Maailmanloppu vuonna 2012?

Planeetta Nibiru - totta vai tarua?

 

Internet on täynnä sivustoja, joissa puhutaan tähtitieteelle tuntemattomasta Nibiru- planeetasta ja ennustellaan, että sen tulo lähelle omaa Maa-planeettaamme saattaisi tuhota täältä kaiken elämän eli aiheuttaisi maailmalopun. Jotkut uskoivat sen tapahtuvan jo vuonna 2012, mitä perusteltiin muinaisilla sumerilaisten, inkojen ja mayojen myyteillä. Oliko näille uskomuksille minkäänlaista katetta? Nyt tiedämme, ettei loppu tullut vielä 2012. Jo pari vuotta ennen tuota päivämäärää NASAn vanhempi tutkija David Morrison vastasi joihinkin usein esitettyihin kysymyksiin:

Kysymys (K): Uhkaako maapalloa jokin vuonna 2012? Monilla internet-sivuilla kerrotaan maailmanlopun tulevan joulukuussa 2012.
Vastaus (V): Mitään pahaa ei Maalle tapahdu tuona vuonna. Planeettamme on kulkenut rataansa yli 4 miljardia vuotta, eivätkä luotettavat tutkijat kautta maailman tiedä mitään sellaista, mikä uhkaisi sitä vuonna 2012.

K: Mistä tällaiset tuohon vuoteen liittyvät ennustukset ovat lähtöisin?
V: Tarinat pohjautuvat muinaisten sumerilaisten uskomuksiin Nibiru-planeetasta, jonka uskotaan suuntaavan kulkunsa kohtia Maata. Alunperin tämän katastrofin ennustettiin tapahtuvan toukokuussa vuonna 2003, mutta kun tuolloin ei tapahtunut mitään, tuomiopäivä siirrettiin joulukuulle 2012, sovittamalla tarinat yhteen muinaisen Maya-kalenterin talvipäivän seisauksen kanssa.

K: Päättyykö Maya-kalenteri joulukuussa 2012?
V: Aivan kuten keittiönne seinässä oleva kalenterikin, Maya-kalenteri ei lopu joulukuun 31. päivään 2012. Tämä päivämäärä on tosin mayojen kalenterissa pitkän ajanjakson päätekohta, mutta kuten meidän kalenterissamme tammikuun 1. päivä aloittaa uuden ajanjakson, samoin tuon ajankohdan jälkeen alkaa mayoilla uusi pitkä ajanjakso.

K: Voisiko jokin planeetta törmätä Maahan tullessaan sitä lähelle?
V: Ei ole olemassa sellaista planeettojen välistä liikettä muutamaan vuosikymmeneen. Maan rata ei risteä galaksissa minkään kanssa vuonna 2012, ja jos niin tapahtuisikin, sen vaikutus olisi merkityksetön. Joka joulukuu Maa ja Aurinko siirtyvät lähemmäs Linnunradan keskustaa, mutta se on jokavuotinen tapahtuma, jolla ei ole mitään vaikutusta.

K: Onko totta, että Aurinko siirtyy keskelle Linnunrataa joulukuussa 2012 ja että se saisi aikaan maapallon napojen vaihtumisen ja massiivisen tuhon?

V: Ei. Kyseessä on internet-huijaus, joka ei perustu mihinkään faktatietoon. Galaksissa ei ole tällaista planeettojen tai Auringon suuntautumista. Se on mahdotonta niin kauan kuin olemme lähellä galaksin keskustaa. Kierrämme sitä hitaasti noin 30 000 valovuoden etäisyydellä. Myös ajatus napojen siirtymisestä on perusteeton. Monet näyttävät tarkoittavan sillä nopeaa muutosta maapallon napojen siirtymisessä, mutta sellaista ei ole koskaan tapahtunut eikä tapahdu. Jotkut sekoittavat tämän magneettisten napojen muutokseen, jota tosin tapahtuu, mutta muutaman sadantuhannen vuoden välein. Ei ole minkäänlaisia todisteita siitä, että se tapahtuisi pian. Ja jos niin kävisi, se tapahtuisi asteittain, eikä sillä todennäköisesti olisi mitään vaikutuksia planeettaamme, ei ainakaan katastrofaalisia.

"Selvästikin on suurta kiinnostusta taivaankappaleiden sijaintia ja niiden ratoja kohtaan vuonna 2012. Toivoisin, että kysymysten esittäjille olisi tarjolla jokin hyvä kirja tai elokuva tästä aiheesta. Mutta roskaviihde tunkeutuu joka paikkaan. TV ja elokuvat eivät perustu tieteeseen. Jopa NASAn uutisjulkaisuihinkin on päässyt livahtamaan väärää tietoa."  - Don Yeomans, NASAn vanhempi tutkija.

K: Onko olemassa planeettaa tai mustaa kääpiötä nimeltä Nibiru tai Eris, joka olisi lähestymässä Maata törmäten siihen ja aiheuttaen suurta tuhoa?

V: Nibiru ja muut tarinat tällaisista planeetoista ovat 'huuhaata'. Tällaisille väitteille ei ole mitään todellista perustaa. Jos Nibiru tai planeetta X olisi todellinen ja päätyisi yhteenottoon Maan kanssa vuonna 2012, astronomit havaitsisivat sen vähintään pari vuosikymmentä sitä ennen, ja sen pitäisi jo näkyä paljain silmin! Joten selvästikin sitä ei ole olemassa. Eris on kyllä todellinen, mutta kääpiöplaneetta, joka pysyy Aurinkokunnan ulkopuolella; se ei voi tulla lähemmäksi kuin 4 miljardin mailin päähän.

K: Entä sitten teoria napojen siirtymisestä? Onko totta, että maapallo tekisi 180 asteen pyörähdyksen muutaman päivän tai jopa tunnin aikana?
V: Maapallon pyörimissuunnan muutos päinvastaiseksi on mahdotonta. Hidasta mannerten liikettä tosin tapahtuu, esim. Antarktis oli aikoinaan lähellä päiväntasaajaa, mutta väitteet napojen vaihtumisesta ovat asiaan kuulumattomia. Silti monet web-sivut tyrkyttävät ihmisille tällaista roskaa. Väitetään, että Maan magneettikentän muutos saisi aikaan tällaisen epätavallisen muutoksen sen kiertoliikkeessä joka 400 000:s vuosi. Nykyisten tietojemme mukaan tällainen magneettisten napojen siirtyminen tuskin vaikuttaisi mitenkään maapallon elämään. Ja joka tapauksessa sellaista ei tapahtuisi ainakaan muutamaan miljoonaan vuoteen.

K: Entä onko vaaraa, että jokin meteori törmäisi Maahan vuonna 2012?
V: Maa on aina ollut meteorien ja komeettojen iskujen kohteena, vaikkakin niitä on sattunut hyvin harvoin. Viimeisin suuri isku tapahtui 65 miljoonaa vuotta sitten saaden aikaan dinosaurusten kuolemisen sukupuuttoon. NASAn astronauteilla on meneillään Spaceguard Survey- niminen projekti, minkä tehtävänä on tarkkailla avaruutta ja havaita jokainen Maata mahdollisesti lähestyvä asteroidi jo paljon ennen, kuin se iskisi Maahan. Olemme jo todenneet, ettei läheisyydessä ole asteroidia, joka saisi aikaan sen kaltaista tuhoa kuin se, mikä tappoi dinosaurukset. Tutkimukset ovat avoimia ja NASA ilmoittaa niiden tuloksista päivittäin sivulla NEO Program Office website, joten jokainen voi itse todeta, ettei mitään uhkaa ole olemassa vuonna 2012.

K: Mitä NASAn tutkijat ajattelevat näistä lähestyvään maailmanloppuun liittyvistä väitteistä?
V: Jokaisen väitteen kohdalla pitäisi kysyä: 'Missä ovat tieteelliset todisteet'? Niitä ei ole ainuttakaan. On vain kirjojen, elokuvien ja internetin tuottamia kuvitelmia. Tämä on tosiasia, jota ei voi muuttaa. Ei ole yhtään uskottavaa todistetta, mikä tukisi väitteitä uhkaavasta katastrofista vuonna 2012.

K: Onko vaaraa, että tapahtuisi joidenkin ennustama valtava auringon säteilypurkaus v. 2012?
V: Auringon aktiviteetti vaihtelee säännöllissä 11 vuoden jaksoissa. Sen huipun lähellä saattaa tulla häiriöitä satelliittiyhteyksiin, mutta insinöörit ovat oppineet rakentamaan elektroniikkaa, jonka avulla yhteyksiä voidaan suojella voimakkailta aurinkomyrskyiltä. Vuoteen 2012 ei kuitenkaan liity mitään erityistä riskiä. Vaikka Auringon seuraava säteilymaksimi esiintyykin vuosien 2012-2014 välillä, sen uskotaan olevan vaikutuksiltaan keskimääräistä tasoa verrattuna aikaisempiin maksimeihin.

Eräs asiasta huolestunut kysyy:
K: "Onko olemassa planeetta Nibirua, joka tulee melkein tuhoamaan Maan 2012? Katsoin eilen illlalla yden siitä kertovan videon ja pelästyin niin, että ihan itkin ja tärisin. Jos se on olemassa, eikö sitä voisi jonain päivänä yrittää tuhota vaikka räjäyttämällä? "

V: "Valitan, että nuo mielettömät nibiru-väitteet ovat järkyttäneet sinua. En haluaisi pitää yllä näitä Nibiru- kysymyksiä, mutta sanon vielä kerran sinulle ja muille kysyjille niin selvästi kuin voin: Nibirua ei ole olemassa! NASA ei ole koskaan tutkinut eikä havainnut sitä eikä muutakaan sen tapaista. Ne muutamat kääpiöplaneetat, mitkä astronomit ovat havainneet Neptunuksen tuolla puolen, kiertävät vakaita ratojaan, mitkä eivät koskaan ulotu Aurinkokunnan sisäpuolelle, eivätkä siten uhkaa Maata. Mitään ei tapahdu v. 2012. Nibiru on yksinkertaisesti huijausta ja pilaa, pienten uskonnollisten kulttien aikaan saamaa. On valitettavaa, että ihmisiä pelotellaan tuollaisilla täysin perättömillä tarinoilla."

Lisäys 17.01.10

Samaa mieltä Nasan tutkijoiden kanssa on Maya-vanhin Apolinario Chile Pixtun. Kysyttäessä haneltä, päättyykö Maya-kalenteri vuoteen 2012, hän vastasi:

"Ehdottomasti ei. Tulin äskettäin Englannista, ja sain pääni täyteen tuota roskaa."

Hänen mukaansa nämä tuomiopäivän teoriat tulevat lännestä, ne eivät ole mayojen ideoita. Useimpien arkeologien, astronomien ja mayojenkin mukaan ainoat lähteet maata uhkaaviin meteori-iskuihin löytyvät New Age- filosofiasta, pop-astronomiasta, internetin tuomiopäivä-ennusteluista ja eräistä TV- 'dokumenteista', joissa yhdistellään Nostradamuksen ennustuksia ja mayojen ajanlaskua ja kysellään: 'Onko 2012 se vuosi, jolloin kosminen kello nollautuu, ja kaikki toiveemme sen mukana?'.

Mayoilla on nykyään suurempiakin huolia, kuin meteoritörmäykset. Maya-arkeologi Jose Huchim kertoo:

"Kävin joissakin maya-yhteisöissä kyselemässä, mitä niissä ajatellaan tapahtuvan vuonna 2012, mutta ihmisillä ei ollut mitään mielipidettä asiasta...Ettäkö maailma loppuisi? He eivät sitä uskoneet. Meillä on muuta todellista mietittävää näinä aikoina, kuten sade, he sanoivat."

Mitä maapallon napojen vaihtumiseen tulee, teoria sai alkunsa 1800 -luvulla ranskalaisen Etienne de Bourbourgin toimesta. Hän oli papin virkaan hakeutunut arkeologi, joka sai mayojen teksteistä virikkeitä tälle ajatukselleen. Tiedemiesten mukaan ei kuitenkaan ole mitään merkkejä siitä, että ne vaihtuisivat vuonna 2012.

Yhden asian Bourbourg kuitenkin todisti, nimittäin sen, että länsimaat ovat yli vuosisadan ajan yrittäneet kytkeä tuomiopäivän skenarioita mayoihin. Muinaisten tarujen lumoamat kertojat ovat kuitenkin harvoin tutkineet lähemmin näitä apokalyptisia ennustuksia, joten ne jäävät uskon asioiksi.

Lisäys 25.10.10

Oheisen uutisen otsikon mukaan Maailmanlopun ennustuksilta putosi pohja.

  Kuten siitä nähdään, mayojen kalenteria on tulkittu väärin, joten maailmanlopun ajoittuminen vuoteen 2012 ei sen pohjalta ole perusteltua. Se tulee, kun sen aika on, ja kun sitä ei edes osata odottaa.
  Artikkelin mukaan nykyinen laskentakaava kehitettiin 1900 -luvun alkupuolella. Sen heikkoutena pidetään sitä, että se nojaa pääosin löytöretkien jälkeen kirjoitettuihin teksteihin. Laskentakaavaa on yritetty myöhemmin tukea mayojen muinaiskirjan, 1000-1100 -luvulla syntyneen "Dresden Codexin" avulla. Sen tietoja ei ole kuitenkaan pystytty selkeästi yhdistämään keskiajan tunnettuihin astronomisiin tapahtumiin.

  "Perusongelma on siinä, ettei ole juurikaan olemassa tutkijoita, jotka hallitsisivat niin astronomian, arkeologian kuin epigrafiikankin (piirtokirjoitusten tutkimisen). Kun ei nähdä ongrelman koko laajuutta, hyväksytään sellaista, mitä ei muuten hyväksyttäisi."


Huomautus:
  TV:n JIM-kanavalla tuli 11.2.2010 tästä aiheesta tehty 'dokumentti' (1. osa). Ohjelmassa yhdisteltiin Nostradamuksen, astrologien, alkemistien, mayojen, egyptiläisten ym. ennusteluja ja mukaan sekoitettiin siteeksi joitakin faktoja maapalloa uhkaavista katastrofeista. Faktan ja fiktion yhdistely onkin vanhastaan hyväksi todettu keino saada tällaiset huuhaa-jutut perille. Mielenkiintoista oli havaita, että skeptikot, jotka niin helposti saavat äänensä esille, kun kyseessä on jokin Raamattuun tai uskoon liittyvä aihe, loistivat tällä kertaa poissaolollaan!
  Myöskään ohjelman toisessa osassa (18.02.2010) eivät kriittiset näkemykset saaneet jalansijaa. Tosin ohjelman lopussa sanomaa hieman pehmennettiin tuomalla esiin, että voimme itse valita, sallimmeko maailman ajautua katastrofiin, ja että jos valitsemme oikein, vuosi 2012 saattaakin merkitä muutosta parempaan suuntaan!

Maailmanloppua ei siis tullut vuonna 2012. Kaikesta huolimatta kannattaa pitä mielessä Jeesuksen sanat (Matt. 24:36): "Mutta siitä päivästä ja hetkestä ei tiedä kukaan, eivät taivasten enkelit, eikä myöskään Poika, vaan Isä yksin." Myös Paavalin sanat (1 Tess. 5:3) on hyvä muistaa: "Kun he sanovat: "Nyt on rauha, ei hätää mitään", silloin yllättää heidät yhtäkkiä turmio...."

Linkkejä:
sify.com/finance/next-apocalypse ...
http://astrobiology.nasa.gov/  
Maailmanlopun odottajia  
12.01.10 (päivitetty 14.09.2013)