Heimo, jota ei koskaan ollutkaan

 
 

Yksi erikoisimpia tiedemaailmaan liittyviä huijauksia oli Filippiinien Mindanaon saaresta kesäkuussa 1971 löydetty 'kivikautinen' heimo. Pienessä luolassa keskellä tiheintä viidakkoa eli ryhmä ihmisiä, jotka eivät tunteneet maanviljelyä tai kotieläimiä vaan keräsivät ravinnokseen jamssia, pähkinöitä, äyriäisiä ja sammakontoukkia. Vähät vaatteet tehtiin lehdistä ja työkalut kivestä. Aikuisilla oli pitkä, poninhännälle sidottu tukka, ja he olivat yltä päältä lian peitossa. He kertoivat luulleensa metsäänsä koko maailmaksi ja itseään ainoiksi ihmisiksi.

Heimon 'löytäjä' oli Manuel ElizaIde Jr., Filippiinien alkuperäisheimojen järjestön johtaja Hänen oppaanaan toimi Dafal-niminen mies, joka oli törmännyt "luolamiehiin" metsästysretkellään. Heimolaiset käyttivät itsestään nimitystä tasadait.

Elizalde alkoi heti valmistella tutkimusretkiä tasadaiden maille. Mukana oli arkeologeja, antropologeja, kielitieteilijöitä, etnobotanisteja ja eläinten käyttäytymisen tutkijoita sekä journalisteja ja dokumentaristeja. Antropologi Robert Fox päätteli, että "tasadait voivat kertoa meille paljon elämäntavasta, joka on käytännössä kadonnut maapallolta." Antropologi Carlos Fernandezin mukaan taas tasadaiden löytyminen oli "antropologian suurimpia tapahtumia 1900-luvulla."

Tasadaista tuli nopeasti kuuluisia. Heimon löytyminen julkistettiin medioissa ympäri maailman. National Geographic julkaisi ison jutun ja tuotti myöhemmin dokumentin The Last Tribes of Mindanao. Vuodesta 1972 Elizalde alkoi rajoittaa käyntejä, jotteivät ulkopuoliset vaikuttaisi heimoon ja 1976 jälkeen hän ei päästänyt sinne enää ketään.

Pelkkää teatteria?

Vuonna 1983 Elizalde joutui pakenemaan sekasortoon ajautuvasta maasta, jolloin tutkijoilla oli taas vapaa pääsy alueelle. Vuonna 1986 paikalle tulivat sveitsiläinen antropologi Oswald Iten ja filippiiniläinen toimittaja Joey Lozano. Heidän hämmästyksekseen monet niin sanotuista tasadaista kulkivat länsimaisissa vaatteissa, polttivat tupakkaa ja elivät luolien sijasta ruokomajoissa. Iten raportoi maailmalle, että tasadait olivat ympäröivien heimojen tavallisia ihmisiä, jotka olivat vain esittäneet tasadaita. Myöhemmin kaksi "tasadaita" myönsi, että he kuuluivat t'boli-ja manolo blit -heimoihin ja että Elizalde oli luvannut heille tupakkaa ja vaatteita, jos he tekeytyisivät luolamiehiksi.

Nykykäsityksen mukaan tasadait saattoivat olla oikea etninen ryhmä, joka poikkesi ympäröivistä heimoista. Sen sijaan tsadaiden kivikautisuus ja eristyneisyys olivat varmasti keksittyjä. Kivityökalut ja lehtivaatteet olivat juuri niin kömpelöitä kuin ensikertalainen tekisi. Elizalde ilmeisesti keksi huijauksen kiinnittääkseen maailman huomion Mindanaoon, jotteivät sen viimeiset sademetsät asukkaineen katoaisi metsäyhtiöiden ahneuden johdosta. (Tiede 3/2008)

 
 
15.03.08