Tapahtumia, uutisia ja huomioita

2000 / 2

Linnunradan arvoituksia.

  Linnunradan rakenne tunnetaan nykyään melko hyvin - ellei oteta huomioon sitä, että 90 prosenttia sen aineesta on yhä kateissa! Linnunradan uloimmat tähdet viilettävät sellaista vauhtia galaksin keskustan ympäri, että ne olisivat jo ajat sitten häipyneet tiehensä, ellei Linnunradassa olisi ns. pimeää ainetta, jonka vetovoiman ansiosta ne pysyvät galaksimme yhteydessä. Tämän pimeän aineen olemus on tällä hetkellä linnunradan suurin mysteeri. (Mainittakoon uusimpien tutkimusten viittaavan siihen, ettei kyse olisikaan pimeästä aineesta vaan todellisesta materiakeskittymästä! (MP. 12.01.09)
  Muitakin mysteerejä on. Yksi on Linnunrataa ympäröivä halokehä. Miten se on syntynyt ja kuinka suuri se on? Arvio sen läpimitasta on 300 000 valovuotta.
Linnunradan keskustassa arvellaan olevan mustan aukon, massaltaan 2,6 miljoonaa kertaa auringon massa, kooltaan 0,5 valovuotta. Koska alueella on runsaasti kaasua, sen pudotessa mustaan aukkoon pitäisi syntyä tuhansia kertoja enemmän säteilyä kuin on havaittu. Jotain outoa on siis tekeillä, mutta mitä?
  Linnunradan tason pöly, kaasu ja tähdet kiertyvät hehkuviksi spiraalihaaroiksi. Tämän voisi selittää johtuvan siitä, että eri etäisyyksillä keskustasta olevat tähdet liikkuvat eri nopeuksilla. Outous on siinä, että tähtien ja kaasun radat eivät osu yhteen spiraalien kanssa. Nämä haarat ovat ns. tiheysaaltoja; miljoonia vuosia sitten spiraalihaaran muodostivat eri tähdet kuin nyt. Ne ovat samantapaisia kuin meren aallot, joissa jokainen aalto liikuttaa eri vesimassaa. Miksi galaksiin muodostuu tällainen tiheysaalto, on arvoitus. Tiede 2000 2/2000

Uskonlahko teki joukkoitsemurhan Ugandassa.

  Ugandalaisen tuomiopäivän lahkon 17.3. tapahtuneessa joukkoitsemurhassa uskotaan kuolleen yli 500 ihmistä, koska lahkon 235 jäsenen epäillään vieneen lapsensa mukanaan. Lahkon jäsenet kerääntyivät kirkkoon, jossa he valmistautuivat tulevaan laulamalla ja rukoilemalla tuntikausia. Polttoöljyllä valettu kirkko sytytettiin tuleen ja uskonlahkolaiset paloivat sen mukana. Tämä Kanungun kylässä Ugandan länsiosassa toiminut "Jumalan kymmenen käskyn palauttamisen liike" oli perustettu vuonna 1994 ja se rekisteröityi kansalaisjärjestöksi v. 1997.
  Lahkon johtajat saarnasivat maailmanlopun koittavan 31.12.1999, mutta sittemmin määräaikaa lykättiin vuodella. Kenialaisissa lehdissä epäillään lahkon johtajan ja hänen lähimmän apulaisensa paenneen Eurooppaan ja välttyneen joukkotuholta. Toisten tietojen mukaan johtajat tekivät itsemurhan, mutta monet jäsenet eivät edeltäpäin tienneet kohtaloaan. Myöhemmin temppelin läheisyydestä löydettiin kaksi joukkohautaa, joissa oli ainakin 153 ruumista. Ruumit näyttivät olleen haudassa ainakin vuoden ajan. Joukossa oli joitakin, jotka oli haudattu köysi kaulan ympärillä.
  Tämä uskonlahkon joukkotuho on toiseksi suurin sitten vuonna 1978 Jonestownissa Guyanassa tapahtuneen joukkoitsemurhan jälkeen. Siinä kuoli 914 lahkolaista. Pohjalainen 19-25.3.2000

JK.
  Myöhemmin on käynyt ilmi, että joukkoitsemurhan sijasta kyseessä lieneekin joukkomurha. On löydetty useita joukkohautoja, jotka mitä ilmeisimmin ovat kyseisen uskonlahkon jäljiltä. Erään lahkon käyttämän rakennuksen takapihalta löytyi uusi joukkohauta, josta kaivettiin esiin 81 ruumista. Poliisin mukaan kuolleita saattaa löytyä edelleen, ja uhrien kokonaismäärän pelätään nousevan jopa yli tuhannen. Joukkohaudoista löydettyjen ruumiiden joukossa on satakunta lasta. Useat uhreista on kuristettu, puukotettu tai myrkytetty kuoliaaksi.
  Ugandan poliisi uskoo, että lahkon johtajat ovat murhanneet seuraajiaan järjestelmällisesti kuukausien ajan sen jälkeen, kun heidän ennustuksensa maailmanlopun koittamisesta vuodenvaihteessa ei toteutunutkaan. Johtajien uskotaan nyt paenneen ulkomaille. Vaikka tiedusteluviranomaiset olivat varoittaneet lahkon toimista, varoituksia ei otettu vakavasti, koska lahkon johtajat esiintyivät syvästi uskonnollisina ihmisinä. Toimiin ei tartuttu, vaikka lahkon jäseniä hävisi satamäärin.

  Joukon johtaja, Joseph Kibwetere piti liikkeessään tiukkaa kuria, joka sääteli lahkolaisten elämää yksityiskohtaisesti. Kibwetere, 68, joka väitti olevansa suorassa yhteydessä Jeesukseen, oli lahkon muiden johtajien tavoin hyvin hämäräperäinen hahmo. Hän oli aiemmin katolisen kirkon oppeihin perustuneen puolueen jäsen, mutta poliittisen uransa epäonnistuttua hän perusti oman uskonlahkonsa.
  Kibweterin ohella lahkon johtoon kuuluivat Gredonia Mwerinda ja Dominic Kataribabo. Mwerinda oli entinen prostituoitu, joka väitti olevansa suorassa yhteydessä neitsyt Mariaan. Kataribabo oli entinen katolinen pappi, teologian maisteri, joka tunnettiin hiljaisena, uskontoon syventyneenä miehenä. Naapurit tiesivät Kataribabon kuopivan takapihallaan, mutta kukaan ei arvannut hänen hautaavan ruumiita.

  Lahkossa noudatettiin tiukkaa järjestystä. Aamurukous aloitti päivän klo kolme aamulla, ja suurin osa päivästä kului ruumiillisessa työssä tai rukoillessa. Naiset ja miehet, edes naimisissa olevat, eivät saaneet tavata toisiaan kuin rukousaikaan. Yhteydet ulkopuolisiin rajoitettiin minimiin.
  Lahkon sisäinen kuri alkoi kuitenkin rapautua, kun maailmanloppu ei koittanutkaan kuten Kibwetere oli ennustanut. Jotkut uskovaiset olivat myyneet omaisuutensa ja lahjoittaneet rahat liikkeelle. He alkoivat vaatia rahojaan takaisin, mikä on saattanut olla yksi motiivi murhille. Pohjalainen 31.3.2000

Puolet maailman kosteikoista ja metsistä on tuhottu.

  Tuore amerikkalaisraportti maalaa varsin synkän kuvan maapallon ympäristön nykytilasta ja tulevaisuudesta. Luonnonvarojen kasvava kysyntä uhkaa ympäristön terveydentilaa, vaikka tietoisuus ympäristöongelmista onkin kasvanut.
  Selonteon mukaan puolet maapallon kosteikoista on kadonnut viimeisten sadan vuoden aikana. Kaksikymmentä prosenttia suolattoman veden kalakannasta on kadonnut ja ryöstökalastus uhkaa myös merien kalakantoja. Puolet maapallon metsistä on hävinnyt ja sademetsien hakkaaminen etenee hälyttävää vauhtia; yhdeksän prosenttia maailman puulajeista on jo vaarassa hävitä.
  Selvityksen on tehnyt riippumaton tutkimuslaitos World Rescources Institute. Tutkimuksen oli tilannut YK ja sitä käsitellään syyskuussa järjestön yleiskokouksessa. Selvitystä on tehty kahden vuoden ajan ja mukana on ollut lähes kaksisataa tiedemiestä.
  Maailman ekosysteemit ovat vaarassa, ja jos suuntaa ei saada muutettua, seuraukset saattavat olla tuhoisat ihmiskunnalle, varoitetaan selvityksessä. Pohjalainen, 18.4.2000

"Pääkopassani käytiin kiivasta keskustelua"

  2,3 prosenttia suomalaisista kuulee erilaisia ääniä päässään. Eräs heistä on helsinkiläinen Hannele Jantunen, 35, joka nykyään toimii 1996 perustetun Suomen Moniääniset ry:n puheenjohtajana. Yhdistyksessä on 130 jäsentä. Paikallisia ryhmiä toimii Helsingissä, Vantaalla, Lappeenrannassa, Kouvolassa, Kuopiossa, Tampereella, Jyväskylässä, Lehmossa, Kokkolassa, Kurikassa ja Seinäjoella. Hannele on aiemmin ollut ulkoministeriön palveluksessa toimistovirkailijana.
- Hoidin arkistoa; kassa oli myös vastuullani - molemmat tarkkuutta ja keskittymistä vaativaa työtä. 90-luvulla tuli muutamia ulkomaankomennuksia, ensin Tansaniaan ja Mosambikiin, sitten 1993 Thaimaaseen. Erilainen ympäristö, stressi ja yksinäisyys kaiketi laukaisivat minussa tietyn sisäsyntyisen mekanismin: päässäni alkoi kuulua parjaavia ääniä, jotka moittivat milloin mistäkin. Hannele kertoo erottaneensa sekä miehen attä naisen ääniä; jotkut olivat tuttuja, toiset eivät.
- Äänet ovat väliin jopa kiivaasti keskustelleet keskenään!

  Kangasvuoren psykiatrisessa sairaalassa Jyväskylässä psykologina toimivan, ääniä kuulevien hoitoon erikoistuneen Seppo Anttosen mukaan tälle ilmiölle ei ole tyhjentävää selitystä olemassa. Hänen mukaansa yli 200 000 suomalaisella on siitä kuitenkin omakohtaista kokemusta.
- Äänien kuuleminen on asianomaiselle henkilölle aina kuitenkin todellinen kokemus, jonka olemassaoloa ei yritetäkään kiistää. Terapeutti on eräänlainen "neuvotteleva virkamies", joka pyrkii siihen, että henkilö pystyy itse hallitsemaan ääniään. Ei esimerkiksi hyppää alas parvekkeelta, vaikka ääni kuinka käskisi. Ilkeitä ja pahoja ääniä kannattaa aina vastustaa.
- Äänet voivat olla henkilöääniä - jopa Jumalan ja sielunvihollisen - sekä melua ja musiikkia. Jotkut henkilöt ovat kertoneet kuulevansa teknisillä laitteilla aikaansaatuja, konemaisia ääniä; osa on sitä mieltä, että heillä on päässään mikrosiru, jonka kautta heille välitetään viestejä jostakin ulkopuolelta.

Hannele Jantunen sanoo:
- Pidän ääniä omina ajatuksinani. Mutta kun sitä haukkumista joutui kuuntelemaan 24 tuntia vuorokaudessa, yöunista ei tullut mitään, ja työkin alkoi kärsiä. Koin itseni sairaaksi ja hain ammattiapua. Löysin hyvän terapeutin; minulla on myös lääkitys, joka vaimentaa äänet siinä määrin, että ne eivät häiritse.
  Hannelen mukaan monet historian merkkihenkilöt ja taiteilijat ovat kuulleet ääniä.
- Jeanne d' Arc, Mahatma Gandhi, ja Sigmund Freud kuuluivat heihin. Mika Waltari on kertonut erään muinaisen egyptiläisen sanelleen hänelle Sinuhe Egyptiläisen. Amerikkalainen TV-julkkis Roseanne on puolestaan ilmoittanut jatkuvasti seurustelevansa äänten kanssa.
- Monet uskonnotkin ovat saaneet alkunsa siitä, että joku on uskonut kuulleensa jumalan äänen. Pohjalainen, 1.4.2000

JK. Päivämäärästä huolimatta edelläoleva ei ole aprillijuttu. Samaa asiaa käsitteli Apu-lehti numerossa 46/2000 (17.11.2000). Jutussa kiinnostava seikka oli Mielenterveyden keskusliiton psykologin Marja Vuorisen esittämä tieto: aivotutkimuksissa on todettu aivojen puhekeskuksen aktivoituvan äänten kuulemisen aikana! Siksi tutkijat uskovatkin, että äänet ovat lähtöisin ääniä kuulevien omista aivoista.
  Selittynevätkö kuitenkaan kaikki äänet pelkästään tällä? Voihan silti - ainakin oudoimmissa tapauksissa - olla mahdollista että jokin ulkopuolinen äly, voima, energia tms. voi vaikuttaa aivoihin aktivoimalla puhekeskusta ja kenties luomalla valikoituja yhteyksiä ihmisen omaan omaan sanavarastoon.


Osa 3   Osa 5


31.3.2000,   Päivitetty 12.01.09