Nostradamus

Tunnetuin ei-raamatullisista profeetoista lienee Nostradamus. Hänen ennustuksiaan on vuosisatojen myötä tulkittu yhä uudelleen ja niitä yritetään soveltaa milloin minkin tapahtuman yhteyteen. Useimmat suhtautuvat niihin hyvin epäillen, mutta monet tutkivat niitä ihan vakavissaan.
 
Huijariksi Nostradamusta ei voi sanoa. Kaikesta päätellen hän oli vakavamielinen ihminen, joka itse uskoi ennustuksiinsa. Mutta oliko hän profeetta vai okkultisti? Mitä hän ennusti ja kuinka hyvin hänen ennustuksensa ovat toteutuneet?

 
 

Michel Nostredame eli Nostradamus syntyi Saint Remyssä etelä-Ranskassa vuonna 1503 ja opiskeli lääketiedettä Montpellierissä. Europpaa koettelivat tuolloin paiseruttoepidemat, ja Nostradamus sai kuuluisuutta hoitaessaan onnistuneesti monia epidemian uhreja. Kiinnostuttuaan magiasta ja kaikesta yliluonnollisesta hän matkusteli laajalti. Noin vuonna 1534 hän avioitui kauniin ja varakkaan tytön kanssa, ja he saivat kaksi lasta. Perhettään hän ei kuitenkaan kyennyt pelastamaan rutolta, vaan vaimo ja lapset kuolivat siihen. Toisen avioliittonsa hän solmi vuonna 1554 rikkaan lesken Anne Ponsart Gemellen kanssa, joka synnytti hänelle kuusi lasta. Nostradamus kuoli 63 vuoden ikäisenä Salonissa, Etelä-Ranskassa, vuonna 1566.

Jo varhain Nostradamus sai mainetta ennustajanlahjoillaan. Kerrotaan, että kun hän eräänä päivänä käveli Italiassa, hän kohtasi munkin, polvistui ja puhutteli tätä 'hänen pyhyydekseen'. Noin 45 vuotta myöhemmin tästä munkista tuli paavi Sixtus V. Nostradamuksen ensimmäinen kirjallinen julkaisu oli vuonna 1555 ilmestynyt sääennustuksia sisältävä almanakka. Samana vuonna hän myös alkoi julkistaa ennustuksiaan, joita oli merkinnyt muistiin vuodesta 1550 lähtien.

Nostradamus julkaisi elinaikanaan 10 nidettä nelirivisiä runoja (quatrain) eli kaikkiaan 942 nelisäettä. Sadasta nelisäkeestä muodostui nide, jossa oli kymmenen vuosisataa" (centaines). Seitsemäs nide sisälsi kuitenkin vain 42 nelisäettä. Hän käytti niissä yleensä hyvin vertauskuvallista tyyliä. Välttyäkseen noituussyytteiltä Nostradamus "sekoitti" kirjoituksensa käyttämällä hämäriä merkkejä sekä ranskan-, italian-, provensaalin-, latinan- ja kreikankielisiä sanoja. Kirjansa esipuheessa hän selittää:

"Koko työ on siis kirjoitettu epämääräiseen eikä selkeään profetian muotoon. Niin kuin sanotaan, 'Sinä olet salannut nämä viisailta ja ymmärtäväisiltä ja ilmoittanut ne lapsenmielisille'. Kaikkivaltiaan tahdosta ja profeetoille suodun ymmärryskyvyn kautta paljastuu se, mikä on etäistä ja tulevaa."


Kansilehti vuodelta 1585
 

Eräitä ennustuksia

Tekstien epämääräisyys ja lisäksi se seikka, ettei hän halunnut asettaa ennustuksia määrättyyn järjestykseen, aiheuttaa sen, että niiden tulkinta perustuu monissa tapauksissa pelkkiin olettamuksiin. Osa hänen ennustuksistaan näyttää kuitenkin viittaavan melko selvästi tapahtumiin, joita ei ollut vielä koettu Centaines-niteiden ilmestyessä. Ensimmäinen ennustus, joka tuotti Nostradamukselle kuuluisuutta näkijänä, oli seuraavanlainen:

Nuori leijona on voittava vanhan
taistelukentällä rehellisessä ottelussa.
Hän lävistää tämän silmän kultaisessa häkissä:
kaksi haavaa ja niitä seuraa julma kuolema.

Neljä vuotta myöhemmin, heinäkuussa 1559, Ranskan kuningas Henrik II, jolla oli toisinaan tapana käyttää leijonaa tunnuksenaan, osallistui eräisiin turnajaisiin. Kuninkaan nuoren vastustajan peitsi tunkeutui kuninkaan kullatun kypärän silmikon läpi ja haavoitti häntä; Henrik menehtyi haavaansa jouduttuaan sitä ennen pitkään kärsimään kovia tuskia.

Mutta vain harvat Nostradamuksen kirjoittamista sadoista ennussäkeistä osuivat yhtä hyvin kohdalleen. Nelisäkeiden arvoituksellinen sanamuoto ja ennustusten valtava määrä lisäsivät todennäköisyyttä, että ainakin jotkut niistä kävisivät toteen (mihin seikkaan perustuu useimpien ennustajien menestys). Harvat ennustuksista olivat niin täsmällisiä, että ne olisivat sisältäneet tarkan päivämäärän tai edes jonkin summittaisen ajankohdan. Lontoon suuresta palosta vuonna 1666 hän näyttää kuitenkin sellaisen antaneen sanomalla, että se tapahtuisi "vuonna kolme kertaa kaksikymmentä plus kuusi".

Oikeamielisten verta vaaditaan
Lontoon kaupungilta tulessa palaneelta
vuonna kolme kertaa
kaksikymmentä ynnä kuusi

 

Lontoon suuri palo 1666
 

Kuningas Henrik II:lle lähettämässään kirjeessä Nostradamus ennusti vuoden 1792 olevan tärkeä vuosi valtion asioiden kannalta. Saman vuoden syyskuussa, vallankumouksellisen innostuksen saavutettua huippunsa, Ranska julistettiin tasavallaksi. Nostradamus näyttää ennustaneen myös kuningatar Marie Antoinetten ja Ludvid XVI:n rakastajattaren, madame Du Barryn, teloitukset, Napoleonin kohtalon ja Englannin kuninkaan Edward VIII:n kruunustaluopumisen vuonna 1936.

 

Marie Antoinetten teloitus
 

Nostradamuksen väitetään ennustaneen myös Yhdysvaltain vapaussodan ja sisällissodan, Abraham Lincolnin, John F. Kennedyn ja Robert Kennedyn murhan Yhdysvalloissa, ajatollah Khomeinin onnistumisen Iranissa, Kennedy Jr. lentokoneen maahansyöksyn 1999, avaruusalus Challengerin tuhoutumisen 1986 ja 11. syyskuuta 2001 tapahtuneen terrori-iskun. Viimeksi mainittuun tapahtumaan liittyvä ennustus levisi internetissä, mutta osoittautui sittemmin huijaukseksi. Runoa oli peukaloitu niin että se saatiin paremmin sopimaan tapaukseen.

Eniten keskustelua lienevät herättäneet seuraavat säkeet:

Vapaus on mennyttä, tumma, raivokas
paholaismainen roisto tulee riistämään sen
- sen jälkeen, kun siteet hänen liittolaisiinsa on rikottu.
Venetsia tulee raivostumaan Histerin teoista.

Nälän hullaannuttamat pedot rientävät yli jokien,
suurempi osa taistelukenttää on Histeriä vastassa.
Hän tulee raahaamaan johtajaa rautahäkissä
aikana, jolloin Germanian lapsi hylkää kaikki lait."

Vuonna 1939 Joseph Goebbels oli näitä säkeitä lukiessaan pannut merkille sanan 'Hister' ja näytti tekstiä Adolf Hitlerille. 'Hister' muistutti Hitler-nimeä ja sotakin sopi aiheeseen. Nelisäe ei kuitenkaan ennustanut voittoa Saksalle, ja niinpä Saksan ilmavoimat pantiin pudottamaan Ranskaan ja Belgiaan väärennettyjä ennustuksia, jotka julistivat voittoa! Muilta osin säkeet näyttävät kuvaavan tapahtumia verrattain hyvin. Vapauden riistäjä (Hitler) oli paholaismainen (julmasydäminen) ja mustatukkainen mies. Venetsiassa, samoin myös muualla Italiassa, "raivostuttiin" lopulta entisen liittolaisen toiminnasta. Hitlerin joukot todellakin ylittivät jokia ja muunlaisia rajoja hurjistuneiden petojen lailla, vaikka suurin osa muusta maailmasta oli syystäkin heitä vastaan.

Skeptikko Randin mukaan Hister ei kuitenkaan viittaa henkilöön vaan - kuten Germaniakin - sen nimiseen muinaiseen alueeseen, joka sijaitsi Reinin itäpuolella ja Tonavasta pohjoiseen. Koska tämä alue on lähellä Hitlerin synnyinseutua, jotkut ovat tulkinneet nimen viittaavan suoraan Hitleriin.

Siitä lähtien kun Nostradamus alkoi julkaista ennustuksiaan, ihmiset ovat yrittäneet selittää niitä. Niihin on myös usein suhtauduttu vakavasti. Mm. Ranska rakensi ennen toista maailmansotaa Maginot-puolustuslinjan, koska Ranskan silloinen esikuntapäällikkö uskoi Nostradamuksen yhden nelisäkeen tarkoittavan, että Ranskaan hyökättäisiin Sveitsin kautta.

Napoleoniin valtaannousuun ja vankeuteen liittyvät ennustukset osuivat kuitenkin melko hyvin kohdalleen:

Italian lähellä syntyy keisari,
joka tulee valtakunnalle kalliiksi.
Pieni alue ja pieni paikka, jonka keskelle
hän laskee valtikkansa.

Myös Ludvig XVI:n epäonnistunutta pakoa Varennesiin vuonna 1791 ja giljotiinia koskevat ennustukset näyttävät käyneen toteen:

Reinesin metsän läpi tulee öiseen aikaan vaivihkaa kaksi kumppanusta
kuningatar, valkea kivi, munkkikuningas
pukeutuneena harmaaseen Varennesissa.
Valittu Capet aiheuttaa rajumyrskyn, tulen ja verisen silpomisen.

Kolmannen niteen 96 nelisäe sanoo:

Fossanosta tulleen johtajan kurkun katkaisee mies,
joka harjoitti verikoiria ja vinttikoiria.
Teon tekevät Tarpeian kallion miehet,
kun Saturnus on Leijonan merkissä 13. helmikuuta.

Muuan tallipoika puukotti herttuan kuoliaaksi 13 helmikuuta 1820. Salamurhaaja oli tasavaltalainen, mistä johtuu maininta Tarpeian kalliosta, jolta kuolemaan tuomitut työnnettiin alas Rooman tasavallan aikana.

Eräät Nostradamuksen säkeet puolestaan ennustavat tapahtumia, jotka eivät toteutuneet, kuten kuudennen niteen 54. nelisäe:

Päivänkoitteessa kukon laulaessa toisen kerran,
Tunisin, Fesin ja Bougien (Bejaian) asukkaat,
arabit, jotka Marokon kuningas otti vangiksi
vuonna 1607 liturgian mukaan.

 

Katarina de'Medici pyysi Nostradamusta laatimaan horoskoopin seitsemälle lapselleen
 

Okkultisti vai profeetta?

Nostradamus käytti ennustamisessaan vanhaa, kristallipalloon katsomisen tapaista menetelmää. Hän tuijotti yöllä messinkisellä kolmijalalla olevaan vesivatiin, kunnes joutui hurmokseen Silloin hän näki tai kuuli tulevia tapahtumia. Tutkijoiden mukaan hän myös uskoi, että tietyt tapahtumat toistuisivat historiassa, ja että tutkimalla menneitä voi ennustaa tulevia. Hänen ei siis välttämättä tarvinnut lainkaan ennustaa, vaan yksinkertaisesti kertoa menneistä tapahtumista hämärin sanoin, jolloin lukijat tulkitsivat niiden viittaavan suoraan tulevaisuuteen.

Tästä johtuen hänen ennustuksiaan on tulkittu useimmiten väärin. Kriitikkojen mukaan esim. Lontoon tulipaloon liitetty ennustus kertoi Italiassa tapahtuneesta tulivuoren purkauksen aiheuttamasta tuhosta. Osa virhetulkinnoista johtuu käännösvirheistä (mm. Napoleoniin ja Ludvig XIV liittyvät) ja jotkut - kuten Hitleriin liitetty - ovat yksinkertaisesti mielivaltaisia.

Vaikka Nostradamus oli kabbalismiin ja okkultismiin taipuva, hän vaikuttaa olleen myös hyvin uskonnollinen. Näin voi ainakin päätellä hänen kirjansa esipuheesta, jonka hän osoitti pojalleen Cesar Nostradamukselle.

"Minä pyydän sinua, poikani, ettet kiinnittäisi mieltäsi sellaisiin haaveisiin ja turhamaisuuksiin, jotka voivat turmella ruumiimme, saattaa sielumme kadotukseen ja muodostua ongelmaksi heikolle luonnollemme. Ennen kaikkea vältä sellaista inhottavaa noituutta, minkä Pyhät kirjoitukset tuomitsevat - ainoa poikkeus on virallisen astrologian käyttö."

"Pidä myös mielessäsi, että tässä kuvatut asiat eivät tapahdu vielä, ja että kaikkea säätää ja hallitsee voimallaan Kaikkivaltias Jumala, inspiroiden meitä - ei bakkanttisella hurmiolla eikä taikuudella - vaan astronomian varmuudella: ennustukset syntyvät yksin jumalallisen innoituksen ja osaksi profetian hengen kautta."

Kaikesta päätellen hän otti vakavasti omat ennustuksensa, ja uskoi niiden merkityksen aukeavan jo pojalleen. Hän päättää kirjeensä:

"Lopuksi, poikani, ota tämä lahja isältäsi, M. Nostradamukselta, joka toivoo sinun ymmärtävän jokaisen näistä nelisäkeisistä profetioista. Suokoon kuolematon Jumala sinulle pitkän, menestyksekkään ja onnellisen elämän."

Vuosisatojen mittaan Nostradamuksen ennustuksia on tulkittu yhä uudelleen, ja kiinnostus niitä kohtaan on lisääntynyt. On myös sanottu, että hänen ennustuksensa ovat sekavia ja epämääräisiä, mutta näyttävät kummasti selkenevän aina kun tapahtuu jotain, mihin jokin ennustus saattaisi sopia. Monia hänen profetioistaan voidaan tulkita yhä uudelleen hyvinkin eri tavalla, niin että ne tuntuvat aina ajankohtaisilta.

 
Kuva- ja tietolähteitä:
   Mysteerien maailma, julk. Valitut Palat
   Tiedon rajamailla, julk. Valitut Palat
   Tiedon tuolla puolen, julk. Valitut Palat
   Salaisuuksien saatossa, julk. Valitut Palat

sekä:
  www.mabus.biz/  
 
Nostradamuksen ennustuksista kerrotaan myös sivustolla:
ww-iii.netfirms.com/  
 
 
02.08.06