Scientologia

 
 

 Yksi kummallisimpia 'uskontoja' on amerikkalaisen Ron Hubbartin perustama Scientologia. Scientologit houkuttelevat ihmisiä kokouksiinsa kadulla tarjoten ilmaista persoonallisuustestiä. Kurssien ja niihin liittyvien auditointien väitetään parantavan itseluottamusta, lisäävän älykkyyttä, opettavan kommunikointia ihmisten kanssa, vapauttavan epävarmuudesta, väsymyksestä ja huonomuistisuudesta, tehostavan opiskelua ja auttavan onnellisuuden saavuttamisessa.

  Suurinta kritiikkiä lahko on saanut harjoittamastaan hyväuskoisten jäsentensä manipuloimisesta ja rahastamisesta. Kurssien edetessä auditointien ja kursimateriaalien hinnat nousevat pilviin. Hubbardin hengentuotteista voi joutua maksamaan tuhansia euroja, ja ihmisiä houkutellaan tekemään velkaa, jotta he voisivat maksaa ne. Moni on niiden takia joutunut taloudelliseen ahdinkoon.

  Oleellinen osa scientologioppia on Xenun tarina, jota opetetaan vain edistyneille jäsenille. Tarinan mukaan 75 miljoonaa vuotta sitten oli olemassa Galaktinen konfederaatio, johon kuului myös planeetta Maa, silloiselta nimeltään Teegeeack. Planeetoilla oli keskimäärin 178 miljardia asukasta, ja ne olivat vakavasti ylikansoitettuja.

  Liiton hallitsija, nimeltään Xenu aiottiin karkottaa vallasta. Hän päätti silloin eliminoida liikaväestön halvaannuttamalla heidät alkoholilla ja glykolilla ja rahtaamalla tuhottavaksi Maahan. Täällä halvaantuneet ihmiset sitten kasattiin tulivuorten ympärille eri puolille planeettaa. Tulivuoret räjäytettiin vetypommeilla jolloin lähes kaikki ihmiset menehtyivät.

  Uhrien sielut, joita sanotaan thetalaisiksi, jäivät kuitenkin henkiin. Xenun joukot keräsivät ne ja imivät eri puolilla maailmaa oleville "tyhjiöalueille". Heihin istutettiin sitten paljon virheellistä tietoa jumalasta, paholaisesta, uskonnoista, yms. Tämä manipulointi vei myös thetalaisten identiteetin, jolloin ne kerääntyivät eloonjääneiden ympärille ja ovat meissä yhä kiinni. Ne voidaan poistaa vain skientologisin rituaalein. Lopulta Xenu syöstiin vallasta ja hänet lukittiin 'ikuisella akulla varustettuun voimakenttään', erääseen vuoreen, jonka sijaintiplaneetta on epävarma. Teegeeackista tuli "vankilaplaneetta", mitä se on yhä edelleen. Tosin scientologian mukaan Maahan on useasti hyökännyt avaruusolentojen valloitusarmeijoita.

  Tarinoissa kerotaan myös toisesta tapauksesta, joka sattui 4000 biljoonaa vuotta sitten, ja joka oli 'thetaneille' yhtä traumaattinen. Tarinoiden yksityiskohdat ovat salaisia kaikille muille paitsi korkeimman tason skientologeille. Hubbard itse on kertonut kirjoittaneensa nämä jutut rommin sekä piristävien ja rauhoittavien lääkkeiden 'avustamana'!

  Scientologia-kursseihin sisältyy myös Hubbartin kirja "A History of Man" (Ihmisen historia), jossa kerrotaan, että ihmisen esi-isiä ovat olleet mm. rakkolevä, meduusa ja simpukka.

  Mainittakoon, että Suomessa scientologiaa ei ole tunnustettu uskonnolliseksi yhteisöksi. Kriitikoiden mielestä kyse onkin lähinnä bisneksestä. Saksan kristillisdemokraattisen puolueen nuoriso-organisaation CDU:n julkilausuma vuonna 1992 määritteli tylysti, että se on "todennäköisesti maailman vaarallisin uskonlahko. Lahko ajaa ihmiset tietentahtoen sekä taloudelliseen että henkiseen tuhoon riippuvaisuutta hyväksikäyttäen."

Lisäys:
Tästä riippuvuudesta antoi hyvän kuvan TV1:n skientologiaa koskeva dokumentti 29.08.2010. Siinä useat kirkosta eronneet kertoivat kokemuksiaan yhteisön harjoittamasta aivopesusta, 'orjatyöstä' yhteisön hyväksi, rikkeitä tehneiden epäinhimillisistä rangaistuksista ym. Rangaistuksiin sisältyi mm. perheestä eristämistä ja siirtämistä erityiseen rangaistusosastoon, jota sen kokeneet luonnehtivat lähinnä vankilaksi. Tähän 'koulutusosastoon' saattoi joutua niinkin mitättömästä rikkomuksesta, ettei osannut käyttää oikein ns. E-mittaria. Perheenjäsen erottamista toisistaan käytettiin pelotteena, joka sai monet pysymään yhteisön jäseninä vielä senkin jälkeen, kun he olivat todenneet se opit paikkansapitämättömiksi. Kirkon edustaja yritti tietenkin kiistää syytökset, mutta joutui joidenkin kohdalla puolustautumaan väittäen, ettei ole tiennyt asiasta. Kaikki haastatellut kertoivat myös jäesenyyden tulleen rahallisesti hyvin kalliiksi; Hubbartin kirjoja ja muuta 'opetusmateriaalia' tyrkytettiin heille jatkuvasti, ja mitä pidemmälle 'edistynyt' jäsen oli, sitä kalliimmaksi ne kävivät. Monet kirkosta eronneista suunnittelivatkin sen haastamista oikeuteen.
  Tässä kaikessa ihmetyttää, miten herkästi ihmiset liittyvät tällaisiin 'uskonnollisiin' yhteisöihin, joiden opinkappaleet jo tavallisella 'maalaisjärjellä' ajateltuna ovat täyttä huuhaata. Yhtenä syynä on varmaankin kristillisten kirkkojen maallistuminen ja muiden uskontojen hyväksyminen kristinuskon rinnalle. Niinpä ihmiset eivät tiedä, mitä heidän tulisi uskoa, joten he valitsevat uskomuksensa omien 'korvasyyhyjensä' mukaan. (M.P. 30.08.10)

Linkkejä:
fi.wikipedia.org/wiki/Skientologia
fi.wikipedia.org/wiki/Xenu

Päiv. 30.08.10