa se, että Suomeen on virrannut pitkin talvea lämmintä ilmaa etelästä ja lounaasta. Ilmastomutoksen osuudeksi arvioidaan vain asteen verran. (Yleiset uutislähteet)

 

Muslimit eivät olekaan lännen vihaajia?

Jättitutkimus murskaa käsitykset äkkijyrkistä muslimeista.

WASHINGTON
STT-AFP-DPA

Uutinen kaikille niille, joiden mielestä yhteentörmäys lännen ja islamin välillä on väistämätön: muslimien valtava enemmistö on maltillisia, jotka haluavat demokratiaa sekä kansalaisvapauksia - ja ihan samaa haluavat radikaalitkin. Stereotypiat muslimeista länttä vihaavina fundamentalisteina ovatkin vääriä, kertoo äskettäin julkaistu mielipidemittaus. Kyse ei ole mistään lehden puhelinkyselystä, sillä tutkimuslaitos Gallup haastatteli kuuden vuoden aikana noin 50 000:ta ihmistä 35 muslimimaassa, kolmella mantereella.

- Havaitsimme, että eiväthän muslimit vihaa länsimaisia vapauksia ja demokratiaa, kertoi professori John Esposito Georgetownin yliopistosta. Kävi ilmi, että muslimit arvostavat länsimaita - myösYhdysvaltoja - kansalaisoikeuksien kunnioittamisesta, demokraattisesta järjestelmästä ja teknologisesta kyvykkyydestä. Samanlaisia vapauksia ja pikeuksia toivottiin omaankin maahan. Kyselyn mukaan 93 prosenttia muslimeista edustaa maltillista linjaa, ja radikaaleja on vain 7 prosentin vähemmistö. Eivätkä radikaalit ole sen uskonnollisempia tai huono-osaisempia kuin maltillisetkaan. Päinvastoin, he ovat useimmiten paremmin koulutettuja ja hyvissä töissä.

- Ironista kyllä, radikaalit uskovat demokratiaan jopa maltillisia enemmän. He ovat tosin aika kyynisiä sen suhteen, saadaanko sitä koskaan, Esposito luonnehti.

WTC-iskuille jyrkkä tuomio

Yhtä lailla lähes kaikki haastatellut tuomitsivat syyskuun 11.päivän terrori-iskut Yhdysvaltoihin. Ne harvat, jotka hyväksyivät teon, eivät perustelleet sitä uskonnolla, vaan tarpeella vastustaa Yhdysvaltain valtapyrkimyksiä muslimimaailmassa. Pohjalainen, 28.02.08

Kommentti: Jos ylläoleva uutinen pitää paikkansa, kuten ilmeistä on, herää kysymys, miksi muslimien suuri enemmistö on niin hiljaa radikaaliryhmien tekemisistä? Ja miksi se ei ole muslimimaissa saanut aikaan länsimaista sananvapautta ja kansalaisvapauksia? Olisiko kenties syynä uskonnollisiin johtajiin ja näiden mielipiteisiin kohdistunut yletön arvostus?

 

Lapsisotilaista

Uutiset kertoivat 14.02.08 YK:n turvallisuusneuvoston uhkaavan tiukentaa toimia lapsisotilaita käyttäviä armeijoita ja ryhmiä vastaan. Pääsihteeri nimesi 58 aseellisten konfliktien osapuolta, jotka käyttävät lapsia taisteluissa. YK:n lastenjärjestön arvion mukaan lapsitaistelijoita oli viime vuonna noin 250 000.

Itse asiassa lapsisotilaiden käyttö ei ole mikään uusi asia. Muistellaanpa vain, miten Suomessakin on isänmaallisella paatoksella laulettu Ateenalaisten laulua, jossa todetaan, miten "nuorukaiselle kuolla kuuluu" ja Sotilaspoikaa, jossa pojan suulla kerrotaan, kuinka isä "jo viisitoista vuotisna ..astui rivihin" ja miten poika toivoo, että "Kun viisitoista vuotta vaan, mä kerran täyttää saan, samaanpa käyn mä taisteloon, ja nälkään kuolemaan...en sinne käymätt' olla voi, teit isäin astumaan."

Hallitsijoiden valloitusotia on aina siivitetty yltiökansallisella propagandalla ja runoilijat ovat tehneet parhaansa tukeakseen vallitsevaa hegemoniaa. Samoin ovat toimineet lukuisat 'vapaustaistelijat' ja sissiliikkeet Ei näin ollen ole mikään ihme, etteivät sotimiset ole päässeet loppumaan.

 

Tieteen harhapolkuja: N-säteet

Vuonna 1903 Rene Blondlot, arvostettu tutkija ja Ranskan akatemian jäsen, suoritti laboratoriossaan kokeita röngensäteillä. Hän viritti platinalangan rautaputken sisään ja pani putken päähän paksusta alumiinista tehdyn prisman. Kun Blondlot kuumensi platinalankaa, hän havaitsi, että prisman läpi tuli jotakin säteilyä. Säteily osui putken ulkopuolella sijaitsevaan kohteeseen -kalsiumsulfidista tehtyyn lankaan -ja sai sen hyvin heikosti kirkastumaan. Koska röntgensäteet eivät lävistä paksua alumiinia, kyseessä täytyi olla jokin uusi, aiemmin tuntematon säteilyn muoto.

Uuden säteilyn löytyminen aiheutti Ranskassa valtavan sensaation. Osaksi sitä siivitti voimakas kansallistunne. Ranska oli hävinnyt sodan Saksalle 1871, ja se oli Saksaa jäljessä myös tieteessä. Saksalainen Wilhelm Röntgen oli löytänyt röntgensäteet vain kahdeksan vuotta aikaisemmin. Nyt ranskalaiset iskivät takaisin näkymättömillä säteillään. Blondlot nimesi säteet kotikaupunkinsa Nancyn mukaan N-säteiksi.

Ranskalaisia tutkijoita ei haitannut, että N-säteet oli mahdollista havaita vain silmämääräisesti. Heitä ei haitannut myöskään se, että ennen koetta ihmisten oli istuttava monta minuuttia hämärässä, jotta heidän silmänsä havaitsisivat äärimmäisen heikon kirkastumisen. Päinvastoin, N -säteitä löydettiin nyt kaikkialta. Kaasut, magneettikentät, kemikaalit ja ihmisen keskushermosto lähettivät N-säteitä.

Säteiden etsimisestä tuli oma pieni teollisuudenalansa Ranskan tiedemaailmassa: Vuosina 1903-1906 yli sata tutkijaa kirjoitti N-säteistä yli kolmesataa tieteellistä artikkelia. Nämä tutkijat eivät olleet mitään käärmeöljyn myyjiä vaan alansa valioita, tutkijoiden kermaa. N-säteet herättivät luonnollisesti myös kansainvälistä kiinnostusta, ja monet ansioituneet tutkijat, kuten englantilaisfyysikko lordi Kelvin, koettivat toistaa kokeen. N -säteitä ei kuitenkaan koskaan saatu näkymään missään Ranskan ulkopuolella.

Yhdysvaltalainen fyysikko Robert W. Wood oli yksi ulkomaisista tutkijoista, jotka koettivat tuottaa N-säteitä omassa laboratoriossaan. Ilmiö kiinnosti häntä niin paljon, että hän matkusti tapaamaan Blondlot'ta Nancyyn. Blondlot otti Woodin vastaan ja esitteli hänelle mielellään koejärjestelynsä. Kun N-säteet ensimmäisen kerran tulivat näkyviin, Wood ei nähnyt mitään mutta Blondlot laski innokkaasti niiden heijastuskulmia. Kun Blondlot uudestaan hämärsi huoneen, Wood poisti vaivihkaa hänen laitteestaan prisman ja pani sen taskuunsa. Tämä ei vaikuttanut tuloksiin: Blondlot näki säteet edelleen, Wood ei.

Wood ymmärsi nyt, mistä oli kysymys, ja kirjoitti tapauksesta artikkelin Natureen. Muun maailman kiinnostus N-säteisiin loppui saman tien, mutta ei Ranskan. Päinvastoin, se puolusti kiivaasti Blondlot'ta ja myönsi "Ranskan Nobelina" tunnetun Leconte -palkinnon hänelle eikä toiselle ehdokkaalle, Pierre Curielle. Ranskalla oli tietenkin paljon pelissä: naurulla ei olisi loppua, jos kävisi ilmi, että yli sata ykkösrivin tutkijaa oli laatinut julkaisuryöpyn olemattomista säteistä.

N-säteet painuivat vähitellen unohduksiin, ja Blondlot'sta muistuttaa nyt ainoastaan hänen mukaansa nimetty katu Nancyssa. N -säteet ovat kuitenkin hyvä esimerkki siitä, että ansioituneetkin tutkijat näkevät joskus sitä mitä haluavat -ja kansallistunteen innostamina sen voivat nähdä kaikki muutkin. Tiede 2/2008

 

Tunguskan tuhoon riitti pikku murikka

Siperian Tunguskan yllä vuonna 1908 räjähtänyt asteroidi kaatoi metsää jopa 40 kilometrin päässä. Paukun voimaksi on aiemmin arvioitu 10-20 megatonnia, mutta itse asiassa 3-5 megatonnia riitti. Näin ilmoittavat yhdysvaltalaisen Sandia -laboratorion tutkijat, jotka simuloivat tapahtumaa supertietokoneella. Vain kymmenien metrien kokoisen asteroidin hajoaminen ilmakehässä tuottaa ääntä nopeammin alas syöksyvän kuuman purkauksen, joka tekee tuhon arveltua isommaksi. (Tiede 2/2008)

 

Aivot noteeraavat väkivaltaviihteen

Voivatko raakojen elokuvien ja tv-sarjojen katselu lisätä väkivaltaa. Käyttäytymistutkijoilla ei ole yhtenäistä näkemystä asiasta. Toiset sanovat, että se on turvallinen tapa purkaa aggressioita, toiset varoittavat, että lopulta se ruokkii niitä. Columbian yliopiston tutkijat tarjoavat nyt keskusteluun neurologisen näkökulman. Professori Joy Hirschin kaitsema ryhmä on katsotuttanut ihmisillä elokuvien väkivaltakohtauksia ja samalla kuvannut heidän aivojaan toiminnallisella magneettikuvauksella.

Kaikilla aivotoiminta muuttui samalla tavoin: hätätilanteisiin reagoiva mantelitumake ja aggressioita hillitsevä otsalohkon alue vaimenivat sitä mukaa kuin katsottujen filminpätkien pino kasvoi. Yllättäen aivot reagoivat myös katselun päättymiseen: liikkeiden suunnittelua ja kuvittelua hoitava avustava motorinen alue vilkastui, vieläpä niin, että kiihkeimmin se toimi pisimmän katselurupeaman istuneilla. Vertailukohtaukset, kauheitakin aiheita käsitelleet mutta väkivallattomat jaksot, eivät vaikuttaneet kumpaankaan alueeseen, kertoo Columbian tiedote. (Tiede 2/2008)

 

Kieli luo sielun

Aatami ja Eeva luotiin suoraan aikuisiksi ilman kehitysvaiheita. He saivat luotuna ominaisuutena myös valmiin kielitaidon.

Millä kielellä Aatami ja Eeva kommunikoivat Jumalan kanssa? Valistushallitsija Fredrik Suuri päätti I700-luvulla ratkaista tämän ongelman empiirisesti tutkien. Vastasyntyneitä suljettiin hoitolaitokseen, jossa hoito ja huolto oli täydellistä, mutta he eivät saaneet kuulla sanaakaan puhetta. Arveltiin, että heidän kehittyessään häiritsemättä, heistä puhkeaisi esille alkukieli, jota itse Jumala käytti yhteydenpitoon ensimmäisten ihmisten kanssa.

Kun Fredrik Suuren koehenkilöt aikuistuivat, huomattiin heidän jääneen eläimen tasolle vailla mitään inhimillisiä ominaisuuksia. Eläinten tavoin murisemalla onnettomat liikkuivat nelinkontin eivätkä koskaan tavoittaneet ihmisen olemusta.

Aika ajoin on löydetty tällaisia "susilapsia". Kaikki ovat samanlaisia. Heistä ei todellakaan kehity Tarzaneita eikä Pecos Billejä.

Ainoa johtopäätös on siis: että kieli luo ihmisen mielen eli sielun, tekee ihmisestä ihmisen. Korkeatasoinen kieli avartaa mieltä, laajentaa ymmärrystä enemmän, kuin pystymme kuvittelemaankaan. .. Ei ole kysymys vain yksilöstä. Kehitys ihmisyyteen tapahtuu koko elämän ajan sielujen vuorovaikutuksen kautta... Korkea ajattelu tapahtuu tasokkaalla kielellä.

Edellä olevat ajatukset on poimittu yleisönosastokirjoituksesta (Matti Hurme, Pohjalainen 10.02.08)

 

"Miten selviytyä ilmastonmuutoksesta"

Näin kysyttiin TV1:n Voimala -ohjelmassa 4.2.08. Keskustelijat suhtautuivat melko pessimistisesti ihmisten ja päättäjien haluun ja mahdollisuuksiin estää ehkä jo muutaman vuosikymmenen kuluttua tulevaa ilmastokatastrofia. Uhkakuvina nähtiin mm. arktisen alueen mannerjään sulaminen, jonka seurauksena myös etelämantereen jäät alkaisivat sulaa. Lopputuloksena merenpinta saattaisi nousta jopa 20 metriä, minkä seuraukset olisivat tuhoisat. Lisäksi uhkana nähtiin kuivuus monilla alueilla, öljyn loppuminen ja korvaavien biopolttoaineiden käytön haittapuolet. Etsimättä tuli mieleen Jeesuksen ennustus:

"Ja ihmiset menehtyvät peljätessään ja odottaessaan sitä, mikä maanpiiriä kohtaa; sillä taivaitten voimat järkkyvät." (Luuk 21:26).

 

Tyttö tilasi äitinsä surman

HELSINKI
STT-Piia Leino

Äitinsä surman tilaamisesta epäilty teinityttö muutti lastensuojelulaitoksesta kotiin vain noin kuukautta ennen surmayritystä. Nimettömänä pysyttelevä sukulainen sanoo STT:lle, että äiti halusi tytön luokseen, mutta tyttö kärsi yhdessä asumisesta ja halusi lähteä takaisin laitokseen.

Perheen elämää läheltä seurannut sukulainen kertoo suvun tehneen perheestä lukuisia lastensuojeluilmoituksia. Yksinhuoltajaäiti sai kuitenkin pitää lapset luonaan, kunnes kaikki kolme lasta karkasivat teini-iässä yksi kerrallaan kotoa. Nuorin, surman tilaamisesta epäilty tyttö, karkasi pari vuotta sitten ja hänet sijoitettiin pian sen jälkeen lastensuojelulaitokseen. Sukulaisen mukaan perheen elämä oli risaista, häädöt seurasivat toistaan ja kotikunta muuttui usein. Vanhemmat erosivat, kun nuorin tytär oli aivan pieni.

Ajautui huonoon seuraan

Surman tilaamisesta epäilty perheen nuorin tyttö sijoitettiin karkaamisen jälkeen aluksi lyhytaikaiseen nuorten sijoituspaikkaan Tutkinta-asemalle Helsingin Kallioon. Sukulaisen mukaan hän ajautui tuona aikana huonoon seuraan. Tyttö palasi äitinsä luokse viime jouluksi. Sukulainen sanoo ymmärtävänsä tytön hätää, vaikka ei hyväksykään tämän tekoa.

Epäillyt puhuneet avoimesti

Tyttö ja neljä parikymppistä miestä ovat edelleen vangittuina murhan yrityksestä epäiltyinä. Helsingin poliisin tutkimusten perusteella tyttö lupasi miehille palkkion äitinsä surmaamisesta. Aitiä ammuttiin päähän jalkajousella, mutta vammat jäivät lieviksi. Tutkinnanjohtaja Juha Rautaheimon mukaan kaikki vangitut ovat tunnustaneet teot.
-Ei ole syytä epäillä, etteivät asiat olisi niin kuin niistä on kerrottu. Kaikkia epäillään murhan yrityksestä. Tyttöä epäillään yllytyksestä tekoon, kolmea miestä teosta ja yhtä avunannosta.

Rautaheimon mukaan tyttären kohdalla on hankala puhua teon varsinaisesta motiivista. -Tähän on vaikea löytää järjellistä motiivia. Miehille on luvattu tästä rahallinen palkkio, ja he ovat lähteneet tekoa siksi suunnittelemaan. (Pohjalainen, 31.01.08)

Kommentti:
Näin tulehtuneet perhesuhteet ovat suorastaan käsittämättömiä. Miten lapsi voi vihata äitiään niin, että haluaa tapattaa tämän? Yhtä käsittämätöntä on, kuinka helposti löytyy niitä, jotka ovat valmiita surmatyöhön rahapalkkiota vastaan. Epäilemättä tällaisiin kammottaviin tekoihin on yhtenä syynä nykyisen kouluopetuksen suosima materialistinen maailmankuva.

 

Kiinassa ennätyskylmä talvi

Vaikka esim. Suomessa alkuvuosi on ollut harvinaisen lämmin, ilmaston lämpeneminen ei suinkaan ulotu kaikkialle. YLEn uutiset kertoivat 29.01.08, että Kiinassa on ollut poikkeuksellisen kylmä talvi, jopa kylmin 50 vuoteen. Lämpötila riippuukin ilmeisesti paljon siitä, millaiset säärintamat ja tuulet kulloinkin vallitsevat.

 

Pimeä galaksi löydetty

Usean toisistaan riippumattoman ryhmän tekemät havainnot vahvistavat, että vain noin 6 prosenttia universumin massasta on tavallista ainetta. Loppu 94 prosenttia on ns. pimeää ainetta. Suuri osa siitä on tähtien välisen kaasun muodossa, mutta eräiden havaintojen mukaan se muodostaa myös kokonaisia galaktisia tähtijärjestelmiä. Tällaisten järjestelmien olemassaolo on merkittävä raamatullisen Big Bang -näkemyksen kannalta, koska se näyttää sopivan parhaiten yhteen havaintojen kanssa.

Eräs neljätoista jäsentä käsittävä astronomiryhmä, jonka jäsenet olivat kotoisin Chilestä, Ranskasta, Saksasta, Italiasta, Englannista ja Yhdysvalloista löysivät pimeän galaksin Virgo -galaksijoukon alueelta. Kyseessä oli pimeä, rajallinen ja pyörivä kiekkomainen muodostelma, jonka koko oli tyypillisen kierteisgalaksin luokkaa. Sen havaittiin sijaitsevan verraten lähellä näkyvää NGC 4254 -galaksia jonka jotkin ominaisuudet olivat selitettävissä vain läheisen massiivisen häiriötekijän avulla. Lopuksi ryhmä vahvisti, että havaittu kiekko oli todella näkymätön, koska Hubble -teleskooppi ei löytänyt alueelta ainuttakaan tähteä.

Ryhmä kehitti myös ohjelman tällaisten pimeitten kohteiden havaitsemiseksi, jotta astronomit voisivat kehittää entistä parempia ja yksityiskohtaisempia malleja universumin luomisesta ja historiasta. Voidaankin ennustaa, että pimeän aineen tutkimukset tulevat vahvistamaan raamatullista luomisnäkemystä.
www.reasons.org/tnrtb/2008/01/28/a-dark-galaxy-finding-the-missing-dark-stuff/

 

Suuteleminen toi karkotuksen suomalaisnaiselle Dubaista

Julkisella paikalla suuteleminen toi sakkoja ja karkotuksen Dubaista nuorelle suomalaisnaiselle. Dubailainen tuomioistuin katsoi, että kadulla annettu pusu rikkoi islamilaista sharia-Iakia. Tuomiosta kertoi perjantain Iltalehti. Tapaus sattui 16. joulukuuta, mutta oikeuskäsittelyyn se tuli vasta viime keskiviikkona. Nainen joutui odottamaan karkotusta lyhyen aikaa vankilassa. Suomen ulkoministeriöstä kerrottiin perjantai-iltana, että nainen on jo Suomessa. Sen enempää konsuliasioiden päivystäjä ei tapausta kommentoinut.   Pohjalainen, 26.01.08

 

Valtava asteroidi ohittaa Maan

PARIISI, STT-AFP
Valtava asteroidi pyyhältää ensi viikolla Maan ohi niin läheltä, että myös harrastelija-astronomien on mahdollista havaita se. Asteroidi on lähimmillään tiistaina 534 000 kilometrin päässä Maasta. Asteroidi on läpimitaltaan 150 ja 600 metrin väliltä. Maahan osuessaan se aiheuttaisi suuria alueellisia tuhoja, mutta tästä ei asiantuntijoiden mukaan ole mitään pelkoa.
Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan tämänkokoisia kappaleita tulee Maan lähelle keskimäärin kerran viidessä vuodessa. 2007 TU24 -niminen asteroidi tulee nyt Nasan mukaan lähimmäksi Maata kuin mikään tämänkokoinen tai suurempi asteroidi vuoteen 2027 asti.   Pohjalainen, 25.01.08  

Amerikan mammutit tuhosi isku taivaalta?

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tullut siihen tulokseen, että Amerikan mantereella mammuttien kohtaloksi koitui luonnonkatastrofi, ei muinaisten metsästäjien harjoittama yltiöpäinen saalistus, kuten jotkut yhä uskovat. Nyt näytöt on julkaistu virallisesti arvostetussa Pnas-Iehdessä.

Yhdysvaltalaisista, hollantilaisista ja unkarilaisista geofyysikoista koostuva ryhmä perustaa näkemyksensä tekemiinsä maaperäanalyyseihin. Ammoisten mammuttiarojen uumenista löytyy kymmenen senttimetriä paksu hiilikerrostuma, jonka tutkijoiden mukaan täytyy olla peräisin taivaallisesta räjähdyksestä, koska siinä on runsaasti avaruuden aineksia: iridiumia, fullereeneja, nanotimantteja ja helium 3 -isotooppeja.

Lisätukea teorialle tuovat radiohiiliajoitukset. Poikkeuksellinen hiilimatto on syntynyt noin 13 000 vuotta sitten, sopivasti mammuttien hupenemisaikaan. Kuin pisteeksi iin päälle tulevat arkeologiset kaivaukset, jotka osoittavat, että mammuttien jäännöksiä on hiilikerrostuman alla mutta ei sen yllä.

-Hiilimatto ulottuu Pohjois-Amerikasta Grönlantiin ja Eurooppaan, joten räjähdyksen tuhovoima on ollut valtava, sanoo taivaallisiin iskuihin erikoistunut Pohjois- Arizonan yliopiston geologian professori Ted Bunch EurekAlert-tiedeuutistoimiston haastattelussa. Niille, jotka ihmettelevät, miksei iskusta jäänyt kraatteria, Bunch vastaa:

-Tänne syöksyi rakenteeltaan löyhä komeetta. Se räjähti osiin jo ennen ilmakehään iskeytymistään, ja palaset hajosivat pirstaleiksi alas syöksyessään.

Tällaisenakin isku riitti kylvämään kuolemaa. Alkutyön tekivät kova paineaalto ja hirmuinen kuumuus, viimeistelystä vastasivat jättiläismäiset tulipalot, mannerjäätikön nopea sulaminen ja ilmaston äkillinen viileneminen.   Tiede 10/2007

Kommentti:

Toinen mahdollisuus on vedenpaisumuksen seurauksena tapahtunut vulkaanisen toiminnan radikaali kiihtyminen, joka olisi hyvinkin voinut tuottaa havaitut hiilikerrostumat sekä selittäisi myös kraatterin puuttumisen. Valitettavasti vedenpaisumus ei ole nykytutkijoiden suosiossa, joten tämä mahdollisuus helposti sivuutetaan.

Ensimmäiset tähdet pimeitä

Maailmankaikkeuden ensimmäiset tähdet eivät ehkä paistaneet näkyvää valoa. Ne saattoivat olla Aurinkoa satatuhatta kertaa suurempia pimeitä kasaumia, joissa pimeä aine ensin hajosi kvarkeiksi ja niiden antihiukkasiksi ja nämä muuttuivat edelleen lämpösäteilyksi, arvelee Physical Review Letters -lehden julkaisema Utahin yliopiston tutkimus.

Tutkimuksen tekijät pitävät mahdollisena, että tällaisia pimeitä jättitähtiä on avaruudessa yhä. Ne voitaisiin havaita niiden lähettämistä gammasäteistä, neutriinoista ja pimeästä aineesta. Tällainen säteily ei näy, mutta kärventää kyllä. (Tiede 2008/1)

Tässä saattaisi olla yksi selitys sille 1 Moos 1:14-16 maininnalle, että tähdet alkoivat näkyä vasta neljäntenä päivänä. Parempi selitys lienee kuitenkin maapalloa ympäröinyt paksu pilvi- vesihöyry- tai kaasukerros.

Jumalan nimi kalliossa?

Onko kyseessä sattuma vaiko Jumalan käsi? Muinaisen Beetelin lähistöllä olevaan kallioon näyttäisi olevan kaiverrettuna heprealaiset kirjaimet JHWH eli Jumalan nimi Jahve (tai Jehova). Alue sijoittuu kahden pyhän paikan puoliväliin: Siiloan, jossa muinainen tabernaakkeli sijaitsi ja Jerusalemin, jonne temppeli rakennettiin. Patriarkka Jaakob kutsui paikkaa Beeteliksi, mikä merkitsee "Jumalan huone". Se sijaitsee siis kahden Jumalan huoneen välisellä alueella.

Tätä ilmiötä ei ole voitu havaita ennen satelliittiaikauden valokuvia. Aabraham, joka pystytti telttansa ja alttarin sen läheisyyteen, ei tiennyt kaiverruksen olevan siellä. Myöskään Jaakob ei tiennyt siitä, vaikka yöpyi sen lähellä yhden yön. Itse asiassa Jumala ei kertonut nimeään näille patriarkoille. Hän ilmoitti sen vasta Moosekselle.

"Ja minä olen ilmestynyt Aabrahamille, Iisakille ja Jaakobille 'Jumalana Kaikkivaltiaana', mutta nimelläni 'Herra' (JHWH, Jehova) en minä ole tehnyt itseäni heille tunnetuksi."

Alueelta on saatavissa suurempikokoisia karttoja, joita niiden tekijät suosittelevat mm. pyhäkoulujen käyttöön. Kartat on valmistettu Israelissa.Vuosi 2007   Vuosi 2009


Päivitetty 30.07.08