Tapahtumia, uutisia ja huomioita

1981 - 1997

Selitykseksi:

Nämä muistiinpanot olen tehnyt vuosien varrella ensiksikin mielenkiinnosta asioihin ja toiseksi siitä syystä, että olen havainnut tällaisten asioiden hyvin nopeasti unohtuvan ainakin omasta ja luullakseni useimpien muidenkin muistista. Näiden uutispätkien ja kirjoitusten aiheet liikkuvat lähinnä tieteen, rajatiedon ja uskonnon alueella. Toivottavasti näistä on lukijoille hieman 'huvia ja hyötyä'. MP

Huom!
Olen karsinut näistä vanhoista uutispätkistä huomattavan määrän mielestäni vähemmän kiinnostavia juttuja. MP. 12.01.09


Dinosauruksen munia.

Kiinasta on löydetty tuhansia kivettyneitä dinosauruksen munia. Kiinan uutistoimiston mukaan munat löytyivät Henanin maakunnasta Keski-kiinasta. Munia on yhteensä noin 10 000, ja ne löytyivät kastelukanavan kaivaustöiden yhteydessä. Pienimmät munista ovat läpimitaltaan 5-6 cm ja suurimmat noin puoli metriä. Munien iäksi on arvioitu noin sata miljoonaa vuotta. (Pohjalainen 7.10.93)

Mammuttien sukupuutosta kulunut vasta 3700 vuotta.

Venäläiset tutkijat ovat löytäneet villakarvaisen mammutin eli Mammutus Primigeniuksen pienikokoisen alalajin jäänteitä Koillis-Siperian Vrangelin- saaresta.Niiden iäksi on määritelty 3730 vuotta. Iänmääritys perustuu huipputason radiohiilitutkimuksiin, joita on tehty Pietarin valtionyliopiston lisäksi Arizonan yliopistossa Yhdysvalloissa. Dosentti Fortelius Geologian museosta sanoo tämän osoittavan, että mammuttien tuhoutuminen kesti tuhansia vuosia. Se tapahtui siis ennen ja jälkeen tuon 10 000 vuoden 'maagisen' rajan. Nuorten ja hyvin säilyneiden mammuttien jäännökset olivat tutkijoille täydellinen yllätys. Kaikkiaan tutkittiin 23 näytettä, joita saatiin 13 syöksyhampaasta, yhdeksästä hampaasta ja yhdestä luusta. (Pohjalainen 9.9.95)

Kadonnut manner?

Belizen ja Bahamasaarten lähellä on syvänteitä, jotka lähemmin tutkittaessa ovat osoittautuneet merenpohjan alla olevien luolien romahtaneiksi katoiksi. Näitä luolia on laajalla alueella ja ne muodostavat suuria luolaverkostoja. Eräistä luolista, jotka sijaitsivat 40-100 metrin syvyydessä, löytyi stalaktiitteja, tippukivipylväitä, jotka olivat 10-15 ja jopa 30 metrin mittaisia. Erikoista tässä on se, että tippukiviä ei muodostu veden alla, joten luolien on täytynyt olla joskus merenpinnan yläpuolella. Tutkijat löysivät yli 50 syvyydestä räystääntapaisen ulokkeen, joka oli merkkinä aikaisemman merenpinnan tasosta. (Meren salaisuudet, TV2, 7.5.95)

Komeetta säteilee.

Hyakutake-komeetta lähettää voimakasta röntgensäteilyä. Komeetan säteilyn havaitsi saksalainen maapalloa kiertävä tutkimussatelliitti ROSAT. Säteily hämmästytti tiedemiehiä, sillä pyrstötähtien ei ole koskaan aiemmin havaittu säteilevän. Tähtitieteilijöistä oli myös erikoista, että komeetan lähettämä säteily oli välillä hyvin voimakasta ja välillä melkein hävisi. (Pohjalainen 9.4.96)

Linnut ja dinosaurukset.

Tiedelehti Sciencen mukaan on mahdollista, etteivät linnut periydykään dinosauruksista, kuten vallitsevissa tieteellisissä teorioissa oletetaan. Tähän viittaavat Koillis-Kiinasta löydetyt lintujen fossiilit. Fossiileja tutkinut amerikkalaisryhmä kirjoittaa, että linnut kehittyivät mahdollisesti paljon luultua aiemmin. Fossiilit on ajoitettu myöhäiselle jura- tai varhaiselle liitukaudelle, eli ne ovat n. 140 miljoonaa vuotta vanhoja. Jos ajoitus pitää paikkansa, linnut olisivat kehittyneet jura-kauden keskivaiheilla tai aiemmin. Dinosaurukset kehittyivät useiden tiedemiesten mukaan myöhemmällä liitukaudella eli noin 76 miljoonaa vuotta myöhemmin kuin Kiinasta löydetyt fossiilit. Tutkijaryhmän mukaan linnut kehittyivät kahta eri tietä: Toisesta kehittyivät nykyiset lintumme ja toisen edustajat kuolivat sukupuuttoon yhdessä dinosaurusten kanssa. (Pohjalainen -96)

Uutta tietoa Jeesuksen syntymäajasta.

Äskettäin löytyneissä Josefuksen kirjoitusten käsinkirjoitetuissa jäljennöksissä on tähän asti tunnetuista jäljennöksistä poikkeavia aikamäärityksiä joidenkin hallitsijoiden kohdalla. Tutkijan mukaan Jeesuksen syntymän ajankohta määräytyisi nyt vuoteen 1 eaa, eli perinteinen ajanlasku olisi sittenkin oikeassa, mikäli käsikirjoitusjäljennöksen tiedot pitävät paikkansa.   (TV/PRISMA/ teol. dos. Myllykoski 6.3.96)

Temppelien ja pyramidien kivijärkäleet.

Kheopsin pyramidin 15 tonnin painoisten kivien liikuttelua on ihmetelty ja jopa arveltu siihen tarvitun jotain maanulkoista 'kehittyneempää' tekniikkaa. Stonehengen suurin kivi painaa huomattavasti enemmän, noin 40 tonnia. Mutta vieläkin suurempia järkäleitä löytyy. Herodeksen aikana jälleenrakennetussa Jerusalemin temppelialuetta ympäröivässä muurissa olevat kivet ovat todellisia järkäleitä. Suurimmat niistä ovat jopa 13 metriä pitkiä ja kolme metriä korkeita ja saattavat painaa 400 tonnia. Muurin jäännökset ovat nykyään ns. hasmonealaistunnelin yhtenä seinänosana.   (Pohjalainen 22.12.96)

Mutta nämäkään kivet eivät vielä ole maailman suurimpia louhittuja ja siirreltyjä kiviä. Libanonin Baalbekissa olevan Acropolis- temppelin ulkoseinämässä on kolme massiivista kivijärkälettä. Niiden mitat ovat 21 x 4 x 3 metriä ja painavat noin 1200 tonnia! Ne sijaitsevat muurissa noin 11 metrin korkeudessa. Miten ne on saatu sinne? Edes nykyajan parhaat raskaisiin kuljetuksiin ja siirtoihin perehtyneet asiantuntijat eivät tiedä keinoja eikä koneita, jotka pystyisivät näitä lohkareita nykyään siirtelemään ja nostamaan. Hämmennystä on herättänyt varsinkin neljäs lohkare, joka lienee myös alunperin ollut temppelin seinässä, mutta myöhemmin jostain syystä siirretty lähes kilometrin päähän siitä.   ( www.biblemysteries.com)

Filistealaisten kaupunki kaivettu esiin.

Yhdysvaltalaiset ja israelilaiset arkeologit ovat saaneet vahvistuksen sille, että jo vuosia kaivausten kohteena ollut Tel Miqnessä sijaitseva muinaiskaupunki on Raamatussa ja assyrialaisissa kirjoituksissa mainittu Ekron, muinaisten filistealaisten keskeinen kaupunki. Kaivattu todiste oli kivilaatta, johon oli kaiverrettu viisi riviä foinikiankielistä tekstiä ja jossa erottuivat sana Ekron sekä Raamatussakin manitun filistealaiskuninkaan ja hänen poikansa Padin nimet. Ekron oli 700-lvulla eaa. Assyrian valtakunnan tärkeimpiä teollisuuskaupunkeja ja tuotti tuhat tonnia oliiviöljyä vuodessa. (Tieteen Kuvalehti 1/97).

UFO-uskovien joukkoitsemurha.

23.6.97 löydettiin 39 nuoren ruumiit San Diegon esikaungissa Kaliforniassa Joukossa oli myös muutama nainen. Tutkimuksissa todettiin uhrien kuuluneen Internetissä askartelevalle uskonnolliselle yhteisölle, jonka johtaja oli entinen musiikkitieteiden professori. Lahko uskoi Hale-Bobbin komeetan jäljessä tulevan lentävän lautasen noutavan heidät toiselle planeetalle, ja koska siirtyminen olisi helpompaa ilman 'koteloa' eli ruumista, he olivat päätyneet joukkoitsemurhaan. (Pohjalainen, TV ym.)

Maria palaa luterilaisten elämään?

Tutkija, teologian maisteri Anja Chiselli tekee väitöskirjaa Lutherin Maria -käsityksestä. Hänen mukaansa Lutheria on tulkittu väärin; hän ei ollut niin torjuva Marian suhteen, kuin yleisesti uskotaan, vaan valtaosaltaan yhtyi keskiaikaisiin katolisiin Maria-käsityksiin korostaen mm. Marian pyhyyttä ja erityistä nöyryyttä sekä vahvaa uskoa. Chisellin mielestä Marian kuvat voisi hyvin tuoda meidän kirkkoihimme:
- Ei se ole mitään kuvainpalvontaa. Kirkkoihin voitaisiin rakentaa vaikka Maria-alttaritkin. Tähän ei ole mitään teologista estettä. (Pohjalainen 3.97)
  Mitähän tutkija noilla 'teologisilla esteillä' tässä mahtaa tarkoittaa? Onko hän määritellyt ne Lutherin vai Raamatun mukaan?

Elämää Marsissa?

TV1:n Prisma-ohjelma esitti dokumentin, jossa tutkijat esittivät käsityksiään viimeaikaisten oletettujen elämänmerkkien löytymisestä Marsista peräisin olevissa meteoriiteissa. Ohjelmassa kävi ilmi, että tutkijoiden käsitykset eivät ole yksimielisiä löydösten merkityksestä. Erimielisyys koski mm. sitä, miten ja missä lämpötilassa ovat syntyneet kivistä löytyneet karbonaattimuodostelmat ja ovatko ne eloperäisiä vai eivät. Kivien marsilaisesta alkuperästä oltiin kuitenkin yksimielisiä. Jälkikeskustelussa suomalaiset asiantuntivat totesivat, että meteoriitin sisältämät Pah-yhdisteet ja erilaiset aminohapot ovat yleisiä kaikkialla avaruudessa, eivätkä sinänsä ole todiste elollisesta alkuperästä. Heidän mielestään todisteet Marsin elämästä ovat vielä riittämättömiä. (TV1 1.4.97)

Arkeologisia löytöjä Jerusalemista.

TV1 dokumentti 'Uskotko ylösnousemukseen' esitteli Jerusalemin alueella tehtyjä uusia arkeologisia löytöjä. Näytteillä oli mm. ylipappi Kaifaan ja Nikodeemuksen ruumisarkut sekä jonkun ristiinnaulitun jalkaterän luut, joihin oli lyöty naula kantapään läpi. Huomiota herätti seikka, että useissa arkuissa oli nimi Joosef tai Jeesus, kahdessa arkussa oli molemmmat, ja niistä toisessa jopa maininta 'Jeesus, Joosefin poika'. Asiantuntijoiden mukaan molemmat nimet olivat tuolloin verrattain yleisiä. (TV1 30.3.97)

Tunnistettu lentävä esine.

Englantilainen dokumenttiohjelma esitti uutta tutkimustietoa valoilmiöistä, joita ei tieteen taholla ole aiemmin juurikaan tutkittu, koska ne muistuttavat liikaa 'lentäviä lautasia' ja tutkijat ovat arkoja huu-haa -maineen suhteen. Dokumentissa oli silminnäkijöiden kuvauksia sekä myös joitakin videopätkiä erilaisista valoilmiöistä. Tutkija John Derr ym. ovat jonkin aikaa tutkineet niitä tapauksia, joista on kiistämätöntä näyttöä. Näitä on eri puolilla maailmaa, ja tutkijat ovat havainneet valoilmiöiden tapahtuvan sellaisilla alueilla, joissa mannerlaatat kohtaavat ja todenneet ilmiöiden seuraavan laattojen murroslinjaa. Lisäksi havaittiin alueiden magneettikenttien voimakkaasti vahvistuneen, jopa tuhatkertaiseksi normaaliin verrattuna.

Tutkijat uskovat valoilmiöiden olevan pallosalamaan verrattavia sähköisiä ilmiöitä, vaikka eivät vielä tiedä, miten niiden tarvitsema energia joutuu ilmakehään. Tämän energian uskotaan syntyvän jotenkin mannerlaattojen törmäyksistä. Arvoituksellista on myös joidenkin valoilmiöiden pitkäkestoisuus (jopa useita tunteja). Miten siihen tarvittava melkoinen energia säilyy purkautumatta äkillisesti? Dokumentin merkittävä puoli oli siinä, että vihdoin tutkijoiden keskuudessa on alettu tutkia tällaisia ilmiöitä sen sijaan että leimattaisiin niistä puhuvat ihmiset tärähtäneiksi. Toinen huomionarvoinen seikka oli joidenkin valoilmiöiden samankaltaisuus 'ufojen' kanssa; ne saattoivat pysyä esim. pitkään paikallaan ja yhtäkkiä liikkua suurella nopeudella, tehdä äkkikäännöksiä ym. vastaavaa. (TV1/PRISMA 9.4.1997)

Luukanen: "UFOT tunnustetaan vielä tänä vuonna."

Rauni-Leena Luukanen on vakuuttunut siitä, että "tämän vuoden loppuun mennessä julkiset tahot tulevat myöntämään maan ulkopuolisen elämän olemassaolon. Mitään näin suurta ei ole tapahtunut vuosisatoihin". Hän myös toistaa usein aiemminkin esittämänsä käsityksen siitä, että "Nyt yhdellä rysäyksellä maailmankuvamme romahtaa...". Ihmiskunnan on nyt katsottu olevan valmis siihen ja sitäpaitsi Roswellin rysäyksestä on kulunut sopivasti 50 vuotta. Luukanen on varma myös mm. seuraavista asioista:

 • Yhdysvaltain hallitus, CIA ja media suoltavat kaksitahoista informatiota, osaksi tosiasioita ja osaksi huu-haata ja väärää tietoa. Kaikki on tarkoin suunniteltua, jopa television lastenohjelmat valmentavat lapsia avaruusaiheisilla ohjelmillaan vastaanottamaan 'avaruuden väkeä'. Myös skeptikoita käytetään tarpeen vaatiessa antamaan takapakkia, jos ihmisten reaktiot uhkaavat käydä kielteisiksi.
 • Avaruuden väki tulee tänne auttaakseen meitä, jotka olemme vuosituhansia jäljessä muiden maailmojen kehityksestä. Amerikkalaiset elokuvat antavat asiasta aivan väärän kuvan pelotellessaan meitä ulkoavaruudesta tulevilla valloittajilla.
 • Uskonnot romahtavat, kun niiltä putoaa pohja.
 • Maan ulkopuolinen elämä on tuhansia vuosia edellä omaamme, heidän ekonomiansa ei tunne rahaa.
 • Meidän fysiikan lakimme eivät päde siellä, valonnopeus ei ole absoluuttinen raja.
 • Avaruuden teknologiaa käytetään jo maan päällä. USA:n armeija tekee jo koelentoja avaruusaluksilla. Myös kloonitekniikkaa käytetään; USA:n armeijalla on käytössä kloonattuja naisprostituoituja sotilaiden viihdyttämiseen! 'Ufonauteilta' on opittu myös menetelmä, jolla voidaan hallita toisten ihmisten mieliä (mind control- menetelmä). Luukanen kertoi itsekin kerran joutuneensa tällaisen käsittelyn kohteeksi; eräs Mind Controller "vain imi kaiken informaation päästäni varoittaakseen minua puhumasta liikaa". Kalifornian hiljattainen joukkoitsemurhakin oli Luukasen mukaan tällaista hallituksen manipulointia.
 • Kuussa asuu ihmisiä! Vaikka kuulennot on virallisesti lopetettu vuoden 1972 jälkeen, sinne lähtee edelleen sukkula kaksi kertaa viikossa. Tällä hetkellä siellä on jo 36 000 asukkaan kaupunki. Se selittää kadonneet tiedemiehetkin, sanoo Luukanen. (Pohjalainen 27.4.97/ Tommi Hakko)

Luukanen toisti edelläolevia väitteitä TV:ssä Ruben Stillerin ohjelmassa marraskuussa -98. Lisäksi hän kertoi mm. seuraavia tietoja:

 • Nasalla on jo 300 humanoidia säilössä pakastettuna. Tämän tiedon hän sanoi olevan peräisin eräältä CIA-agentilta.
 • Koko ihmiskunnan historia on salattu meiltä, tämän osoittaa mm. Etelä- Afrikasta löydetty, keinotekoisesti muovattu rautapallo, jonka iäksi on määritelty 2,8 biljoonaa vuotta! (Amerikan ja Euroopan biljoonat tainneet tässä sekaantua?)
 • Amerikkalaiset ja venäläiset ovat käyneet Marsissa jo v. -62 ja saksalaiset kuussa jo v. -47. Sieltä löytyy mm. Hitlerin tunnus (hakaristi?). Siellä on myös nähtävissä rakennuksia, siltoja ym.
 • MoonScan-projektin, jossa v. -87 asennettiin satelliitti kuuta kiertämään, perimmäinen tarkoitus on toteuttaa Kuusta käsin Mind-Control -ohjelmaa.
 • Kuussa suoritetaan paitsi tieteellistä tutkimusta, myös laajamittaista kaivostoimintaa. Sieltä saadaan mm. helium3- alkuainetta, jota on siellä erittäin runsaasti.
 • Humanoidien avaruusalukset käyttävät 'vapaata energiaa'. Se on jo käytössä amerikkalaistenkin aluksissa, vaikka siitä ei kerrota.
 • Salausoperaation taustavoimina ovat pankkiirit, öljy-yhtiöt, Rotschild, Roosevelt, Kissinger ym. (kaikki juutalaisia!). CIA ja muut salaiset palvelut ovat näiden 'juoksupoikia'. Ne olivat Luukasen mukaan Kennedyn ja Palmen murhien tekijöinä. (TV4, Stiller, 18.11.98)

Karnakiin temppeli.

Egyptissä sijaitsevan muinaisen Karnakiin temppelialueen tutkimuksissa on tullut esiin eräitä mielenkiintoisia seikkoja, kuten se, että muinaiset rakentajat olivat erittäin taitavia ja hallitsivat menetelmät, joilla voitiin liikutella suuria kivilohkareita ja -pylväitä. Tämä käy ilmi temppelin seinillä olevista piirroksista ja kirjoituksista. Tutkijat ovat myös sitä mieltä, että Karnakiin ja muidenkin suurten rakennelmien rakentamisessa on tarvittu huomattavasti vähemmän työvoimaa, kuin tähän asti on kuviteltu.
  Seinien piirtokirjoituksista paljastuu myös eräitä egyptiläisten uskonnollisia käsityksiä. Heillä oli satoja jumalia, ja sen johdosta myös monia luomistaruja. Pääjumala oli Amon; hänen kerrotaan luoneen alussa olleesta kaaoksesta ensin itsensä ja sen jälkeen masturboimalla maailman. Hänet yhdistettiin myös Aurinkoon eli Ra-han (Amon-Ra). Egyptiläiset pelkäsivät, ettei aurinko-jumala laskettuaan enää aamulla nousisi, ja siksi sille uhrattiin jopa ihmisuhreja, neitsyitä ja lapsia. Erään myytin mukaan jumala yön aikana yhtyy suun kautta äitiinsä, kulkee tämän lävitse ja syntyy aamulla uudelleen. Seinäpiirroksissa oli kuvattu valtavalla peniksellä varustettuja (jumal-)hahmoja.
  Ei kuitenkaan varmasti tiedetä mitä temppelirituaaleissa oikein tapahtui, koska niihin oli pääsy ainoastaan papeilla ja eräillä muilla tarkoin valituilla henkilöillä. (TV1 4.5.1997)

Maailmanlopun odotuksia.

Maalla toinenkin kuu.

Suomalais-kanadalainen tutkijaryhmä on löytänyt toisen Maata kiertävän 'kuun'. Kyseessä on asteroidi, läpimitaltaan 5-6 km, jota ei ole aiemmin havaittu sen pienuuden ja varsinkin erikoisen kiertoratansa ansiosta. Sen hevosenkengän muotoinen kiertorata vaihtaa paikkaa n. 200 vuoden välein, se poistui Maan läheisyydestä 1970- luvulla ja on Maata kiertävällä radalla jälleen n. 600 vuoden kuluttua. (TV, sanomalehdet 11.6.97)

'Moniääniset'

Suomessa on useita ihmisiä, jotka kuulevat jatkuvasti jostain tuntemattomattomasta lähteestä peräisin olevaa ääntä, enimmäkseen puhetta. He ovat nyt perustaneet yhdistyksen nimeltään *Suomen moniääniset*. Tällaiset henkilöt leimattiin aikaisemmin skitsofreenikoiksi tai muuten mieleltään sairaiksi, eivätkä lääkärit välittäneet tarkemmin perehtyä asiaan. Nyttemmin on asiaa tutkittu ja todettu täysin terveidenkin henkilöiden joukossa olevan tällaisia outoja ääniä kuulevia.

TV:n 'Akuutti' -ohjelmassa esiintyi henkilöitä, jotka kertoivat kuulevansa jatkuvasti ääniä. Usein äänet ovat aluksi olleet pilkallista, ilkeää tai potilasta arvostelevaa puhetta jota saattaa kuulua vaikka keskellä päivää puistossa kävellessä. Kun henkilö on kuullut takanaan puhuttavan ilkeitä itsestään ja kääntynyt katsomaan, ei näköetäisyydellä ole ollut ketään, huolimatta siitä, että jopa 'puhujien' askeleet ovat selvästi kuuluneet. Ääniä kuulevat ovat todenneet, että keskustelu toisten samanlaisten kanssa on auttanut; äänet ovat vähentyneet tai muuttuneet tai niihin osaa suhtautua rennommin. Eräs potilas kertoi todenneensa, että kun hän keskittyi kuuntelemaan vain vähemmän ilkeitä ääniä, ne muuttuivat vähitellen jopa suorastaan ystävällisiksi. Myös lääkehoidosta on ollut joillekin apua. Ohjelmassa todettiin, että niiden lisäksi, jotka kärsivät näistä äänistä lienee suuri joukko, jotka kuulevat ääniä, mutta eivät kärsi niistä lainkaan, eivätkä myöskään hakeudu hoitoon. Mistä äänet ovat peräisin? Siihen ei ohjelmassa otettu kantaa.

Jk.
Samasta aiheesta oli kirjoitus Pohjalaisessa (syyskuu -97). Mielenterveyden Keskusliitossa työskentelevä psykologi ja kehittämispäällikkö Marja Vuorinen on suomentanut Marius Rommen ja Sandra Escherin kirjan 'Moniääniset - näkökulmia äänien kuulemiseen'. Vuorinen on perehtynyt tarkoin tähän nyt koko Euroopassa 'ilmassa olevaan' asiaan.
- Äänien kuuleminen on yksi ihmisen vaietuimpia ja salatuimpia kokemuksia. Ilmiötä verhoo outous ja hämmennys sekä ääniä kuulevien että heidän läheistensä parissa, Marja Vuorinen kertoo.
  Äänien kuuleminen on Suomessa tavallisempaa kuin uskommekaan. Sadattuhannet ihmiset kuulevat sellaista, jota he eivät välttämättä täysin tiedosta tai jota he eivät hallitse. Äänet saattavat esimerkiksi käskeä uimataidottoman ihmisen veneen ruoriin. Useat äänet voivat myös riidellä keskenään ihmisen päässä. Jotkut kertovat äänien pelastaneet heidät pälkähästä. Toisia ne taas ovat ajaneet jopa itsemurhayrityksiin.
Äänten kuulemisen on havaittu usein yhdistyvän stressiin. Niistä usein myös välittyy tietty tunteellisuus ja aistivoimaisuus. Todistettu ei kuitenkaan ole ihmisen aistivoimaisuuden ja äänien kuulemisen yhteyttä. Äänten kuulemiseen johtavat syyt saattavat olla usein tulkittavissa. Kuitenkin tässäkin asiassa joskus jotain menee yli ymmärryksen.
  "Jos navettapolulla asteleva Pohjois-Karjalan ehtoisa emäntä kuulee vaikkapa afrikkalaissorjien keskustelun heidän omalla kielellään, niin sitä ei selitä vanha Erkkikään". Kirjoituksessa mainitaan myös Seinäjoelle perustetun Moniääniset ry:n paikallisryhmän.


Seuraava


23.7.1999, päivitetty 12.01.2009