Sopivimman säilymisestä

Luonnon monimuotoisuus ja värikkyys herättää pakostakin kysymyksen: Jo jokin muoto, väri tai muu ominaisuus on lajille valintaetu, joka on auttanut sitä selviytymään 'olemassaolon taistelussa' , miksi esim. kaikenväriset kukat viihtyvät samassa ympäristössä? Miksi erilaiset havupuut ja lehtipuut kasvavat sulassa sovussa samassa metsikössä erilaisine neulasineen, runkoineen, lehtineen ja oksineen? Miksi kaikki eri väriset perhoset ovat menestyneet, jos vain tietty väri olisi muita edullisempi?

Jos kuvan esittämän perhosen sininen väri olisi muita edullisempi, miksi on keltaisia, valkoisia, mustia ym. perhosia? Ja jos Leppäkertun huomiota herättävä väritys olisi jollakin tavoin muita edullisempi, miksi on mustia, harmaita ja muun värisiä kuoriaisia? Kuoriaisista yleensä voisi kysyä, onko niiden suojakuoresta suurtakin etua, kun muut hyönteiset pärjäävät hyvin ilman sitä?

Koska mutaatiotapahtumat ovat satunnaisia ja vailla suuntaa, on eri mutaatioiden yhteensopivuus hyvin harvinainen tapahtuma. Evoluutiolla ei siten ole mitään päämäärää, mihin se pyrkisi eikä se tiedä valmistautua tuleviin mutaatioihin. Lisäksi valinnan kannalta neutraalit mutaatiot eivät pysy populaatiossa, puhumattakaan negatiivisista mutaatioista . Puolivalmiit välimuodot ovat biologisesti arvottomia ja tasapainottava valinta karsii ne pois.Takaisin


29.01.2012