Luomua vai 'roskaruokaa'

 

  TV-dokumentti teollisen ruoan lisäaineista antoi yllättävää tietoa. Paljon parjattu 'roskaruoka' saattaakin olla jopa luomua terveellisempää! Annettiin ymmärtää, että ratkaisevaa on lisäaineiden määrä ja etteivät voimakkaatkaan kemialliset 'myrkyt' ole haitallisia pieninä annoksina.

  Vanhin ja yleisin lisäaine on tietenkin suola. Eräässä kokeessa teurastettu sika halkaistiin, sen toinen puoli suolattiin pitämällä sitä vuorokauden ajan suolassa ja toinen puoli jätettiin suolaamatta. Sen jälkeen kumpikin puolisko pantiin 10 vuorokaudeksi aittaan, missä vallitsi 21 asteen lämpötila. 10 päivän kuluttua suolaamaton puoli oli pahoin pilaantunut mutta suolattu puoli täysin syömäkelpoinen.

  Miten suola suojaa pilaantumiselta? Dokumentin mukaan sen teho perustuu sen kykyyn imeä lihasta vettä. Samalla se imee sitä myös bakteereista, jotka kuivuvat, eivät pysty lisääntymään ja kuolevat. Suola on siis tehokas säilöntäaine, mutta se ei kuitenkaan pysty tappamaan pahinta eli botulinum-bakteeria, joka aiheuttaa botulismina tunnetun erittäin vaarallisen myrkytystilan. Siksi suolan lisäksi käytetään nitraattisuoloja kuten natrium- tai kalium- nitraattia, jotka tehoavat tähän vaaralliseen bakteeriin.
  Toisessa kokeessa ohjelman juontaja söi yhden päivän ajan pelkkiä lisäaineita sisältäviä ruokia, selvittääkseen voiko niitä saada helposti liikaa. Kokeen jälkeen häntä tutkinut lääkäri oli kuitenkin enemmän huolestunut näihin ruokiin sisältyneiden rasvan, sokerin ja suolan määristä kuin varsinaisista lisä-aineista.

  Lisäaineita käytetään teollisissa ruoissa parantamaan ennen kaikkea niiden säilyvyyttä, mutta myös parantamaan maku-, väri- ym. ominaisuuksia sekä sakeuttamisaineina, hapettumisen estoaineina ym. Myös luonnossa esiintyy eräs hyvin tehokas hapettumisen estoaine, askorbiinihappo eli C-vitamiini, jota on runsaasti mm. sitrus-hedelmissä. Esim. halkaistu omena tummuu ja alkaa hapettua eli pilaantua melko nopeasti, mutta halkaistu appelsiini säilyy. Ja kuten ohjelmassa todettiin, ihmiskunta mätänisi ilman C-vitamiinia! Onneksi sitä kuitenkin saa helposti luonnosta. Ennen C-vitamiinin keksimistä sen puutteesta johtuva keripukki-niminen sairaus tappoi suuren määrän ihmisiä, mm. sotilaita ja merimiehiä, jotka joutuivat syömään puutteellisesti.

  Eräs yllättävä ohjelman esiin tuoma seikka oli, että ihmiskeho itse tuottaa yli 90 erilaista ainetta, joita ns. E-koodin nojalla pidetään lisäaineina ja joille on myös olemassa saantisuositukset. Pelkkää luomuruokaakin syömällä saa siis jo näin monta lisäainetta. Myös ilmakehän toinen aineosa typpi, on hapettumisen estäjänä käytetty lisäaine. Sitä lisätään muovipusseihin pakattuihin ruokiin, jolloin se vie niissä tilan hapelta. Viineihin puolestaan lisätään rikkiä. Miksi tällaista myrkkyä? Kerrottiin vähäisen rikkipitoisuuden toimivan siinä säilöntäaineena, estävän hapettumista ja siten säilyttävän sen maun parempana. Kaiken kakkiaan ilman lisäaineita ruokamme ei säilyisi, ei maistuisi, tuoksuisi eikä näyttäisi hyvältä. (TV1, 10.10.2011)