okapi's ragdolls
päivitetty 28. 6. 2002

TERVETULOA OKAPI'S KISSALAA

Kuinka meistä tuli ragdoll-kasvattajia

Minä synnyin kai väärään maailmaan. Jos olisin saanut valita, niin minusta olisi tullut lämmin pehmeäturkkinen kissa. Nukkuisin mieluiten suloisen auringonsäteen hyväillessä isäntäni tyynyllä. Söisin joka päivä katkarapuja.

Koska minusta tuli vain ihminen, kissat ovat olleet aina erittäin lähellä sydäntäni. Kun toiset lapset ajoivat kissat pois kotipihoilta, niin minun luokseni saivat tulla pahimmankin hajuiset kollit. Kun kotiimme tuli ensimmäinen maatiaiskissa Lilli, ja kun se synnytti nelihenkisen pesueen, alkoi mielessäni kyteä ajatus rotukissasta ja niiden kasvattamisesta. Sen aika oli kuitenkin vasta vuosikausia myöhemmin.

Menin mieheni Anssin kanssa naimisiin kesällä 1999. Tunnetusti kissaihmisten vauvaunelmat ovat tavallisesta poikkeavia, joten hankimme ensimmäisen kissamme pian yhteisen elämämme alussa. Päädyimme ragdoll-naaraaseen, Luckyyn, jota voisimme tulevaisuudessa käyttää kasvatukseen.

Ensimmäisen siitosnaaraamme Allierags Lucky Ladyn jälkeen hankimme toinen siitosnaaraamme Mirandos Heaven Can Waitin vuonna 2000. Kolmas kissamme on kastraattiuros Barret, joka on oma kasvattimme.. Se on meidän perheen lellikki uskomattoman luonteensa ansiosta!

Kasvatuksemme periaatteita

Kasvattajakaan ei pysty vaikuttamaan genetiikan oikkuihin, vaikka tietoa siitä olisikin paljon. On kai vain pidettävä kissan ulkonäön persoonallista vaihtelua hyvänä asiana ja annettava muutama milli tilaa myös omalle mauelleen. Pienessä kissapiirissä on pakko tehdä valintoja siitä (sillä aivan täydellistä pariskuntaa ei olekaan), että valitseeko tärkeimmäksi tavoitteekseen kissan luonteen, koon, silmien värin, kuvioinnit, linjat... Minulle tärkeimpiä ominaisuuksia ragdollissa ovat isokokoisten kissojen kasvattaminen, lempeän luonteen säilyttäminen ja hyvä terveys.

Kissanpentu hankitaan elämään vuosikausia, haluan siis varmistaa niin hyvin kuin mahdollista, että pentu on terve. Tähän olennaisena kuuluu se, että käytän mahdollisimman eri linjoja, pidän ulkoiset olosuhteet kehitykselle mahdollisimman hyvänä ja tietysti rokotan, madotan ja tarkistan pennun terveyden eläinlääkärillä.

 

Minä ja Barret

Mirka Pitkänen

 

kuvia kisseistä

Tämä sivusto on tehty Jyväskylän yliopiston tietoverkot työvälineenä kurssin harjoitustyönä. Muotoilukoodin oikeellisuutta voit käydä tarkastelemassa webdesign group:in validatorissa. (Sivusto on suuniteltu toimivaksi mahdollisimman useissa ympäristöissä ja kävijän itsensä valitsemassa kuvakoossa.)