Moonilaisuus

eli Yhdistymiskirkko

Moonilaisuus on synkretistinen eli moniin uskontoihin pohjautuva uususkonto. Se sai alkunsa Etelä-Koreassa vuonna 1954, kun 34-vuotias sähköinsinööri Sun Myung Moon perusti Unification Churchin, Yhdistymiskirkon. Moon ilmoitti olevansa uusi Messias, jonka Jeesus henkilökohtaisesti oli kutsunut ja valinnut työnsä jatkajaksi. Tämän hän kertoo havainneensa jo 16 -vuotiaana.

Moonilaisuus on sekoitus kristinuskoa, taolaisuutta, buddhalaisuutta ja konfutselaisuutta. Tärkeimpiä opillisia kirjoja ovat Raamattu ja Moonin vuonna 1957 kirjoittama Jumalalliset periaatteet, jonka avulla Raamattua tulkitaan. Lahkon mukaan Jeesuksen sovitustyö ei ollut riittävä. Jeesus ei ollut naimisissa eikä siten voinut tuoda uutta, oikeaa elämisen mallia maailmaan. Sun Myung ja hänen vaimonsa Hak Ja Han ovat lahkon mukaan Todelliset vanhemmat, Universumin isä ja äiti. Lahkon jokainen jäsen on automaattisesti Moonin perheen lapsi, joka taas avioiduttuaan jatkaa tätä ainoaa oikeaa perhettä.

Moonilaiset järjestävät suuria joukkohäitä ja Moon itse valitsee puolisot lahkon jäsenille. Pariskunnat eivät ole nähneet toisiaan ennen häitä, ja useimmiten valittu puoliso on eri rotua ja kansallisuutta. Moonilaiset uskovat, että pelastuakseen ihmisen on oltava täydellisessä avioliitossa, ja tämä johtaa perheen korostamiseen. Moonin valitsema puoliso heltiää kuitenkin vasta kun jäsen on saanut värvättyä liikkeeseen kolme uutta jäsentä. Yhdistymisen nimissä perheet saattavat luovuttaa lapsiaan toisiin perheisiin, esim lapsettomille perheille.

Moonilaiset odottavat maailmanloppua, ja käyttävät sen ennustamisessa numerologiaa. Yksi ennustus on jo mennyt pieleen, ja uusi maailmanlopun aika määriteltiin vuodeksi 2001. (Nyttemmin voidaan todeta, ettei tämäkään aikaraja näytä toteutuneen.) Uuden messiaan odotetaan ilmaantuvan Koreasta, ellei ole jo ilmaantunutkin. Moonilaiset eivät suoraan sano Moonin olevan tämä odotettu messias, vaan kehottavat jäsenistöään päättelemään, kuka tämä messias tällä hetkellä on. Jumalanpalveluksissa luetaan Moonin pariskunnan tekstejä ja konferensseissa saatetaan nähdä itse Hak Ja Han Moon, jonka edessä pitää kumartua oikeaoppisesti palvoen ja ojentaa kukkia. Hak Ja Han (synt. 1943) edustaa maailmalla liikettä miehensä heikon terveydentilan vuoksi. Hän asuu tällä hetkellä Etelä-Amerikassa.

Moonilaisuuden arvioitiin 1990-luvun lopulla olevan maailman nopeimmin leviävä uususkonto ja se väittää nykyisin toimivansa 185 maassa. Se on herättänyt myös ankaraa vastustusta, varsinkin USA:ssa, jossa on perustettu järjestöjä pelastamaan moonilaisuuden koukkuun joutuneita nuoria. Kauniista puheista huolimatta moonilaisuus on murskannut lukemattomia perheitä, sillä liikkeeseen mukaan heittäytyneet ovat keskittyneet lahkon palvelemiseen ja rikkoneet suhteensa perheisiinsä ja sukuunsa.

Moonilaisten konferensseihin houkutellaan usein nimekkäitä julkisuuden henkilöitä, mieluiten poliitikkoja ja tiedemiehiä, ja saamaan näin liikkeelle lisää arvovaltaa ja uskottavuutta. Tilaisuudet ovat ulkonaisesti näyttäviä konsertteineen ja ilotulituksineen, mutta niihin liittyy esim. meediotapahtumia, joissa meediot lupaavat 700 dollarin hinnasta lunastaa esi-isien henkiä synneistä vapaaksi, aina 4-14 sukupolvea taaksepäin.

Monet ovatkin syyttäneet moonilaisuutta pelkäksi bisnekseksi, ja totta onkin, että oppi on ollut perustajalleen suunnaton taloudellinen menestys. Moonin perheen ympärille on luotu taloudellinen dynastia, joka omistaa teollisuuslaitoksia, kaupallisia yrityksiä ja sanomalehtiä, mm. Washington Timesin. Sillä on omat yliopistot mm. Bridgeportissa ja Söulissa. Monet kirkon jäsenet ovat myös testamentanneet omaisuutensa liikkeelle.
Kirkon kannattajia on noin 1-2 miljoonaa. Suomeen liike tuli 1973, jolloin perustettiin myös Kristinuskon Yhdistämisseura. Kannattajia on n. 200.

Mm. seuraavat järjestöt ovat moonilaisuuden edustajia:

 • Perheiden Maailmanrauhan järjestö
 • Naisten Maailmanrauhan järjestö
 • Kansojen ja uskontojen välisen maailmanrauhan järjestö
 • Maailman kristinuskon yhdistämisseura
 • N.K.Y.S eli Yhdistymisliike
 • Puhtaan rakkauden liike (The Pure Love Alliance)
 • CARP Collegiate Association for the Research of the Principle World Culture and Sports Festival
 • PWAP Professors World Peace Academy
 • ICUS International Relief Friendship Foundation Inc.
 • RYS Religions Youth Service
 • ICF The International Cultural Foundation
 • A Non-Covernmental Organisation of the UN World University Federation
Lähde: Seura 2/2000 ja 15/2000
 

Lisäys 23.12.07:

Moonilaisuuteen rinnastettava bisnes-periaatteelle perustuva uususkonto on Scientologia. Liike houkuttelee jäseniä ilmaisilla persoonallisuustesteillä, mutta sen jälkeen heille suositellaan jatkokursseja, joista peritään satoja, jopa tuhansia euroja. Kattava selonteko tästä maailman vaarallisimmaksi luokitellusta uskonnollisesta liikkeestä löytyy sivulta: www.uskontojenuhrientuki.fi/sciento.htm

Lisäys 04.09.2012:

Uutislähteiden mukaan Moon kuoli maanantaina (03.09.12) ja haudataan ensi viikolla. Tuhannet kannattajat surevat tämän 'messiaan' kuolemaa. Yhdistymiskirkkoon kuului 1990-luvun alussa miljoonia ihmisiä eri puolilla maailmaa, mutta nykyään heitä arvellaan olevan enintään 250 000. Yhdysvalloisa Moon tuomittiin veronkierrosta vankilaan, missä hän istui noin vuoden 1980-luvulla. Kirkkoa johtaa nyt Moonin poika Hyung Jin, joka on kasvanut New Yorkissa opiskellut teologia Harvardissa.