Maailmanlopun odotuksia

 

Maailmanlopun odottajia.

 • Osa mormoneista uskoo maailmanlopun tulevan maaliskuussa v. 2OOO. Kirkko on ostanut hehtaarikaupalla maata ympäri maapalloa 'hädän päiväksi'.
 • Solar Temple -niminen uskonlahko odottaa maapallon tuhoutuvan ekokatastrofissa. Lahkolaiset itse uskovat syntyvänsä uudelleen Siriukselle! (Siriukselle 'siirtyminen' eli joukkoitsemurha toteutettiin myöhemmin!)
 • Amerikkalainen Stelle-ryhmä rakentaa omaa avaruusalusta, jolla se pääsisi pakoon 4-5 toukokuuta v. 2OOO alkavaa maailmantuhoa. Tyynestä merestä nousee sitten uusi saari, jolle ryhmän jäsenet asettuvat luomaan uutta ihmisyhteisöä.
 • Amerikkalainen evankelista Hal Lindsey ennusti Jeesuksen tulevan 8O-luvun lopulla. Nyt hän uskoo että tämä tapahtuu v. 2OOO, jolloin Lähi-idässä syttyy sota ja Kiinan armeija marssii 2OO miljoonan miehen voimin Megiddoon eli Harmagedoniin Israelissa.
 • Edgar Cayce ennusti, että v. 1999 puhkeaa sota, jonka jälkeen maapallon akseli siirtyy ja Messias saapuu.
 • Myös Nostradamus ennusti maailmansodan alkavan heinäkuussa 1999.
 • NASAn huhutaan suunnittelevan Jupiterin räjäyttämistä ydinaseilla v. 2OOO 'toiseksi auringoksi'; se saisi nimen Lucifer.
 • Maan magneettisten napojen siirtymistä vuonna 2OOO pelätään joissakin piireissä ja sen uskotaan aiheuttavan elämän häviämisen maapallolta.
 • Harrastajatähtitieteilijä Chuck Schramek havaitsi teleskoopillaan Hale-Bopp -komeetan takana olevan avaruusaluksen, joka sittemmin osoittautui komeetan takana olevaksi kaksoistähdeksi. Tämä havainto ei estänyt Heaven's Gate -lahkon uskoa: he uskoivat komeetan takana olevan korkeamman henkisen rodun ohjaama avaruusalus - paratiisi, jonne he kaikki olivat matkalla. Edesauttaakseen sinne siirtymistään, he päättivät luopua maallisista kehoistaan tekemällä polttoitsemurhan. Lahkon johtajat uskoivat ja julistivat olevansa Ilmestyskirjan 'kaksi todistajaa', jotka tekevät ihmeitä, kunnes 'Peto' tappaa heidät. (Anna 13.5.97. Artikkeli perustuu useiden asiantuntijoiden haastatteluun.)
   
 • Myös maanjäristysten nykyisen runsauden monet katsovat liittyvän maailmanlopun läheisyyteen.

'Jumalan lapset'

David Berg, jonka vanhemmat olivat amerikkalaisia matkasaarnaajia, oli jo lapsesta lähtien kiinnostunut kahdesta asiasta, uskosta ja seksistä. 70-luvulla hän huomasi saavansa hippiliikkeen joukosta kiinnostuneita kuulijoita ja toisaalta häntä itseään alkoi kiinnostaa näiden elämäntapa, joka sopi yhteen hänen omien näkemystensä kanssa. Aluksi hän tosin opetti, että seksi avioliiton ulkopuolella ei ollut sopivaa, mutta kun hän sitten, koettuaan jonkinlaisen näyn, alkoi uskoa olevansa Raamatun ennustama profeetta Daavid, hänen opetuksensa alkoivat muuttua. Kuten eräs entinen lahkon jäsen sanoi, hän alkoi pitää omia mielijohteitaan Jumalalta tulleina profetioina ja sekoitti Jumalan rakastamisen seksuaaliseen rakkauteen. Tästä hänet sai vakuuttuneeksi mm. eräs kerta, jolloin hän, ollessaan vuoteessa kahden naisen keskellä, alkoi puhua kielillä. Kun eräät muutkin lahkon jäsenet kertoivat samantapaisista kokemuksista, sen katsottiin osoittavan, että David Moses, kuten häntä kutsuttiin, oli todella profeetta. Tästä syystä hänen oli myös helppo saada lahkon nuoria naisia seksisuhteeseen kanssaan; heidän annettiin ymmärtää, että se oli tie taivaaseen.

Berg kierteli joukkoineen ympäri Yhdysvaltoja levittäen vapaan rakkauden sanomaansa ja ennustaen mm. maailmanloppua, jonka tulemisen ajankohtaa hän muutti useaan kertaan. Virkavalta ei katsonut hänen toimiaan suopealla silmällä ja tavallisten kansalaistenkin keskuudessa oli syntynyt liikkeitä, jotka vaativat hänen toimintansa rajoittamista. Niinpä hän joutui piileksimään ja pakeni lopulta maasta. Teneriffalla hän organisoi joukon, jonka naispuolisia jäseniä hän kehoitti 'flirttikalastukseen', eli käyttämään seksiä apunaan uusien jäsenten hankkimisessa.
  Kirjallisessa tuotannossaan hän on selostanut hyvin yksityiskohtaisesti seksuaalisia toimiaan. Hän kertoo jopa pahoitelleensa, ettei ollut hankkiutunut sukupuolisuhteeseen äitinsä kanssa.
  Lahkolla oli kannattajia enimmillään n. 500 000, Bergin kuoleman jälkeen jäsenmäärä väheni ja on nykyään n. 9000, mutta on taas kasvamaan päin. Lahko käyttää nykyään nimeä Rakkauden Perhe. (TV3 'Rakkauden profeetta' 7.10.98)

Uskonlahko teki joukkoitsemurhan Ugandassa.

  Ugandalaisen tuomiopäivän lahkon 17.3. tapahtuneessa joukkoitsemurhassa uskotaan kuolleen yli 500 ihmistä, koska lahkon 235 jäsenen epäillään vieneen lapsensa mukanaan. Lahkon jäsenet kerääntyivät kirkkoon, jossa he valmistautuivat tulevaan laulamalla ja rukoilemalla tuntikausia. Polttoöljyllä valettu kirkko sytytettiin tuleen ja uskonlahkolaiset paloivat sen mukana. Tämä Kanungun kylässä Ugandan länsiosassa toiminut "Jumalan kymmenen käskyn palauttamisen liike" oli perustettu vuonna 1994 ja se rekisteröityi kansalaisjärjestöksi v. 1997.
  Lahkon johtajat saarnasivat maailmanlopun koittavan 31.12.1999, mutta sittemmin määräaikaa lykättiin vuodella. Kenialaisissa lehdissä epäillään lahkon johtajan ja hänen lähimmän apulaisensa paenneen Eurooppaan ja välttyneen joukkotuholta. Toisten tietojen mukaan johtajat tekivät itsemurhan, mutta monet jäsenet eivät edeltäpäin tienneet kohtaloaan. Myöhemmin temppelin läheisyydestä löydettiin kaksi joukkohautaa, joissa oli ainakin 153 ruumista. Ruumit näyttivät olleen haudassa ainakin vuoden ajan. Joukossa oli joitakin, jotka oli haudattu köysi kaulan ympärillä.
  Tämä uskonlahkon joukkotuho on toiseksi suurin sitten vuonna 1978 Jonestownissa Guyanassa tapahtuneen joukkoitsemurhan jälkeen. Siinä kuoli 914 lahkolaista. Pohjalainen 19-25.3.2000

JK.
  Myöhemmin on käynyt ilmi, että joukkoitsemurhan sijasta kyseessä lieneekin joukkomurha. On löydetty useita joukkohautoja, jotka mitä ilmeisimmin ovat kyseisen uskonlahkon jäljiltä. Erään lahkon käyttämän rakennuksen takapihalta löytyi uusi joukkohauta, josta kaivettiin esiin 81 ruumista. Poliisin mukaan kuolleita saattaa löytyä edelleen, ja uhrien kokonaismäärän pelätään nousevan jopa yli tuhannen. Joukkohaudoista löydettyjen ruumiiden joukossa on satakunta lasta. Useat uhreista on kuristettu, puukotettu tai myrkytetty kuoliaaksi.
  Ugandan poliisi uskoo, että lahkon johtajat ovat murhanneet seuraajiaan järjestelmällisesti kuukausien ajan sen jälkeen, kun heidän ennustuksensa maailmanlopun koittamisesta vuodenvaihteessa ei toteutunutkaan. Johtajien uskotaan nyt paenneen ulkomaille. Vaikka tiedusteluviranomaiset olivat varoittaneet lahkon toimista, varoituksia ei otettu vakavasti, koska lahkon johtajat esiintyivät syvästi uskonnollisina ihmisinä. Toimiin ei tartuttu, vaikka lahkon jäseniä hävisi satamäärin.

  Joukon johtaja, Joseph Kibwetere piti liikkeessään tiukkaa kuria, joka sääteli lahkolaisten elämää yksityiskohtaisesti. Kibwetere, 68, joka väitti olevansa suorassa yhteydessä Jeesukseen, oli lahkon muiden johtajien tavoin hyvin hämäräperäinen hahmo. Hän oli aiemmin katolisen kirkon oppeihin perustuneen puolueen jäsen, mutta poliittisen uransa epäonnistuttua hän perusti oman uskonlahkonsa.
  Kibweterin ohella lahkon johtoon kuuluivat Gredonia Mwerinda ja Dominic Kataribabo. Mwerinda oli entinen prostituoitu, joka väitti olevansa suorassa yhteydessä neitsyt Mariaan. Kataribabo oli entinen katolinen pappi, teologian maisteri, joka tunnettiin hiljaisena, uskontoon syventyneenä miehenä. Naapurit tiesivät Kataribabon kuopivan takapihallaan, mutta kukaan ei arvannut hänen hautaavan ruumiita.

  Lahkossa noudatettiin tiukkaa järjestystä. Aamurukous aloitti päivän klo kolme aamulla, ja suurin osa päivästä kului ruumiillisessa työssä tai rukoillessa. Naiset ja miehet, edes naimisissa olevat, eivät saaneet tavata toisiaan kuin rukousaikaan. Yhteydet ulkopuolisiin rajoitettiin minimiin.
  Lahkon sisäinen kuri alkoi kuitenkin rapautua, kun maailmanloppu ei koittanutkaan kuten Kibwetere oli ennustanut. Jotkut uskovaiset olivat myyneet omaisuutensa ja lahjoittaneet rahat liikkeelle. He alkoivat vaatia rahojaan takaisin, mikä on saattanut olla yksi motiivi murhille. Pohjalainen 31.3.2000

Maailmanloppu 2028?

Viimein alkaa luterilaistenkin joukosta löytyä maailmanlopun ennustajia. Eskatologi Teijo-Kalevi Lusa on kirjoittanut kirjan, jossa hän ennustaa maailmanlopun tulevan vuoteen 2028 mennessä. Lusa toteutti tänä vuonna pitkäaikaisen haaveensa tehdessään kirjan Raamatun ennustuksista. Eskatologi varautui tuuliseen vastaanottoon, eikä Maailmanloppu 2028? -kirjan analysoinut skeptikko Ilpo V. Salmi miestä helpolla päästäkään. Lusa uskoo maailmanlopun tulevan ja Kristuksen palaavan vuoteen 2028 mennessä.
- Varovaisena miehenä hän on kuitenkin lisännyt loppuun kysymysmerkin, Skepsis ry:n entinen puheenjohtaja, egyptologian ja tähtitieteen harrastaja Ilpo Salmi huomaa. Salmi tulkitsee Lusan lähtökohdaksi uskon Raamatun ilmoitusluonteeseen eli kaikki mitä kristittyjen pyhään kirjaan koottiin on myöskin totta. Tämän lähtöasetelman Lusakin allekirjoittaa.
- Minulla on mielestäni monia hyviä ja järkeviä syitä luottaa Raamattuun. Niitä ovat muun muassa monet saamani ihmeelliset rukousvastaukset sekä historian antamat vahvistukset Raamatun paikkansapitävyydestä.Toisessakin asiassa helsinkiläinen skeptikko ja kurikkalainen eskatologi ovat samaa mieltä. Salmi väittää Lusan uskoa lapsenomaiseksi.
- Uskoni todella on lapsenomaista, mutta se ei todista sitä vääräksi. Lopusta kaksikko ei sitten olekaan samaa mieltä, paitsi siitä että astrologia on lähinnä “riesa”

Voiko tulevaisuudesta olla todellista tietoa, kysyy Ilpo Salmi. Antiikin käsitys oli, että aika virtaa tulevaisuudesta menneisyyteen. Nykykäsitys on sama kuin Aristoteleen, jonka mukaan kaoottisesti määräytyvästä tulevaisuudesta ei voi etukäteen tietää.
- Ennustaa ja arvata tietenkin saa. Arkielämässähän me kaikki koko ajan elämme tulevaisuutta muokaten, Salmi sanoo. Hänen mukaansa Lusa perustaa aikakäsityksensä antiikkiin. Lusa puolestaan sanoo, ettei hänen kirjansa sisällä mitään ahdasmielistä esitystä jaksottaisesta aikakäsityksestä.
- Jumala on käsittääkseni kaikkivaltias ja sellaisena ajan yläpuolella. Itse arvostan uskonpuhdistaja Martti Lutherin laskelmia. Hänen mukaansa 6 000 vuotta Aatamin päivistä tulee täyteen vuosien 2023 2028 välillä. Epäilijä Salmen mielestä Lusan pohdinnat olisi helppo sivuuttaa pelkällä hymähdyksellä. Huolestuttavalta hänen mielestään kuitenkin tuntuu Lusan raamatullinen tulkinta nykymaailman menosta ja Lähi-idän tilanteesta.
- Kun YK yritti hillitä kiihkosionistien puskutraktoripolitiikkaa, päätös oli Lusan mielestä Raamatun vastainen ja siis väärä. Mielestäni johtopäätös on irrationaalinen, vieläpä piiloimperialistinen. Lusa vastaa, että hän on rauhanystävä, eikä tue minkään valtion sotatoimia.
- Totean kirjassani selvästi, että vikaa on niin arabeissa kuin juutalaisissakin. Silti uskon Raamatun ja historian perusteella, että Israelilla on oikeus vuosituhantiseen pääkaupunkiinsa Jerusalemiin.
  Lusan päämäärä kirjaa tehdessä oli nostaa Raamatun ennustukset päivän puheenaiheeksi. Se ennustus voinee toteutua.       Sunnuntaisuomalainen, 30.12.2001

Kulttijohtaja pidätettiin lasten hyväksikäytöstä

Saksalaissyntyinen uskonnollisen kultin johtaja Paul Schäfer on pidätetty Argentiinassa. Häntä syytetään 26 lapsen hyväksikäytöstä Chilessä, mistä hän on ollut paossa kahdeksan vuotta. Schäfer, 84, muutti Chileen 1961 muiden saksalaisten perheiden kanssa perustaakseen Colonia Dignidad -nimisen uskonnollisen keskuksen. Schäfer on etsintäkuulutettu myös Saksassa hyväksikäytöstä.Lasten hyväksikäyttösyytteiden lisäksi Schäferiä syytetään Chilessä myös yhteistyöstä Augusto Pinochetin diktatuurihallinnon ja salaisen poliisin kanssa. Syyttäjät ovat jo pitkään epäilleet, että Schäfer elää leveästi kultin maatilasta saamillaan tuloilla, kun taas noin 280 kultin jäsentä työskentelee siellä lähes orjina. Kultilla on tiukat säännöt, joiden mukaan lapset eroteItiin vanhemmistaan ja miehet ja naiset asuvat erillään. Jäsenet, jotka pitävät Schäferiä jumalallisena johtajanaan, eivät saa myöskään poistua tilalta. (STT-DPA-Reuters / Pohjalainen, 12.3.05 )


Päivitetty 22.07.2012