Uutisia ja tapahtumia

Vuosi 2002

UT ei tunne pappeutta

Teologian lisensiaatti Talvikki Mattila on tehnyt Matteuksen evankeliumia käsittelevän väitöskirjan, jossa hän tarkastelee Jeesuksen seuraajia feministisestä näkökulmasta. Mattila korostaa Jumalan valtakunnan tarvitsevan erilaisia työntekijöitä, eri tavalla asioita ymmärtäviä ihmisiä.
- Mitään ryhmää ei saa nostaa toisen yläpuolelle eikä rakentaa hierarkkista mallia, Mattila toteaa ja viittaa opetuslasten ryhmään, joka vähitellen historian kuluessa nostettiin muiden seuraajien yläpuolelle. Tänä päivänä hän pitää tärkeänä, että olisi mahdollisimman paljon toisenlaisia ääniä ja näkökulmia, jotka saisivat ihmiset ajattelemaan, etteivät nykyinen kristinopin tulkinta ja traditio ole mikään ainoa totuus.
- Omaa katolista kirkkoani ajatellen toivoisin, ettei korostettaisi niin kovin paljon papin tai piispan virkaa ylhäältäpäin, vaan voitaisiin rakentaa erilaisia palvelutehtäviä, jotka olisivat enemmänkin verkostoitumista, Mattila pohtii.

Raamattu ei kerro pappeudesta

Kristillinen kirkko ei aina ole ollut niin hierarkkinen kuin nykyään.
- Alkuaikoina ihmiset odottivat, että Jeesus tulee pian takaisin, jolloin hierarkkisilla seikoilla ei ollut mitään merkitystä. Silloin naisillakin oli paljon enemmän vaikutusvaltaa, koska henkilahjoja arvostettiin, Mattila kertoo. Vähitellen huomattiin, ettei maailmanloppua tullutkaan, minkä jälkeen kirkko alkoi sopeutua ympäröivään yhteiskuntaan. Näin kirkko halusi tulla yleisesti hyväksytyksi. Samalla sitä alettiin rakentaa samanlaiseksi kuin muutakin maailmaa.
- Silloin valta liukui miehille ja syntyi valta-ajattelu, jonka myötä muodostui määräävä eliittiluokka.Mattila kuitenkin korostaa, että Raamatussa ei puhuta minkäänlaisesta pappeudesta.
- Monien on kovin vaikea hyväksyä, että koko sakramentaalinen pappeus on paljon myöhempi ilmiö, hän huomauttaa.   (Pohjalainen 30.3.2002)

Kullan mysteeri

Geologi, FT Olavi Kontioniemi luennoi Seinäjoella kiviharrastajille malmeista ja niiden etsinnästä. Luennossaan hän pohti mm. Lapin kultaesiintymiä. Hän totesi, että joidenkin mielipiteiden mukaan kulta on liikkunut veden mukana. Hän arveli kuitenkin, että jokiuomista löytyvä Lapin kulta voi olla paikallaan syntynyt. Teräväsärmäisten kultahippujen tai lohkareiden liikkuminen veden mukana ei tunnu luonnolliselta.
- Suurin mysteerio kullan suhteen on Australian 70-80 kilon "kultaklöntit". Painavat "hiput" eivät ilmeisesti ole voineet kulkeutua mistään, vaan ne ovat todennäköisesti kasvaneet paikallaan.   (Ykköset, 11.4.02)

Hare-Krishna - liikkeestä

Hare Krishna -liike levisi USA:sta Suomeen 1981.
- Tämä oranssi kaapu merkitsee kieltäytymistä; otsamerkki eli tilaka puolestaan kertoo minun kuuluvan Vishnun palvojiin, sanoo liikkeeseen kuuluva munkki Ari Orava, 21. Vishnu ja Krishna ovat saman jumaluuden eri puolia: edellistä voitaisiin verrata vaikka Korkeimman Oikeuden tuomariin, jälkimmäistä samaan henkilöön kotioloissa. Munkkivihkimyksen voi ottaa yleensä vasta noin 50-vuotiaana. Siinä vaiheessa myös tietää varmasti, haluaako sitoutua selibaattiin lopullisesti.

Laulava, soittava ja tanssiva Hare Krishna -kulkue mainosti Vaasan yliopistossa järjestettävää Indian Experience -iltaa Rewell Centerissä.
- Me emme värvää ketään mukaamme. Jos joku haluaa muuttaa temppeliin opiskelemaan, järjestämme pari päivää kestävät pääsykokeet. Niiden aikana asianomaisellekin selviää, ovatko odotukset olleet realistisia, Hare Krishnan Suomen alueen toiminnanjohtaja Timo Kuivanen, 39, sanoo. Turun ilmatorjuntayksikön päällikkönä toiminut kapteeni painottaa hänkin henkiseen viisauteen johtavan tien merkitystä.
- Elämän tarkoitus on palata takaisin henkiseen maailmaan. Hyödyttömät asiat, esimerkiksi päihteet, uhkapeli jne. jäävät itsestään pois, Tilalle tulee parempaa: henkinen, rakastava suhde Jumalaan. Kuivanen toteaa, ettei temppelielämä kaikille sovi. Monet tyytyvätkin harjoittamaan henkistä elämää kotona ja vain vierailemaan temppelissä.
- Nousemme jo neljän maissa aamulla. Mietiskelemme ja rukoilemme kuuteen. Seitsemältä on musiikkia, tanssia, luento ja aamuateria. Siitä päivä lähtee käyntiin: osa meistä valmistaa ruokaa ja leipoo, osa lähtee myymään kirjallisuutta ja leivonnaisia.

Hare Krishnalla on Kuivasen mukaan Suomessa 2 500 tukijaa. Aktiivijäsenten määrä on huomattavasti pienempi. Upseerista kymmenessä vuodessa Krishna-munkiksi ja -papiksi muuttunut Kuivanen viimeistelee parhaillaan graduaan, jota hän tekee Kansas Cityn yliopistoon. Liikkeen peruspiirteitä onkin juuri kansainvälisyys.
- Meillä on eri puolilla maailmaa 400 temppeliä, yli 100 maatilaa ja 50 koulua - jopa pari yliopistoakin, samoin noin 150 ravintolaa. Länsi-Bengalissa Intiassa Hare Krishnalla on jopa oma kaupunkinsakin, jonka nimi Sridham Mayapur.  ( Pohjalainen 11.4.2001)

Egyptissä löytyi 110. pyramidi

Arkeologit ovat löytäneet 4 500 vuotta vanhan pyramidin jäännökset Abu Rawwashista, joka sijaitsee 20 kilometriä lounaaseen Kairosta, kertoo Egyptin kulttuuriministeri Faruk Hosni. Pyramidi on 110:s Egyptissä löydetty ja ensimmäinen pyramidilöytö neljään vuoteen. Pyramidi on peräisin ajalta 2680- 2560 eKr. Hautamuistomerkki on kuulunut ehkä kuningattarelle, joka oli Kheopsin, Gizan suuren pyramidin rakennuttajan, tyttärentytär tai miniä, kertoi ministeri Hosni. Pyramidilöytö tehtiin kun tutkijaryhmä oli kaivamassa Kheopsin seuraajan farao Redjedefin hauta-aluetta. Ryhmään kuuluu egyptiläisiä, ranskalaisia ja sveitsiläisiä tutkijoita.   (Pohjalainen 7.5.02)

Typeryys ei ole kulttuuria!

Viisi Intian kastijärjestelmän alimpaan ryhmän kuuluvaa miestä on lynkattu maan pohjoisosassa Haryanan osavaltiossa, koska heidän huhuttiin tappaneen lehmän, kertoi India Express -lehti torstaina. Lehmä on hinduille pyhä eläin. Silminnäkijöiden mukaan miehet kertoivat ostaneensa kuolleen lehmän ruhon, koska he halusivat nylkeä sen ja myydä vuodan eteenpäin. Miehet olivat tehneet näin aiemminkin ansaitakseen elantonsa. Pian alkoi kuitenkin levitä hindujärjestöjen levittämäksi uskottu huhu, jonka mukaan miehet olivat myös tappaneet lehmän jota olivat nylkemässä. Niinpä paikalle osunut väkijoukko haki kastittomat poliisiasemalta, mistä he olivat hakeneet suojaa, ja hakkasivat nämä kuoliaaksi. India Expressin mukaan lynkkausta oli todistamassa viitisenkymmentä poliisia.   Pohjalainen, 18.10.02

Tähän yhteyteen sopinee ote saman lehden aiemmassa numerossa (8.10.02) olleesta Osman Nalbantoglun kolumnista, jossa hän kritisoi joidenkin tahojen ylenmääräistä halua säilyttää ja suojella kaikenlaisia kulttuuriperinteitä huolimatta niihin sisältyvistä selvistä typeryyksistä. Esimerkkinä näistä hän kertoo mm. toukkia syövästä alkuasukkaasta, joka pelkää heimonsa kuolevan sukupuuttoon, mutta ei voi antaa tytärtään vierasheimolaiselle miehelle joka syö likaisessa maassa kasvanutta riisiä! Nalbantoglu kirjoittaa:
  "On vastuutonta väittää, että puunoksalla kyykkivää ihmisveljeämme heimoineen pitäisi maailman 'kulttuurien' moninaisuuden varjelemiseksi 'suojella', jotta hän saa istua siellä inhoamassa riisiä, jota ei ole koskaan edes syönyt, ja kuolla 40 vuotiaana vanhuuteen."
  Hän tuo esiin useita vastaavan tyyppisiä eri kulttuureihin liittyviä piirteitä, kuten saudin, joka ei kotimaassaan anna naisen ajaa autoa, mutta lähtee pieneenkin vaivaan hakemaan apua länsimaisista sairaaloista joissa suurin osa hoitajista ja lääkäreistä on naisia. Tyttöjen silpomisenkin hän toteaa perustuvan primitiivisyyteen eikä islamin uskoon. "Luulo, että maapallo on litteä, ei ole kulttuuria. Se on tietämättömyyttä....Ihmisten tietämättömyyden hyväksyminen ei ole suvaitsevaisuutta, eikä se palvele maailman monivärisyyttä."

Joulukuusi myytiin suomalaisille Lutherilla.

Joulukuusen lanseeraaminen Suomeen 1800 -luvulla oli oman aikansa tehokas markkinointiprojeksti. Periluterilaisessa maassa oudon ei-kristillisen tavan omaksumista edesauttoi sen yhdistäminen uskonpuhdistajaan.
  Joulukuusi keksittiin Suomeen Gummeruksen Kyläkirjaston Kuvalehden joulunumerossa vuonna 1878 julkaistusta Martti Lutherin perheen joulunviettoa kuvaavasta taidejäljennöksestä. Siinä uskonpuhdistaja istuu kynttilöin ja enkelein koristellun pöytäkuusen katveessa. Legendan mukaan eletään vuotta 1536.
  Pelkästä legendasta onkin kysymys. Jäljennöksen tehnyt taiteilija Carl Shwerdeburth syntyi ja eli vasta 1800 -luvulla. Silloisen saksalaisen kaupunkiporvariston joulunviettoa sinänsä hyvin kuvaavalla jäljennöksellä ei olekaan mitään tekemistä Lutherin kanssa. Mainoskuvalla oli kuitenkin Suomessakin arvaamattomat vaikutukset. Pian joka torpassa oli oma kuusi, koska Lutherillakin oli. (Sunnuntaisuomalainen 8.12.02)

JK. Niinpä niin. Näin meitä huijataan! Mutta kyllä Luther silti oikeastikin myötävaikutti jouluperinteisiin. Hän nimittäin keksi jo 1500-luvulla, että tontut ja enkelit voivat piipahtaa jouluaattona tuomassa kilteille lapsille pieniä lahjoja. Ihmetystä herättää, miksi oikean ja puhtaan uskon puolesta kiivaileva Luther itse sotki kristillisyyteen tällaisia pakanallisia perinteitä. (Pohjalainen 23.12.03)

Muurahaisten joukkovoima hämmästyttää

Seuraava juttu on julkaistu sanomalehti Pohjalaisen lukijapalstalla 7.6.05

"Arvaapa, mikä tuo kuvan pallo on?
Olin Jurvan Poronkankaalla saunomassa lauantaina. Tuvan ikkunasta katsahtaessani näin ulkona pienen liikkuvan pallon ja ihmettelin, että onpa pieni siilin pentu. Mutta ei se ollut siili.
  Pallossa riippui etupuolella muurahaisia painona ja takapuolella toiset muurahaiset lykkäsivät palloa, ja tällä keinoin pallo kieri hitaasti muurahaisten polkua myöden. Sitten polku kapeni ruohon vuoksi. Muurahaiset viestittivät apua tarvittavan ja yhtäkkiä tuli vaikka kuinka paljon lisää väkeä. Ne kuljettivat paakun keon yläosaan ja sitten kaivoivat sen keon sisään piiloon. Kaikkiaan aikaa kului noin tunnin verran. En ole ikinä ennen moista nähnyt, mutta muistin sitten kuulleeni joskus television luonto-ohjelmasta, että ne hautaavat tällaisia savipaakkuja pesään lämmönkerääjiksi. Otin pallon esiin kuvattavaksi, mutta vien sen takaisin pesään."   Allan Riihiluoma, Laihia

 

Osa 7  Osa 9


8.12.02,   Päivitetty 12.01.09