Uskonyhteisöjä ja salaseuroja

 

Maailman tuhansissa uskonlahkoissa on sekä oppiaan levittäviä että enemmän tai vähemmän okkulttisia ja salassa toimivia yhteisöjä. Monet lahkonjohtajat uskovat saaneensa tehtävän suoraan Jumalalta. Suuri osa lahkoista pohjautuu teosofis-spiritistiselle maailmankatsomukselle. Kuten seuraavista esimerkeistäkin näkyy, lahkojen opeissa ja toimintatavoissa on suurta kirjavuutta, eikä monilla niistä ole paljoakaan yhteistä kristinuskon kanssa.

'JUMALAN LAPSET'

David Berg, jonka vanhemmat olivat amerikkalaisia matkasaarnaajia, oli jo lapsesta lähtien kiinnostunut kahdesta asiasta, uskosta ja seksistä. 70-luvulla hän huomasi saavansa hippiliikkeen joukosta kiinnostuneita kuulijoita ja toisaalta häntä itseään alkoi kiinnostaa näiden elämäntapa, joka sopi yhteen hänen omien näkemystensä kanssa. Aluksi hän tosin opetti, että seksi avioliiton ulkopuolella ei ollut sopivaa, mutta kun hän sitten, koettuaan jonkinlaisen näyn, alkoi uskoa olevansa Raamatun ennustama profeetta Daavid, hänen opetuksensa alkoivat muuttua. Kuten eräs entinen lahkon jäsen sanoi, hän alkoi pitää omia mielijohteitaan Jumalalta tulleina profetioina ja sekoitti Jumalan rakastamisen seksuaaliseen rakkauteen. Tästä hänet sai vakuuttuneeksi mm. eräs kerta, jolloin hän, ollessaan vuoteessa kahden naisen keskellä, alkoi puhua kielillä. Kun eräät muutkin lahkon jäsenet kertoivat samantapaisista kokemuksista, sen katsottiin osoittavan, että David Moses, kuten häntä kutsuttiin, oli todella profeetta. Tästä syystä hänen oli myös helppo saada lahkon nuoria naisia seksisuhteeseen kanssaan; heidän annettiin ymmärtää, että se oli tie taivaaseen.

Hän kierteli joukkoineen ympäri Yhdysvaltoja levittäen vapaan rakkauden sanomaansa ja ennustaen mm. maailmanloppua, jonka tulemisen ajankohtaa hän muutti useaan kertaan. Virkavalta ei katsonut hänen toimiaan suopealla silmällä ja tavallisten kansalaistenkin keskuudessa oli syntynyt liikkeitä, jotka vaativat hänen toimintansa rajoittamista. Niinpä hän joutui piileksimään ja pakeni lopulta maasta. Teneriffalla hän organisoi joukon, jonka naispuolisia jäseniä hän kehoitti 'flirttikalastukseen', eli käyttämään seksiä apunaan uusien jäsenten hankkimisessa. Kirjallisessa tuotannossaan hän on selostanut hyvin yksityiskohtaisesti seksuaalisia toimiaan. Hän kertoo jopa pahoitelleensa, ettei ollut hankkiutunut sukupuolisuhteeseen äitinsä kanssa. Lahkolla oli kannattajia enimmillään n. 500 000, Bergin kuoleman jälkeen jäsenmäärä väheni ja on nykyään n. 9000, mutta on taas kasvamaan päin. Lahko käyttää nykyään nimeä Rakkauden Perhe.     (TV3 'Rakkauden profeetta' 7.10.98)

Eräitä saksalaisia uskonyhteisöjä.

Saksalainen toimittaja Horst Knaut tutki kolme vuotta kotimaansa uskonnollisia pienlahkoja, erilaisia salaseuroja, omatekoisia parantajia, maagisten esineiden kaupustelijoita, ennustelijoita meedioita ym. Hän oli kiinnostunut lähinnä sellaisesta toiminnasta, joka ei ollut yleisesti tunnettua ja joka oli enemmän tai vähemmän julkisuutta kaihtavaa. Vaikka hänen tutkimuksensa ovat 1960- 1970-luvun vaihteesta, ei tämänkaltainen toiminta ole nykyään sen vähäisempää, pikemminkin päinvastoin. Lisäksi esimerkit ovat lähes yksinomaan Saksasta. Vastaavia lahkoja ja salaseuroja löytyy lukematon määrä muualta maailmasta. Seuraavassa muutama esimerkki Knautin löytämistä yhteisöistä:

LEOBRAND- yhteisö.

Kannattajia n. 6000, julistaa ‘kosmisen lainmukaisuuden’ oppia. Liikkeen johtaja Leobrand Brandstätter kertoi olevansa ‘korkeimman interplanetaarisen hallituksen edustaja’. Tämä hallitus sijaitsee ‘hienoaineisessa valtakunnassa’, sillä on myös maallinen päämaja Tiibetissä salaisessa paikassa. Hallitusta johtaa Morya, joka tunnetaan myös arkkienkeli Mikaelina. Hallitus koostuu yhdeksästä tiedekunnasta eli 'kosmisesta säteestä’. Ensimmäinen säde on nimeltään Tahto ja Valta ja sitä johtaa Morya. Toinen säde on Rakkauden ja Viisauden tiedekunta, ja sitä johtaa Kristus. Kolmas säde on Sivistys, sen johtaja on Mahachohan, neljättä tiedekuntaa johtaa Leobrand itse, sen tehtäväkenttä on ‘muutosten aikaansaaminen’. Viides säde on Kulttuurisäde, sen johtajaa ei saa ilmoittaa ( ei ole hyvä tietää liian paljon). Kuudetta, Parantamisen sädettä johtaa Jeesus (ei siis Kristus, joka on eri persoona!). Seitsemäs säde on 0rganisaation säde, ja sitä johtaa St. Germain. Myös Stalin ja Hitler ovat aikoinaan kuuluneet tähän korkeaan hierarkiaan, mutta langenneet ja siirtyneet Samaelin eli Luciferin leiriin. Pian Knautin suorittaman haastattelun jälkeen Leobrand kuoli, mutta hänen kannattajansa jatkavat toimintaa Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä Italiassa ym.

MIKAAL- yhteisö.

Hilde Heilmaier, 52, kertoo saavansa päivittäin jumalallisia sanomia henkiseltä johtajaltaan, jonka nimi on Mikaal ja joka tunnetaan myös arkkienkeli Mikaelina. Mikaalin kautta saatu oppi on lähinnä spirituaalista, kuolemaa pidetään vain porttina parempaan maailmaan. Palvontamenoissa kokoonnutaan vuorenrinteelle jossa kädet ja kasvot ylös kohotettuina nämä ‘valkoisen veljeskunnan' jäsenet antavat Mikaalille tilaisuuden ladata heidät energiasäteillä. Eräs 72 v. jäsen käytti yksinomaan tätä ‘kosmista ravintoa’ yhdeksän päivän ajan sillä seurauksella, että hän lopulta kuoli. Tiedusteluun toiminnan rahoituksesta rouva Heilmaier vastaa että uskovien lahjoittamat rahat maksetaan heille (joskus) takaisin Kysyttäessä koska se tapahtuu, oli vastaus: Mikaal huolehtii siitä!

‘PAAVI’ CLEMENS.

Entinen katolinen pappi Michel Collin on perustanut ‘uudistetun kirkon’ jonka päämaja on Ranskassa mutta Saksassakin sillä on n. 10 000 kannattajaa. Kaikkiaan jäseniä lienee n. 100 000 ( v. 1970). Collin pitää itseään lopunaikojen paavina ja lupaa kannattajilleen pelastusta Maria-nimisellä planeetalla. Lopunaikana tapahtuu hänen mukaansa seuraavaa : Kaikki hänen uskovaisensa kokoontuvat eräänlaiselle lentokentälle, jolle sitten laskeutuu ‘interplanetisteja’ avaruusaluksillaan noutamaan valitut Maria- planeetalle. Sen jälkeen maa puhdistetaan jumalattomista. Tämän puhdistusoperaation jälkeen paavi Clemens XV:n (eli Collinin) kannattajat kuljetetaan takaisin maan päälle ja näiden kautta syntyy taivaallinen kirkko. Maria ja Joosef palaavat takaisin maan päälle ja valituille suodaan armo jatkaa elämäänsä ‘Pyhän kolminaisuuden maanpäällisessä paratiisissa’. Kirkolla on Saksassa sen sihteerin, ‘pater Josefin’, mukaan 300 pappia.

‘VAPAHTAJA’ L0U.

‘Minä olen Jumalan poika, minä en sairastu koskaan, minä olen kuolematon’, väitti entinen kalastaja Lou Voorthuyzen kannattajilleen Hollannissa, Saksassa ja Belgiassa. Hänen noin 10 000 kannattajaansa saivat melkoisen shokin saatuaan v. 1968 tiedon hänen kuolemastaan. Organisaation keskuspaikasta jäseniä lohdutettiin: ‘Vain hänen ruumiinsa on mennyt luotamme, hänen henkensä on sen sijaan edelleen täällä’. Kannattajat tyytyivät tähän, ja kokoontuvat entiseen tapaan kuuntelemaan Loun oppilaitten saarnoja, joissa nämä julistavat ‘Uudelleensyntyneen Jeesuksen’ Loun, sanoja, jotka tämä oli saanut suoraan Jumalalta (kertomansa mukaan). Lou oli elinaikanaan ottanut itselleen monia erikoisoikeuksia, kuten oikeuden valita yhteisön joukosta joitakin tyttäriä 'enkeleiksi' ja kohdistaa heihin erityistä 'rakkauttaan'. Loun vaimo uskoi miehensä jumaluuteen, eikä ilmeisesti vastustanut tätä Loun ‘jumalallista etuoikeutta’.

DILLITZER ‘JÄLLEENSYNTYNYT JEESUS’.

Hans Dillitzer Etelä-Saksassa väittää olevansa ‘jälleensyntynyt ristiinnaulittu Jeesus’. Eräs hänen opetuslapsistaan kertoi Dillitzerin sanomista seuraavaa: "Herra Dillitzer on laatinut pitkän ohjelman, myös uudet käskyt ihmiskunnalle. Hän haluaa hyväksyä myös syntyvyyden säännöstelyn ja hän kannattaa ankarasti kulutetun planettamme uudelleen metsittämistä.... Niin, ja sitten ohjelmassa on vielä peltojen, kaupunkien ja kylien kastelu ja kuivatus ... ja avaruuslaiva, jota jonakin päivänä tarvitsemme päästäksemme pois tältä planeetalta." Tiedusteluun Dillitzerin asuinpaikasta, oli vastaus: ‘Hän asuu .... hän asuu Haarissa, Mynchenin luona .. eräässä laitoksessa...

JUMALAISTA RAVINTOA.

Valter Sommer, 82 v. liikemies mainostaa vegetarismia uskontona. "Jumalan rauha tulee tulee ihmiskunnan ylle vasta sitten, kun ihmisten ja eläinten murhaaminen vihdoin lopullisesti päättyy", hän sanoo. Ja jatkaa, että ihmisten täytyy päästä uudelleen siihen tilaan, joka vallitsi alussa paratiisissa. Tähän jokainen voi myötävaikuttaa nauttimalla ‘jumalaista kasvisravintoa’, jota Sommerin postimyyntiliike toimittaa kaikille hengenheimolaisilleen.

MAZDAZNAN- seurakunta.

Rouva Koch, 75- vuotias, opettaa seurakunnalleen ‘Zarathustran hengessä’. Hengitys-, rotu ja jälleensyntymisopit ovat hänen kerrostaloasunnossa sijaitsevan kirkkonsa uskon tukipylväitä. Papitar on rikastuttanut Mazdaznan-oppia omatekoisilla rituaaleilla, huonealttarilla ja omalla parannusopillaan. Hänen mukaansa kaikki sairaudet voidaan nähdä ensin kantapään alta. Kotialttarin ääressä on Zarathustran kuva ja kynttilöitä. Hän puhuu Vesimiehen aikakaudesta, joka kestää 2665 vuotta, hänen laskelmiensa mukaan, sekä Lemuriasta ja Atlantiksesta. Kannattajat uskovat olevansa valittuja ja armoitettuja tulossa olevan Vesimiehen aikakaudella. Myös tämän lahkon jäsenet ovat kasvissyöjiä.

JAKOB WEILER.

Entinen kauppias Jakob Weiler luopui v. 1960 liiketoimistaan ja alkoi saarnata oppiaan, joka on poliittisesti ja kansallishenkisesti värittynyttä ‘kirkoista ja dogmeista vapaata’ julistusta. Hän haukkuu puheissaan poliitikot, kirkot, venäläiset, juutalaiset, amerikkalaiset, ranskalaiset ja paavin. Hän puhuu uskollisuudesta (Saksan) kansalle ja isänmaalle, vannoo Eddan, Wotanin ja Thorin nimeen joiden hän toivoo palaavan Valhallasta vapauttamaan saksalaiset vieraista aineksista.

‘GODIEN RITARIKUNTA’

Tämä ‘ritarikunta’ julistaa uutta uskontoa, jonka avulla Eurooppa muodostetaan uudestaan. Jäsenillä on on omat rituaalinsa; he pukeutuvat pitkiin vaatteisiin, muutamat antavat partansa kasvaa ja nimittävät itseään indogermaanisen godien kulttuuripiirin seuraajiksi. ‘Godien kansleri’ Herman Mussfeld lähettää kannattajilieen kuukausilehteä, jonka painos on tuhat kappaletta. Lehti sisältää ‘kosmis-uskonnollisia’ kirjoituksia’, joiden tärkeänä teemana on saksalainen rotu ja sen puhtauden vaaliminen, koska tämän rodun uskotaan kerran pääsevän valtaan. Godit juhlivat auringonseisauksia ja toukokuuta. Korkein esoteerinen päämäärä on ‘graalin’ saavuttaminen, jolla he tarkoittavat ‘omaa etuaan tavoittelematonta, itsekkyydestä vapaata kansan ja lähimmäisen palvelemista’

SENTA RAMIN.

Rouva Senta Ramin on yksinäinen yli 40 v. meedio. Hänen kotonaan kokoontuu ‘Brycke zur Freiheit’- niminen spiritistinen piiri. Siellä pidetään spiritistisiä hartaushetkiä ja luetaan muista maista saapuneita samaan ryhmään kuuluvien piirien lähettämiä sanomia ja hoidetaan yhteyksiä näihin ryhmiin. Piiriin kuuluvat uskovat kaikki taivaalliseen olentoon nimeltä El Morya, jonka ‘säteilyvoimasta’ heidän käsityksensä mukaan kaikki olemme riippuvaisia. Myös ‘arkkienkeli Mikael’ vierailee näissä istunnoissa meedion välityksellä ja antaa taivaallisia sanomia. Istuntojen päätteeksi pidetään rukous ja lauletaan kiitoslaulu. Piirissä puhutaan myös säteilevistä valon voimista ja tuonpuoleisista valon ystävistä joilta pyydetään apua ja toivoa. Jälleensyntyminen on luonnollisesti heille tosiasia, ja rouva Ramin kertoo olleensa edellisissä elämissään mm. erään tsaarin rakastajatar. Hän sanoo myös Kristuksen kuuluvan suureen ‘Valkoiseen veljeskuntaan’.

MATTY VAN DYKEN.

Tämän hollantilaisen yli 60 v. meedion välityksellä uskovat tuhannet ihmiset saaneensa yhteyksiä kuolleisiin omaisiinsa ja muihin henkimaailman asukkaisiin. Rouva van Dyken kertoo saaneensa ensimmäisen ilmestyksensä jo nuorena tyttönä sisarensa kuoltua. Hänelle oli silloin ilmestynyt Jeesus joka oli lohduttanut häntä, ja ilmoittanut tulevansa myöhemmin uudelleen ja antavansa hänelle jumalallisen tehtävän. Matty uskoo nyt Jeesuksen puhuvan kauttaan. Hänen kauttaan puhuu myös olentoryhmä ‘Gymara’, joka väittää olevansa ihmiskunnan palvelemiseen omistautuneet ‘seitsemän mestaria’, Jumalan valtakunnan seitsemän tukipylvästä. Meedio väittää myös näkevänsä nämä olennot, jotka elävät ‘kaikkein korkeimmassa valosfäärissä’ ja joilla on aivan suunnaton ‘säteilyvoima’. Meedion mediaalisissa sanomissa kerrotaan mm. että maan päällä pahaa tehneet joutuvat kuoltuaan elämään toisella puolella pimeydessä ja saavat kummitusten hahmon, josta he pääsevät eroon vasta kärsittyään tarpeeksi ja opittuaan nöyrtymaan Jumalan tahdon edessä.

ZETA MARIA HEILER.

Vuonna 1968 tämä meedio antoi ‘Jumalan käskystä’ sanoman, jossa sanotaan mm: ’Tavattoman suuri meteoriparvi on saapumassa maan ilmakehään. Ilmakehään tunkeutuessaan meteorit sulavat tomuksi, joka myrkyttää hengitysilman. Ihmisiä, jotka eivät ajoissa hakeudu suojaan, uhkaa tukehtumiskuolema. Turva löytyisi tietysti Zeta Maria Heilerin lahkon helmoista. Meedio kehoitti lahkon jäsenia jäljentämään ja levittämään tätä sanomaa.

EVA BODENSCRATZ.

Tämä myncheniläinen meedio saa transsitilassa sanomia henkiystävältään Kondradilta. Nämä sanomat nauhoitetaan ja jäljennetään, ja niistä on julkaistu kirja. Eräässä sanomassa, jonka sanottiin olevan lähtöisin muutama päivä aiemmin kuolleelta arkkipiispalta, sanotaan mm.: ‘Tulen siksi, että sanoisin, miten paljon väärin on liturgiassa ja kirjoissa. En koskaan tiennyt, ettei maan päällä ole syntiä; on vain ihmisiä jotka on luotu olemaan ihmisiä, ja ihmisenä oleminen on kaikkea, se on hyvää ja pahaa yhtäläisesti. Jos teet hyvää, se on hyvää vain ihmisten silmillä nähtynä, ja jos teet syntiä, se on syntiä ja pahaa vain ihmisen kannalta katsottuna.’

ADOLF VON KLEMEN.

Hampurissa asuva kirkonperustaja ja meedio nimittää kirkkoaan ‘alkukristilliseksi arjalaiseksi kirkoksi’ ja väittää Jumalan ilmestyneen hänelle henkilökohtaisesti. Hän sanoo olleensa aikaisemmissa elämissään mm. kuningas Ahab, sulttaani Saladdin, kapteeni Preussin armeijassa ja väittää eläneensä myös Denerta- nimisellä Siriuksen planeetalla.

JOHANNES BOLTE.

Tämä entinen evankelinen pappi johtaa noin 5000 henkeä käsittävää salaopillista seurakuntaansa Thyringenissä. Hänen menetelmiinsä kuuluvat kaikki tyypilliset salaopilliset piirteet: heilurin ja taikavarvun käyttö, ennustaminen, uusien ilmestysten julistaminen, parantaminen ym. Hänen oppinsa on sekava, puheissaan hän hyppii aiheesta toiseen astrologiasta Atlantikseen ja magnetopaattiseen parannukseen. Hän väittää saaneensa tehtävänsä yöllisen ilmestyksen kautta. Tämän tehtävän pääkohtia ovat: parantaminen, ennustaminen ja Jumalan tulevan ‘sosialistisen’ valtakunnan ja uuden jälleensyntymisoppiin perustuvan ihmiskäsityksen julistaminen. Hän kertoo eräässä kirjassaan nähneensä ‘Arkturin’ asukkaita, joita hän kuvailee: ‘Heillä ei ole taloja. He eivät ole paikkaan sidottuja. He eivät siitä lapsia, vaan tässä puolihenkisessa maailmassa heitä näyttää kehittyvän tietyistä kasveista kun vanhempien rakkaus siirtyy kasvamaan niissä. Isä siittää henkisillä voimillaan näiden kasvien kasvun tai tämän muuttumisvoiman, ja äiti antaa tulevalle olennolle muodon niillä ajatusvirroilla, joita hän tähän jatkuvasti lähettää. Syntymän jälkeen kasvu edistyy nopeasti.. .vuoden kuluttua ihminen on kasvanut aikuiseksi. ( Horst Knaut, Paluu tulevaisuudesta, Otava, 1971)

 

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan maailmassa on n. 100 miljoonaa spiritistiä. Useimmat heistä harjoittavat spiritismiä pienissä piireissä, joista ei edes lähinaapureissa usein tiedetä mitään. Nämä piirit eivät ole kuitenkaan uskonkäsityksissään lainkaan yksimielisiä. Rituaalit, opit ja toimet, jumaluudet ja yliaistilliset olennot tulkitaan aina eri tavoilla. Toisinaan liikkeet tekevät paljastuksia toisistaan, vainuavat petoksia toistensa puuhissa tai syyttvät heitä yhteyksista ‘pilkkahenkien’ kanssa ja vaativat yksinoikeutta edustaa arkkienkeli Mikaelia ja muita henkiolentoja joita toisetkin piirit katsovat edustavansa. Useimmat ovat yksimielisiä vain suurten länsimaisten kirkkojen vastaisuudessaan. Tiettyjä spiritistisiä peruskäsityksiä kuitenkin näyttää tulevan esiin aina kun vastauksia etsitään 'kanavoijien' kautta tai ihmisestä itsestään, kuten seuraava tapaus osoittaa:

Jeesus-haastattelu.

Yhdysvaltoihin siirtynyt tsekkiläinen tutkija Milan Ryzl suoritti kokeita, joissa hypnoosiin vaivutettujen koehenkilöiden, 16-17 vuotiaiden tyttöjen, piti palata menneisyyteen haastattelemaan Jeesusta. Tytöt eivat tunteneet toisiaan eivätkä olleet juuri kiinnostuneet uskonnollisista asioista. Kokeessa heille muiden Raamatullisten henkilöiden ohella ‘ilmestyi’ myös Jeesus, Hänet nähtiin erämaassa paastoamassa, vajonneena meditaatioon, sielulliset voimat niin kasvaneina, että hän pystyi jopa leijailemaan. Jeesus oli sanonut, että hän koki erämaassa sielunsa irtoavan ruumiista ja että hän oli saanut täydellisen voiton ‘aineellisesta verhostaan’.
  Ihmetekojensa hän oli kertonut perustuvan suggestioon. Kastehetkellä hän ei ollut kuullut ääntä taivaasta. Ruumiinsa hän sanoi mädänneen. Uskon tuonpuoleiseen palkintoon tai kostoon hän oli sanonut johtuvan varmaan ihmisen jonkinlaisesta toiveesta saada hyvitystä, koska maan päällä ei ole ehdotonta oikeudenmukaisuutta. Jeesus oli myös arvostellut meidän yhteiskuntaamme, joka sortaa ihmisiä ja oli pitänyt edistystä tärkeänä. Hän oli sanonut pahan vähitellen häviävän.

Nämä ‘Jeesuksen’ haastattelussa esittämät käsitykset eivät vastanneet tyttöjen omia käsityksiä. Sen sijaan ne vastasivat pitkälle tutkijan käsityksiä; hän ilmeisesti piti Jeesusta jonkinlaisena maagikkona. Tässä herää kysymys, siirtyivätkö tutkijan omat käsitykset jotenkin koehenkilöihin, vai tulivatko nämä epäkristilliset, teosofiaan viittaavat käsitykset jostain ‘korkeammilta värähtelytasoilta’? ( Gerd Schimansky: Tuntemattomia voimia)


13.1.2002