Reaktori

Saapuipa kerran kaukaisesta maailmasta tutkimusmatkailija aurinkokuntaamme. Hän oli kuullut että aurinkokunnassamme on erilaisia reaktoreita ja hän halusi tutustua niihin, koska hän oli kiinnostunut reaktoreista. Tutkimusmatkailija tuli ensin fuusioreaktorin luokse. Hän ihaili sen suunnatonta kirkkautta ja tunsi siitä huokuvan lämmön, joka sai tutkimusmatkailijan tuntemaan olonsa kotoisaksi ja turvalliseksi.

Paikalle saapui myös viisas tietäjä Maa-planeetalta. Tutkimusmatkailija halusi tietää kuka oli valmistanut fuusioreaktorin ja hän kysyi sitä tietäjältä. Tietäjä vastasi hänelle: "Ei sitä kukaan ole valmistanut. Se on tiivistynyt fuusioreaktoreiden välisestä aineesta". Tutkimusmatkailija nyökkäsi ja sanoi "aha". Sitten hän kysyi tietäjältä, että voisiko tämä näyttää hänelle kuinka fuusioreaktori tiivistyy. Tietäjä vastasi ettei hän voi sitä näyttää, koska fuusioreaktorin tiivistyminen on niin hidasta, ettei sitä voi omin silmin nähdä. Tutkimusmatkailija uskoi tietäjää ja jatkoi pettyneenä matkaansa.

Seuraavaksi tutkimusmatkailija saapui Maa-planeetalle. Siellä hän osui ydinvoimalatyömaalle. Hän kuuli, että kysymyksessä oli fissioreaktori. Tutkimusmatkailijan mielenkiinto heräsi. Hän aprikoi, että voisiko hän nyt nähdä reaktorin tiivistymisen? Tutkimusmatkailija jäi seuraamaan ydinvoimalatyömaan tapahtumia ja suureksi hämmästyksekseen hän näki omin silmin, kuinka fissioreaktori tiivistyi fissioreaktoreiden välisestä aineesta. Tohkeissaan tutkimusmatkailja palasi tietäjän luo ja kertoi hänelle näkemästään. Tietäjä hymyili ja kertoi rauhallisesti tutkimusmatkailijalle ettei fissioreaktori suinkaan tiivistynyt fissioreaktoreiden välisestä aineesta, vaan että ne valmistettiin tekemällä työtä. Tutkimusmatkailja nyökkäsi ja sanoi "aha". Tutkimusmatkailija jatkoi matkaansa ja kertasi samalla matkallaan oppimaansa: Maa-planeetan ulkopuolella sijaitsevat reaktorit valmistuvat tiivistymällä ja Maa-planeetalla sijaitsevat reaktorit valmistetaan tekemällä työtä.

Tutkimusmatkailija tuli fotosynteesireaktorin luokse. Fotosynteesireaktorin kauneus lumosi tutkimusmatkailijan. Hänen oli vaikea ymmärtää, kuinka mitään niin kaunista saattoi olla olemassa! Tutkimusmatkailija tunsi kiitollisuutta sydämessään ja hän halusi välttämättä kiittää fotosynteesireaktorin valmistajia. Niinpä hän palasi tietäjän luo ja kertoi hänelle toiveensa. Jälleen tietäjä hymyili tutkimusmatkailijalle ja kertoi sitten ettei kukaan suinkaan ollut valmistanut fotosynteesireaktoria, vaan että se oli syntynyt tiivistymällä ja luonnon valinnan tuloksena. Tutkimusmatkailija katsoi tietäjää hämmästyneenä, mutta kysyi sitten että kuka se luonto on ja että voisiko hän käydä kiittämässä luontoa hyvästä valinnasta? Kättään heilauttaen tietäjä vastasi hänelle: "Luonto on kaikki tässä ympärillämme oleva. Kaikki tämä elävä on luontoa". Tutkimusmatkailija nyökkäsi ja sanoi "aha". Sitten hän katsoi ympärilleen ja lausui hiljaa mielessään kiitoksen tuntien samalla pelonsekaista kunnioitusta luontoa kohtaan. Kuinka se olikaan osannut tehdä niin monta hyvää valintaa? Sitä tutkimusmatkailija ei kyennyt ymmärtämään.

Hiljaisena hän jatkoi matkaansa ja samalla hän kertasi oppimaansa. Maa-planeetan ulkopuolella sijaitsevat reaktorit valmistuvat tiivistymällä. Maa-planeetalla sijaitsevat suuret reaktorit valmistetaan tekemällä työtä. Maa-planeetalla sijaitsevat pienet elävät reaktorit valmistuvat tiivistymällä ja luonnonvalinnan tuloksena. Seuraavaksi tutkimusmatkailija tuli jälleen pienen reaktorin luokse. Tutkimusmatkailija tarkasteli sitä huolellisesti. Tämä oli hänen mielestään pieni elävä reaktori. Se näytti liikkuvaa kuvaa luonnosta ja siitä kuului myös samoja ääniä joita tutkimusmatkailija oli kuullut liikkuessaan Maa-planeetalla. Tämä reaktori oli tutkimusmatkailijan mielestä hauska ja mielenkiintoinen. Taas kerran tutkimusmatkailija palasi tietäjän luo ja kertoi havainnostaan. Samalla hän ihmetteli kuinka luonto olikin osannut tehdä niin oivan valinnan. Jälleen tietäjä hymyili ja kertoi tutkimusmatkailijalle ettei kyseistä reaktoria luonto suinkaan ollut valinnut, vaan että se oli valmistettu tekemällä työtä.

Tutkimusmatkailija katsoi tietäjää hämmentyneenä, sitten hän nyökkäsi ja sanoi "aha". Tutkimusmatkailja päätti palata kotiin. Hän häpesi omaa tyhmyyttään.

Raimo Lonka, tammikuussa 2007

 
 
 
09.05.07