Egyptin kymmenen vitsausta

  YLE-TEEMAN dokumenttisarja "Vitsauksien paluu" osoitti hyvin selvästi, etteivät Raamatun kertomukset ole keksittyjä taruja, vaan niillä on vahva kytkös todellisuuteen. Toisessa Mooseksen kirjassa kerrotut vitsaukset eivät ole tuntemattomia nykyäänkään, joskin niitä tapahtuu eri puolilla maailmaa, eivätkä ne välttämättä keskity samalle alueelle.

Saksalaisten tutkijoiden mukaan vitsaukset tapahtuivat Niilin suistoalueella Egyptin muinaisessa pääkaupungissa runsaat 3 200 vuotta sitten, jolloin maata hallitsi farao Rameses II. Ajankohdan puolesta puhuu se, että kaupunki tyhjeni äkillisesti juuri tuolloin, eikä sille ole aiemmin tiedetty selitystä. Egyptin alue on maantieteellisesti sellainen alue, missä kaikki vitsaukset voivat seurata toisiaan peräjälkeen.
  Mielenkiintoinen oli tutkijoiden havainto, että vitsaukset voivat jo luonnollisista syistäkin seurata toisiaan juuri siinä järjestyksessä, kuin Raamattu kertoo. Yksi tapahtuma johtaa helposti toiseen.

  Tietysti tapahtumille on pyritty löytämään myös tieteellisiä selityksiä. Niilin veden muuttuminen vereksi saattoi tutkijoiden mukaan johtua tiettyjen, valtavasti lisääntyneiden punaisten levien vaikutuksesta. Levien paljous mahdollisti niitä ravinnokseen käyttävien sammakoiden massiivisen lisääntymisen. Sammakot söivät myös tiettyjä syöpäläisten ja hyönteisten vihollisia, mikä mahdollisti niiden lisääntymisen. Syöpäläisten lisääntyminen puolestaan sai aikaan tauteja, kuten karjaruttoa ja paiseita. Myös heinäsirkat saattoivat tästä syystä lisääntyä. Eräs tutkijoista kertoi henkilökohtaisesti kokeneensa hiekkamyrskyä seuranneen totaalisen pimeyden.

Tutkijat ovat piirtäneet kuvan alueen ilmaston historiasta luolissa säilyneistä tippukivipylväistä. Niiden radioaktiivisuuden vaihtelu kertoo, että Rameses II:n aikana ilmasto oli kostea ja lämmin mutta muuttui sitten kuivaksi ja paahtavaksi.

Vanha testamentti kertoo kymmenestä vitsauksesta. Niistä ensimmäisessä Niilin vesi muuttui vereksi. Tohtori Stephan Pflugmacher Leibnizin vesitalous- ja kalantutkimusinsituutista pitää syynä sitä, että kuivunut Niili muuttui otolliseksi punaisille leväkukinnoille.

Leväinen vesi oli myrkyllistä, mikä sekoitti sammakoiden hormonitoiminnan ja aiheutti niiden räjähdysmäisen lisääntymisen. Sammakot pakenivat kuivalle maalle ja kuolivat. Koska ne eivät enää olleet syömässä hyöteisiä, siitä seurasi uusi vitsaus.

Hyönteiset levittivät tauteja, mikä tutkijoiden mukaan aiheutti viidennen ja kuudennen vitsauksen, karjan sairastumisen ja kuoleman sekä ihmisten paiseet. Professori Werner Kloas Leibnizin tutkimusinstituutista arvelee, että syynä oli jokin malarian tapainen tauti.

Tulivuori sylki taivaalle vitsausten siemeniä

Samaan aikaan muutaman sadan kilometrin päässä Santorinin saarella tapahtui yksi ihmiskunnan historian suurimmista tulivuorenpurkauksista. Sen levittämä tuhka pimensi Egyptin taivaan ja aiheutti raekuuroja, sanoo tutkija Nadine vom Blohm Saksan ilmastontutkimuslaitoksesta.

Myös Raamatun mainitsemat heinäsirkkaparvet saattoivat olla seurausta tuhkasateesta, sillä tuhka sekoitti ilmaston ja aiheutti kosteuspiikin. Sellaiset olosuhteet ovat suotuisat heinäsirkkojen lisääntymiselle.

Viimeinen Raamatun vitsauksista oli egyptiläisten esikoislasten kuolema. Sen todenperäisyydestä ei ole varmaa näyttöä, mutta tutkijat sanovat, että syynä olisi voinut olla viljavarastot myrkyttänyt sieni. Esikoispojille tarjottiin ruokaa ensin, minkä vuoksi he myös ehkä olivat ensimmäiset kuolonuhrit, tutkivat sanovat.

  Tuhoisia raesateita esiintyy nykyäänkin. Ilmaston lämpenemisen myötä ne ovat siirtyneet pohjoisemmaksi, Eurooppaankin. Mm. Itävallassa ne ovat joinakin vuosina tuhonneet monen viljelijän koko sadon. On tavattu jopa pään kokoisia rakeita; sellainen voi tappaa ihmisenkin päähän osuessaan.
  Joinakin vuosina heinäsirkat saattavat esiintyä valtavina laumoina. Mm. Afrikassa ja Australiassa ne ovat tällöin syöneet kaiken kasvillisuuden aina puiden lehtiä myöten. Niiden hävittäminen on vaikeaa; se onnistuu vain oikeaan aikaan tehdyillä myrkkyruiskutuksilla, mutta niillä saattaa olla pahoja sivuvaikutuksia, minkä johdosta kaikki eivät niitä hyväksy.

Nämä tieteelliset selitykset eivät tietenkään sulje pois Jumalan osuutta tuossa egyptiläisiä kohdanneessa vitsausten ketjussa. Hänhän voi halutessaan ohjata myös luonnon tapahtumia.

 
 
26.06.2010 (päiv. 06.01.2012)