Jehovan Todistajat

Johdanto

Jehovan todistajat uskovat vahvasti siihen, että se, mitä Vartiotorni-seura opettaa, on TOTUUS, vieläpä TÄSMÄLLINEN totuus. Kuitenkin näitä opinkäsityksiä vastaan on hyökätty kenties enemmän ja laajemmalla rintamalla kuin minkään muun uskonnollisen yhteisön käsityksiä vastaan. Lähes jokainen kristillisenä itseään pitävä kuppikunta on katsonut asiakseen kritisoida niitä, jotkut suorastaan vainoharhaisella innolla. Kritiikki on usein keskittynyt epäolennaisuuksiin ja saivarteluun asioista, joissa olisi parannettavaa omankin joukon keskuudessa. Monien entisten todistajienkin mielipiteissä heijastuu usein lähinnä katkeruus ja kaunaisuus.

Asiattomuuksien ja herjanheiton ohessa on kuitenkin esitetty myös asiallista ja vakavasti otettavaa kritiikkiä. Myös se on tullut lähinnä järjestön entisten - johtavissa asemissa olleiden - henkilöiden taholta. Tällaisia ovat mm. entinen hallintokomitean jäsen Raymond Franz , sihteeri Jon Mitchell ja jotkut seurakuntien vanhimmat. Tämä kritiikki on kohdistunut erityisesti Vartiotorni -seuran keskeisiin opinkohtiin: Jeesuksen paluuta koskeviin aikalaskelmiin ja hallintoelimen asemaan Jumalan valitsemana 'uskollisena ja ymmärtäväisenä orjana' .

Näillä sivuilla on lyhyet yhteenvedot muutamiin JT:n keskeisiin opinkohtiin kohdistuneesta kritiikistä. On kuitenkin syytä muistaa, ettei mikään muukaan uskonnollinen yhteisö kokonaisuutena ole virheetön, mustia lampaita löytyy joka laumasta. Yksikään niistä ei myöskään ole täysin välttynyt harhakäsityksiltä. Jotkut kauan sitten omaksutut harhakäsitykset ovat vain muodostuneet perinteiseksi ja yleisesti hyväksytyksi osaksi kirkkojen ja yhteisöjen oppirakennelmia, eikä niitä siitä syystä aseteta keskustelun alaisiksi. On helpompi havaita opinkäsityksissä olevan jotain pielessä, jos niitä joudutaan usein korjailemaan.

Voidaan vain toivoa, että näistä harhakäsityksistä lopulta seuraisi jotain hyvääkin. Niihin kohdistunut kritiikki herättää ehkä suurempaa kiinnostusta näitä asioita kohtaan, ja saa ainakin jotkut perehtymään tarkemmin Raamattuun ja niihin historiallisiin faktoihin, jotka liittyvät kyseessä oleviin yksityiskohtiin. Ehkä ymmärrys näiden asioiden suhteen lisääntyy, jos ja kun virheistä otetaan opiksi.

Yhteenvedot pohjautuvat lähinnä Raymond Franzin ja Jan S. Hauglandin kirjoituksiin, jotka on nyttemmin jostain syystä poistettu.


20.6.2002