Tapahtumia, uutisia ja huomioita

1999 - 2000

Yli 350 myrkyllistä ainetta brittiäitien rintamaidossa.

Britanniassa julkaistavan tutkimuksen mukaan brittiäitien rintamaidosta löytyy jopa 350 myrkyllistä ainetta. Mm. dioksiinia löytyy 42 kertaa enemmän, kuin terveysviranomaisten määräykset korkeimmillaan sallivat. Brittiläinen Independent-lehti kertoi tutkimuksesta, jossa Maailman luonnonsäätiö WWF selvitti äidinmaidon koostumusta eri puolilla maailmaa. Tutkimuksessa selvisi, että äitien elämänsä aikana nauttiman ruoan sisältämät myrkyt ovat varastoituneet elimistöön ja kulkeutuvat äidinmaidossa vauvalle.
Äidinmaidossa olevat myrkyt ovat peräisin mm. hajuvesistä, aurinkovoiteista, kuivapesuaineista, tuholaisten torjunta-aineista ja teollisista raakamateriaaleista. Jotkut näistä aineista aiheuttavat syöpää, vahingoittavat immuunipuolustusta ja häiritsevät hormoonituotantoa. Äidinmaidosta löytyi myös torjunta-aineita, kuten DDT ja lindaani sekä kemikaaleja, kuten PCB:tä ja muita aineita, joita käytetään esim. muuntajissa, maaleissa ja vauvanvaipoille tarkoitetuissa astioissa. Britannian hallitus aikoo aloittaa laajan tutkimuksen lisätiedon hankkimiseksi. Lontoo/STT-AFP/Pohjalainen, heinäkuu -99

Kiina kielsi Falun Gong - uskonlahkon.

Kiinan kansalaisasioiden ministeri ilmoitti, että mystinen Falun Gong -lahko on laiton järjestö. Lahkon julkiset esiintymiset ja se materiaalin levittäminen on tästedes kielletty. Lahko kiellettiin päivä sen jälkeen, kun kymmenet tuhannet sen jäsenet osoittivat mieltään 30 kaupungissa lahkon 100 johtajan pidätyksille. Lahkoon kuuluvat kommunistisen puolueen jäsenet eroitetaan puolueesta. Kiinan virallisen uutististoimisto Xinhuan mukaan lahkon uskonharjoitukset aiheuttavat terveysriskejä ja kuolemia: monet ovat menettäneet ruokahalunsa, toiset puheensa hallinnan, jotkut saaneet hallusinaatioita, eräät tappaneet itsensä tai läheisensä.
Lahkolla arvioidaan olevan kymmeniä miljoonia kannattajia; sen oman arvion mukaan yli sata miljoonaa. Kiinan kommunistisella puolueella on 60 miljoonaa jäsentä. Falun Gong -lahkon oppi on sekoitus buddhalaisuutta, taolaisuutta ja hengitysharjoituksia. Lahkon New Yorkissa asuva johtaja Li Hongzhi uskoo, että hänen kannattajansa kykenevät yliluonnollisilla voimilla parantamaan itsensä eivätkä tarvitse lääkäriä. Li on vaihtanut syntymäpäivänsä samaksi kuin Buddhalla. Pohjalainen 23.7.99, TV - ja radiouutiset.

Elämän puu muuttui risukoksi.

Lajien kehittymistä kantamuodoistaan on ollut tapana kuvata ns. fylogeneettisen puun avulla. Klassisessa 'elämänpuussa' on nykyisin kolme suurta haaraa: aitotumalliset (mm. eläimet ja kasvit), esitumalliset (bakteerit) ja arkit (arkkieliöt eli arkkibakteerit). Tämä elämänpuu perustuu suurelta osin vain yhden geenin emäsjärjestyksestä tehtyihin laskelmiin. Eliöiden sukulaisuutta on nimittäin vertailtu niiden solujen proteiinitehtaiden, ribosomien, tietyn RNA:n perusteella, joka on yhden geenin tuote. Uusimman tiedon valossa elämänpuu näyttää kuitenkin toisenlaiselta kuin mihin on totuttu, kertoo Science-lehti. Aivan uudenlaiset vertailut ovat nyt mahdollisia, koska viime vuosina on selvitetty koko perimän emäsjärjestys useista bakteereista ja arkeista sekä hiivasta ja sukkulamadosta.
Eliöiden koko perimän vertailuun perustuva puu muistuttaa lähinä risukkoa, jossa sivuttaishaarat ovat paikoin kasvaneet kiinni toisiinsa: toisin sanoen geenejä on siirtynyt lajista toiseen. ..... Esimerkiksi eräällä bakteerilla (Deinococcus radidurans) on monia kasveista tulleita geenejä (?). Tuberkuloosibakteerista on löytynyt kahdeksan ihmisen geeniä.(!?) ( Tiede 2000 5/99)

Kulttilahkon 'jumala' vankeuteen.

Jumalaksi julistautunut egyptiläinen lahkonjohtaja Mohammed Ibrahim Mahfouz oli päättänyt, että hänellä oli oikeus mm. kannattajiensa vaimojen seksipalveluihin. Kultin 55-vuotias päämies oli niin ikään sallinut koronkiskonnan. Lahkolaiset pidätettiin viime vuonna sen jälkeen, kun lahkon erään jäsenen vaimo oli kannellut ryhmän merkillisestä toiminnasta. Oikeus antoi Mahfousille suurimman mahdollisen rangaistuksen, viisi vuotta pakkotyötä, pelotteeksi muille, jotka harkitsevat uskonnon väärinkäyttöä.Lisäksi lahkon 13 kannattajaa sai lyhyemmät tuomiot. ( Pohjalainen 28.7.99)

Satanistien symboleista ja juhla-ajoista.

Kurikkalainen satanismia ja saatananpalvontaa tutkinut toimittaja, saarnaaja ja maallikkotutkija Teijo-Kalevi Lusa sanoo Seinäjoen hautausmaan tapahtumien ja muiden eri puolilla Suomea sattuneiden vastaavien tapahtumien osoittavan, että satanismin oppi on saanut kannatusta maassa. Hänen mukaansa satanisteilla ja saatananpalvojilla on seitsemän erityistä juhlapäivää vuodessa. Hautakiviä kaadettiin Pyhän Jaakobin päivän aattona. Aatot ovat yleensäkin heille aktiivista aikaa.
Satanistien ns. juhla-aikaa on 5-6 viikkoa alkaen päivämääristä 21.3, 21.6, 23.9 ja 22.12 eli päiväntasausten ja -seisausten aikoina. Muita juhlapäiviä ovat oma syntymäpäivä, vappuaatto ja Halloween loka-marraskuun vaihteessa. Saatanapalvonnassa on eri asteita: Saatanaa ylistävät graffitit, hautausmaiden häpäisyt, ruumiiden ylöskaivamiset ja lopulta eläin- tai ihmisuhrit.
- Hyvinkään paloittelusurma on tuskin ainoa laatuaan. Ihmisiä katoaa vuosittain suuri määrä, Lusa pohtii.

Saatanpalvojat ovat omineet päivämäärät ja symbolit satanisteilta. He uskovat persoonalliseen Saatanaan, satanistit sen sijaan eivät usko. Hakaristi eli myrskyvasara on yksi symboleista. Se ei ole sattuma.
- Hitler oli hyvin kiinnostunut opista. Natsien ja satanistien opeissa on paljon yhteistä, mm. rotuoppi eli vahvemman oikeus ottaa omansa.
Vaikka satanisteilla on USA:ssa kirkko ja omat pappinsa, ei oppi sinänsä ole selkeä. Paljon puhuttu Musta Raamattu ei ole puuttuva osa Vanhaa Testamenttia, vaan juutalaisten okkultistien Saksassa 1500-luvulla sepittämä opus. Ja siitäkin on monta versiota. Monet symbolit ja opit ovat ylösalaisin käännettyjä kristinuskon oppeja ja symboleja. Eräs käsimerkeistä on pystyssä olevat etu- ja pikkusormi, jotka kuvaavat pukinsarvia eli Saatanan ruumiillistumaa. ( Pohjalainen 29.7.99)

Suomi- ja Finland -sanojen alkuperä.

Suomi-sanan alkujuuret ovat (vaikka monet professorit eivät sitä tiedä) muinaissuomalaisessa sauomi-sam-sum -perussanassa, joka tarkoittaa ihmistä, 'kansaa'. Fin-sanan alkujuuret ovat Foinikia-sanassa (Phoinikee, ääntyy Finikii) johtuen foinikialaisten siirtokunnasta lounaisessa Suomessa vuoden 1000 eKr. tienoilla. Heitä oli myös nykyisissä Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa. He olivat pohjoismaisten varjaagien (Suomi), normannien ja viikinkien 'geenien' tuojia 'skandinaviaan'. Lounainen Suomi tunnettiin nimellä 'olimregnum Finingia' eli 'foinikialaisten muinaisvaltakunta' (Phoenica-Fennica-Finlandia). Skandinavia (Plinius vanhempi: saari Germanian pohjoispuolella) oli foinikialaisten laivatukikohta (latinan scandere, navis).   Yleisönosastokirjoitus: Pohjalainen 28.7.99/ Viljo Vuoristo

Kansas kielsi kehitysopin kouluista.

Kansasin osavaltion koululautaknta päätti keskiviikkoisessa äänestyksessään, että alueen koulujen biologian tunneilla ei enää käsitellä kehitysoppia. Opetussuunnitelmasta jätetään pois Darwinin kehitysoppi, myöskään luonnonvalinnasta ja aurinkokunnan syntyteorioista ei saa mainita tiedetunneilla. Lautakunta teki päätöksen huolimatta lukuisista vetoomuksista Yhdysvaltain tiedepiireiltä. Muun muassa Kansasin yliopistot vetosivat koululautakuntaan toteamalla, että osavaltion koulut siirtyvät vuosisadan verran ajassa taaksepäin.

Kansasin kehitysoppikeskustelua on seurattu Yhdysvalloissa tarkkaan, sillä Darwinin opeista on riidelty kouluissa jo pitkään. Viimeisen neljän vuoden ajan mm. Alabaman, Arizonan, Texasin, Georgian ja Nebraskan kouluissa on kiistelty siitä, voidaanko biologian tunneilla opettaa Darwinin kehitysteoriaa. Tennesseessä yritettiin saada pari vuotta sitten läpi lakia, joka sallisi sellaisten opettajien erottamisen, jotka opettavat kehitysoppia tieteellisenä tosiasiana. Lakiesitys kuitenkin kumottiin. Valtaosa kehitysoppia vastustavista osavaltioista kuuluu ns. "bible beltiin", raamattuvyöhykkeeseen, jonka asukkaista melkoinen osa uskoo yksinomaan Raamatun luomiskertomukseen.

Vastustajien mukaan teoria pitää todistaa.
Aiempina vuosina kehitysopin vastustajat koettivat saada luomiskertomuksen ujutettua tiedetunneille. Se ei kuitenkaan onnistunut, sillä Yhdysvaltojen perustuslaki pitää julkisin varoin ylläpidettävät koulu ja uskonnonopetuksen tiukasti erillään. Nykyisin kehitysoppia vastaan taistellaan sillä perusteella, että lajien kehityksestä ei ole aukottomia tieteellisiä todisteita ja sen sanotaan olevan vain hatara, epälooginen teoria. Vastustajien mukaan kouluissa saisi opettaa vain sellaisia teorioita, jotka voidaan todistaa oikeiksi laboratorio-olosuhteissa. Kehitysopin sanotaan myös hämmentävän lapsia liiaksi ja saavan heidät tuntemaan tyhjyyttä ja toivottomuutta, sen sijaan että he tuntisivat olevansa erityisiä, jotain tarkoitusta varten luotuja.

Mielipidemittausten mukaan 44 prosenttia amerikkalaisista uskoo yksinomaan Raamatun luomiskertomukseen ja että maailman luominen on tapahtunut viimeisten 10 000 vuoden aikana. 40 prosenttia uskoo siihen, että maailman kehittymiseen on mennyt miljoonia vuosia, mutta Jumala on ohjannut kehitystä. Vain 10 prosenttia uskoo yksinomaan evoluutioon. Yhdysvaltain tiedeopettajat ovat seuranneet kiistaa erittäin huolestuneina. He pitävät suuntausta vakavana sensuurina, joka saattaa vaarantaa koko Yhdysvaltojen tiedemaan maineen. He joutuvat myös miettimään, mitä yläasteen tiede- ja biologian tunneilla sitten opetetaan, kun kehitysoppi on kielletty. ( Pohjalainen 13.8.99)

Kosmisen säteilyn hiukkaskimput hämmästyttävät.

Euroopan hiukkastutkimuskeskuksessa (CERN) tehdyt havainnot kosmisen säteilyn hiukkasryöpyistä hämmästyttävät alan tutkijoita. Suurienergiset alkeishiukkaset ovat jättäneet jälkensä törmäysilmaisimiin jo parin vuoden ajan, mutta vasta nyt niitä on ymmärretty ruveta tutkimaan. Hiukkasmittausasemilla on havaittu hiukkasryöppyjä, joissa jopa parisataa yhdensuuntaista myonihiukkasta iskeytyy muutaman neliön suuruiseen ilmaisimeen. Aluksi havainnot hylättiin voimakkuutensa ja laajuutensa vuoksi virheellisinä.
- Vielä ei tiedetä, tulevatko hiukkasryöpyt Linnunradasta vai sen ulkopuolelta, eikä niiden tulosuuntaakaan pystytä varmuudella sanomaan, koska havaintoja on toistaiseksi niin vähän, kertoo CERNissä työskentelevä Risto Orava. Hiukkasten alkuperän arvellaan olevan supernovaräjähdyksissä. (Pohjalainen 3.5.99)

Uusi teoria linnun lentokyvyn synnystä.

Kaksi amerikkalaistutkijaa, Luis Chiappe ja Phillip Burgers esittävät Nature-lehdessä uuden teoriansa lintujen lentokyvyn synnystä. He päätyivät uuteen selitykseen tutkittuaan vanhimman tunnetun linnun, Arhaeopteryxin fossiilia. Heidän mielestään Arhaeopteryx kykeni juoksemaan tarpeeksi nopeasti, kyetäkseen nousemaan ilmaan. He uskovat pakenevien tai saalista ajavien dinosaurusten pyrkineen nopeuttamaan juoksuaan siipiä räpyttämällä. Ajan mittaan lintumaisemmat jälkeläiset tekivät samoin, ja nousivat lopulta lentoon. Tähän saakka on arveltu siivekkäiden dinosaurusten oppineen lentämään liitelemällä puusta maahan tai toiseen puuhun. (Pohjalainen 1999 [tarkempi päiväys puuttuu]).

Kommentti:
Ei oikein tunnu sen uskottavammalta selitykseltä kuin se kuuluisa 'kärpäslätkäteoria', jonka mukaan siipien ensimmäinen käyttötarkoitus oli hyönteisten pyydystäminen! MP.

Big Bang -teoriassa ongelmia

Viime aikoina on havaittu eräitä ilmiöitä, jotka sopivat huonosti Big Bang -teoriaan. Yksi näistä on Hubble-teleskoopin tekemä havainto avaruuden kiihtyvästä laajenemisesta, mikä on päinvastaista kuin teorian edellyttämä vähittäinen laajenemisen hidastuminen. Yritys korjata teoriaa lisäämällä Einsteinin yhtälöihin ns. kosmologinen vakio, ei tyydytä kaikkia tutkijoita, koska vakiolle ei ole keksitty mitään fysikaalista syytä. "Nyt kysytään, luottivatko tutkijat vääriin mittatikkuihin". Toinen ongelma liittyy galaksien ikään, koska kaukaiset galaksit näyttävät jo nyt olevan lähes universumin itsensä ikäisiä. Niille ei siis olisi jäänyt juurikaan aikaa kehittyä teorian edellyttämällä tavalla. Vanhastaan tunnettu ikäparadoksi on se, että joissakin kosmoksen ikäarvioissa päädytään tilanteeseen, jossa osa tähdistä on vanhempia, kuin kosmos itse.
Aivan uusi havainto on galaksien välisten 'kodittomien' irtotähtien suuri lukumäärä, joka ei myöskään sovi yhteen alkuräjähdysteorian ennustaman keveiden alkuaineiden määrän kanssa. "Pahemman luokan päänsärkyä" tutkijoille aiheuttaa myös hiljattain tehty havainto lähiavaruuden fraktaalisuudesta, joka on vastoin Big Bang- teorian ideaa aineen tasaisesta jakautumisesta maailmankaikkeudessa. (Tiede 2000 8/99)

Susiluolan löydökset.

Alkuinnostuksen jälkeen Susiluolan löytöjen merkitys on hiipumaan päin, ja eräiden asiantuntijoiden mielestä ei ole tieteellisen pätevästi osoitettu, että muinaisten ihmisten työvälineiksi väitetyt kivenkappaleet todella olisivat sellaisia. Televisiossa nähdyt kivenpalat eivät todellakaan näyttäneet työkaluilta, vaan aivan tavallisilta kivenkappaleilta, joita löytyy joka paikasta. ( MTV3/45 minuuttia/ 17.11.99)

Aurinkokunnan syntyteoriat uusiksi?

Jupiterin uumeniin syöksymään laitetun luotaimen havainnot ovat romuttamassa aiemmat käsitykset aurinkokunnan synnystä, kerrotaan Nature-lehdessä. Galileo-aluksen 1995 pudottaman pienen auton kokoisen luotaimen tietojen tarkan tutkimisen jälkeen tiedemiehet ynnäsivät, että jättiläisplaneetan kaasukehä sisältää yllättävän paljon argonia, kryptonia ja ksenonia.On arveltu, että planeetat muodostuivat auringosta yli jääneistä tähteistä. Näissä rippeissä ei kuitenkaan olisi pitänyt olla havaitun kaltaisia määriä raskaita kaasuja. ( Yle teksti-tv 7.1.2000, siv. 598 )

Argentiinasta löytyi valtavan dinosauruksen luita.

Argentiinan Patagoniasta on löytynyt isoimman koskaan eläneen dinosauruksen jäänteitä. Kyseistä dinosaurusta ei ole vielä luokiteltu tai nimetty. Se näyttää kuitenkin olevan isompi kuin sata tonnia painanut Argentiosaurus. Sen arvellaan olleen noin 48-51 metriä pitkä.
- Löydetyt kaksi kaulanikamaa ovat 1,2 metriä pitkiä ja reisiluu kaksimetrinen. Eläin on todennäköisesti ollut kasvissyöjä ja astellut maan kamaralla noin 105 miljoonaa vuotta sitten, paleontologi Carlos Munoz kertoo.
Patagonian alue on tutkijoiden mukaan osoittautumassa varsinaiseksi dinosaurusten hautausmaaksi. Viime huhtikuussa sieltä kaivettiin esiin dinosauruksen luita, joiden uskotaan kuuluneen isoimmalle koskaan eläneelle lihansyöjäsaurukselle. (Pohjalainen, 20.1.2000)

Aine ja mieli - kysymyksiä tietoisuudesta.

TV1 esitti 27.1.2000 ohjelmasarjan, jossa kolme tutkijaa esitti näkemyksiään ylläolevasta aiheesta. Pohdinnan pääkysymyksiä olivat: mitä tajunta ja tietoisuus oikein ovat? Voidaanko ne johtaa aineen olemuksesta?

Fyysikko, dosentti Kari Enqvist totesi, että mitä enemmän aineesta on opittu tietämään, sitä kummallisemmaksi se tuntuu osoittautuvan. Se on pohjimmiltaan hyvin erilaista, kuin arkihavaintojen pohjalta on totuttu ajattelelmaan. Erityisesti kvanttitasolla se käyttäytyy hyvin kummallisesti; hiukkanen voi olla esim. useammalla kvanttitasolla samanaikaisesti. Vaikeaksi alkeishiukkasten maailman ymmärtämisen tekee erityisesti se valtava ero, mikä on alkeishiukkasten koossa ja nopeuksissa verrattuna arkimaailman ilmiöihin. Yhdessä vesilasissa on enemmän molekyylejä kuin maailman kaikissa vesistöissä vesilasillisia. Sekunnissa tapahtuu yhtä monta elektronin pyörähdystä ytimensä ympäri kuin koko universumin iässä on sekunteja. Toisaalta alkeishiukkasten väliset voimat voivat lukita niistä koostuneet rakenteet hyvin kiinteisiin ja pysyviin muotoihin.

Onko tietoisuus alkeishiukkasten toimintaa, vai onko siinä jotain muutakin? Kukaan ei sitä tiedä, vaikka teorioita onkin esitetty. Enqvistin mielestä nykyisen fysiikan tietämyksen perusteella ei näyttäisi olevan mitään sellaista, joka kieltäisi tietoisuuden voivan olla lähtöisin aineen ominaisuuksista. Voisiko tajunta olla luonteeltaan jonkinlainen kvanttimaailman ilmiö? Enqvistin mielestä se on hyvin epätodennäköistä. Makromaailman, johon aivotkin voidaan lukea, ilmiöt noudattavat klassisen fysiikan lähes deterministisiä lakeja. Aineen olemus tunnetaan hyvin vain rajoitetussa kokoskaalassa. Pienempiä hiukkasmaailmoja ei voida tutkia, koska ei ole tarvittavia laitteita eikä menetelmiä. Suurten orgaanisten rakenteiden, kuten aivojen molekyylimäärä taas on niin valtava, että niiden liikkeet ja vaikutukset toisiinsa muodostavat matemaattisen ongelman; niiden laskeminen on mahdotonta.

Filosofian tohtori Paavo Pylkkänen Skövden korkeakoulusta, Ruotsista, toi esiin mm. seuraavaa:
Tietoisuudessa on eri tasoja. Sen fysikaalinen puoli, aistimaailma on objektiivinen, sitä voidaan tutkia ja selittää. Sen sijaan tietoisuuden kokemuksellinen ja elämyksellinen puoli on subjektiivista, ja sen tutkiminen ongelma, koska sitä voi tutkia vain sen itsensä kautta. Vain tietoinen voi tutkia tietoisuutta. Descartes jakoi ihmisen kahteen erilaiseen 'osaan', ruumiiseen ja tajuntaan (sieluun), jotka olivat täysin erilaisia olemukseltaan. Tajunta ei hänen mukaansa esim. vienyt lainkaan tilaa.

Voiko tajunta sitten jotenkin 'kohota' aivoista itsestään, sen aineesta ja toiminnasta? Pylkkäsen mukaan tämä on ajallemme tyypillinen dogmi, uskonvarainen asia. On tietysti selvää, että tietoisuus on yhteydessä aivoihin ja aivot yhteydessä tietoisuuteen, mutta ei voida tietää, onko tietoisuus vain pelkkää aivosolujen toimintaa. Aikaisemmin aine käsitettiin hyvin mekaanisesti ja sielua pidettiin aineen täydellisenä vastakohtana. Puhe alkeishiukkasista on hiukan harhaanjohtavaa. Ne eivät ole kovia kiinteitä palloja vaan pikemminkin energiakeskittymiä joilla on myös aaltoluonne. Aineen ja tajunnan ero on siis kaventunut.

Voisiko tajunta sitten olla jollain tasolla olevaa alkeishiukkasten vuorovaikutusta, kuten kiinteät esineetkin? Pylkkänen ei pitänyt sitä todennäköisenä. Sen sijaan hän piti mahdollisena ns. aspektimonistista näkemystä, jonka mukaan todellisuus on yksi mutta voi ilmetä eri muodoissa. Kvanttimaailmassa ympäristön muoto näyttäisi jotenkin 'informoivan' alkeishiukkasia. Vastaavasti tietoisuudessa esim. kirjainten muoto informoi tietoisuutta. Jos oletamme, että tajunta on aineen ominaisuuksista johtuvaa, silloin on ilmeisesti käsityksiä aineen olemuksesta muutettava. Fysiikka ei pysty kuitenkaan ratkaisemaan kuin osan tietoisuuden olemuksesta, sen fyysisen puolen. Tietoisuuden subjektiivista puolta voi yrittää ratkaista vain tietoisuuden itsensä kautta.

Myös ohjelman kolmas tutkija, psykologian tohtori Antti Revonsuo Turun Yliopistosta toi esiin tietoisuuden eri muotoja. Voi olla, kuten alkeellisilla eläimillä, pelkkä perustajunta eli tietoisuus omasta olemassaolosta ja ympäristöstä tai - kuten ihmisellä - itsetajunta, tietoisuus oman olemassaolonsa ja ympäristönsä luonteesta sekä sellainen korkeamman asteen tietoisuus joka mahdollistaa tunteet ja elämykset sekä abstraktin ajatusmaailman.
Miten tietoisuus kohoaa aivoista? Ja jos kohoaa, niin mikä sieltä nousee? Tähän ei ole vastausta olemassa. Jotkut uskovat ratkaisun löytyvän siitä, että eliöt koostuvat organisaatiotasoista. Näiden tasojen olemusta ei kuitenkaan vielä ymmärretä eikä niitä ole siitä syystä voitu tutkia.

Revonsuon mielestä uni on hyvä vertauskuva tai malli, joka havainnollistaa tietoisuuden olemusta. Unimaailman olemassaolo osoittaa, että tajunnan sisältö voi olla ulkomaailmasta riippumaton. Toisaalta luonnollisesti aistihavainnot muovaavat tajunnan sisäistä maailmaa. Ympäristömme muodostaa aistien välityksellä aivoihimme kokemuksellisia malleja, jotka ovat tajuntamme tulkinta ulkoisesta maailmasta. Aivoilla ei ole suoraa yhteyttä niiden ulkopuoliseen todellisuuteen.
Onko tajunta kvanttitason toimintaa aivoissa? Revonsuokaan ei usko siihen, koska tällaista esittäneet tutkijat eivät ole pystyneet esittämään mitään konkreettista, jonka avulla nämä hypoteesit voisi testata. Aivotoimintojen mittaukset kertovat vain niissä tapahtuvista verenkierron muutoksista, eivät mitään siitä, mitä tapahtuu aivojen molekyylirakenteen korkeammilla tasoilla. Kaikki luonnontieteen ilmiötkin ovat myös tajunnan ilmiöitä, koska sen kautta ne tiedostetaan. Ellei meillä olisi tajuntaa, ei meille olisi olemassa mitään muutakaan. Tajunta on se ilmiö, jonka kautta kaikki muut ilmiöt ovat olemassa.

Tajunnan ja tietoisuuden suhteen olemme yhä suuren mysteerin edessä, vaikka joitakin johtolankoja on olemassa. Olisi jo jonkinlainen ratkaisu ja edistysaskel, jos voisimme paremmin ymmärtää minkälaisesta ongelmasta on kysymys ja onko siihen edes mahdollista löytää ratkaisua, ja ellei ole, miksi se ei ole mahdollista.

Osa 2 Osa 4


10.2.2000,   Päivitetty 12.01.09