Ristiinnaulitseminen

 

Jim-TV:n dokumentti ristiinnaulitsemisesta osoitti karmealla tavalla, miten raaka rangaistusmuoto se oli. Raakuutta lisäsi varsinkin ankara ruoskiminen ns. flagellum-ruoskilla, joihin oli kiinnitetty teräviä kiviä, luunpaloja ym. Uhrin selkä oli ruoskinnan jäljiltä riekaleina, mikä tietysti sai aikaan suurta verenhukkaa.

  Dokumentin mukaan uhria ei naulattu suoraan ristille, vaan hänet hänet sidottiin sen poikkipuuhun, minkä kanssa hänet sitten nostettiin pystypaaluun. Tutkijoiden mielestä Jeesus ei olisi jaksanut kantaa kokonaista ristiä. Tässä he tosin sivuuttivat sen Raamatun mainitseman seikan, että eräs kyreneläinen Simon -niminen mies pakotettiin kantamaan hänen ristiään (Matt. 27:32) Tosin Johannes kertoo Jeesuksen kantaneen sitä itse, joten ilmeisesti hän jonkin matkaa joutui myös itse sitä kantamaan. (Joh.19:17)

  Raamatun mukaan kahdelta Jeesuksen kanssa ristiinnaulitulta pahantekijältä katkaistiin myös sääriluut, mutta Jeesuksen kohdalla sitä ei tehty, koska sotilaat totesivat hänet jo kuolleeksi. Sen sijaan hänen kylkensä puhkaistiin keihäällä. Raamatun maininta, että haavasta vuoti verta ja vettä, oli tutkijoiden seuraus sydämen puhkeamisesta, jolloin sydänpussiin kertynyt neste ja veri valuivat ulos.
  Naulaamistavasta tutkijoilla oli erilaisia käsityksiä. Joidenkin mukaan kädet olisi vain sidottu köysillä, mutta toiset uskoivat, että sen lisäksi ne olisi myös naulattu paaluun. Naulauspaikaksi arveltiin joko rannetta tai kämmenluiden välistä kohtaa. Jalat ilmeisesti naulattiin päällekkäin vain yhdellä naulalla.

Dokumentin mukaan tämä raaka rangaistusmuoto oli käytössä jo paljon ennen Jeesusta. Yllättävää oli kuulla, että se on käytössä vieläkin ainakin eräissä Afrikan maissa. Yhtä yllättävä oli tieto, että Japanissa sitä aikoinaan sovelllettiin kristittyihin kohdistuneissa vainoissa ja että myös natsi- Saksa käytti sitä yhtenä rangaistusmuotona.   (03.02.2012)

 
 
03.02.2012