Maailmanlopun odotus

Kristikunnan piirissä on maailmanloppua odotettu lähes kristillisyyden alusta asti. Jo 100-luvun lopulla Montanus-niminen lahkonjohtaja ennusti pikaista maailmanloppua, minkä yhteydessä Uusi Jerusalem laskeutuisi taivaasta eräälle Fryygiassa sijaitsevalle paikalle. Tuhannet paikalle tulleet uskovat joutuivat poistumaan pettyneinä.

Lopun odotus on aika-ajoin voimistunut erilaisten profeettojen ja ennustajien toimesta. Legendojen mukaan erityisesti vuonna 1000 odotetiin maailmanloppua. Monien kerrotaan lähteneen pyhiinvaellusmatkalle ja myyneen omaisuutensa, koska eivät uskoneet enää palaavansa. Erään saksalaisen kaupungin asukkaiden kerrotaan mm. antaneen naapuriensa velat anteeksi ja päästäneen karjansa ja muut kotieläimensä vapauteen, luullessaan maailmanlopun tulevan. Roomassa Paavi Sylvester II rukoili uudenvuoden yönä 999 pelokkaan väkijoukon edessä. Monet uskoivat hänen rukouksensa estäneen maailmanlopun tulemisen.

Käytännössä vuodella 1000 ei tuolloin ollut suurta merkitystä, koska käsitteet eKr. ja jKr. eivät vielä olleet yleisessä käytössä, eikä liioin ollut sovittu, laskettaisiinko ajanlasku alkaneeksi Jeesuksen syntymästä vai kuolemasta. Ilmeisesti Ilmestyskirjan ennustus 1000-vuotisesta valtakunnasta, minkä monet liittivät kirkon valtaan, sai jotkut tekemään laskelmiaan ajan kulusta. 1800- luvulla kirkkoa kritisoineet historioitsijat ovat antaneet ymmärtää, että papisto vuoden 1000 tienoilla levitti käsitystä lähestyvästä tuomiopäivästä saadakseen ihmiset synnintuntoon ja suopeiksi kirkon rahankeräyksiä kohtaan. Katolinen kirkko on tietenkin kiistänyt tämän. Kuitenkin tiedetään jo Augustinuksen (354-430) tukeneen käsitystä maallisen taivaan tulemisesta 1000 vuotta Jeesuksen kuoleman jälkeen.

Keskiaika

Tähtientutkija Johannes Toledolainen sai vuonna 1186 koko Euroopassa aikaan hysterian, ennustamalla myrskyillä ja maanjäristyksillä alkavan maailmanlopun tapahtuvan tuon vuoden syyskuussa. Vuonna 1250 syntyi fransiskaani-veljeskunnasta eronneiden spiritualistien keskuudessa lopun ajan liike, joka perustui italialaisen apotti Joachim von Fioren ennustukseen maailmanlopun tulosta vuonna 1260. Liike kuivui kasaan kun maailmaloppua ei tullut. Liike tunnetaan itseään ruoskineista hartaista uskovaisista.

Vuonna 1520 syntyi taas useita maailmanloppua ennustavia liikkeitä. Niissä oli mukana yhteiskunnallista uudistushalua ja kapinointia mm. talonpoikien kokemaa vääryyttä vastaan. Lontoossa hälyn saivat aikaan useat astrologit, jotka ennustivat maailmanlopun tulevan 1. helmikuuta 1924. Noin 20 000 asukasta pakeni läheisille kukkuloille. Münsterissä ns. anabaptistit onnistuivat kaappaamaan vallan 1530-luvulla. He uskoivat perustavansa maanpäällisen tuhatvuotisen valtakunnan. Liike kuitenkin kukistettiin verisesti.

Vähemmän tunnettu asia lienee, että myös Luther oli kiinnostunut maailmanloppua ja Jeesuksen paluuta koskevista laskelmista. Hän oli omissa laskelmissaan päätynyt siihen, että enin osa lopun ajan merkeistä oli jo toteutunut hänen elinaikanaan, ja että Jeesuksen paluu tapahtuisi pian. Hän korjaili laskelmiaan useaan kertaan; ensin hän laski ajankohdaksi vuoden 1532, sitten 1538, 1548 ja lopuksi 1556! Nyttemmin on selvinnyt, että myös nykyaikaisen fysiikan isänä tunnettu Isaac Newton teki 1700 -luvulla suuren joukon laskelmia, joiden perusteella hän uskoi Harmagedonin tulevan vuonna 2060.

Uudempi aika

Adventististiliike syntyi Yhdysvalloissa 1800-luvulla, kun William Miller oli Raamattua tutkiessaan tullut tulokseen, että Kristuksen toinen tulemus tapahtuisi vuosien 1843-1844 aikoihin.
  Jehovan Todistajat ajoittivat Kristuksen toisen tulemuksen vuoteen 1914. Tuosta ajankohdasta alkaisi lopun aika, jonka päättyessä alkaisi tuhatvuotinen valtakunta. Sen laskettiin ensin alkavan vuonna 1925 ja myöhemmin 1975. Vaikka viimeksi mainittu ajankohta olikin 'epävirallinen', sitä pidettiin todistajien keskuudessa hyvin yleisesti rajapyykkinä, jonka jälkeen alkaisivat nykyisen asiainjärjestelmän loppua koskevat Raamatun ennustukset toteutua.

Suomalaista lopun ennustelua.

Kristuksen toista tulemista on odotettu myös mm. helluntailaisuutta lähellä olevien karismaattisten suuntien piirissä. Ajoittain jotkut ryhmät ovat esim. Suomessa olleet niin varmoja lopun läheisyydestä, että ovat organisoineet ruokatarvikkeiden hankintaa ja säilytystä ja varautuneet entisen Neuvostoliiton juutalaisten pian tapahtuvaan massamuuttoon, jonka uskottiin tapahtuvan Suomen kautta Israeliin.

Aikaisemminkin Suomessa on esiintynyt yksittäisiä profeettoja, jotka ovat saaneet aikaan joukkoliikkeitä maailmanlopun puheillaan. Eräs tällainen oli Kokkolan seudulla 1920- ja 1930- luvuilla vaikuttanut unissasaarnaaja Maria Åkerblom. Hän julisti, että maailmanloppu on niin lähellä, ettei enää kannata tehdä työtä, velat annetaan anteeksi eikä 'maallista mammonaa' eli käytännössä muiden omaisuutta tarvitse kunnioittaa. Liikkeessä olikin paljon laittomuuksia, varkauksia ja aivopesua. Profeetta itse syyllistyi mm.murhaan yllyttämiseen ja vääriin valoihin, joita hän teki yhdessä kannattajiensa kanssa. Hän joutui mielisairaalaan josta hän karkasi ja lopulta hänet tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi vankilaan. Sieltäkin kannattajat yrittivät kolmasti saada hänet vapaaksi, mutta eivät onnistuneet. Lopulta hän pääsi ehdonalaiseen v. 1933. Loppuaikoinaan hän saarnasi yhä vähemmän, mutta joi sitäkin enemmän. Hän kuoli v. 1981. Kannattajia liikkeellä oli enimmillään 700.

Korpelalaisuutena tunnetun lestadiolaissuunnan piirissä syntyi ns. Kristalliarkki-liike 1930- luvulla. Liikkeessä uskottiin, että sen jäsenet noukitaan kristalliarkkiin, joka kuljettaa 666 lahkolaista Palestiinaan.
  Korpelalaiset ajattelivat, että pahaa vastaan pitää taistella kiroamalla paha. Niinpä he kirosivat vaikkapa kadulla vastaan tulleita ei-lahkolaisia.
  Liikkeessä harrastettiin myös vapaata seksiä. Liike kuihtui, kun sen jäseniä syytettiin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lasten uhraamisesta. Osa jäsenistä suljettiin mielisairaaloihin.

Heinoslaiset eli Oulun profetia oli voimissaan 1960- luvulla. Kaksi Heinosen sisarta julisti maailmanlopun aikaa koko 60- luvun. Kun liikettä alettiin vastustaa mielenosoituksin, se kuihtui syntyneiden kahakoiden myötä melko pian. Se kuulemma kuitenkin toimiii edelleen (v. 2002) pienenä ja sulkeutuneena ryhmänä Laila Heinosen johtamana. Ryhmä tunnetaan nimellä "Suomen esirukoilijakansan esirukoilijat". Kokoushuoneisto sijaitsee Turussa, jossa myös Heinonen asuu. Osa kannattajakunnasta asuu Ruotsissa. Liike oli 90-luvulla hetken aikaa mediassa, koska entinen jäsen syytti lahkoa lasten pahoinpitelystä. Samoihin aikoihin se sai huomiota myös, koska lahko ilmoitti saaneensa ilmestyksessä tiedon syöpälääkkeestä.

Kartanolaisuus.
Alma Kartano -niminen entinen opettaja keräsi 1920-luvulla ympärilleen joukon jumalaa pelkääviä suomalaisia, jotka uskoivat maailmanlopun olevan aivan oven takana. Lahkon tärkeänä osana oli äärimmäinen seksuaalikielteisyys. Sukupuoliyhdyntä oli kiellettyä jopa avioliitossa, ja kaikki lapset olivat syntisiä. Siitä huolimatta Kartano keräsi lahkonsa riveihin joukon lapsia, joista hän koulutti ammattisaarnaajia. Yksi heistä oli kauppaneuvos Leevi K. Laitinen, joka pakotettiin väkivalloin opettelemaan pitkät pätkät Raamattua ulkoa ja kiertämään lahkon seuroissa ihmeellisenä lapsisaarnaajana.
  Ankara lahko onnistui pitämään satoja suomalaisia otteessaan lähinnä pelottelemalla heitä helvetin kauhuilla. Laitinen kuitenkin karkasi lahkon kynsistä sisarensa kanssa pian 18 vuotta täytettyään. Nyt Laitinen on 78 vuotias, ja vasta viime vuosina hän on alkanut kertoa synkästä lapsuudestaan lahkon vankina. Vielä elossa olevat lahkolaiset ovat pitäneet kiinni seksuaali-kielteisistä asenteistaan, ja niinpä lahko onkin vähitellen kuolemassa sukupuuttoon.
(Yle TV1, 7.11.10)

Viime vuosien liikkeitä maailmalla.

Viime aikojen tunnetuimmpia maailmanlopun lahkoja muualla maailmassa oli Jim Jonesin perustama Kansantemppeli -liike, jonka jäsenistä suurin osa, 913 henkilöä, tappoi itsensä syanidilla 1978.
  Daavidin Oksa - niminen lahko Texasissa piti jäseniään Jumalan kansana jota vastaan Suuren Babylonin joukot hyökkäävät. Hallituksen ylimitoitetut toimet vahvistivat heidän käsitystään, että Raamatun profetiat olivat toteutumassa heidän kohdallaan. Kun FBI:n joukot piirittivät rakennusta, johon lahkolaiset olivat linnoittautuneet, se syttyi palamaan. Suurin osa jäsenistä kuoli tulipalossa.
  Taivaan Portti -lahkon jäsenet uskoivat Hale-Popp -komeetan takana olevan avaruusaluksen ottavan kyytiinsä ja pelastavan lahkon jäsenet.
  Japanilainen Korkein Totuus -lahko yritti jouduttaa maailmanlopun tuloa levittämällä Tokion metroon hermokaasua. Heidän mukaansa maailmanlopun piti tulla v. 1998. Myöhemmin määräaika muutettiin vuodeksi 2003, mutta sekin on jo umpeutunut.
  Auringon Temppeli -lahkon jäsenet tekivät joukkoitsemurhan Sveitsissä ja Kanadassa. He uskoivat siten pääsevänsä parempaan elämään tähtitaivaassa. Lahkon jäseninä oli paljon akateemisia ihmisiä, jopa korkeita virkamiehiä.
  Eräiden väitteiden mukaan lahko oli itseasiassa mystinen uusfasistinen salaseura, jonka lopullisena tavoitteena oli fasistinen vallankumous. Tätä tarkoitusta varten oli hankittu aseita ja vaikutusvaltaa eri yrityksissä.
  Osa lahkon jäsenistä oli ilmeisesti kuitenkin enemmän kiinnostunut sen vaikeaselkoisista oppilauselmista, kuin poliittisista tavoitteista. Tämä johti sisäisiin riitoihin ja valtataisteluun ja lopulta siihen, että järjestön kuusi uskollisinta jäsentä murhasivat 45 lahkolaista ja lopuksi itsensä. Myöhemmin löydettiin 16 ruumista lisää; kaikki olivat järjestön sisäisen murhaoperaation uhreja.
  Venäjälläkin esiintyi hiljattain eräs naispuolinen profeetta, entinen virkailija, joka ennusti maailmanlopun tarkan päivämäärän. Kun se ei toteutunut, hän asetti (vankilasta käsin!) uuden päivämäärän kuukautta myöhemmäksi. Lahkosta ei ole sittemmin tullut uutta tietoa.

Strong Cityn kultti
  Uuden Meksikon syrjäseuduilla sijaitseva Strong Cityn lahko on entisen adventistin Wayne Bent'in perustama maailmanloppua odottava yhteisö. Lahkon muutkin jäsenet ovat entisiä adventisteja. 7 vuotta sitten Bent julistautui Messiaaksi ja alkoi käyttää itsestään Michael-nimeä. Hän väittää: "Olen Jumalan ruumiillistuma. Minussa yhtyvät jumaluus ja ihmisyys," ja sanoo: "Jotka eivät tunnusta minua, joutuvat kadotukseen."

  Kuten monen muunkin kultin kohdalla, tätäkin lahkoa hallitaan manipuloinnin ja seksin avulla. Michaelin mielestä "Alastomuus on yksi vertauskuva suhteestamme Jumalaan." Monet lahkon naisista haluavatkin vapaaehtoisesti päästä alastomana "Jumalan" viereen. He uskovat, kuten yksi heistä sanoi: "Ainoa keino saavuttaa täyttymys on olla alasti Jumalan edessä." Kokemuksestaan hän kertoi: "Yht'äkkiä tuntui kuin taivas olisi auennut..Jotenkin minä näin Jumalan. Olinhan Jumalan pojan sylissä."
  Tyttöjen mukaan suhteeseen ei liittynyt varsinaista seksiä, vaikka jotkut heistä olisivat sitä halunneetkin, mutta ainakin kolmen naisen kohdalla näin tapahtui. Yksi heistä oli Michaelin pojan, Jeffin vaimo. Vaikka Jeff aluksi oudoksui sitä ja piti 'Jumalan vaatimusta' julmana, hän lopulta kuitenkin hyväksyi asian, samoin tekivät muutkin miehet. Merkillisintä asiassa on, että kaikki naiset olivat hyvin halukkaita tällaiseen suhteeseen. He uskoivat makaavansa Jumalan kanssa.

  Bent ennusti maailmanlopun tulevan keskiyöllä 31.10.2007. Vielä muutamia tunteja ennen h-hetkeä lahkolaiset olivat vakuuttuneita sen tulemisesta. Kun mitään ei tapahtunut, Michael kertoi saaneensa Jumalalta uuden päivämäärän, 15.12.2007. Nyt tämäkin aika on kulunut umpeen, mutta lahko odottaa edelleen ja jaksaa uskoa, että Bent on todella Messias.   TV4, 02.11.2010


Venäläislahko
Yksi viimeisimmistä maailmanlopun odottajista on eräs venäläinen lahko, josta seuraava uutinen kertoo:

Moskova / Nikolskoi STT-AFP-Reuters
  Osa Keski-Venäjällä luolaan linnoittautuneista uskonnollisen lahkon jäsenistä on tullut pois piilopaikastaan. Lahkolaiset odottavat luolassa maailmanloppua. Luolastosta tuli pois 14 ihmistä sen jälkeen, kun sulamisvesi oli saanut osan luolista romahtamaan, kertoivat viranomaiset tiistaina.
  Uutistoimisto Interfaxin mukaan luolissa on vielä 14 ihmistä. Viranomaiset ovat aikaisemmin sanoneet, etteivät he tiedä tarkasti kuinka paljon ihmisiä luolissa on. Lahkolaiset ovat olleet Penzan alueella sijaitsevassa piilopaikassaan lokakuusta asti. Heidän uskomuksensa mukaan maailmanloppu on tulossa toukokuun aikana.
  Luolaan linnoittautuneet ovat uhanneet joukkoitsemurhalla, jos poliisi yrittää tunkeutua luolastoon. Piileskelijöiden kanssa on neuvoteltu luolan ilmanvaihtokanavan välityksellä. Venäläisviranomaiset ovat tuoneet paikalle myös maailmanloppua käsittelevään kirjallisuuteen erikoistuneen papin. Lahkolaisten johtaja, joka ei paennut luolaan, on niin ikään neuvotellut piileskelijöiden kanssa. Hänet vapautettiin taannoin mielisairaalasta. (Pohjalainen, 02.04.2008)

  Uskonnollisten maailmanlopun odottajien joukkoon ovat viime vuosina liittyneet mitä erilaisimmat New Age-liikkeen tapaiset, uskonnon ja rajatiedon välimailla olevat ryhmät. Niiden mukaan ihmiskunta on hiljalleen siirtymässä uuteen ulottuvuuteen ja tässä siirtymävaiheessa uskotaan esiintyvän erilaisia katastrofeja. Niihin pelastusta odotetaan 'kosmiselta' taholta humanoidien ja avaruusalusten myötä, tai yrittämällä parantaa maapallon huonoa 'karmaa'.

Raamattu mainitsee yhtenä 'lopun ajan' merkkinä maanjäristykset.  Tähän on monien uskonnollisten piirien taholta kiinnitetty huomiota, eikä aivan syyttä.

Mormonit
Tv-kanava Yle FEM kertoi Taivastiellä- ohjelmassa 20.5.12 mormonien maailmanloppuun varustautumisesta. Yhteisön johto on kehoittanut heitä varaamaan elintarvikkeita ja mitä erilaisimpia varusteita vähintään kolmen kuukauden tarvetta varten, jotta he niiden avulla selviytyisivät, kun 'vedet alkavat tulvia', kuten he uskovat. Eräs perhe oli varannut tarvikkeita jopa koko vuodeksi; varastossa oli tavaraa kuin pienessä sekatavakaupassa.

Muita 'tietäjiä' ja ennustelijoita
Oma lisänsä tähän ennusteluun ovat tuoneet lukuisat yksityiset 'profeetat'. Heitä löytyy Suomestakin, kuten mm. nettisivulle www.ilmatar.net/ kootusta aineistosta voi nähdä. Ei ole mikään ihme, jos tällaisen määrän toteutumattomia ennustuksia kerännyt suhtautuu näihin ennustuksiin sarkastisesti ja näkee ennustajat vain huvittavina esimerkkeinä herkkäuskoisuudesta.

**************************************************************************

Kaikki tämä johtaa helposti siihen ajatukseen, että puheet 'maailmanlopun' läheisyydestä voidaan kuitata pelkkänä huuhaana. Osittain näin onkin, sillä kovin monet omatekoiset 'profeetat' näyttävät unohtaneen Jeesuksen sanat: "Sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan". Kun väärien profeettojen ennustukset kerta toisensa jälkeen osoittautuvat virheellisiksi, myös luottamus itse Raamatun profetioihin heikentyy. Raamatun mukaan on olemassa tahoja ja voimia, joita tällainen sekava tilanne palvelee ja jotka tarkoituksellisesti ohjailevat tapahtumia tähän suuntaan. Kannattaa siksi tarkkailla maailmaa avoimin silmin, mutta suhtautua krittisesti katteettomiin ennusteluihin.

Lehtiuutisia muista yhteisöistä ja tapahtumista:
Maailmanloppua odottavia yhteisöjä
 

Katso myös:
Maailmanloppu vuonna 2012 ?
'Hallava hevonen' Kairon kaduilla!

Lähteitä:
Sunnuntaisuomalainen 19.9.99
Salaisuuksien saatossa (Valitut Palat, 1999)
F. Pieper: Dogmatiikka
O. Tiililä: Systemaattinen teologia II
Ihmiskunnan arvoitukset (Valitut Palat, 2005)

6.10.1999 (päiv. 22.05.2012)