Gizan suuri Sfiksi

 

Tämä 4500 vuotta sitten tehty kookas rakennelma, mitoiltaan 73 x 20 m. on herättänyt paljon pohdiskelua ja erilaisia näkemyksiä. Kuinka se rakennettiin? Mitä varten ja ketä se esitti?
Yle-tv:n dokumentti 02.05.2012 toi esiin tutkijoiden viimeisimpiä käsityksiä asiasta.

Arkeologi Mark Lehnerin perusteellinen tutkimus osoitti patsaan olevan samaa kiveä, kuin sitä ympäröivä muuri, koska siinä olevat kerrostumat olivat täysin samat. Hänen päätelmänsä oli, että Sfinksi on louhittu suoraan tasangolla olevaan kallioon.

Sfinksin tarkoitus oli ilmentää faraon suurta valtaa, mitä sen leijonaruumis kuvasi. Se kuvasi häntä sekä ihmisenä että jumalana. Entä ketä se esitti? Siitä tutkijat olivat hieman eri mieltä. Toisten mielestä se esitti Kheopsia, toisten mielestä hänen poikaansa Khefreniä.

Miten Sfinksi rakennettiin? Millaisia työkaluja sen tekemisessä käytettiin? Koska tutkijoiden mielestä tuolloin ei terästä vielä tunnettu, rakentajat käyttivät kuparitalttoja. Ne tietysti tylsyivät hyvin äkkiä, joten niitä jouduttiin jatkuvasti teroittamaan. Se tapahtui kuumentamalla niitä ahjossa ja kivivasaroilla takomalla. Kuparia kului paljon samoin kuin puutakin. Työn arveltiin kestäneen useita vuosia.


Tällaisilla kuparitaltoilla patsas työstettiin.

Dokumentti on nähtävissä osoitteessa:
http://areena.yle.fi/video/

Takaisin edelliselle sivulle  
 

08.05.2012