Uutisia ja tapahtumia

Vuosi 2005

Auringonpimennys vaikuttaa painovoimaan?

Auringonpimennyksiin liittyvä selittämätön ilmiö, ns. Allais'in efekti on hämmentänyt fyysikoita vuosikymmeniä ja herättänyt epäilyksiä yleisen suhteellisuusteorian suhteen. Efekti on saanut nimensä M.C.F. Allais'ista, joka jo 1950-luvulla teki havaintoja painovoimaa mittaavien heilurilaitteiden poikkeavasta käyttäytymisestä auringonpimennysten aikana. Heilurin normaalia nopeampi liike viittasi painovoiman heikentymiseen Kuun varjon peittämillä alueilla. Myöhemmin useat muut tutkijat ovat todenneet saman ilmiön.

Ilmiötä on yritetty selittää eri tavoin. Sille on esitetty mm. seuraavia mahdollisia syitä:

  1. Ihmisten toiminta (ihmisjoukkojen liikkuminen, matkustelu) ennen ja jälkeen auringonpimennyksen saa aikaan seismisiä häiriöitä, mitkä vaikuttavat mittaustuloksiin.
  2. Ilmakehän ylemmissä kerroksissa tapahtuva, jäähtymisestä johtuva, tiivistyminen saa aikaan painovoimakentässä havaittavan muutoksen.
  3. Maaperän ja ilmaston jäähtymisen aikaansaama häiriö mittalaitteissa
  4. Ilmakehän kuormituksessa (ilmanpaineessa) tapahtuvat muutokset
  5. Pimennyksen aikaansaamat muutokset Maan magneettikentässä
  6. Mittalaitteiden virheet.

Tohtori Chris P. Duif on hiljattain julkaistussa tutkimuksessaan todennut näiden perinteisten selitysten olevan riittämättömiä. Uudemmissa mittauksissa ja laskelmissa näillä seikoilla ei ole todettu olevan juurikaan vaikutusta kyseiseen ilmiöön. Tri Duifin mukaan ilmiö on ilmeisesti todellinen. Se saattaisi selittää myös sen, miksi Pioneer 10 ja 11 -luotainten nopeus on odottamatta hidastunut. Mikäli jatkotutkimukset vahvistavat ilmiön, Einsteinin gravitaatioteoriaa voidaan joutua tarkistamaan. (http://www.space-time.info/duifhome/ )

Susiluola puhuttaa tutkijoita.

Susiluolan löydöksiä on epäilty lähes alusta asti. Viime aikoina niistä käyty tiukkaa keskustelua. Yksi keskustelun käynnistäjistä on Kivi-lehden päätoimittaja ja Tieteen päivien pääsihteeri Jan Rydman, joka toteaa:
-Olen saanut paljon palautetta geologeilta ja professoreilta, jotka suhtautuvat kriittisesti Susiluolan aineiston tulkintaan. Heidän mielestään ei pitäisi lähteä soitellen sotaan, näyttö ei riitä. Johtopäätökset on tehty liian nopeasti.
  Museoviraston pääjohtajan Paula Purhosen mielestä tehdyt johtopäätökset ovat oikeita. Luonto ei hänen mukaansa pysty muovaamaan luolasta löydettyjen kivien kaltaisia muotoja, joten ne ovat ennen jääkautta eläneen ihmisen tekemiä. Hän vetoaa myös eräiden ulkolaisten tutkijoiden lausuntoihin.

Tällaisen sora- ja kivimateriaalin kulkeutumisen luolaan luulisi vaatineen melkoista myllerrystä; joukossa on lähes kuutionkin kokoisia järkäleitä. Onko tällainen selitettävissä yksin sillä, että meren pinta on joskus ollut luolan suuaukon korkeudella, kuten tutkijat selittävät? Merissä olevat luolat eivät yleensä täyty tällaisella materiaalilla. Ja miten voidaan olla varmoja, etteivät myös oletetut työkalut ole kulkeutuneet luolaan muun roinan mukana?

(Kuvalähde: Pohjalainen, Kesä 2007 liite, 01.06.07)

Turun yliopiston arkeologian professori Jussi-Pekka Taavitsainen on eri mieltä. Hänen mielestään luonnon prosessit ovat selitys Museoviraston ihmisperäisiksi arvioimille ilmiöille. Hän toteaa myös, että geologien selvä enemmistö ei ole Museoviraston kannan takana.
- Eräänä viikonloppuna seurasin, miten syysmyrsky velloi rantaa kohti. Se sai minut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että työkalun kokoiset kivet ovat aikoinaan iskeytyneet toisiaan vasten, niihin on tullut mikrorakoilua ja pakkanen ja routa ovat hoitaneet loput. Tutkimuksissa on jätetty pohtimatta, miten moreeni meillä käyttäytyy. Luonnon jäljet on ehdottomasti selvittettävä ja seulottava eri vaihtoehtoja pois.


Paleoliittisen ajan asiantuntijat näkevät näissä muinaisia työkaluja. Myös pohjalaismatkailua edistävät tahot erottavat kiven laidassa sahalaitaisuutta. Maallikko löytää samanlaisia kivenmurikoita järven rannalta.

Susiluolan tutkimukseen ovat Museoviraston lisäksi osallistuneet Geologian tutkimuskeskus ja Helsingin yliopiston geologian laitos sekä ajoituslaboratorio. Rahoittajina ovat Etelä-Pohjanmaan työvoima- ja elinkeinokeskus sekä Karijoen kunta ja Kristiinankaupunki. Jos tutkimukset osoittautuisivat turhiksi, se merkitsisi tappioita rahoittajille ja alueen matkailuelinkeinoille. Museovirastolle se olisi arvovaltatappio. Tieteellinen tutkimus ei tietenkään saisi olla tällaisista seikoista riippuvainen, mutta usein ne silti enemmän tai vähemmän tuppaavat vaikuttamaan tutkimusten kulkuun.

Hieman lisää Susiluolasta:
www.tieteessatapahtuu.fi/0804/rydman.pdf
www.tieteessatapahtuu.fi/0105/kinnunen.pdf
http://fi.wikipedia.org/wiki/Susiluola
www.evoluutio.com/?o=34&a=0&st=0

Tutkijat kiistelevät Indonesian ihmislöydöstä

Indonesiasta löydetystä pienen ihmisen luurangosta on syntynyt tutkijoiden kesken kiistaa. Ryhmä luurangon jäänteitä tutkineita tiedemiehiä sanoo tuoreessa selvityksessään, että kyse on mitä ilmeisemmin aikaisemmin tuntemattomasta ihmislajista. Australialainen antropologi Maciej Henneberg kiisti kuitenkin perjantaina tämän näkemyksen. Australialaiset tutkijat löysivät vuonna 2003 indonesialaiselta Floresin saarelta luolasta noin metrin mittaisen ihmisen luurangon, joka on arvioitu 18 000 vuotta vanhaksi. Löytöpaikkansa mukaan mahdollinen uusi laji ristittiin homo florensikseksi.

Luurangon pääkalloa tutkinut tiedemiesryhmä ilmoitti torstaina Science-lehden verkkonumerossa Science Expressissä, että kyseessä on ennestään tuntematon uusi ihmislaji. Ryhmän jäsenet olivat Yhdysvalloista, Australiasta ja lndonesiasta. Hennebergin mukaan tämänlaatuisiin päätelmiin ei ole tarpeeksi todisteita. Hän itse pitää kaikkein todennäköisimpänä, että kyseessä on kääpiökasvuinen nykyihminen. Henneberg vietti viime kuussa useita päiviä Jakartassa tutkimassa löydöksiä.
- Tämä luuranko ei ole terveen, normaalin yksilön luuranko. Minusta tämä ihminen kärsi kasvuhäiriöstä, hän arvioi. (STT-AFP-DPA / Pohjalainen, 5.3.05)

Kulttijohtaja pidätettiin lasten hyväksikäytöstä

Saksalaissyntyinen uskonnollisen kultin johtaja Paul Schäfer on pidätetty Argentiinassa. Häntä syytetään 26 lapsen hyväksikäytöstä Chilessä, mistä hän on ollut paossa kahdeksan vuotta. Schäfer, 84, muutti Chileen 1961 muiden saksalaisten perheiden kanssa perustaakseen Colonia Dignidad -nimisen uskonnollisen keskuksen. Schäfer on etsintäkuulutettu myös Saksassa hyväksikäytöstä.Lasten hyväksikäyttösyytteiden lisäksi Schäferiä syytetään Chilessä myös yhteistyöstä Augusto Pinochetin diktatuurihallinnon ja salaisen poliisin kanssa. Syyttäjät ovat jo pitkään epäilleet, että Schäfer elää leveästi kultin maatilasta saamillaan tuloilla, kun taas noin 280 kultin jäsentä työskentelee siellä lähes orjina. Kultilla on tiukat säännöt, joiden mukaan lapset eroteItiin vanhemmistaan ja miehet ja naiset asuvat erillään. Jäsenet, jotka pitävät Schäferiä jumalallisena johtajanaan, eivät saa myöskään poistua tilalta. (STT-DPA-Reuters / Pohjalainen, 12.3.05 )

Kahdenlaista uskoa

Piispa Juha Pihkalan ja avaruustähtitieteen professori Esko Valtaojan tv-haastattelussa (28.03.05) esittämät ajatukset edustivat tyypillisiä tiedeuskovan ja kirkonmiehen näkemyksiä. Valtaojan mielestä Jumalaa ei tarvita selittämään luonnon tapahtumia. "Me tiedämme tarkoin, aivan ensimmäistä sekunnin murto-osaa lukuunottamatta, miten maailmankaikkeus on syntynyt...Tiedämme myös, miten elämä on kehittynyt - ehkä aivan alkuhetkeä lukuunottamatta.." Kun tällaisia lausuntoja esittää kansantajuisella tyylillään sympaattinen tiedemies, ei ole ihme, että useimmat kuulijat samastuvat niihin. Tällöin jää tiedostamatta se, minkä Valtaoja unohti mainita, että kyse on vain teoreettisesta tietämisestä, tiedemaailman konsensuksesta. Papillisen varovaisissa kommenteissaan Pihkala ei uskaltanut torjua tätä selvää asiavirhettä, vaan tyytyi esittämään vain joitakin ylimalkaisia, suuren linjan ajatuksia. Ehkä hän kirjassa perustelee näkemyksensä paremmin, mutta tv:ssä sanottu tavoittaa huomattavasti useamman kohteen.

Hörhökursseja kansanopistoissa

Kansanopistojen yleissivistävillä linjoilla voi opiskella käytännössä mitä tahansa. Opiskelija saa Kelalta täyden opintotuen, ja opisto valtiolta avustusta. Esimerkiksi Räisälän kansanopistossa Kokemäellä on tänä kesänä järjestetty kursseja auran näkemisestä ja elämän mystisestä voimasta. Aäni- ja energiahoitoa Räisälässä on voinut opiskella vuoden kestävällä linjalla jo parin vuoden ajan. Varsinais-Suomen kansanopistossa Paimiossa puolestaan on tarjottu mm. Ayurveda-kursseja sekä intialaista päähierontaa. Syksyllä opisto tarjoaa ensimmäistä kertaa kurssia enkelienergiahoidosta. Rehtori Elina Lukan mielestä kurssi istuu hyvin opiston muuhun tarjontaan.
- Vaikka itsekin puhumme ylipäätään kaikista tällaisista positiivisessa mielessä hörhökursseina ja -linjoina, emme kuitenkaan ottaneet kurssia valikoimaamme pilanpäiten. Ihmiset ovat olleet jo pitkään hyvin kiinnostuneita vaihtoehtoisista ja pehmeistä hoitomuodoista, Lukka sanoo.

Enkelienergiahoitoa opetusohjelmaan ehdottanut Varsinais-Suomen opiston koulutuspäällikkö Tuula Lauri itse on hyvin kiinnostunut vaihtoehtoisista hoitomuodoista.
- Virallinen länsimainen lääketiede hoitaa kyllä seurauksia, muttei usein päädy syihin asti. Sen jälkeen, kun olen itse ollut linjaa opettavan Rayzhel Eestonin hoidettavana, olen selkeämmin ymmärtänyt, mitä enkelienergialla tarkoitetaan. Lauri selittää, että enketeitten välittämä energia on hyvin korkeavärähteistä energiaa. Esimerkiksi Reikihoidoissa välitettävä energia on maanläheisempää. Joka viikonpäivälle on olemassa oma arkkienkelinsä.
- Esimerkiksi lauantaina puhdistumisen ja armon enkeli Zadkiel laskee omaa värähtelytasoaan sen verran alemmas, että ihmisten on helpompi lähestyä häntä.

3,5 kuukautta kestävä enkelienergiakurssi on kuulemma osoittautunut suosituksi erityisesti aikuisopiskelijoiden keskuudessa. Kursilla opiskellaan mm. sairauksien henkisiä syitä, anatomia, vitamiini-, mineraali- ja hivenaineoppia, chakraoppia ja energiajärjestelmiä, enkelihierarkioita, säde-energioita, meditaatiota, visualisointia, henkisten aistien kehittämistä ja energiahoitojen antamista.   (Ilta-Sanomat, 16.07.05)

Pedon luku onkin 616?

Vuosisatojen kuluessa ihmiset ovat tottuneet siihen, että Ilmestyskirjassa mainittu pedon luku on 666. Uudet tutkimukset näyttäisivät kuitenkin osoittavan, että tämä käsitys on väärä. Mikäli näin on, tällöin niin kristilliset yhteisöt kuin satanistitkin joutuvat muuttamaan tulkintojaan tämän luvun merkityksestä. Tämä 'legendaarinen' luku näyttäisi äskettäisten tutkimusten valossa olevankin 616!


Tässä Ilmestyskirjan katkelmassa kolmannella rivillä olevat
kreikk. kirjaimet khi, iota ja sigma osoittavat pedon luvuksi 616
 

Vaikka monien raamatunkäännösten alaviitteissä on huomautettu, että alkuperäisessä kreikankielisessä tekstissä tämä luku voisi olla myös 616, vasta uudet, eräästä varhaisesta käsikirjoitusfragmentista otetut valokuvat todistavat numeron itse asiassa olevan 616 eikä 666. Näin ainakin väittävät englantilaiset tutkijat, jotka ovat tutkimuksissaan käyttäneet uusinta kuvaustekniikkaa ja 400 000 bitin tarkkuutta tutkiessaan Egyptin muinaisen Oxyrynchuksen kaupungista vuonna 1985 löydettyä papyruspalasta. Monet fragmentin kohdat ovat vahingoittuneet, mutta tutkimuksessa saadut tiedot viittaavat sen olevan vuoden 300 tienoilta jKr. Päätutkijana on ollut Birminghamin yliopiston Uuden Testamentin tekstikriittisen ja paleografisen osaston professori David Parker.

Akateemiset tutkijat ovat luonnollisesti tehneet asiasta jo omia tulkintojaan. Kun aikaisemmin arveltiin Johanneksen luvulla 666 viitanneen keisari Neroon, nyt uskotaan hänen viitanneenkin keisari Caligulaan, johon sopii luku 616. Muitakin tulkintoja on esitetty. Kannattaa kuitenkin muistaa, että luku 616 esiintyy tiettävästi vain tässä yhdessä papyruspalasessa ja että myös se saattaa olla kirjoitusvirhe. Toisaalta tulkinnat, joiden mukaan Ilmestyskirja oli tarkoitettu pelkästään varoittamaan tai vahvistamaan silloisia seurakuntia Rooman keisareiden taholta uhkaavasta vaarasta, tuntuvat melko heppoisilta. Miksi Johannes olisi varoittanut seurakuntia asioista, mitkä olivat näiden tiedossa muutenkin?   (http://worldnetdaily.com/news/)

Lumehoito akupunktion veroinen

Akupunktiota on pidetty pätevänä hoitona jännityspäänsärkyyn. Pelkkä ihon pistely neuloilla näyttäisi ajavan saman asian. Laajassa saksalaistutkimuksessa 270 päänsärkypotilasta sai vaivoihinsa joko oikeaa akupunktiota tai ”mukahoitoa”, jossa neulat aseteltiin hyödyttömiin paikkoihin tai vain kevyesti ihon pintaan akupunktuuripisteissä. Molemmissa ryhmissä hoito kesti pari kuukautta. Tuloksissa ei ollut kuitenkaan merkitsevää eroa. Sekä aku- että mukahoidetut saivat vähemmän särkykohtauksia. British Medical Journalin julkaisemasta kertoi Duodecim. Yhtenä selityksenä tutkijat tarjoavat lumevaikutusta eli plaseboa. Olematon hoito voi tehota, kunhan ihminen uskoo parempaan vointiin.   (Tiede -lehden verkkosivusto, 28.08.05)

Ihmisen ja simpanssin ero luultua suurempi

Ihmisen ja simpanssin perimästä 97,3 prosenttia on samaa. Se on hieman vähemmän kuin aiemmin uskottiin. Tiedot käyvät ilmi Nature -lehden julkaisemasta simpanssin (Pan troglodytes) genomista, joka nyt luettu kokonaan läpi. Aiemmin perimästä oli kartoitettu palasia ja tehty sen perusteella karkeita arvioita geenien määrästä ja koko genomin koosta. Serkkumme genomissa on yli kolme miljardia emäsparia. Yhtäläisyyksiä toki löytyy. Melkein kolmannes ihmisen ja simpanssin geeneistä on jokaista proteiinia myöten täysin identtinen.   (Tiede -lehden verkkosivusto, 03.09.05)
  Yksi seikka tässä yhtälössä hieman mietityttää. Miten perimä voi olla 97,3 prosenttisesti sama, jos vain vajaa kolmannes siitä on identtistä?

Leijonaemo ja antilooppivasa

"Silloin susi asuu karitsan kanssa, ja pantteri makaa vohlan vieressä; vasikka ja nuori leijona ja syöttöhärkä ovat yhdessä, ja pieni poikanen niitä paimentaa. Lehmä ja karhu käyvät laitumella, niiden vasikat ja pennut yhdessä makaavat, ja jalopeura syö rehua kuin raavas."

Tämä Jes. 11. luvussa oleva teksti tuli väistämättä mieleen TV1:n Avara luonto- sarjassa esitetystä dokumentista 'Leijonaemo ja antilooppivasa'. Dokumentissa kerrottiin, miten luonnontieteilijä Saba Douglas-Hamiltonia kohtasi hämmentävä näky kenialaisessa Samburun luonnonpuistossa - leijonanaaras hoivasi pientä keihäsantiloopin vasaa. Kamunyak -niminen nuori leijona oli "adoptoinut" poikasen kaksi viikkoa aiemmin ja hoiti sitä nyt kuin omaa jälkeläistään. Vastaavaa 'luonnonlakien vastaista' käyttäytymistä ei leijona-asiantuntijoiden mukaan ollut maailmassa koskaan aiemmin havaittu. Paikalliset asukkaat pitivät asiaa ihmeenä ja pyhänä enteenä. Heidän leijonalle antamansa nimikin, Kamunyak merkitsee 'siunattua'. He pitivät tapausta legendoihinsa viittaavana jumalallisena merkkinä.

Mikä oli saanut leijonan hoivavaiston heräämään? Douglas-Hamiltonin mukaan poikkeuksellisen ilmiön takana on mitä ilmeisimmin naaraan yksinäisyyden ja lauman menetyksen aiheuttama trauma Pieni vasa on lajitovereistaan eroon joutuneelIe leijonalle tärkeä sosiaalinen kontakti. Leijonan ja antiloopin yhteiselo ei kuitenkaan sujunut ongelmitta. Vasa ei saanut tarvitsemaansa maitoa leijonalta vaan joutui etsimään sitä vaeltavien antilooppilaumojen naarailta. Se onnistui siinä vain harvoin ja niinpä se nälkiintyneenä heikentyi ja oli helppo saalis eräälle urosleijonalle. Naaras ei uskaltanut puolustaa suojattiaan. Se ei itse saalistanut koko aikana, eikä välittänyt edes syödä sille tuotua ruokaa. Vasan kuoltua se kuitenkin pian tappoi pahkasian saaliikseen. Myöhemmin se adoptoi neljä muutakin antiloopin vasaa, mutta yhteiselo niiden kanssa jäi ensimmäistä suhdetta lyhyemmäksi. Sen jälkeen leijonasta ei ole enää havaintoja.   ( TV1, 11.11. Avara luonto: Leijonaemo ja antilooppivasa. )

Kantasolututkija paljastui väärentäjäksi.

SOUL, STT-AFP

Eteläkorealainen geneetikko ja professori Hwang Woo Suk väärensi perjantaina iulkaistun selvityksen mukaan aineistoa kantasolututkimukseensa. Kansallissankarina Etelä-Koreassa pidetty Hwang ilmoitti heti luopuvansa professorinvirastaan. Soulin kansallisen yliopiston yhdeksänjäseninen tutkintalautakunta sanoi, että tänä vuonna tiedelehti Sciencessa julkaistu Hwangin artikkeli sisältää väärää tietoa. Hwang työskenteli samassa yliopistossa.
- Artikkelin virheet eivät johdu erehdyksistä vaan tahallisista väärennöksistä, lautakunta sanoi lausunnossaan, jonka se antoi viikon kestäneiden tutkimusten jälkeen.

Lausunnon mukaan Hwang on tutkimustuloksia väärentämällä ja vääriä valokuvia käyttämällä esittänyt, että hänen ryhmänsä olisi viljellyt 11 kantasolulinjaa. Väitteet leimasi huiiaukseksi jo viikko sitten Hwangin ryhmässä työskennellyt geneetikko.
- Tämä on vakava väärinkäytös, joka on vahingoittanut tiedettä, lausunnossa sanottiin. Lautakunnan tiedottajan Roh Jung-Hyen mukaan Hwang on myöntänyt manipuloineensa tutkimustuloksiaan.
- Pyydän vilpittömästi anteeksi, Hwang sanoi. Hän ei kuitenkaan myöntänyt tutkimuksiaan täysin valheellisiksi ja sanoi Etelä-Korean johtavan maailman kantasolututkimusta.

Maine vaakalaudalla jo pitkään

Hwangin maine on ollut vaakalaudalla jo pidempään. Hänen tutkimuksiaan on syytetty epäeettisiksi, ja aiemmin paljastui, että hän sai käyttöönsä munasoluja tutkimusryhmänsä jäseniltä ja maksua vastaan. Etelä-Korean hallitus on rahoittanut Hwangin työtä arviolta 40 miljoonalla dollarilla (34 miljoonalla eurolla). Eteläkorealaiset tutkijat pelkäävät Hwangin tapauksen vahingoittavan koko maan tieteen mainetta.

Lautakunta tutkii nyt myös Hwangin viime vuonna julkaistun tutkimuksen. Elokuussa 2004 Hwang ilmoitti kloonanneensa Snuppy-nimisen afgaaninvinttikoiran. Science-Iehti aikoo puolestaan arvioida uudelleen samana vuonna julkaisemansa tutkimuksen, jonka mukaan Hwang olisi onnistunut viljelemään yhden kantasolulinjan kloonatusta ihmisalkiosta. Kantasoluilla toivotaan joskus parannettavan vaikeasti hoidettavia sairauksia, kuten syöpää, Altzheimerin tautia ja diabetesta.   (Pohjalainen, 24.12.05)Vuosi 2004 Vuosi 2006


29.12.05,   Päivitetty 12.01.09