Litteä maapallo -harha.

  Melko yleisen käsityksen mukaan 'pimeällä keskiajalla' ja vielä myöhemminkin uskottiin maapallon olevan litteä kuin pannukakku. Väitetään tämän uskomuksen perustuvan tuolloiseen kirjaimelliseen raamatuntulkintaan ja kirkon taholta annettuun opetukseen.

  Todellisuudessa ihmiset ovat kautta aikain tienneet, että maapallo on pyöreä. Eivät varhaiset merenkulkijat suinkaan pelänneet jossain putoavansa maapallon laidan yli. Eivätkä keskiajan kirkonjohtajatkaan suinkaan olleet niin tietämättömiä; hehän olivat aikansa oppineimpia ihmisiä. Ja ajatus, että he olisivat tarkoituksellisesti syöttäneet ihmisille väärää tietoa, ei sekään tunnu oikein uskottavalta. Kolumbuksen aikanakin - huolimatta 'pimeästä keskiajasta' - useimmat uskoivat, että maapallo on pyöreä. Jo Aristoteles (384-322 eKr) kirjoitti:

  "Aistiemme todistus osoittaa ...(että maa on pyöreä). Miten muuten näkisimme kuunpimennyksen vaiheet sellaisina kuin näemme? Kuun itsensä muoto vaihtelee kuukausittain... mutta pimennyksessä (sen pinnalla näkyvä) maan ääriviiva on aina kaareva.."

  Mistä tämä virheellinen käsitys sitten sai alkunsa?

  Se sai alkunsa kirjailija Washinton Irvingin kuvitteellisesta kirjasta The Life and Voyages of Christopher Columbus (Kristoffer Kolumbuksen elämä ja matkat). Kirjan tarkoituksena oli tehdä Kolumbuksesta jumaloitu sankari.

  Irving vietti Espanjassa 4 vuotta, jona aikana hän perehtyi paikallisiin arkistoihin ja kirjoitti niiden pohjalta Kolumbuksen 'elämäkerran'. Hän osasi kirjassaan hyödyntää arkistojen tietoja niin, että yleisö otti hänen kirjansa kuvitelman sijaan täytenä totena.

  Kirjan mukaan Kolumbuksella oli täysi työ saada espanjalaiset oppineet vakuuttuneiksi siitä, että maapallo on pyöreä! Siihen tarvittiin muka suuri professorien konferenssi Salamancan yliopistossa, jossa sitten väiteltiin tästä Kolumbuksen 'uudesta teoriasta'. Irvingin mukaan Kolumbus itse esiintyi kokouksen esittelijänä ja puolusti vahvasti näkemyksiään. Hän vetosi mm. siihen, että vastustajat perustelevat näkemystään pitäytyen Raamatun kirjaimelliseen tulkintaan.

  Irvingillä oli tätä kirjoittaessaan nähtävästi mielessään Galileo Galilei, koska tämä hänen kuvittelemansa konferenssi oli lähes täydellinen kopio Galilein oikeudenkäynnistä. Galilein tavoin Kolumbus oli (Irvingin mukaan) vähällä menettää henkensä puolustaessaan näkemystään, että maapallo on pyöreä!

Lisäys:

Kaikesta huolimatta vielä nykyäänkin on lahkoja, joissa uskotaan, että maapallo on litteä ja ettei se pyöri.


 
 
 
 
 
15.04.09