Pakanuus edelleen voimissaan!

 

TV2:n dokumentti "Mana - uskon tuolla puolen" (25.05.11) osoitti, miten taikausko ja pakanuus - huolimatta kaikesta valistuksesta ja tiedon lisääntymisestä - ovat edelleen voimissaan mitä erilaisimmissa muodoissa.

Yhtenä syynä tähän on ihmisten voimakas tarve arvostaa kaikkia perinteitään, olkootpa ne miten järjettömiä hyvänsä. Eivätkä ns. kristityt maat ole tässä mikään poikkeus. Itse kristillisyyteenkin on pesiytynyt lukemattomia aineksia pakanuudesta, mainittakoon vaikka katolisessa kirkossa harjoitettu paavin, neitsyt Marian ja pyhimysten palvonta. Ortodoksisenkin kirkon liturgiat muistuttavat enemmän buddhalaismunkkien monotonisella äänellä toistettuja 'rukouksia' kuin alkukristillistä käytäntöä. Eivätkä protestanttiset kirkonmenotkaan jää niistä kovinkaan paljon jälkeen.

Ihan erikseen ovat sitten varsinaiset noituuteen ja taikauskoon perustuvat menot. Tavallisesti niitä johtavat erilaiset, usein kummallisiin asuihin pukeutuneet 'tietäjät', shamaanit, noidat ja poppamiehet. Keskeistä näille menoille ovat mitä erilaisemmat rituaalit, joita säestävä 'musiikki' on useimmiten rumpujen tai muiden lyömäsoitinten hakkaamista. Rituaaleihin liittyy usein tiettyjen ruokien tai päihdyttävien juomien nauttimista, tanssiksi sanottua hyppelyä ja joskus jopa seksuaalisia orgioita. Erikoisimpia dokumentissa nähtyjä rituaaleja oli Intialaisen perheen suorittama, norsujumalalle osoitettu rituaali, millä kotiin hankittu tietokone vihittiin käyttöön!

Palvonnan kohteita on lukemattomia. On taivaankappaleita, 'pyhiä' vuoria, jokia, puita, kiviä, 'pyhiä' eläimiä ym. Lisäksi tietysti on ihmisiä, joiden arvostus lähentelee suoranaista palvontaa. Tällaisia ovat olleet esim. Hitler, Stalin ja Mao, Pohjois-Korean Kim-il Sung ja Kim Jong Il sekä Japanin keisarit, joiden sanotaan polveutuvan jumalista. Lähes palvonnan kohteita ovat monet muusikot ja rokki-yhtyeet, mainittakoon vaikka Elvis ja The Beatles, joita ihalijat sitten jäljittelevät aina pukeutumista ja hiustyyliä myöten.

Monille myös oma kansakunta - ja varsinkin sen lippu - on lähes palvonnan kohde. On lipputervehdyksiä, -valoja, lipunnosto-ym. seremonioita. Näitä harjoittavat myös ateistiset ihmiset ja kansat. Kaiken kaikkiaan, pakanuus on edelleen hyvissä voimissa!


Suomessa vaikuttaa satoja erilaisia uskonnollisia yhteisöjä, joista osa on avoimesti pakanallisia:   www.uskonnot.fi  
 

26.05.2011