Maa ei liiku?

 

  Monikaan ei nykyään enää usko, että maapallo olisi kaikkeuden liikkumaton keskipiste, jota Aurinko, Kuu ja tähdet kiertäisivät. Tällaisia käsityksiä pidettäisiin keskiaikaisina jäänteinä. Silti maailmalla on useita ryhmiä, jotka uskovat näin ja yrittävät jopa tieteellisesti perustella näitä näkemyksiään. Wikipedian mukaan tämä uskomus on yleisin joidenkin amerikkalaisten kreationistien keskuudessa. Mm. internet-sivustolla www.reformation.org tuodaan esiin tällaisia väitteitä ja nähtävästi ihan tosissaan. Tällaiset päätelmät tekee mahdollisiksi sivuston jyrkän kirjaimellinen raamatuntulkinta.

  Toki asiaa lähestytään - ainakin sivuston pitäjien mielestä - myös tieteellisesti. Perusteluksi kelpaa esim. huomio, että vaikka Encyclopedia Britannica kertoo maapallon kiertävän itsensä ja Auringon ympäri, se ei esitä todisteita näille väitteilleen. Ainoa selitys, minkä sen sanotaan tarjoavan, on se, että maapallo on hieman navoiltaan litistynyt ja päiväntasaajan suunnassa pullistunut, mikä johtuisi sen miljoonia vuosia kestäneestä pyörimisestä ja siten todistaisi, että maapallo pyörii.

  Luonnollisesti näkemystä perustellaan myös Raamatulla. Vedotaan mm. sellaisiin seikkoihin, kuin että Maa luotiin ensin ja Aurinko vasta neljäntenä päivänä, joten Maan täytyy olla kaikkeuden keskus. Tukeudutaan myös Raamatun lausuntoihin Auringon nousuista ja laskuista ja esitetään väite, että asiat ovat juuri siten kuin ne meistä näyttävätkin.

  Aurinkokeskeisten astronomien sanotaan tehneen universumista niin suuren, ettei Auringon olisi mahdollista kiertää maapalloa 24 tunnissa.Tuodaan esiin, miten muinaiset kreikkalaiset ja Kopernikuskin saivat Auringon etäisyydeksi vain noin 3 000 000 mailia (n. 4,8 milj. km), mutta että nykytiede on kasvattanut tämän etäisyyden moninkertaiseksi.

  Tietysti tällaisen 'teorian' täytyy jotenkin selittää mm. vuodenaikojen vaihtelut. Niille onkin keksitty nokkelahko selitys: ne johtuvat siitä, että Aurinko kiertää Maata spiraalimaisesti, ollen vuoden mittaan vuoroin päiväntasaajan eteläpuolella ja vuoroin pohjoispuolella. (ks. kuva)
  Samalla tavoin selitetään Kuun kierto Maan ympäri, sillä erotuksella, että sen kiertoradan siirtyminen eteläiseltä puolelta pohjoiselle kestäisi vain kuukauden ja kierto Maan ympäri 24 tuntia 50 minuuttia! (nykytieteen mukaan 27,3 päivää!)

  Maapallo ei tämän käsityksen mukaan myöskään ole kallellaan ratatasoonsa nähden. Todetaan, että sen täytyy olla suorassa, koska Jumala loi ihmisen kulkemaan pystyasennossa!

  Entä sitten Kuun vaiheet? Kirjoittajan mielestä ne olisivat aurinkokeskeisessä järjestelmässä mahdottomia ilman jokakuukautista Auringon- ja kuunpimennystä. Tätä hän perustelee taulukolla, minkä mukaan Auringon ja Kuun vaiheilla olisi sama 12 tunnin jakso. Hän sanoo myös, että Raamatun mukaan Kuu säteilee omaa, auringosta riippumatonta valoaan, eikä heijasta Auringon valoa. (Jes. 13:10)

  Miksi sitten sellainen arvovaltainen tietolähde kuin Encyclopedia Britannica ei esitä todisteita sille, että Maa kiertää Aurinkoa? Olisiko niin, että toimittajat ovat pitäneet sitä niin itsestään selvänä, ettei sen todistamista ole katsottu tarpeelliseksi. Mutta myöskään maakeskisen näkemyksen kannattajat eivät esitä todisteita teoriansa edellyttämille Auringon ja Kuun spiraalimaisille kiertoradoille, eivätkä selitä, mikä saisi halkaisijaltaan yli sata kertaa suuremman Auringon kiertämään pientä Maata.

  Myös tähdet ja galaksit ovat tainneet unohtua - ainakin kyseisen sivuston kirjoittajalta. Jotta ne voisivat kiertää maapallon kerran vuorokaudessa, niinkuin ne näyttävät tekevän, niiden pitäisi olla huomattavasti lähempänä. On kuitenkin vaikea kuvitella miljardien tähtien ja tähtijoukkojen mahtuvan alueelle, joka olisi riittävän lähellä, jotta kiertoliikkeen nopeus pysyisi mahdollisuuksein rajoissa. Esim. Neptunuksen etäisyydellä niiden pitäisi liikkua jo valoa nopeammin! Lähempänä ollessaan niiden pitäisi näkyä myös paljon suurempina, lähes auringon kaltaisina. Mutta ehkä ne eivät staattiseen maahan uskovien mielestä olekaan todellisia hehkuvia aurinkoja vaan joitakin pieniä ja epämääräisiä, taivaalle asetettuja valaisevia kohteita.

  Erään toisen sivuston (staticearth.net/) mukaan staattinen maapallo on Raamatussa luomiseen liittyvä, perustavaa laatua oleva asia, josta riippuu koko Raamatun uskottavuus!
  Olisiko Raamattu todella ymmärrettävä näin kirjaimellisesti? Minusta ei, ja monet kreationistitkin ovat sanoutuneet irti tällaisista käsityksistä. Ne tuskin lisäävät kenenkään luottamusta Raamattuun; pikemminkin niiden voi katsoa vain vahvistavan ateistien ja skeptikkojen väitteitä uskovien järjen köyhyydestä?
  Usko ei kuitenkaan edellytä loogisen ajattelun hylkäämistä, siitä ovat esimerkkeinä tuhannet luomiseen uskovat tiedemiehet, joukossa sellaiset kuin Kepler, Mendel, Linne, Pasteur ja Newton, joiden työlle koko nykyinen tiede rakentuu.

Maapallo on litteä!

Vielä pidemmälle menee sivusto www.landoverbaptist.net/, missä myös nähtävästi ihan tosissaan pyritään perustelemaan, että maapallo on litteä. Sivulla väitetään mm.:
"Nykymaailmassa on laajalle levinnyt valhe, että maapallo on pyöreä. Se on tietysti mahdotonta. Jos maapallo olisi pyöreä, miksi ihmiset eivät putoa sen reunalta? Vastaus on yksinkertaisesti: Maapallo ei ole pyöreä!"

Kirjoittaja tuo sitten esiin muutamia raamatunkohtia, joilla hän perustelee näkemystään. Esimerkkinä Ilm. 7:1, jossa neljä enkeliä seisoo maan neljällä kulmalla. "Jos maa olisi pyöreä, siinä ei voisi olla kulmia, se on tieteellisesti mahdotonta. Ainoa selitys on, että maa on litteä", hän sanoo.

Miksi tähdet näkyvät niin pieninä taivaalla, jos ne ovat niin suuria kuin uskotaan, hän kysyy. Ja vastaa: "Tähdet eivät ole suuria punaisia kaasupalloja, vaan itse asiassa timantteja."

Sivuston mukaan gravitaatiota ei ole todistettu, Newtonin 'Principia' on saatanallinen kirja, nainen on miehen omaisuutta ja verrattavissa apinaan! Tieteen sanotaan todistaneen, että Aurinko on vain 500 mailin (n. 85 000 km) päässä. "Jos se olisi niin suuri, kuin tiedemiehet väittävät, kaikki maapallolla palaisi."

Tällaiseksi sivuston pitäjä kuvittelee
meidän aurinkokuntamme. Aurinko
ja planeetat kiertävät litteätä maata!

Sivustolla on useita kuvia, joissa näkyy, miten maalla ja merelläkin on jyrkät reunat. Sivuston mukaan kuvat ovat aitoja valokuvia, mutta lapsikin näkee, että ne ovat selvästi fotoshop-ohjelmilla manipuloituja.

Lisäys:
Sivustolta staticearth.net/ on nyttemmin nähtävästi poistettu staattista maata koskeva aineisto; ainakaan sivuston linkeistä sitä ei enää löydy!

Lisäys 22.04.2013:

Maailmassa on myös monia, jotka uskovat, että maapallo on ontto! Wikipedia (engl.) kirjoittaa siitä:
"Ontto maa-hypoteesi esittää, että maapallo on joko täysin ontto tai siinä on erityisiä sisäisiä tyhjiä onkaloita. Hypoteesi on osoitettu vääräksi sekä tutkimuksellisilla todisteilla että nykykäsityksiin perustuvasta ymmärryksestä, miten maapallo on muodostunut. Tiedeyhteisö on päätynyt tähän käsitykseen jo 1800 -luvulla."

Silti on piirejä, jotka uskovat tähän jo antiikin ajalta periytyvään myyttiseen legendaan ja yrittävät jopa tieteellisesti perustella näkemystään. Googlaamalla hakusanalla Hollow Earth löytyy kymmeniä tätä asiaa tukevia sivustoja. Esim. sivustolla www.ourhollowearth.com/ kehoitetaan tutkimaan siinä annettuja 'todisteita'. Eräs sivusto sentään suhtautuu aiheeseen kriittisesti:
www.skepdic.com/hollowearth

Eräs onttoon maapallon uskova oli mormoniprofeetta Joseph Smithin sukulainen Cyrus Reed, joka myöhemmin tuli tunnetuksi David Koresh - nimisenä 'messiaana'. Hänen mukaansa elämme itse asiassa onton maapallon sisällä! Mantereet ovat onton pallonkuoren sisäpinnalla ja taivas on pallon keskellä.

Jotkut uskovat, että maapallon navoilla on aukot, jotka johtavat maan sisään.
Mm. natsi-Saksassa levitettiin aikoinaan legendaa, jonka mukaan Hitler lähimpine
miehineen olisi paennut etelänavan kautta maan sisään Kolmannen Valtakunnan
tuhon edellä.

25.01.10   (päivitetty 24.04.2013)