Seurakunnan ylöstempaus

 

Outi Müller on koonnut mittavan määrän ylöstempausta koskevaa aineistoa. Tämä johdantoteksti sisältyy hänen laatimaansa kirjaseen, joka löytyy pdf-dokumenttina tältä sivustolta (ks. linkki sivun lopussa).


ERILAISISTA TULKINNOISTA

Leif Nummela kirjoittaa kirjassaan ”Laskettu aika. Tessalonikalaiskirjeiden äärellä.” (Uusi Tie, Helsinki 1999. S. 58-59): ” Joku on laskenut, että Jeesuksen toinen tulemus mainittaisiin Raamatussa 600 kertaa. Joka tapauksessa se on keskeisellä sijalla sekä Jeesuksen että apostolien opetuksessa. Siksi se on myös sisällytetty kaikkien kristittyjen yhteisiin uskontunnustuksiin.

Niihin ei ole muutoin sisällytetty tarkempaa määritelmää lopun aikojen kysymyksistä. Mihin tahansa tulkintaan päädymmekin lopun aikoja koskevissa kysymyksissä, on hyvä pitää mielessä se, mistä kaikki kristityt ovat samaa mieltä: JEESUS TULEE TAKAISIN. Suosittu yhdysvaltalainen raamatunopettaja Tim LaHaye sanoo: ”Meidän tulisi kehittää kunnioittava asenne niitä kohtaan, joiden näkemys poikkeaa omastamme.” (Tim LaHaye: Understanding the Last Days. The Keys to Unlocking Bible Prophecy. Harvest House Publishers, Eugene, Oregon 1998. S.32)

(Chuck Smith: Dateline Earth. Countdown to Eternity. Chosen Books. Old Tappan, New Jersey 1989 S.29-38 ): ”Tämän keskustelun tiimoilla en ikipäivinä väittäisi, että sellainen kristitty, jolla ei ole oikeaa käsitystä Tempauksesta, olisi hengellisessä vaaravyöhykkeessä. Tempauksen ajankohta ei ole sellainen keskeinen Raamatun dogma kuin Jeesuksen neitseestäsyntyminen, ristinkuolema ja ylösnousemus. Mutta se, että Jeesus TULEE takaisin, on sellainen.”

Minunkaan elämäni ei romahda, jos seurakuntani opettajat ovat erehtyneet tulkinnoissaan seurakunnan tempauksesta. Ei onneksi heidänkään. Meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen armo, Isän Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen siunaava osallisuus ovat uskomme perusta.

Jeesus haluaa, että me olemme yhtä Hänessä. Juuri näiden keskeisten teemojen alueilla kristityt kokevatkin enimmäkseen lohtua ja rakkautta toisiaan kohtaan yhteisissä kokoontumisissaan. Evankeliointitehtävissäkin unohtuvat usein aiheet, joista eri kirkkokunnat riitelevät. Sellaiset teemat eivät onneksi yleensä ole ”pelastukseen vaikuttavia” (saksaksi ”Heilsentscheident”).

Tässä sitaattikirjasessa liikutaan sellaistenkin teemojen parissa, joista kaikki kristityt eivät ole samaa mieltä. Olen ”toisintulkitsevien” kirjoja lukiessani törmännyt tiettyihin väärinkäsityksiin omassa seurakunnassani (Calvary Chapel) opetettavaa ”PreTrib” tulkintaa kohtaan. Senkin takia olen jatkanut näiden sitaattien lajittelua ja keräämistä. Paljon olen myös karsinut pois oleellisessa pysyäkseni.

Väittelykin voi olla rakentavaa, jos se tapahtuu kunnioituksen ja rakkauden perustalla. Halusin jättää pois tästä sitaattikokoelmasta lainaukset, joissa toisin ajattelevia syytetään Raamatun huolimattomasta, puutteellisesta tai yksipuolisesta tutkimisesta. Jokainen kirkkokunta kun haluaa olla se, joka ymmärtää Raamatun kokonaisuutena. Kaikki toisin tulkitsijathan ottavat siitä kuulemma vain mieleisensä jakeet, jotka pönkittävät sitten ikävästi vääriä käsityksiä ja jopa harhaoppeja esimerkiksi Tempauksen ajankohdasta. Tuota syytettä heitellään kuin kuumaa perunaa raamatunopettajalta toiselle. Hyvää ja suloista olisi, jos ”veljekset sovussa asuu.”

( Sir Rober Anderson: ’The Coming Prince’ 1895, repr.:Kregel Publications. Grand Rapids, Mich. 1984 ) Robert Anderson, 19-vuotias opiskelija jäi erään sunnuntai-jumalanpalveluksen jälkeen väittelemään kristinuskon peruskysymyksistä Dr. John Hallin kanssa. Irlannin herätys ( 1859-60 ) paloi kansan keskuudessa. Dr. Hall vetosi tyynesti Robertin tahdonvalintaan: "Sanon sinulle Jumalan palvelijana ja Hänen nimessään, että sinulle tarjotaan elämää tässä ja nyt, jos otat Jeesuksen vastaan. Otatko Jeesuksen vastaan vai hylkäätkö Hänet?" Robert Anderson oli hetken hiljaa, mutta huudahti sitten: "Jumalan nimessä, minä haluan vastaanottaa Jeesuksen Kristuksen!"

"Ja niin", hän kirjoittaa, "lähdin kotiin Jumalan rauhan täyttäessä sydämeni." Hän jatkoi opiskeluaan Trinity Collegessa Dublinissa, mutta toimi aktiivisena maallikkosaarnaajana auttaen monia Jeesuksen yhteyteen. 1888 hänet valittiin Scotland Yardin etsivä- ja rikostutkimusosaston päälliköksi. Hänet lyötiin ritariksi kuningatar Viktorian aikana. Hän kirjoittaa kirjastaan "The Coming Prince":

"Se että profetioiden valo himmeni hedelmättömissä väittelyissä, oli tuhoisaa Jeesuksen seurakunnalle. Jumala on sallinut omillensa nämä näyt varoittamaan, ohjaamaan ja rohkaisemaan vaikeina aikoina. Niiden tutkiminen erehdyttiin lopettamaan "hyödyttömänä". Jumalan antamat profetiat ovat täynnä lupauksia, jotka Jumala on suunnitellut ruokkimaan omiensa uskoa ja sytyttämään heidän intoaan. Erityinen siunaus lepää niiden päällä, jotka lukevat, kuuntelevat ja rakastavat Jumalan lupauksia... Jos nämä sivut auttavat edes muutamia innostumaan tästä ehtymättömästä aiheesta, palkitsee se rikkaasti tämän kirjan kirjoittamiseen käytetyn työn."

Tässä kirjasessa SEURAAVAT lainaukset on otettu sellaisten raamatunopettajien kirjoituksista, jotka käsittelevät Seurakunnan Ylösottamista ( Tempausta – kts. 1.Tes.4:16 ) ja Jeesuksen Toista Tulemista kirkkaudessaan Öljymäelle ( kts. Sak.14:4 ) vaiheina, joiden väliin jää kirjaimellinen 7 vuoden Ahdistuksen Aika, 70.vuosiviikko, jolloin kirjaimellinen Antikristus ilmestyy. ( kts. Dan.9: 27 Ilm.13:15 )

Tapahtuma-aikataulu kuvana

Tempauksenpelko - kuolemanpelko

Olen koonnut näitä lainauksia keskusteluissa nousseiden kysymysten innostamana noin 30 vuoden ajan. Tiedän että ajankohdista voidaan olla montaa mieltä. (ks. luku4). 70 -luvun Suomessa kerroimme innoissamme koulujen uskontotunneilla, että Jeesus voi tulla pilviin hakemaan omiaan hetkellä millä hyvänsä. Olimme asiasta innoissamme. Itse unohdin silloin sen, että muutamia vuosia aikaisemmin kuulijan paikalla istuessani ymmärsin asian kaikkea muuta kuin ilosanomana. ”Jeesus tulee! Oletko valmis?” Puhelinpylväisiin kiinnitetyt julisteet pitkin ja poikin 70 -luvun Suomea ovat jääneet kummittelemaan monien muistoihin. ”Marana tha! (tai Maranata!) Herramme, tule!” (1.Kor.16:22). Mitä tuo alkuseurakunnan tervehdys tuo ensimmäisenä mieliimme?

Onko se lähinnä pelko?
Olen tutustunut kirjoihin, joita on kirjoitettu tuon pelon siivittämänä. Eräässäkin kerrotaan painajaismaisesta kauhukuvasta, jossa yksinäinen lapsi etsii perheenjäseniään tyhjässä talossa ja soittaa itkien uskoville tuttavaperheille saadakseen tietää, onko ”tempaus”, Jeesukseen uskovan seurakunnan ”ylösotto” jo tapahtunut. Paavali kirjoittaa, että tieto seurakunnan ylösottamisesta, tempauksesta on tarkoitettu meille lohdutukseksi (1.Tes. 4:1618). Taivastoivo, ikuisuusperspektiivi on annettu meille jokahetkiseksi lahjaksi. Mitä tälle lahjalle on tapahtunut? Millaiseksi irvikuvaksi meidän autuas toivomme on vääristynyt?

Pelko, oli sitten kyseessä kuolemanjälkeisen pimeyden pelko tai ”tempauksenpelko”, on todella vakava asia. Pelkäävän ei koskaan pitäisi jäädä yksin, vaan hakea apua rakastavasta, raamatullisesta, turvallisesta seurakuntayhteydestä. Henkilökohtaisesti olen joskus huomannut, että ”tempausta” pelkäävä ei mielellään puhu edes taivaasta. Tästä maailmasta kun on niin vaikea luopua, jos taivas on itkun paikka.

Rakastammeko me kanssaihmisiämme enemmän kuin Jumala?

Eräs ystäväni huomautti, että puhe Jeesuksen pikaisesta tulemisesta ei varmaankaan ole nuorille kuulijoille mieluista. Heillä kun on koko ihana elämä vielä edessään. Millainen on niiden reaktio, jotka tuon Maranatatervehdyksen kuullessaan ”armahdettuina syntisinä” uskovat Jeesuksen lunastustyöhön turvautuen itse pääsevänsä taivaaseen?
”Jeesus tulee!”
Ajattelemmeko: ”Apua! Ei pliis vielä! Rakkaani eivät ole vielä uskossa!” Onko sittenkin niin, että taivas tulee olemaan itkun ja hammasten kiristyksen paikka? Tempaus tapahtui ja rakkaamme jäivät ahdistukseen. Ikuiseen ahdistukseen? Jeesus ei siis saa tulla vielä. Kuka vielä uskaltaa huutaa: ”Tule, Herra Jeesus!” (Ilm.22:20)

Ihmettelin tätä silloin 13-vuotiaana Jeesushippien pitämällä uskontotunnilla. En kuunnellut loppuun saakka, mitä he aikakartastaan selittivät. Tämä sitaattikokoelma yrittää nyt selventää sitä. Monet uskovatkin siis pelkäävät ”tempausta”. Eikö tilanne ole sama kuin silloin, jos joku meidän ateistiystävistämme tai perheenjäsenistämme kuolee auto-onnettomuudessa? Kuka voi iloita taivaassa, jos on olemassa mahdollisuus sille, että ystävämme valitsevat osakseen mieluummin eron Jumalasta kuin ikuisuuden taivaassa Hänen lunastaminaan? Rakastammeko me omaisiamme enemmän kuin Jumala, joka on määrännyt ”tempauksen” ajankohdan? (Kts. Luku 15)

Näistä keskusteluissa nousseista ajatuksista lisää tämän sitaattikirjan sivuilla.

Uskon, että ensimmäisillä kristityillä on ollut se sama oikeus tähän innokkaaseen JOKAHETKISEEN Jeesuksen odotukseen kuin meillä: Jeesus voi tulla ”pilviin” ja temmata omansa luokseen NYT! ...ei siis vasta sitten, kun aurinko on pimentynyt ja tähdet putoavat taivaalta... ei vasta sen jälkeen, kun Antikristus on ilmestynyt ja tehnyt 7 vuoden liiton Israelin kanssa rikkoakseen sen kolmen ja puolen vuoden kuluttua... ei vasta sen jälkeen kun suurin osa ihmisistä on ottanut Pedon Merkin oikeaan käteensä ja otsaansa... ei vasta sen jälkeen kun Venäjä on hyökännyt Israeliin... ei vasta sitten kun Raamattu on käännetty kaikille kielille. Jeesus voi tulla NYT. Olemme täysin eri mieltä niiden kanssa, jotka luulevat että Paavali erehtyi kirjoittaessaan, että Jeesuksen seurakunnan ylöstempaaminen pilviin voi tapahtua hetkellä millä hyvänsä. Paavalin elämä oli dynaamista, odotuksen iloa. Toivon, että tämä ”morsiusrakkaus” saisi meidän kaikkien elämässä lisääntyä. Se on aktivoivaa, elämää rikastuttavaa odotusta, jonka valtaamana vapaudumme Pyhän Hengen työlle.

Tässä sitaattikirjassa käsitellään myös aihetta ”ahdistuksen aika” tai toisin sanoen ”vaivan aika”. Jos uskomme, että Jeesus yhdessä silmänräpäyksessä tempaa vielä silloin maan päällä elävät omansa luokseen ennen tuon ajanjakson alkua, on erotettava toisistaan kaksi käsitettä ”ahdistuksesta”: toisen alkuunpanija on Saatana ja toista kutsutaan Ilmestyskirjassa ”Karitsan vihaksi” (Ilm.6:12'17).

(Olen kirjoittanut selvyyden vuoksi tästä lähtien suurilla alkukirjaimilla mm. sellaiset käsitteet kuin Seurakunnan Tempaus, Ahdistuksen Aika ja Jeesuksen Toinen Tuleminen.) Englannin' ja saksankielisten lainausten valinta ja suomennos: Outi Müller

”Jos odotamme Jeesuksen palaavan pian, pitäisi tämän toivon vaikuttaa meissä esimerkiksi seuraavin tavoin:

  1. Pyrkisimme elämään puhtaasti , Jumalan tahdon mukaan (1.Tes.5:23;1.Joh.3:3)
  2. Pyrkisimme tyytymään vaatimattomampaan elintasoon. (Mat.6:19'21)
  3. Pyrkisimme rauhaan kaikkien kanssa – pyytäisimme syntejämme anteeksi ja mahdollisuuksiemme mukaan hyvittäisimme aikaan saamamme vahingot. (Mat.5:24; Jaak.516)
  4. 4) Pyrkisimme julistamaan Jeesuksen evankeliumia, ilosanomaa kaikkialla, minne sitten menemmekin. (Apt. 3:19'21; Ilm.3:3)“ ( William McDonald: Kommentar zum Neuen Testament, Christliche LiteraturVerbreitung e.V.,Bielefeld 2001, S.1076: )

* ”... Ainoa tärkeä on rakkautena vaikuttava usko.” (Gal .5: 6 b)
* ” Kehotuksemme päämäärä on rakkaus..” (1.Tim.1:5 )
* ”Hengen hedelmää ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä.” (Gal. 5: 22-23)
* ”Armosta Jumala on teidät pelastanut antamalla teille uskon. Pelastus ei ole lähtöisin teistä, vaan se on Jumalan lahja. Se ei perustu ihmisen tekoihin, jottei kukaan voisi ylpeillä. Mekin olemme Jumalan tekoa, luotuja Kristuksen Jeesuksen yhteyteen toteuttamaan niitä hyviä tekoja, joita tekemään Jumala on meidät tarkoittanut.” (Ef. 2: 8-10)
* ”Rukoilen myös, että teidän rakkautenne kasvaisi ja yltäisi yhä parempaan ymmärrykseen ja harkintaan, niin että osaisitte erottaa, mikä on tärkeää, säilyisitte puhtaina ja moitteettomina ODOTTAESSANNE KRISTUKSEN PÄIVÄÄ ja tuottaisitte Jumalan kunniaksi ja kiitokseksi runsain mitoin hyvää hedelmää, JONKA SAA AIKAAN JEESUS KRISTUS.” (Fil.1: 9-10)
* ”Jotka Häneen katsovat, säteilevät iloa” ( Ps. 34: 6 )

MARANA ThA ! ( Herramme, tule! ) ( aramea )

 
Koko kirjanen pdf-dokumenttina: maranatha.pdf  
 
Aiheesta (suomeksi) myös sivulla Ligth for the Last Days  

Päivitetty 11.05.2011