Älkää jokaista henkeä uskoko

Voitto Ramu

Sisällys


Miksi tämä vihkonen?

VIIMEISET KAKSIKYMMENTÄ VUOTTA olemme Suomessakin eläneet kristikunnan sisällä aikaa, jolloin hengen toiminta on kiihtymistään kiihtynyt. Milloin on juostu minkin ilmiön perässä, toinen toistaan voimallisempien karismaatikkojen tilaisuuksissa. Kaikki mikä vähänkin on toiminut ja on yliluonnollista on aina kiehtonut ja aina on pitänyt saada lisää ja lisää, kun edelliseen on kyllästytty. Ja uutta tarjontaa on tullut aina voimallisempana ja voimallisempana ja ihmeellisempänä. Onko nuo kaikki hengen toiminnot olleet Jumalasta, niinkuin on luultu?

Raamatun mukaan ei ole, vaan lopun hetkiä leimaa voimakas eksytyksen aika. Uudessa Testamentissa puhutaan eksytyksestä lähes 200 jakeessa. Henkien koettelemisesta en ole havainnut tuskin minkäänlaista opetusta, vaikka Raamatussa siitä on selvät ohjeet.

Vääriksi osoittautuneet profetiatkaan eivät ole kummemmin laittaneet uskovia tutkiskelemaan ja koettelemaan hengen toimintaa.

Näin jälkeenpäin olen monesti ihmetellyt sitä, miksi minut vietiin tutustumaan niin laajalti voimallisimpiin ilmiöihin ja henkilöihin 80-luvun loppupuolelta alkaen. Olin avustajana 6-7 henkilön tai ryhmän kristillisissä kokouksissa ja näin kun tuhansia ihmisiä tuli alttareille kaadettaviksi. Tuolloin heräsi monesti ja monien karismaattikkojen kohdalla epäilys ja ihmettely.

Heti alusta alkaen ihmetystä herätti se, että rististä ja verestä ja lunastuksesta ei puhuttu tuskin mitään. Tuosta alkoi varovainen tarkkaavaisuus toimintaa kohtaan. Seurasin avustajana hyvin läheltä noiden valovoimaisempien karismaatikkojen toimintaa. Moniin heistä tutustuin henkilökohtaisesti. Innoissani lakaisin kuitenkin havaitsemani epäkohdat "maton alle". Hedelmä saattoi kuitenkin paljastaa toiminnan luonteen muutaman viikon sisällä. Eräässä tapauksessa karismaatikon yhteys osoittautui olevan vainajahenkiin. Toinen tuntui saavansa voimaansa henkimatkoiltaan. Joku luotti vuorenvarmasti hengen hänelle puhumiin asioihin.

Monenlaista henkien sekasotkua jouduin läheltä havaitsemaan. Tutkin asioita Raamatusta ja erityisesti tutkin, mitä Raamattu puhuu Pyhästä Hengestä ja eksytyksestä. Tutkin Raamattua tiiviisti useita vuosia.

Todella valtavana löytönä pidin 1. Joh. 4:1-3, joka alkoi avautumaan kerros kerrokselta. Ryhdyin puhumaan asiasta. Ryhdyin myös kirjoittamaan asiasta ja kokemuksistani muistiota, joka sittemmin paisui ja laajeni. Monesti luovuin koko kirjoittamista, mutta juuri silloin sattui sopivasti tapaus, jossa joku palvelija kertoi miten väärä henki väistyi, kun hän koetteli sitä kyseisen Raamatun kohdan opettamalla tavalla.

Joku koetteli hänelle Raamatun sanoin puhuvaa henkeä, ja se väistyi nauraen. Toinen sanoi, että aikaisemmin henki puhui kaikenlaista soopaa, mutta koetellessani aina puhuvaa henkeä kyseisellä Raamatunkohdalla, niin nyt on väärä henki pysytellyt poissa. Eräs sai kätten päällepanemisen myötä kyvyn kuulla hengen puheen. Henki puhui hänelle monen päivän ajan voimallisesti, vahvistaen ihmeillä aitouttaan. Kehoitin häntä koettelemaan jatkossa puhuvaa henkeä 1. Joh. 4:1-3 mukaisesti. Myöhemmin tavatessamme hän sanoi, ettei henki puhu enää hänelle mitään. Eräs selitti kieliäni, ja koettelimme molemmat henkeä, ei tullut selitystä minkäänlaista. Kun sitten keskeytin ja sanoin, että "jatketaan niinkuin ennenkin", eikä koeteltu henkeä enää, niin tuli selitystä, joka oli täyttä puppua.

Nämä tapaukset aina rohkaisivat jatkamaan kirjoitustani. Jouduimme monenlaisten hyökkäysten kohteeksi kirjoituksieni vuoksi, ja vaimoni sanoikin , että "joko uskot, mitä kirjoituksillasi olet saanut aikaan." Jotkut lukiessaan tuon luonnoksen kokivat sen liian laajaksi, ja esittivät, että siitä olisi saatava lyhyempi esitys.

Lopulta sain kirjoitettua asiasta lyhyen vihkosen, koskien ainoastaan henkien koettelemista. Sittemmin aiheeseen oli lisättävä aikamme ilmiöitä käsitteleviä kohtia ja siten esityksestä tulikin aika "takapainoinen", tavallaan kaksi erillistä aihetta. Viimeinen, tulevia tapahtumia koskeva kohta olisi saanut ehkä jäädä pois, mutta veli jolle annoin käsikirjoitukseni tarkistettavaksi, osoitti, että laita se tuohon viimeisen kappaleen edelle.

Meidän ei tulisi kovinkaan paljon keskittyä noihin tuleviin tapahtumiin. Koen, että ne ovat Raamatussa, jotta "kirjoitukset kävisivät toteen". Kun sitten nuo asiat tapahtuvat, niin silloin ymmärryksemme avautuu käsittämää ja näkemään, että tämähän on ennalta kirjoitettu. Näin uskomme vahvistuu.

Omalta kohdaltani tyydyn ihmettelemään sitä käsittämätöntä armoa, että saan olla Karitsan morsian. Tällainen reppana. Eipä hääppöistä valinnut, mutta itsepähän valitsi, niinkuin joku mummo totesi omalta kohdaltaan.

Eräälle veljelle olen muutaman kerran sanonut, että: "se pidetään huoli ettei meistä koskaan tule mitään suurta". Minulle riittää, että pääsen kerran perille, vaikka porstuaan pyhien kenkiä kiilloittamaan, pääasia, että sisäpuolelle. Ylin iloni olkoon, että nimeni on kirjoitettuna elämän kirjaan. Siinä sitä on ihmettä kerrakseen. Haluan olla tuntematta muuta, "kuin Jeesuksen Kristuksen ja hänetkin ristiinnaulittuna". Haluan omalta pieneltä paikaltani viedä sanomaa Jeesuksesta Kristuksesta, syntiemme sovittajasta eteenpäin.

Älä usko tämän vihkosen asioita suoralta kädeltä, vaan tutki asiat kirjoituksista. Silloin toimit Raamatun sanan mukaisesti.

Miten erottaa oikeat ja väärät henget? Miten henget koetellaan?

1. Johdanto

Raamattu kehoittaa koettelemaan henget. Tämä merkitsee sitä, että kaikki hengen toiminta ei olekaan Jumalasta. Myös väärät henget pääsevät vaikuttamaan hengellisissä yhteisöissä ja seurakunnissa. Jumalan Henki vaikuttaa, mutta myöskin väärät henet vaikuttavat. Miten erottaa ne toisistaan?

Monesti kuulee sanottavan, että henget pitää koetella. Sanotaan jopa, että pitää koetella Jumalan Sanalla. Aivan oikein, mutta miten?

Joskus sanotaan, että on tutkittava puhuuko ja toimiiko henki Sanan mukaan. Hyvä. Mutta tässä on huomattava, että saatana puhui Jeesukselle erämaassa juuri Sanan mukaan, "kirjoitettu on", ja kuitenkin kyseessä oli saatana.

On muistettava, että saatana tekeytyy nimenomaan valkeuden enkeliksi, eli Pyhäksi Hengeksi.

Raamattu antaa monta ohjetta asiasta:

Edellä olevilla raamatunkohdilla päästään pitkälle, mutta henkien koettelemisessa ne eivät paljoa auta, sillä henkien erottamisen lahjaa ei ole monilla, ja heilläkään se ei ole aina toiminnassa.

Eikö sitten ole mitään mahdollisuutta ja tapaa, jolla voisimme suojautua väärien henkien toiminnalta?

Kyllä on, ja se on annettu kaikille Jumalan lapsille ja se toimii aina. Se on yksinkertainen ja erehtymätön tulkki.

2. Tässä se on:

1 Jh 4:1-3 "Rakkaani, älkää jokaista henkeä uskoko, vaan koetelkaa henget, ovatko ne Jumalasta; sillä monta väärää profeettaa on lähtenyt maailmaan.

Tästä te tunnette Jumalan Hengen; jokainen henki, joka tunnustaa Jeesuksen Kristukseksi, lihaan tulleeksi, on Jumalasta;

ja yksikään henki, joka ei tunnusta Jeesusta, ei ole Jumalasta; se on antikristuksen henki, jonka olette kuullet olevan tulossa, ja se on jo nyt maailmassa."

Valtavan selkeä, yksinkertainen ja aina toimiva sanankohta. Todellinen tunnussana, jonka edessä väärät henget vapisevat ja vaikenevat. Tuo Raamatun kohta on väärille hengille niin vaarallinen, että se on pitänyt uudessa Raamatunkäännöksessä muuttaa muotoon jossa se ei toimikaan enää tunnussanana.

3. Mitä siinä oikein sanottiinkaan?

"Rakkaani"

Se on siis uskoville tarkoitettu, ei maailman ihmisille.

"Älkää jokaista henkeä uskoko"

Eli siinä annetaan ymmärtää, että on henkiä joita ei pidä uskoa.

Siinä sanotaan selvästi, että myös uskoville ja heidän kauttaan väärät henget voivat puhua, niitä ei vain pidä uskoa.

Nuo väärät henget pääsevät puhumaan uskovillekin, vaikka kuinka veren suojassa olisimme.

Nuo väärät henget yrittävät saada uskovat kuuntelemaan ja uskomaan, ja lopulta tottelemaan itseään.

Muista, väärä henki voi puhua sinullekin, puhuihan se Jeesuksellekin erämaassa ja yritti saada Jeesusta tottelemaan itseään.

"vaan koetelkaa henget, ovatko ne Jumalasta"

Siinä selvästi käsketään "koetelkaa henget". Siis kaikki henget, myös Jumalan Henki joutuu koettelun kohteeksi.

Siinähän ei sanottu, että epäluotettavalta tuntuvat henget on koeteltava. Siinä ei myöskään sanottu, että Raamatun sanoilla puhuvaa henkeä ei tarvitse koetella.

Siinä ei myöskään sanottu, että muille kuin hengellisille johtajille puhuvat henget tulee koetella.

Siinä ei sanottu, että luotetuiksi nimettyjen henkilöiden kautta puhuvia henkiä ei tarvitse koetella.

Tuossa sanottiin yksinkertaisesti ja selkeästi; "koetelkaa henget". Ei mitään poikkeusta määritelty. Siis henget pitää aina, ilman mitään poikkeusta koetella. Aina, joka kerta, vaikka se tuntuisikin Pyhän Hengen toiminnalta, puhuen Raamatun sanoin, jopa suurella varmuudella ja tunnekuohullakin säestettynä, tietäen tosia asioita ja ihmeillä varmistaen.

Ei Pyhä Henki tuskaannu vaikka hänkin joutuu koettelun kohteeksi aina. Pyhä Henki iloitsee siitä, koska Raamattu käskee koettelemaan henget aina.

Ei siis kehoiteta rukoilemaan veren suojaa vääriä henkiä vastaan. Sellaista suojaa ei voi saada kukaan. Ei Jeesuksella ollut sellaista suojaa, ei Pietarilla, ei Paavalilla. Olisiko sinulla? Ei varmasti.

"Sillä monta väärää profeettaa on lähtenyt maailmaan"

Raamattu pitää tätä selviönä. Miksi me emme tätä tunnustaisi? Jeesus varoittaa jäähyväispuheessaan, että "vääriä profeettoja nousee ja he tekevät suuria tunnustekoja ja ihmeitä." Ihmeet ja tunnusteotkaan eivät ole merkki oikeasta hengestä.

Ei sekään, että nuo profeetat tietävät elämästäsi tosiasioita ole merkki oikeasta hengestä. Toki entinen ylienkeli sinun asiasi tietää.

Vanhan liiton aikana oikeiden ja väärien profeettojen suhde oli ehkä 1:100. Olisiko suhde nyt lopussa edullisempi? Ei varmasti. Pikemminkin päinvastoin.

Lue Jeesuksen jäähyväispuhetta lopun hetkistä, niin havaitset tuon ajan olevan nimenomaan voimakkaan eksytyksen aikaa kristikunnan sisällä. Tuo eksytys esiintyy valkeuden enkelinä, Jeesuksen nimessä toimien (Mt 7:22-23), "emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet" jne. Jeesus nimesi heidät kuitenkin laittomuuden tekijöiksi, vaikka nuo käyttivätkin Jeesuksen nimeä ihmeitä tehdessään.

Kaiken lisäksi; "profetoimisemme on vajavaista". Ei niin, että Pyhä Henki profeetan kautta puhuessaan tietäisi vajavaisesti, vaan tuota samaa "kanavaa" käyttävät myöskin väärät henget. Siksi on aina koeteltava mistä hengestä on kyse.

Jos katselet taaksepäin ja muistelet mitä tässä maassa on julkisesti profetoitu, koko kansaakin koskien, niin ymmärrät, että väärät henget ovat päässeet todella vapaasti puhumaan täyttä roskaa. Ja tämä vain siksi, että henkiä ei ole koeteltu. Kaikki on otettu vastaan suurella hartaudella.

"Tästä te tunnette Jumalan Hengen; jokainen henki joka tunnustaa Jeesuksen Kristukseksi, lihaan tulleeksi, on Jumalasta."

Lue tuo ajatuksella, rukoillen. Havaitset miten yksinkertainen tunnistamistapa. Ei pitäisi olla vaikeaa. Lapsillehan se on kirjoitettu. Jumalan lapsille.

Hengen puhetta ei siis arvioida sen sisällön, Raamatun mukaisuuden tms. perusteella. Toki kaikki Raamatun vastainen puhe on väärästä hengestä.

Saatana ja väärät henget puhuvat myöskin hyvin Raamatun mukaisesti. Kyllä ne Raamatun tuntevat, paremmin kuin koko kristikunta yhteensä. Siinä ei ihminen pysty niitä päihittämään.

Mutta yhtä väärät henget eivät tee. Ne eivät koskaan tunnusta, että Raamatun Jeesus on Kristus, Messias, Voideltu, joka tuli lihaksi, se on, tuli ihmiseksi suorittamaan Jumalan antaman lunastustyön Golgatan ristillä.

Kaiken muun väärät henget kyllä saattavat tunnustaa. Älä anna tämän hämätä itseäsi. Ylläolevaa tunnustusta ei voi korvata millään muulla. Ole tässä tarkkana.

Muistat miten riivaajahenget tunnustivat Jeesuksen "Jumalan Pojaksi" (Mt 8:29, Lk 4:34 ). Siinä on tärkeä ero. Kyllä saatanakin tunnustaa, että Jeesus on Jumalan Poika, tai Jumalan Pyhä. Mutta, että Jumala lähetti Poikansa Kristuksena lunastamaan ihmiset synnin orjuudesta (saatanan vallasta), sitä saatana ei tunnusta.

Apt 16:17 kertoo, miten tietäjähenki puhui naisen kautta monta päivää sanoen: "Nämä ovat Korkeimman Jumalan palvelijoita, jotka julistavat teille pelastuksen tien." Tuohan piti tismalleen paikkansa. Kuitenkin kyse oli saatanan hengestä, ja tuo tietäjähenki piti vaientaa. Ajattele, mitkä ylistykset tuollainen tietäjähenki saisi tänä päivänä karismakokouksissa ja missä tahansa. Jos joku rohkenisi julistaa tuollaisen puheen tietäjähengestä lähteväksi, hänet varmasti leimattaisiin suurimmaksi hengen sammuttajaksi.

Myöskään se, että henki tarjoaa jotakin hyvää ihmiselle, ei todista sitä oikeaksi hengeksi. Saatana tarjosi Jeesukselle mahdollisuutta ruokkia itseään. Eihän leivässä tietysti mitään pahaa sinänsä ollut. Puhuja vain oli saatana ja sitä ei saanut totella, eikä noudattaa sen ohjeita.

Tässä on eksytyksen voima. Väärä henki tarjoaa asioita, joista nimenomaan uskovat ovat kovasti kiinnostuneita ja joita halajamalla halataan saada.

Eksytys tarjoaa "suuria tunnustekoja ja ihmeitä, niin että eksyttävät, jos mahdollista valitutkin" (Mt 24:24). Se tarjoaa tunnetta ja elämyksiä.

Ei saatana saa valittuja eksymään tarjoamalla meille okkultismia, ahdistusta, vaivaa, pimeyttä ym. Ei. Se tarjoaa nimenomaan "valkeuden" asioita. Se esiintyy "valkeuden enkelinä" (2 Kr 11:14). Se esiintyy Pyhänä Henkenä. Tuohon "lammasten vaatteeseen" (Mt 7:15) se kääriytyy. Se mitä se tarjoaa on hyvin Pyhän Hengen toiminnan kaltaista. Se jäljittelee nimenomaan Pyhän Hengen toimintaa. Eiväthän valitut muutoin sitä ja sen toimintaa ottaisi vastaan.

Eksytys kohdistuu valittuihin. Maailma on jo eksyksissä.

Mutta Henki, joka tunnustaa Jeesuksen Kristukseksi, lihaan tulleeksi, se on Jumalan Pyhä Henki. Sen Hengen puhetta usko epäröimättä ja tee niinkuin Henki kehoittaa.

"Ja yksikään henki, joka ei tunnusta Jeesusta, ei ole Jumalasta; se on antikristuksen henki, jonka olette kuulleet olevan tulossa, ja se on jo nyt maailmassa."

Todella selkeää, yksinkertaista, mutta myös ankaraa. Meidän tulee kalveta tämän raamatunkohdan edessä.

Mitä se merkitsee? Se merkitsee sitä, että olemme ottaneet tuhottomasti vastaan profetioita ja sanomia antikristuksen hengeltä.

Tämä merkitsee sitä, että ne jotka ovat hengen puhetta vastaanottaneet ja viestittäneet sen profetian sanana eteenpäin ja me, jotka olemme noita profetioita kuunnelleet, olemme suurelta osin ottaneet vastaan ja kuunnelleet antikristuksen puhetta. Olemme lumoutuneet uskomaan kaiken hengen puheen olevan Jumalasta lähtöisin.

Saatana varmasti riemuitsee tästä tilanteesta. Se on saanut huijattua Jumalan lapsia kuuntelemaan itseään suurella hartaudella. Monet ovat uskoneet ja totelleet sitä.

Olemme ottaneet runsaasti vastaan väärältä hengeltä valhetta, mutta myöskin tosia asioita. Tämähän se siinä hämääkin, kun se vääräkin henki tietää tosiakin asioita, menneitä ja tuleviakin. Vaikka väärä henki puhuisi tottakin, sitä ei saa uskoa, eikä totella. Muista mitä tietäjähenki puhui Paavalille; täysin tosia asioita.

Muista siis:

Mikään ylläolevistakaan ei kuitenkaan ole merkki, tai todiste siitä, että kyse olisi Pyhästä Hengestä. Mikään noista ei ole myöskään Hengen hedelmä (Gl 5:22).

Väärät henget tekevät siis ihmeellisiä asioita. Mutta yhtä ne eivät tee; Ne eivät tunnusta Jeesusta Kristukseksi, lihaan tulleeksi. Mutta huomaa ero, ne saattavat itse sanoa olevansa Jeesus tai olevansa Kristus (Matt. 24:5). Esim: "minä Jeesus Kristus sanon" jne. Huomaa siis; Raamattu ei sano, että "jokainen henki, joka sanoo olevansa Jeesus Kristus, on Jumalasta ", vaan "jokainen henki, joka tunnustaa Jeesuksen Kristukseksi". Huomaa ero ja ole tässä todella tarkkana. Muutoin eksyt kuuntelemaan vääriä henkiä.

Vain tuo Jeesuksen Kristukseksi, lihaan tulleeksi, tunnustava Henki on Jumalasta. Ei kukaan muu. Kaikki muut henget ovat Raamatun mukaan antikristuksen henkiä.

Muista tämä. Muista tämä aina. älä koskaan usko muuta henkeä. Vaikka kuulisit hengen puhetta satoja kertoja, älä usko sitä ilman tuota tunnustusta. Tuo tunnustus on Hengen annettava joka kerta, ollakseen Pyhä Henki.

Ole rohkea ja vaadi hengeltä aina tuo tunnustus. Silloin olet turvallisella tiellä. Olitpa miten korkeassa asemassa, miten pyhitetty ihminen tahansa, miten arvostettu profeetta tahansa. Sinulla on vain yksi tapa tunnistaa Jumalan Henki. Käytä tuota tulkkia aina. Silläkin uhalla, että et enää koskaan kuulisi hengen puhetta sinulle. Sillä niin tulee useissa tapauksissa käymään. Näin on minunkin tieteni käynyt muutamille. Henki on väistynyt eikä ole enää puhunut. Ota tuo vastuu Kristuksen tähden ja oman pelastuksesi tähden. (Lue ja muista Matt. 7:22-23). Ota vastuu niiden ihmisten tähden jotka sinua kuuntelevat. Juuri sinun tuo koetteleminen on tehtävä. Sinun, joka välität hengen puhetta, on vastuu. Vastuu on ennenkaikkea myös sinun, joka olet johtajana hengellisessä kokouksessa. Johtaja, paimen, olet vastuussa laumastasi kerran Pyhän Jumalan edessä. Lauma on sinulle uskottu, mutta mihin oletkaan laumaasi viemässä?

4. Miten tuo koetteleminen sitten käytännössä on tehtävä?

On tarkattava sisältyykö hengen puheeseen Jeesuksen Kristukseksi tunnustaminen. Puhuvan hengen on tuo tunnustus annettava, silloin vasta henki voidaan tunnistaa Pyhäksi Hengeksi.

Ellei henki tuota tunnustusta oma-alotteisesti anna, niin silloin on hengeltä yksinkertaisesti kysyttävä tuota tunnustusta; "tunnustatko sinä nyt puhuva henki Jeesuksen Kristukseksi, lihaan tulleeksi."

Tässä ei saa kainostella eikä olla hienotunteinen. Ei saa pelätä, että Pyhä Henki arkana kaikkonee ja menetämme "yhteyden."

Raamattu ei missään valita, että "aina te koettelette henget, uskoisitte edes joskus koettelemattakin."

Ei saa olla turhan hienotunteinen profetoivaa henkilöä kohtaan.

Profetoivan on alistuttava siihen, että profetia koetellaan.

Ensisijaisesti siis hengen puheen vastaanottanut henkilö on se, jonka on koeteltava henki. Koettelematonta hengen puhetta ei saa välittää edelleen. Tässä on profetoivan vastuu.

Jos profetoiva ei itse kysy hengeltä kyseistä tunnustusta, on tilaisuuden johtajan se kysymys tehtävä. Valtaosassa tapauksista hengen puhe loppuu siihen, ja väärä henki väistyy, mutta niin pitikin, sillä tuolloin kyse oli väärästä hengestä, antikristuksen hengestä, Raamatun mukaan.

Ajatelkaa, mikä vastuu on sillä, joka vastaanottaa hengen sanomia, ja mikä vastuu on tilaisuuden johtajalla.

Jollei tuota yksinkertaista tapaa koetella henkiä osata tai rohjeta käyttää, silloin on kaikki profetoiminen estettävä.

Entä vastaavatko henget oikein kun niiltä kysytään Jeesuksen Kristukseksi tunnustamista, siis väärätkin henget? Kyllä, sillä jo yksistään 1. Kor. 14:32 sanoo: "profeettain henget ovat profeetoille alamaiset". Myöskin Luuk. 10:20 mainitsee tuosta henkien alamaisuudesta. Tuossa ei varmasti tarkoiteta sitä, että Jumalan Pyhä Henki olisi profeetalle alamainen sanan varsinaisessa merkityksessä. Mutta ihminen voi ainakin sallia tai estää hengen puheen kauttaan.

Väärä henki yksinkertaisesti jättää vastaamatta tuohon koettelemiskysymykseen. Pyhä Henki sen sijaan tuon tunnustuksen antaa aina, muutoinhan Pyhä Henki kieltäisi Jeesuksen.

Väärien henkien toiminta on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Kyse on varmasti siitä Jumalan lähettämästä eksytyksestä, josta 2. Tess. 2:11 sanoo, "Jumala lähettää heille väkevän eksytyksen".

Kyse on myöskin siitä mitä Jeesus sanoo; "Katsokaa, ettei teitä kukaan eksytä. Sillä monta tulee minun nimessäni sanoen: `Minä olen Kristus', ja he eksyttävät monta" (Matt. 24:4-5). Näin Jeesus aloittaa jäähyväispuheensa, vastatessaan opetuslapsien kysymykseen tulemuksensa merkeistä.

Tuo "monta tulee minun nimessäni", tarkoittaa erään alkukielen tuntijan mukaan, "suuri joukko". Tuo "suuri joukko" tarkoittaa varmasti ennen kaikkea juuri noita vääriä henkiä, jotka esiintyvät Jeesuksen nimessä. Väärät henget saattavat sanoa itseään "Kristukseksi" ja "Jeesukseksi".

Väärät henget ovat todella ovelia tekeytymään Jeesukseksi ja Kristukseksi ja etenkin Pyhäksi Hengeksi, "valkeuden enkeliksi".

Ei todellakaan saa pelätä, että "henkiyhteys" katkeaa, tai harras tunnelma häiriintyy, jos henkiä koetellaan. Jos "yhteys" katkeaa, niin kiitetään siitä Jumalaa, sillä silloin oli kyse väärästä hengestä joka väistyi Jumalan Sanan edessä.

Älkää uskoko vaikka sanoma tulisi miten suuren hurmoksen, tai ihmeiden saattelemana tahansa. 2. Aik. 18:5, 9-11, 19-22 kertoo miten 400 profeettaa profetoi hurmoksessa kuninkaan edessä luvaten suuria. Mahtoi olla näyttävää ja vaikuttavaa. Mutta valhetta kaikki puhuivat. Saatana oli saanut Jumalalta luvan mennä valheen hengeksi Aahabin profeettojen suuhun. Huomaa, että Raamattu sanoo tuon: "Herra on pannut valheen hengen näiden sinun profeettojesi suuhun". Vertaa tässä 2. Tess. 2:11, samanlaisesta asiasta on kyse.

Ihmeet ja merkit ja hurmos eivät korvaa Jeesuksen Kristukseksi tunnustamista. Ei myöskään riitä, että henki sanoo, "minä se olen". Kuka minä?

5. Entä miten "profeetan" käy?

Ei kenenkään Herran palvelijan, joka profetoi tai ottaa vastaan hengen viestejä, tarvitse menettää "kasvojaan" vaikka hänen kauttaan tulevat sanomat koeteltaisiinkin ja monet niistä havaittaisiin lähtöisin väärästä hengestä.

On luonnollista, että väärien henkien viestejä tulee totuudessa vaeltavien palvelijoidenkin kautta, sillä Raamattu antaa ymmärtää etteivät uskovatkaan ole suojattu väärien henkien puheelta.

Meille ei ole yksinkertaisesti annettu sellaista suojaa, etteivät väärät henget meille pääsi puhumaan. Emme saa kuvitella olevamme niin suuria, että meille puhuisi vain Pyhä Henki. Jos näin kuvittelemme, niin korotamme itsemme Jeesuksen ja apostolien yläpuolelle. Heillekin väärä henki puhui. Pietari välitti puheen vielä eteenkinpäin (Matt. 16:22-23).

6. Huomaa ja muista tärkeä ero.

Ihmiset, siis henkilöt kyllä saattavat tunnustaa Jeesuksen Kristukseksi, lihaan tulleeksi. Näinhän eräs henkiparantaja teki TV -ohjelmassa helluntaisaarnaajan asiaa häneltä kysyessä.

1. Joh. 4:1-3 on kyse henkien koettelemisesta, ei henkilöiden. Henkilöt, siis ihmiset tunnistetaan ainoastaan hedelmästä. (Matt. 12:33).

Henkilössä vaikuttavan hengen tunnistaminen tapahtuu myöskin henkien erottamisen armolahjalla. Mutta sitähän lahjaa ei kaikilla ole, eikä se ole aina toiminnassa, niin rankka lahja se on kantaa.

Tuo lahja toimii niinkuin parantamisenkin lahja. Aina ei parane. Aina ei erota. Lahjat toimivat silloin, kun Jumala antaa niiden toimia. Pysy siis lahjojenkin suhteen nöyränä ja riippuvaisena Jumalasta.

7. Entä voidaanko profeettaan luottaa?

On tietysti mahdollista, että uskovakin ihminen, saadessaan sanoman hengeltä "huijaa" kuulijoitaan, sanomalla, että nyt puhuva henki tunnusti Jeesuksen Kristukseksi, vaikkei niin olisi tapahtunutkaan.

Väärä mahtipontisuus ja itseluottamus ja ylpeys saattavat nostattaa profetoivan omasta sielusta kyseisen tunnustuksen. Monet uskossaan haaksirikkoon joutuneet, itseään suurina pitävät "profeetat", niinkuin 1. Tim. 4:1 sanoo: "luopuva t uskosta ja noudattavat villitseviä henkiä ja riivaajien oppia". Näistä puhuu myöskin: Hes 13:2,17, Jer 14:14, 23:16, 26. Aina on kuitenkin tuo hedelmä josta ihminen tunnetaan. Sellainen henkilö millainen hedelmä. Moni puu tuottaa kyllä tuuheita lehtiä, älä arvioi henkilöä niiden mukaan. Se todellinen hedelmä näkyy monesti vasta yksityiselämässä. Kyllä me kokouksissa osaamme hurskailta näyttää. Se sujuu kyllä ihan lihan mielelläkin.

Väärien henkien maailmaan tulemisesta puhuu myöskin 2. Joh. 7: "Sillä monta villitsijää on lähtenyt maailmaan, jotka eivät tunnusta Jeesusta Kristukseksi, joka oli lihaan tuleva; tämä tämmöinen on villitsijä ja antikristus."

Tuossa on nimenomaan kyse vääristä hengistä, jotka ovat laittomuuden henkenä päässeet valtaan (Matt. 24:12) ja seurauksena on nyt vallitseva sekasotku henkien toiminnan alueella. Ennennäkemätön villitys ja hekumointi on meneillään. Seurakunnat jakaantuvat kahtia. Monet eivät koe enää seurakuntaa kodikseen ja eroavat tuon villityksen tähden. Mikä henki on kyseessä, joka tuottaa tuollaista hedelmää? On todella nautittu; "hänen haureutensa vihan viiniä" ( Ilm. 18:3). Todella uudesta päihdyttävästä viinistä on kyse.

8. Jälki on pelottavaa.

Moniaat luopuvat uskosta ja turvaavat elämyksiin. Useimpien rakkaus Kristukseen ja Sanaan kylmenee ja kiinnostutaan vain "hengen" toiminnasta ja silloin pannaan toivo vain tämän elämän ajaksi. Tällöin ollaan todella "kaikkia muita ihmisiä surkuteltavammat" (1. Kor. 15:19).

Olemme siirtyneet aikaan jossa henki tuntuu olevan kaikki kaikessa. Sanotaan: "siellä henki toimii, henki puhuu, henki yhdistää" jne. Siellä missä Pyhä Henki toimii, siellä tulee näkyä myöskin Hengen hedelmä. Siellä Kristus tulee kirkastetuksi. Siellä on Jeesuksen risti. Henki toimii nimenomaan Sanassa ja Sanan mukaan. Paavali ei puhunut paljoakaan Hengestä, mutta sitäkin enemmän ristiinnaulitusta Jeesuksesta Kristuksesta.

Henki jota markkinoidaan puhumalla ja opettamalla Sanan vastaisesti, ja sivuuttamalla Jeesus Kristus syntiemme sovittajana, ei ole Pyhä Henki. Sellaista on nyt paljon liikkeellä, ja se leviää kulovalkean tavoin.

Usein kuulee sanottavan: "henki sanoi minulle, henki kehotti, henki ilmoitti". Mutta koeteltiinko ensin, että tuo henki joka; sanoi, kehotti, ilmoitti, oli Jumalasta. Suuri osa hengen sanomisisista, kehoittamisista ja ilmoituksista jäisi vastaanottamatta jos henkiä koeteltaisiin Raamatun mukaan. Jouduttaisiin tyytymään kirjoitettuun Sanaan.

Sanan tuntemus on jäänyt monesti hämmästyttävän vähäiseksi. On uskovia, jotka lukevat Raamattua tuskin koskaan. Eräskin uskova ei ole avannut Raamattuaan yli vuoteen.

Kuulin eräästä sisaresta, joka kertoi menneensä kotikirkkoonsa kuuntelemaan amerikkalaista evankelistaa johon hän luotti ja joka oli käynyt paikkakunnalla aikaisemminkin.

Sisar kertoi saaneensa kuin kylmää vettä niskaansa saarnastuolista kun tuo evankelista nyt julisti: "nyt käsketään saarnaamaan Pyhää Henkeä. Nyt ei enää saa puhua rististä ja verestä." Sisar meni tilaisuuden jälkeen tapaamaan saarnaajaa. Tämä kuitenkin sanoi sisarelle: "Mene pois, sinussa on vanhanaikainen Henki".

On siirrytty aikaan jossa oppi Pyhästä Hengestä on muuttunut.

Nyt monesti rukouksetkin osoitetaan Pyhälle Hengelle. Raamatussa ei ole yhtään kohtaa jossa rukous osoitettiin Pyhälle Hengelle. Nyt palvotaan Pyhää Henkeä, sellaisesta ei Raamattu anna mitään esimerkkiä. Nyt toimitaan toisin kuin mitä Raamattu opettaa.

Tällaista "yksin henki" liikkeen aikaa taidamme nyt vuorostaan elää. Minne on jäänyt tuo "Sanan väärentämätön maito", sitähän meidän käskettiin halata. Mutta se ei tunnu enää riittävän. Evankeliumin saarna ei enää kiinnosta. Halataan suoria sanomia, tunnelmaa ja elämyksiä. Se on muotia nyt. Mannaan (Sanaan) on todella kyllästytty. Himoitaan lihaa. Lue tässä kohdin 4 Ms 11: 4-13, 18-20, 31-34. Elämme nyt juuri tuollaista aikaa. Lukuisat uskovat ovat "antautuneet halunsa valtaan". "Hylkyväessä heräsi himot", ja heistä se levisi israelilaisiinkin (4 Ms 11:4). Näin on käynyt nytkin.

Karismaattisen liikehdinnän ongelma on nimenomaan ettei henkiä koetella. Luullaan, että vain sisällöltään epäraamatulliset sanomat tulee hyljätä. Luotettavan maineessa olevien uskovien ja johtajien profetoimista ei edes uskalleta arvostella.

9. Miksi vääristä profetioista ei opita mitään?

Olemme kaikki panneet merkille, että hyvin usein profetiat eivät pidäkään paikkansa.

"Monta profetiaa tuli, että elämä jatkuisi, mutta viime sunnuntaina oli hautajaiset" aprikoi eräskin kirkkoherra tilaisuudessa jossa olin läsnä. Muutaman vuoden kuluttua hän antoi julki profetian josta koko Suomi kohisi. Sittemmin profetia osoittautui täysin perättömäksi. Arvostan tuota nöyrää palvelijaa. Mutta hänellekin väärä henki puhui valhetta. Eikä hän osannut koetella henkeä Raamatun mukaan, vaan luuli sitä Pyhästä Hengestä lähteväksi sanomaksi tälle kansalle.

Ja niin väärästä hengestä lähtenyt valhesanoma levisi yli koko maan, järkyttäen monia, mutta innostaen (kummallista muuten) lukuisia uskovia.

Eräälle vanhalle sisarelle tuli profetia, että hänen tulisi luovuttaa kotonaan oleva toimeton piano seurakunnalle. Sisarta kehotettiin muistamaan tuo profetia kun hän ei ollut tuosta profetiasta tietääkseen. Silloin tuo vanha sisar sanoi: "Kyllähän Jumala tietää ettei se piano ole minun vaan sisareni."

Väärät profetiat tunnistetaan jälkeenpäin yksinkertaisesti siitä, että ei ole tapahtunut niinkuin on profetoitu ja on jopa tapahtunut päinvastoin. Jos tällaista tapahtuu jatkuvasti ei asiassa pitäisi olla mitään epäselvää. Kyse on silloin jopa väärästä profeetasta.

On lukuisia esimerkkejä siitä, että väärät henget ovat olleet asialla. Miksi niistä ei ole opittu mitään?

Usein ei tunnuta edes välittetävän mistä hengestä on kyse. Yliluonnollinen ja erikoinen vain yksinkertaisesti kiehtoo ja hyvät ja suuret profetiat ruokkivat ihmisen sielua.

"Siellä tulee niin hyviä profetioita", tuumasi joku perustellessaan menemistään.

Hengen toimintaa mennään seuraamaan kauaksikin. Mutta Pyhä Henki on kuitenkin kaikkialla. Jokaisessa uudestisyntyneessä asuu Pyhä Henki.

Ei Henkeä tarvi mennä hakemaan lisää. Sinulla on jo Pyhä Henki. Pyhä Henki on Jeesuksen Henki. Ei sinulla ole vain osaa Jeesusta. Pyhä Henki haluaa saada sinut kokonaan käyttöönsä. Tuota et saa tapahtumaan juoksemalla käsien alta toisille saamassa "lisää Henkeä" (tosin sitä toista henkeä voit kyllä saada runsaastikin). Kilvoittelemalla lihassasi asuvaa syntiä vastaan, Pyhä Henki saa sinusta aina suuremman ja suuremman osan käyttöönsä. Sinun tulee vähetä ja Hänen kasvaa (Joh. 3:30).

Nyt vain taitaa olla tilanne niin, että halutaan monesti Pyhää Henkeä omaan käyttöön. Pyhä Henki sitävastoin haluaa saada sinut kokonaan käyttöönsä.

"Kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman, ja te tulette olemaan minun todistajani" (Apt. 1:8), sanoi Jeesus viimeisinä sanoinaan opetuslapsilleen.

Pyhä Henki on siis annettu meille ennen kaikkea voimaksi olla Jeesuksen todistajana kaikkialla.

Nyt tuntuu, että Pyhää Henkeä halutaan omaksi nautinnoksi virvoitukseksi, elämykseksi, tunnelmaksi ja ihmeitä tekeväksi voimaksi minun käsieni kautta jne.

Ei, ei näin. Pyhä Henki ei ole annettu meille omaksi nautinnoksi (2. Moos. 30:37-38). Vaan Pyhä Henki on annettu meille voimaksi suoriutua tehtävästä, todistajan tehtävästä, jonka Jeesus meille antoi.

"Parannusta syntien anteeksisaamisesta on saarnattava" (Luuk. 24:47). Merkkien seuraamisesta ja sanan vahvistamisesta huolehtii sitten Jumala. (Mark. 16:20). Ei niistä tarvi huolehtia. Ei sinun asiasi ole huolehtia niistä. Jos saarnataan niinkuin Paavali, joka saarnasi "ristiinnaulittua Jeesusta Kristusta", niin Jumala antaa merkkejä jos niin tahtoo. Mutta jos saarnataan " jotakin toista Jeesusta" tai "toista henkeä" (2. Kor. 11:4), tai "toista evankeliumia" (Gal. 1:6-8) niin sellaista sanaa Jumala ei vahvista merkeillään. Jos tuollaista julistusta seuraa merkit, niin ne ovat väärästä hengestä. Pyhä Henki toimii Jumalan Sanan mukaisesti, ja vahvistaa vain Jumalan Sanaa (Mark. 16:20).

10. Mitä tehdä?

Meidän tulee pitäytyä Raamatun Sanaan, eikä mennä "yli sen mikä kirjoitettu on" (1. Kor. 4:6).

Meille on annettu mahdollisuus estää väärien henkien viettelevä ja eksyttävä toiminta jos vain käytämme Raamatun meille antamaa tunnistetta. Rohkenemmeko tehdä sen? Tai edes haluammeko tehdä sen?

Jos rohkenemme tehdä sen, niin luulen, että suuri osa näkyvästä henkien toiminnasta lakkaa, ja Jumala lähestyy ja puhuu meille "hiljaisessa tuulen hyminässä" (1. Kun. 19:12-13).

Oletko muuten pannut merkille, että todella harvoin saadut sanomat auttavat sanoman saajaa. Sitävastoin on tullut paljon ahdistusta ja hätää. Luvatut suuret tehtävät eivät olekaan toteutuneet.

Henkien toiminnan suoranaisena seurauksena tiedän tapahtuneen yhden itsemurhankin.

Ajatelkaa mikä vastuu profetoivalla ja henkien välikappaleena toimivalla on. Tuo vastuu saadaan jättää Jumalalle jos koettelemme henget aina. Ja otamme vastaan vain Jumalan Hengen toimintaa.

Laittomuus on todella päässyt valtaan henkien toiminnan alueella, ja seurauksena on ollut useimpien rakkauden kylmeneminen Kristusta kohtaan. On rakastuttu henkien toimintaan. On uskossaan raunioituneita ihmisiä. On elämysten varassa eläviä ja tunnelmaa etsiviä ihmisiä. Elämyksiä on saatava aina vaan lisää ja lisää. "He syövät, mutta eivät tule ravituiksi" (Hoos. 4:10) Tullaan riippuvaiseksi henkien toiminnasta. Pelkkä evankeliumi ei enää kiinnosta. Nyt puhuja puhuu "eksyttäväisesti Herrasta, jättää tyhjäksi nälkäisen sielun ja janoavaisen juomaa vaille" (Jes. 32:6). "Ettei saatana pääsisi teistä' voitolle" (2. Kor. 2:11). Liian usein on päässyt.

On niitä jotka "vääntävät kieroon kirjoituksia" (2. Piet. 3:16). Jeesuksen nimeä käytetään ikäänkuin "taikasanana" Matt. 7:22 palvelijoiden tapaan. Mikä olikaan noiden palvelijoiden kohtalo? Lue Raamatusta tuo kohta ajatuksella ja rukoillen. Löydätkö noita palvelijoita tämänpäivän Suomesta?

Ihmeellisintä tuossa kaikessa on se, että nuo palvelijat ovat todella vilpittömiä, uskoen olevansa Jumalan asialla.

11. Onko sitten ruvettava karttanaan Hengen toimintaa?

"Kyllä ne ovat olemassa ja Raamattu niistä puhuu, mutta parasta pysytellä niistä erossa," todettiin kuulemma jonkun herätysliikkeen seminaarissa, kun armolahjoista puhuttiin.

Ei noinkaan saa tietysti menetellä. Eihän Pyhää Henkeä saa ruveta estämään toimimasta. Sitä on menneinä vuosikymmeninä tehty riittävästi.

Mutta väärien henkien toiminta tulee estää, sillä liian monet elävät niiden varassa. Tehokkaat ja yksinkertaiset aseet on annettu.

Monesti saatetaan kyllä rukoilla, että Jumala käyttäisi tuota asetta meidän puolestamme ja estäisi väärien henkien toiminnan. Saatetaan sitoa kaikki pimeyden henkivallat (oletko muuten koskaan havainnut niiden tulleen täten sidotuksi?), tai pyydetään Jumalaa tekemään se. Kuitenkin väärä henki toimii kyseisessä kokouksessa ja vääriä profetioita tulee.

Meidän ihmisten tehtäväksi on säädetty henkien koetteleminen. Ei Jumala tee sitä meidän puolestamme. On yksinkertaisesti asioita jotka Jumala on antanut meidän tehtäväksemme. Ei Jumala kilvoittele meidän puolestamme, ei tee parannusta puolestamme ym.

12. Mikä on totuus?

Jumala ei ole estänyt saatanaa ja vääriä henkiä toimimasta. Salliessaan väärien henkien toiminnan Jumala varmaan myöskin koettelee omiaan rakastavatko nämä Jumalaa kaikesta sydämestään (5 Moos. 13:1-3.)

Jumala saattaa laittaa saatanan "valheen hengeksi" profeettojen suuhun toteuttaakseen tahtoaan (2 Aik. 18:20-22).

Väärien henkien eksyttävä toiminta on Jumalan lähettämää (2 Tess. 2:11) koettelemusta, jolla koettelemuksella eksyvät ne joilla ei ole rakkautta totuuteen, vaan ovat mieltyneet vääryyteen. On seulonnan aika.

Mikä tuo totuus on? "Pyhitä heidät totuudessa; sinun sanasi on totuus" (Joh. 17:17). "Nimi, jolla häntä kutsutaan on Jumalan Sana (Ilm. 19:13). Totuus on siis Jumalan Sana ja Kristus. Ne jotka ovat menettäneet rakkauden Sanaan ja Kristukseen, mieltyvät vääryyteen ja eksyvät. Miellytään henkien toimintaan; tunnelmaan, elämyksiin, ihmeisiin ja lahjoihin. Hengellinen elämä rakentuu elämysten varaan. Sellainen ei kestä koetusten tullen.

Väärien henkien toiminta on hyvin hengellisen näköistä. Se saattaa käyttää jopa ylistystä kääntääkseen ihmisten huomion pois parannuksenteosta ja Jeesuksen rististä ja verestä. Ylistys on ihana asia kun se lähtee sydämen kiitollisuudesta Jumalaa kohtaan. Monesti kuitenkin ylistys on oman sielun kiihoittamista omaksi nautinnoksi. (2 Moos. 30:34-38). Monet sanovat suoraan ylistävänsä koska nauttivat siitä. Muista, Jumala katsoo sydämeen.

Luepa Suomen helluntaiherätyksen historiasta sivulta 356 alkaen kappale "Lieveilmiöitä". Saatat hämmästyä.

Nyt nuo "lieveilmiöt" taitavat vallata alaa vakaissakin herätysliikkeissä.

Hes. 9:4 "tee merkki niitten miesten otsiin, jotka huokaavat ja valittavat kaikkia kauhistuksia, mitä sen (Jerusalemin, eli seurakunnan) keskuudessa tehdään".

Lue tuo luku kokonaan, siinäkin on kuvaus juuri tästä ajasta.

"Kääntykää minun tyköni kaikesta sydämestänne, paastoten, itkien ja valittaen" (Jooel 2:12). Näin on toimittava, kun omassa Jerusalemissamme (seurakunnassa) tapahtuu kaikkea kauhistuksia väärien henkien päästyä valtaan ja rakkaus on kylmennyt.

Kaikkein pahinta on, että Jumalan pelko on kadonnut. On noustu hallitsemaan henkeä. Henkeä käsketään, ohjataan, maanitellaan, hokemalla hoetaan "täytä, täytä, kosketa, kosketa, henkäise, henkäise". Tätä saatetaan tehdä joissakin kokouksissa lähes puoli tuntia, jotta henki tulisi siunattaviin, eli ihmiset joutuisivat tunnekuohun valtaan. Eli tapahtuu niinkun Hes. 13:17 sanoo: "joutuvat hurmoksiin oman sydämensä voimasta". Raamatun rukoukset ovat järkeviä, ei mitään tyhjää hokemista. "Älkää tyhjiä hokeko niinkuin pakanat" (Matt. 6:7). Kun Raamattu puhuu Pyhällä Hengellä täyttymisistä, niin tuota tapahtumaa ei koskaan edeltänyt mikään hokeminen, eikä kiihoittaminen.

On unohdettu, että "Jumala asuu korkeudessa ja pyhyydessä ja niitten tykönä joilla on särjetty ja nöyrä henki" (Jes. 57:1). Missä on särjetty ja nöyrä henki nyt? Niitten tykönä Jumala asuu. Oletko nähnyt tuota nöyrää henkeä? Oletko tavannut Jumalan pelkoa?

Mahtipontista "hengen virrassa" kulkemista kyllä on. Henkeä on noustu käskemään, ohjailemaan ja neuvomaan, vaikka Jes. 40:13 sanoo, ettei Herran Henkeä voi ohjata, neuvoa ja opettaa.

13. Pysy siinä mistä olet varma.

Tutki Sanaa. Tunne Raamatun ilmoitus Pyhästä Hengestä.

Muista mitä Raamattu sanoo: "Pysy sinä siinä, mistä olet varma" (2 Tim. 3:14). Pysy siinä, minkä olet Raamatusta oppinut. älä lähde mukaan mihinkään uusiin virtauksiin. Sivuuta vain ne, jollet ole siitä varma.

Älä mukaudu missään ihmisten puheiden mukaan, ellet ole Raamatustasi tullut vakuuttuneeksi puheiden Sanan mukaisuudesta.

Pysy rukouksessa ja Sanan tutkimisessa.

Hylkää epäröimättä kaikenlainen hengen toiminta, mistä et löydä Raamatusta mitään esimerkkiä.

Varmasti Jumala ei tule sinua nuhtelemaan, jos et ota vastaan sellaista hengen toimintaa mistä Raamattu ei puhu mitään ja josta olet epävarma. Jos olet epävarma jostakin hengen toiminnasta, tai toimintamuodosta, niin toimit Raamatun vastaisesti jos menet siihen mukaan, sillä Raamattu sanoo selvästi: "pysy siinä mistä olet varma".

Älä lähde edes tutustumaan uusiin virtauksiin, älä mene sinne mukaan. Siellä saattaa tapahtua suurempia ihmeellisyyksiä kuin mitä sinun eksyttämiseesi tarvitaan. Kummasti arviointikyky häviää kokouksissa tunnelman ja jännittyneen odotuksen myötä.

Kuuntelemalla kokous nauhalta, tai ehkä vasta lukemalla se paperilta, havaitaan, ettei siinä monestikaan ollut sanaakaan ristiinnaulitusta Jeesuksesta Kristuksesta. Muista ihanuuksista kyllä puhuttiin.

14. Älä anna kiihottaa itseäsi.

Älä alistu mihinkään kiihoittamiseen, sielusi manipulointiin, tyhjään hokemiseen. Älä alistu siihen, jos sinua kielletään itse jossain tilanteessa rukoilemasta, kielletään erityisesti rukoilemasta kielillä ja kehoitetaan ottamaan vain vastaan.

Sinulle saatetaan sanoa, niinkuin Toronto-tilaisuudessa siunattaville sanotaan: "älä juuri nyt rukoile kielillä, sillä sinä voit jopa loukata Herran Henkeä". Tällainen on täysin Raamatun vastaista. Ei Pyhä Henki toimi Sanan vastaisesti. Sana kehoittaa "rukoilkaa lakkaamatta". Rukoile, rukoile jatkuvasti, ja rukoile kielillä jos sinulla on kielet. Tee näin jos joudut joskus tuollaiseen tilanteeseen. Jos tilanne jossain kokouksessa menee tuollaiseksi, niin lähde sieltä pois.

Älä missään tapauksessa mene siunattavaksi paikkaan jossa sinua kielletään itse rukoilemasta, ja kielletään erityisesti rukoilemasta kielillä.

15. Pysy uskollisena Yljälle.

2 Kor. 11:4 sanoo: "jos saatte toisen hengen, kuin minkä olette saaneet". Siis voidaan saada "toinen" henki, antikristuksen henki. Älä siis toimi niitten yksityiskohtaisten teknisten ohjeiden mukaan, joita annetaan siunattavaksi tuleville ihmisille. Rentoutumalla, tyhjentämällä i tsesi, olemalla rukoilematta ja halajamalla saada sitä mitä kätten päällepanamisen kautta välitetään, saatetaan saada toinen henki, kuin mikä on uskoon tullessa saatu. Älä lähde edes kokeilemaan miltä uskottomuus tuntuisi. Kyllä varmasti siitä nautintoa saa. Mutta et voi puolustella uskottomuuttasi Yljän edessä sillä, että nautit siitä, että se väärä henki teki sinulle hyvää. Uskottomuus on pahinta millä Ylkää voi loukata. "Sitä tässä huoneenhaltijoilta ennen muuta vaaditaan, että heidät havaitaan uskolliseksi" (1 Kor. 4:2).

Kristus-suhteessamme Raamattu asettaa uskollisuuden ykkösasiaksi. Muuta ei kihlatulta morsiamelta oikeastaan vaaditakaan kuin uskollisuutta. Uskollisuus on kihlaussuhteen edellytys ja perusta.

Sinä olet huoneesi haltija, sen huoneen, jossa Pyhä Henki asuu (1 Kor. 3:16). Älä saastuta Pyhän Hengen asumusta edes kokeilemalla mitä tuo väärä henki antaa. Se on uskottomuutta. Hyväksytyksi sitä ei tee se, että toisetkin käyvät "vieraissa", ja vielä kehuvatkin siitä nautinnosta, jota se heille toi.

Pysy uskollisena, vaikka monet johtajat ja paimenet vievät nyt laumojaan harhaan, uskottomuuteen, juopumaan antikristuksen "haureuden viinistä" (Ilm. 18:3). Voi mitä teettekään te, jotka tuotte "vierasta tulta alttarille" (3. Moos. 10:1), ja viekoittelette laumaa ottamaan vastaan eksytyksen henki.

16. Olet saanut jo kaiken -- ristin tien -- tyydy siihen.

Muista miten Jeesus otti rangaistuksen kärsiäkseen sinun syntiesi tähden. Hän vuodatti pyhän verensä ja meni sijaiskuolemaan sinun syntiesi tähden. Kuolleista nousemisella Hän kukisti kuoleman vallan. Jeesuksen ansion tähden sinulle on varattuna iankaikkinen elämä taivaassa. Iloitse siitä. Iloitse siitä, että nimesi on elämän kirjassa. Muista, että sinut kihlattiin Yljän morsiameksi Golgatan ristillä.

Elät nyt vasta "kihlaussuhteessa" Ylkääsi. Malta pysyä siinä. Älä vaadi itsellesi elämyksiä ja nautintoa. Älä lähde kiihoittamaan itseäsi. Älä antaudu halusi valtaan (4 Moos. 11:4,34), saatat langeta tyydyttämään kiihkoasi väärien henkien kanssa.

Jeesus lupasi morsiamelleen ristin tien. "Jos joku tahtoo minun perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä ja ottakoon joka päivä ristinsä ja seuratkoon minua" (Luuk. 9:23). Morsiamen osa on kieltäymysten ja ristin tie. Ei nautiskelun ja hekumoinnin tie.

Pyhä Henki on annettu meille sinetiksi ja vakuudeksi Jumalan omaisuudesta (Ef. 1:13-14). Merkiksi Jumalan lapseudesta ja voimaksi todistajan tehtävään. Ei omaksi nautinnoksi (2. Moos. 30:38).

Antikristus merkitsee omalla hengellään ne, jotka ovat menettäneet rakkauden totuuteen (Sanaan -- Kristukseen), ja mieltyneet vääryyteen. Tuo väärä henki tarjoaa nautintoa ja elämyksiä, joilla se pitää vallassaan vääryyteen mieltyneitä.

Hengellinen haureus, peräti porttous on villinnyt monet seurakunnat. Muista Saulin tapaus (1 Sam. 16:14). "Herran Henki poistui Saulista, ja Herran lähettämä paha henki vaivasi häntä." Saul sai toisen hengen kuin minkä hän oli aikaisemmin saanut (2. Kor. 11:4). Tottelemattomuuden ja uskottomuuden tähden Pyhä Henki väistyi Saulista ja hänen tiensä vei siitä alkaen kohti kadotusta.

17. Henkien sekasotkun aikaa.

On paljon puhuttu ja profetoitu suuresta Hengen vuodatuksesta ja herätyksestä ennen Jeesuksen tuloa. Raamatusta ei vain löydy siitä ilmoitusta. Eikä nimenomaan Jeesuksen jäähyväispuheesta. Jos sellainen Hengen vuodatus olisi tulossa ennen Jeesuksen takaisintuloa, olisi Jeesus itse varmaan jäähyväispuheessaan edes vihjannut jotakin siitä. Mutta ei.

Jeesus puhuu ja varoittaa voimakkaasti tuloaan edeltävästä väkevästä eksytyksestä, joka kohdistuu nimenomaan uskoviin, valittuihin.

"Katsokaa ettei kukaan teitä eksytä. Sillä monta tulee minun nimessäni sanoen: `Minä olen Kristus` ja he eksytävät monta" (Matt. 24:4-5).

"Sillä vääriä kristuksia ja vääriä profeettoja nousee, ja he tekevät suuria tunnustekoja ja ihmeitä, niin että eksyttävät, jos mahdollista valitutkin" (Matt. 24:24). "Missä raato on sinne kotkat kokoontuvat" (Mt 24:28).

Järisyttävää Sanaa Vapahtajaltamme, Hänen puhuessaan tuloaan edeltävästä ajasta. Ei vihjettäkään ihanasta herätyksen ja Hengen vuodatuksen ajasta.

Vain suurta ahdistusta. Ahdistusta, jonka kaltaista ei ole ennen ollut (Matt. 24:21). Synnytystuskia, jotka päättyvät Jeesuksen tuloon.

Kyse on väärien henkien toiminnasta, antikristuksen hengen vuodatuksesta, joka vaikuttaa aluksi Pyhän Hengen vuodatukselta.

"Ja ellei näitä päiviä lyhennettäisi, niin ei mikään liha pelastuisi" (Matt. 24:22), vaan kaikki eksyisivät menemällä mukaan tuon väkevän, Pyhältä Hengeltä näyttävän eksytyksen salakavaliin houkutuksiin.

Onko tuo antikristuksen hengen vuodatus kristikunnan keskuuteen nyt menossa? Jeesus korosti aikain merkkien arvioimista (Luuk. 12:56). Nyt 1. Joh. 4:1-3 mukainen henkien koettelu on todella hengellisen elämän ja kuoleman kysymys. Tunne Raamatun ilmoitus lopun hetkistä. Ellei kirjoituksia tunneta, niin eksytään, sanoo Jeesus.

Tarkkaa mitä puhutaan, ja mistä iloitaan. Ennen kaikkea tarkkaa mistä ei puhuta. Puheet lunastuksesta, parannuksen teosta, verestä ja rististä puuttuvat monesti täysin. Iloitaan aivan muusta, kuin nimestä elämänkirjassa. Siitä Jeesus käski iloita, ei henkien alamaisuudesta.

Miksi on puhuttu ja profetoitu suuresta Hengen vuodatuksesta ja herätyksestä ennen Jeesuksen takaisin tuloa? Mihin se perustuu?

Edistääkö se ihmisten kääntymistä Jumalan puoleen? Luulen, että päinvastoin. Ihmiset siirtävät parannuksenteon tuonnemmaksi, aikaan jolloin uskotaan, että muutkin ihmiset suurin joukoin kääntyvät Jumalan puoleen.

Ihmiset turvautuvat siihen, että sitten minä kun muutkin. Eli parannuksen teko vain siirtyy hamaan tulevaisuuteen. Mikä henki on kyseessä, joka saa aikaan tuollaisen parannuksenteon lykkäämisen?

Eiköhän kyseessä sama pimeyden ruhtinas kuin ennenkin. Ainahan se on saanut ihmiset houkuteltua siirtämään parannuksen tekoa tuonnemmaksi.

"Kyllä, kyllä, mutta ei nyt, sitten myöhemmin." Ja verukkeita se on syöttänyt milloin mitäkin.

Hengen vuodatuksen odotus ei pane meitä valvomaan, vaan kääntää huomiomme pois Jeesuksen tulon odotuksesta ja valvomisesta.

Hengen vuodatusta odottava voi rauhassa nukkua, luottaen siihen, että kyllä sitä sitten ehtii valmistautua ja selviä asiansa kun Henki vuodatetaan.

Ei ihme, että Raamattu sanoo Jeesuksen tulon tapahtuvan yllätyksenä. Odotetaan herätystä ja Hengen vuodatusta, mutta tuleekin Jeesus.

Siinä sitä sitten ollaan lamput kuivillaan ilman öljyä. Sitä öljyä odotettiin saatavan kun Henki vuodatetaan.

Saarnasivatko apostolit aikanaan mistään herätyksen, tai Hengen vuodatuksen odotuksesta? Eivätpä saarnanneet, vaan he saarnasivat ristiinnaulittua Jeesusta Kristusta (1. Kor. 1:22-23), parannusta syntien anteeksisaamiseksi Jeesuksen nimessä. Missä on tämä saarna nyt? Muut ilot ja ihanuudet ovat tulleet tilalle.

18. Jumala lähettää väkevän eksytyksen.

Entä jos asialla onkin ollut antikristuksen henki, joka on pannut ihmiset julistamaan, profetoimaan ja odottamaan suurta herätystä ja hengen vuodatusta?

Miksi? Siksi, että kun sitten tulee antikristuksen hengen vuodatus ihmeineen ja tunnustekoineen, niin silloin uskovatkin saattavat innoissaan huutaa: "Nyt se on tapahtunut, henki on vuodatettu, tästähän profeetat ennustivat." Silloin mennään suinpäin mukaan, kyselemättä mistä tämä on ja mitä tämä on.

"Ja se tekee suuria ihmeitä ja tunnustekoja, niin että saa tulenkin taivasta lankeamaan maahan ihmisten nähden" (Ilm. 13:13).

Mitä tuo "tuli" tarkoittaa? Raamattu sanoo, että Jeesus kastaa Pyhällä Hengellä ja tulella. Kyse ei varmasti ole tulipaloja sytyttävästä tulesta. Tuo "tuli" on vertauskuva jostakin. Varmaan on kyse ilmaisusta, joka tarkoittaa Hengen voimaa, joka leviää kulovalkean tavoin. Niinhän kävi ensimmäisenä helluntaina, kun opetuslapset kastettiin Pyhällä Hengellä ja tulella. Kolmetuhatta tuli heti uskoon ja kohta määrä nousi viiteen tuhanteen. Kyse oli evankeliumin voimasta, joka Pyhän Hengen voimalla levisi kulovalkean tavoin, sytyttäen yhä useampia.

Tuo "tuli", josta Ilm. 13:13 mainitsee, on vertauskuva antikristuksen hengestä ja sen voimasta, jonka se vuodattaa eksytyksenä kristikuntaan ihmeiden ja tunnustekojen voimalla ennen Jeesuksen tuloa.

"Ja se villitsee maan päällä asuvaiset niillä ihmeillä" (Ilm. 13:14).

Entä jos tämä kaikki on jo alkanut? Katsele ympärillesi. Onko kristikuntaan tullut jotakin sellaista joka sitä villitsee ja jota ei ole aikaisemmin ollut?

Onko kaikki se mitä nyt tapahtuu varmasti Raamatun Sanan mukaista? Ovatko puheet ja opetukset Raamatun mukaisia? Nyt on todella toimittava niinkuin Berean juutalaiset, jotka "tutkivat joka päivä kirjoituksia, oliko asia niin" (Apt. 17:11).

Jeesus sanoo, että Hänen tuloaan edeltää eksytys (Matt. 24).

"Herran päivä ei tule ennenkuin luopumus ensin tapahtuu" (2. Tess. 2:3). Laittomuus "asettuu Jumalan temppeliin ja julistaa olevansa Jumala" (2. Tess. 2:4). "Hän pyrkii muuttamaan ajat ja lain, ja ne annetaan hänen käteensä ajaksi ja kahdeksi ajaksi ja puoleksi ajaksi" (Dan. 7:25). Tuo laittomuus pitää valtaa 3,5 vuotta Jumalan temppelissä, esiintyen Pyhänä Henkenä. Mikä on tuo "Jumalan temppeli" jonne laittomuus asettuu? Se on seurakunta, ja seurakunta on yksittäiset uskovat ihmiset. Laittomuus asettuu uskoviin; hehän ovat Jumalan temppeli. "Ettekö tiedä, että te olette Jumalan temppeli" (1. Kor. 3:16), ja "rakennutte Jumalan asumukseksi Hengessä" (Ef. 2:22), "teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli" (1. Kor. 6:19).

Tuota laittomuuden valtaanpääsyä on pidättänyt jokin, niin että se ilmestyy vasta kun "tulee tieltä poistetuksi se, joka pidättää" (2 Tess. 2:7). Kristus on pitänyt valtaa temppelissään, seurakunnassa Sanansa kautta Pyhässä Hengessä. On aivan varmaa, että laittomuus ei voi päästä seurakunnassa valtaan niin kauan kun uskovat säilyttävät rakkauden totuuteen; eli Kristukseen ja Jumalan Sanaan, ja niin kauan kun Kristus saa hallita seurakuntaa Sanan ja Pyhän Hengen kautta.

Kun Sana ja Kristus, eli totuus "tulee tieltä poistetuksi", silloin vasta laittomuus pääsee valtaan. Totuus ja laittomuus eivät voi hallita temppelissä samaan aikaan. Milloin on käsillä aika, josta Ilm. 18:4 sanoo: "Lähtekää siitä ulos, te minun kansani, ettette tulisi hänen synteihinsä osalliseksi"?

"Jumala lähettää heille väkevän eksytyksen, niin että he uskovat valheen, että kaikki ne tuomittaisiin, jotka eivät ole uskoneet totuutta, vaan mieltyneet vääryyteen" (2. Tess. 2:11-12). Valta annetaan laittomuuden hengelle. Tilalle tulee toinen henki, antikristuksen henki, pitämään valtaa seurakunnassa. Valta annetaan sille 3,5 vuodeksi ja se "hävittää Korkeimman pyhiä" (Dan. 7:25), vietellen heitä seuraamaan itseään. Useimmissa tapauksissa se siinä onnistuu. Vähän jää uskoa jäljelle. "Kun Ihmisen Poika tulee, löytäneekö hän uskoa maan päältä?" (Luuk. 18:8).

"Ja sille annettiin valta käydä sotaa pyhiä vastaan ja voittaa heidät" (Ilm. 13:7). Totuutta rakastavat jäävät todella häviölle tuossa vaiheessa. Kun "laittomuus pääsee valtaan kylmenee useimpien rakkaus" (Matt. 24:12). Todella pieneksi supistuu totuudessa pysyvien lauma.

Pyhä Henki väistyy temppelistä (Hes. 9:3) uskottomuuden tähden (ei kuitenkaan niistä yksittäisistä uskovista, jotka säilyttävät rakkauden totuuteen, ja jotka, kuten Hes. 9:4 toteaa, "huokaavat ja valittavat kaikkia kauhistuksia, mitä sen keskuudessa tapahtuu").

On lähdetty palvomaan vääriä henkiä. Juovutaan haureuden viinistä (Ilm. 18:3). Tilalle tulee toinen henki; "valheen kaikella voimalla ja tunnusteoilla ja ihmeillä" (2 Tess. 2:9). Se esiintyy Pyhänä Henkenä, "tulena", jonka saatana saa lankeamaan taivaasta, ihmeiden ja tunnustekojen voimalla, ja tuo eksytys leviää kulovalkean tavoin. Se on jo tullut. Tunnistatko sen?

"Ja minä näin, ja katso; valkea hevonen; ja sen selässä istuvalla oli jousi, ja hänelle annettiin seppele, ja hän lähti voittajana ja voittamaan" (Ilm. 6:2). Tässä on myös kyse Jumalan lähettämästä eksytyksestä, sinettituomiosta, joka tulee valkoisella hevosella. Sillä on rakkauden symboli, Amorin jousi, voittajan merkki, seppele (se ei siis tule sarvet päässä), ja se lähtee voittajana ja voittamaan. Se lähtee liikkeelle yhdestä pisteestä, edeten ja valloittaen koko kristikunnan.

Nyt on korkea aika tutkia kirjoituksista onko niin kuin puhutaan, opetetaan ja toimitaan, ja onko kaikki niinkuin miltä se näyttää? Tutki mitä Raamattu puhuu Pyhästä Hengestä. Älä ota vastaan mitään hengen toimintaa ellet löydä siitä mainintaa Raamatusta.

Ei Pyhä Henki muutu lopussa toisenlaiseksi. Hän toimii niinkuin ennenkin. "Jeesus Kristus on sama eilen ja tänään ja iankaikkisesti" (Hebr. 13:8). Pyhä Henki on myös Jeesuksen Henki (Room. 8:9, Gal. 4:6, Fil. 1:19, 1 Piet. 1:11). Pyhä Henki osoittaa todeksi synnin (Joh. 16:8).

Jeesus sanoo, että " te eksytte koska ette tunne kirjoituksia ja Jumalan voimaa". Eli, jos kirjoituksia ei tunneta, niin sen vääjäämätön seuraus on eksyminen. Mutta jos tunnet kirjoitukset ja Jumalan voiman (Pyhän Hengen), niin silloin et eksy. Tiellä pysyminen on kirjoitusten tuntemisesta kiinni.

Tyydy vain tuohon "mannaan", Sanaan. Pysy siinä. "Ei yli sen mikä kirjoitettu on" (1. Kor. 4:6).

Mitä muuten monissa hengellisissä kokouksissa jää jäljelle jos kaataminen jätetään pois? Ketä pelkkä evankeliumi enää kiinnostaa?

Usko tuli ennen kuulemisesta, ja kuuleminen Kristuksen sanan kautta (Room. 10:17), nyt kokemuksesta(?). Syntyy usko kokemukseen. Tullaan "kokemususkoon".

Tarkkaa minkälaista hedelmää toiminta tuottaa. Siellä missä on Pyhä Henki, siellä Kristus syntien sovittajana tulee kirkastetuksi. Siellä on myöskin Pyhän Hengen hedelmä näkyvissä kokonaisena. Muista, ihmeet ja tunnusteot eivät ole Hengen hedelmä (Gal. 5:22), eikä merkki siitä, että toiminnassa on Jumalan Pyhä Henki. Vaikka käytettäisiinkin Jeesus - nimeä (Matt. 7:22-23).

19. Lopuksi.

Lopuksi korostan; Jeesus tekee vieläkin ihmeitä Pyhän Hengen kautta. Ei hän ole miksikään muuttunut. Mutta niin tekee saatanakin antikristuksen hengen kautta. Sinun tehtäväsi on erottaa nuo henget ja olla yhteydessä ja kuunnella, uskoa ja totella vain Jumalan Pyhää Henkeä, ja ottaa vastaan vain Pyhältä Hengeltä.

Niinkuin Jeesus vuodatti Pyhän Hengen ensimmäisenä helluntaina maan päälle (ei Häntä toista kertaa vuodateta, Pyhä Henki on jo täällä), niin vuodattaa antikristus oman henkensä lopun hetkillä. Jumala antaa lopussa Saatanalle samat mahdollisuudet toimia 3,5 vuotta niin kuin omalle Pojalleenkin. Saatanalle ei jää mitään syytöksen mahdollisuutta Jumalaa kohtaan siitä, että hänelle ei annettu samaa mahdollisuutta, kuin Jeesukselle. Saatana saa toimia vain Jumalan luvalla.

Jooelin ennustusta Pyhän Hengen vuodattamisesta kaiken lihan ylle pidetään yleisesti lupauksena suuresta Hengen vuodatuksesta ennen Jeesuksen takaisintuloa. Mutta jos tuo Jooelin ennustus tarkoittaa Pyhän Hengen vuodattamista lopun hetkillä, niin jää yksi suuri kysymys. Missä on sitten Raamatun ennustus ensimmäisen helluntain Hengen vuodatuksesta maan päälle? Se pitäisi kyllä löytyä Raamatusta. Silloinhan siirryttiin aivan uuteen Jumalan aikakauteen koko pelastushistoriassa. Siirryttiin seurakunta-aikaan, jolloin Pyhä Henki annetaan jokaiselle uudestisyntyneelle Jumalan lapselle.

Aikaisemminhan Pyhä Henki annettiin vain harvoille valituille voitelun kautta, tehtävän suorittamista varten. Nyt Pyhä Henki tuli olemaan kaikkien ulottuvilla. Kaiken lihan yllä.

"Jokainen joka huutaa avuksi Herran nimeä, pelastuu" (Jooel 2.32). Tuo astui voimaan jo ensimmäisenä helluntaina. Pietari ilmoittaa helluntaina kyseessä olleen Jooelin ennustama Hengen vuodatus (Apt. 2:16-18). Ei pitäisi olla epäselvää kumpi on oikeassa; Raamattu, vai ihmisten mielipiteet, puheet ja "hengen ilmoitukset".

Jeesus ei todellakaan lupaa jäähyväispuheessaan mitä ihanaa herätyksen ja Hengen vuodatuksen aikaa, tuloaan edeltävänä aikana. Hän lupaa sitä vastoin vääriä profeettoja, vääriä kristuksia, vääristä voimista tapahtuvia ihmeitä ja tunnustekoja, joilla kristittyjä eksytetään. Eli Jeesus lupaa lopun hetkillä antikristuksen hengen voimallista vuodatusta.

Ei Jeesus turhaan korosta:
"Katsokaa ettei teitä kukaan eksytä." (Matt. 24:4)
"Katso, minä olen sen teille edeltä sanonut." (Matt. 24:25)
"Mutta minkä minä teille sanon, sen minä sanon kaikille: valvokaa." (Mark. 13:37).

Valvotaan, kilvoitellaan ja pysytään Raamatun Sanassa. Pysytään erossa kaikesta mistä Raamattu ei puhu mitään. Pysytään siinä mistä ollaan varmoja, koska tiedämme, että olemme sen Raamatun Sanasta oppineet.

20. Näinkö siinä käy?

Antikristuksen henki tekeytyy Pyhäksi Hengeksi ja vuodattaa omaa henkeään kristikuntaan. Se täyttää hengellään totuudesta luopuneita uskovia ihanien elämysten ja kokemusten myötä. Se antaa kokea sellaisia ihanuuksia ja elämyksiä mistä ei aikaisemmin osattu uneksiakaan. Ihmiset villiintyvät tuon uuden hengen perään. Sana ja sen tuntemus jää. Nyt ei enää elätä uskosta ("vanhurskas on elävä uskosta" Room. 1:17), vaan nyt eletään kokemuksesta, elämyksistä ja tunteista.

Nuo väärän hengen vastaanottaneet ovat kristittyjä, jotka luulevat saaneensa Pyhän Hengen täyteyden. "Sillä haureuden henki on eksyttäväinen" (Hoos. 4:12, lue myös kokonaan luvut 4-5).

Tuo kaikki valloittaa kristikunnan voimallisemmin ja nopeammin kuin mikään muu ilmiö koko maailmanhistorian aikana. Tuon hengen "valtaan annetaan kaikki sukukunnat ja kansat ja kielet ja kansanheimot" (Ilm. 13:7). Jumalan armo käännetään irstaudeksi (Juuda 1:4).

Käy todella niinkuin Ilm. 18:3 sanoo: "Sillä hänen haureutensa vihan viiniä ovat kaikki kansat juoneet, ja maan kuninkaat ovat haureutta harjoittaneet hänen kanssansa". Langetaan uskottomuuteen, haureuteen. Morsiamesta, seurakunnasta, tulee portto, joka hekumoi väärien henkien kanssa. On todella aiheellista kysyä kuten Paavali: "Kuka on lumonnut teidät, joiden silmien eteen Jeesus Kristus oli kuvattu ristiinnaulittuna?" (Gal. 3:1).

Kristikunta kääntyy tuohon eksytyksen henkeen. "Se tekee suuria ihmeitä, että saa tulenkin taivaasta lankeamaan maahan ihmisten nähden. Ja se villitsee maan päällä asuvaiset niillä ihmeillä" (Ilm. 13:13-14). Niillä kristikunta valloitetaan. Morsiamesta tulee portto (Ilm. 17:1-6, Hes. 16). "Herra vuodattaa raskaan unen hengen" seurakunnan ylle (Jes. 29:10), "sen viisasten viisaus häviää, ja sen ymmärtäväisten ymmärrys katoaa" (Jes. 29:14). Kun tuo väärä henki on saanut kristikunnan valtaansa, eli ottamaan vastaan tuon antikristuksen hengen, se ryhtyy "hävittämään Korkeimman pyhiä" (Dan. 7:25), niitä joiden nimi on "kirjoitettu teurastetun Karitsan elämänkirjaan, hamasta maailman perustamisesta lähtien" (Ilm. 13:8).

Aluksi nuo väärällä hengellä täytetyt (pedon merkillä merkityt) koettavat saada kaikki epäröivät ottamaan vastaan tuo uusi henki. Tässä työssä ollaan hämmästyttävän sitkeitä heti alusta alkaen. Tuon hengen vastustajat leimataan Pyhän Hengen vastustajiksi. Tuon uuden hengen vastustajat erotetaan (erottaa tarkoittaa myös "sulkea pois ") synagoogasta (Joh. 16:2). Nuo uskolliset, totuudessa pysyvät, joutuvat "kaikkien kansojen vihattaviksi" (Matt. 24:9). Heihin käydään käsiksi ja heitä heitetään vankiloihin (Luuk. 21:12), ja yritetään kaikin keinoin saada ottamaan tuo uusi henki, hengen merkki.

Lopulta niitä, "jotka vahvoina pysyvät loppuun asti" (Matt. 24:13), ryhdytään surmaamaan, koska he vastustavat tuota uutta henkeä, jota luullaan Pyhäksi Hengeksi. "Ja tulee aika, jolloin jokainen, joka tappaa teitä, luulee tekevänsä uhripalveluksen Jumalalle" (Joh. 16:2). Heille vain lopulta sanotaan tähän tapaan, että; "sinä olet Jumalan suunnitelmien tiellä, sinä vastustat ja kapinoit Pyhää Henkeä vastaan, meidän on pakko eliminoida sinut, jotta Jumalan asia menisi eteenpäin". Ja surmatessaan noita "hengen vastustajia", nuo antikristuksen hengen villitsemät kristityt (eivät ne maailman ihmisiä ole, ei maailman ihmiset mitään uhripalvelusta Jumalalle tee) todella luulevat tekevänsä uhripalveluksen Jumalalle ja edistävänsä Jumalan asiaa. Vihamiehiksi tulevat todella omat perhekuntalaiset.

Kaikkiaan tuo antikristuksen voittokulku, ja valta kestää 3,5 vuotta (Dan. 7:25). Antikristus saa saman ajan toimia, kuin Jeesuskin.

"Ja siitä ajasta, jolloin jokapäiväinen uhri poistetaan ja hävityksen kauhistus asetetaan, on oleva tuhat kaksisataa yhdeksänkymmentä päivää. Autuas se, joka odottaa ja saavuttaa tuhat kolmesataa kolmekymmentä viisi päivää" (Dan. 12:11-12).

Älä kuitenkaan jää tutkiskelemaan enemmälti noita aikamääriä, sillä: "aikakausista ja määrähetkistä ei teille, veljet ole tarvis kirjoittaa; sillä itse te varsin hyvin tiedätte, että Herran päivä tulee niinkuin varas yöllä" (1. Tess. 5:1,2).

"Ei ole teidän asianne tietää aikoja eikä hetkiä, jotka Isä oman valtansa voimalla on asettanut (Apt. 1:7).

Älä pelkää, sinä totuudessa pysyvä veli ja sisar, sillä Korkeimman pyhillä on toivo. Kaiken tämän jälkeen; "oikeus istuu tuomiolle ja hänen (laittomuuden) valtansa otetaan pois ja hävitetään ja tuhotaan loppuun asti. Ja valtakunta ja valta ja valtakuntien voima kaiken taivaan alla annetaan Korkeimman pyhien kansalle. Hänen valtakuntansa on iankaikkinen valtakunta, ja kaikki palvelevat häntä ja ovat hänelle alamaiset" (Dan. 7:26-27).

"Älä pelkää, sinä piskuinen lauma; sillä teidän Isänne on nähnyt hyväksi antaa teille valtakunnan" (Luuk. 12:32).

Lopun tapahtumien käynnistyessä kirjoitukset avautuvat ajan merkkien ja kirjoitusten tutkistelun myötä.

"Mutta sinä, Daniel, lukitse nämä sanat ja sinetöi tämä kirja lopun aikaan asti. Monet sitä tutkivat ja ymmärrys lisääntyy" (Dan. 12:4).

"Mene, Daniel, sillä ne sanat pysyvät lukittuna ja sinetöitynä lopun aikaan asti (Dan. 12:9). Kirjoitukset avautuvat lopussa. Tutki niitä, niin ymmärrys lisääntyy. "Monet puhdistetaan, kirkastetaan ja koetellaan, mutta jumalattomat pysyvät jumalattomina, eikä yksikään jumalaton ymmärrä tätä, mutta taidolliset ymmärtävät" (Dan. 12:10). Näin on. Tämä vaihe on nyt menossa. "Joka on saastainen, saastukoon edelleen, ja joka on pyhä, pyhittyköön edelleen" (Ilm. 22:11).

Jeesuksen tulo on käsillä. Viimeinen koettelemus on meneillään. Synnytyskivut ovat alkaneet. Vapahtajamme jäähyväispuheessaan ilmoittamat asiat toteutuvat nyt valtavalla nopeudella.

Sadonkorjuu on edennyt tähän vaiheeseen. Nuotta on vedetty maihin. Nuottaan on kerääntynyt kaikkinaisia kaloja. Lajittelu on alkanut. Kelvottomat heitetään pois (Matt. 13:47-50).

Jumala pui nyt puimatanteretta. Akanat seulotaan pois. Morsianta puhdistetaan nyt ylösottoa varten. Vain puhdas vilja kootaan Jumalan vilja-aittoihin. Vääryyteen mieltyneet eksytetään. Vain ne, jotka vahvoina pysyvät loppuun asti pelastuvat. Vain puhdas, tahraton, valvova ja loppuun asti totuudessa pysynyt, uskollinen morsian temmataan häihin. Karitsan häihin. Pysytään Totuudessa. Sinun Sanasi on Totuus.

Minä tulen pian; pidä mitä sinulla on, ettei kukaan ottaisi sinun kruunuasi (Ilm. 3:11).

Amen, tule Herra Jeesus!


Mitä Pyhä Henki tekee Raamatun mukaan?


Urho Muroman opetuksia Pyhästä Hengestä:

(kirjoitettu nauhalta)


Alkuperäisen vihkosen kustantaja: