B.B. Steeds

ETUSIVU ###### TALLI ###### HEVOSET ###### KASVATUS ###### TOIMINTAHOUNTIN' STEEDS
VH11-021-0364
Klikkaa kuva suuremmaksi.

01.11.2011: ERL-II (86,39 %)

25.03.2012: ERJ-II (80,75 p.)


Hountin' Steeds "Sulo"
trakehner-ori
s. 27.07.2010, 12-vuotias *
mustanruunikko & 171 cm

* Ikääntyy 2 irl-kk = 1 vrl-vuosi.
Täyttänyt 3 vuotta 27.11.2010.
  estepainotteinen, re: 160 cm
54 sijoitusta, eläkkeellä
tarjolla jalostukseen

kasvattaja: re-elect, B.B. Steeds
omistaja: re-elect
asuinpaikka: B.B. Steeds

Sulo on tallin oma kasvatti, ja varmasti yksi kuumapäisimmistä yksilöistä. Tällä linjalla hain kuitenkin kuumempaa ja sähäkämpää hevosta, joten päätin astuttaa tammani englantilaisella täysiverisellä, joka suinkaan ei ollut estekonkari vaan laukkaratsu. Tiesin emän periyttävän hyvää hyppykykyä ja potentiaalia esteille, joten isältä hain vielä lisää sähäkkyyttä.

Jo luonteenpiirteistä huomaa, että perintötekijät ovat täysiverisiä. Sulo on jokseenkin agressiivinen ADHD-lapsi, joka ei malttaisi pysyä sekunttiakaan paikoillaan. Tarhassa se on suurimman osan päivästä liikkeessä. Se tykkää ravailla aidanviertä esitellen itseään tammoille, ja joskus innostuu haastamaan riitaa viereisen tarhan hevoselle. Todellisuudessa Sulo onkin aikamoinen pomottaja, aina valmis puolustamaan paikkaansa.

Hoidettaessa Sulo käyttäytyy hyvin ja maltillisesti, vaikkei siitä heti uskoisi. Poitsulla on aina pieni pilke silmäkulmassa, ja toisinaan se keksiikiin yhtä jos toistakin pientä jäynää tylsyyden iskiessä. Kaviot Sulo antaa putsata nätisti, ja nostaa ne heti hyvin ylös. Satulasta se ei niinkään välittäisi, joten satuloidessa saattaa ilmetä pieni protestointi jos toinenkin. Joskus korvat kääntyvät luimuun, joskus näykkäisee kiukustuneena ilmaa. Taluttaessa Sulo onkin yhtäkkiä ihan toista maata. Se hyppii ja pomppii puolelta toiselle, sillä on kauhea kiire eikä se tunnu ottavan kuuleviin korviinsa käskyjä ja komentoja. Se vain menee ja menee, eli ihan turha luulo että sitä voisi taluttaa ilman kuolaimia. Varsinkin aamuisin sen päästessä ulos tarhaan riehumaan, ei innokkuudella ja menohaluilla ole rajaa. Joskus täytyy ottaa pysähdys tai voltti pariinkin otteeseen, että poitsu vähän kuuntelisi.

Ratsastaessa Sulo on todella reipas ja varsinkin kuumetessaan oikea sähikäinen. Vaikka se on suustaan herkkä, se puree helposti innostuessaan kuolaimeen kiinni ja siinä saakin olla ratsastaja tarkkana, että pysyy hevonen käsissä. Koulutyöskentely ei niinkään kihahda Sulon päähän, se jaksaa pakertaa rauhassa koottua ravia ja harmonista laukkaa, mutta toisinaan se saa poitsun niinkin veteläksi, ettei sitä saa kasaan enää millään sen tunnin aikana. Jo pienenkin esteen nähdessään Sulo on heti hereillä, valppaana ja valmiina. Aikoinaan sillä oli todellisia ongelmia esteellä jyräämisen kanssa, mutta kärsivällisellä työllä sen sai rauhoittumaan, ja nykyään se jaksaa keskittää energiansa itse hyppyihin ja suorituskykyyn, eikä pelkkään juoksemiseen. Sulolla on todella hienot, pontevat ja joustavat hypyt. Se aivan kuin lentää minkä tahansa esteen yli. Mitkään kirkkaan väriset hökötykset tai vesiesteet eivät tutisuta sen polvia, vaan se jaksaa keskittyä hyppyyn kuin hyppyyn. Maastossa Sulo on yllättävän rauhallinen ja rento. Sitä ei hetkauta puskissa rapistelevat linnut tai kovaa ääntä pitävät traktorit. Ainoa, mikä saa sen pelottoman mielen järkkymään ovat punaiset postilaatikot tien vierellä. Mikä lie niissäkin sitten on niin pelottavaa?


i. E-Terrestrial GA xx KTK-III
xx, 164 cm, trn
ii. ET Goes Home xx iii. Extraordinary
iie. Unidentified
ie. Illusion xx iei. Gambler
iee. Illumination
e. Ch Baby Split-Up ERL-III
trak, 167 cm, prt
ei. Tam Touchdown eii. Messyboy
eie. Tam Tourney Queen
ee. Baby Tamporien eei. Song for My My
eee. Tam Tamporien


SUKUSELVITYS

Isä E-Terrestrial GA xx on tummanruunikko 163 senttimetriä korkea englantilainen täysiveriori. Nuoruudessaan sillä on kisattu laukkaurheilun puolella, mutta sittemmin se on siirtynyt esteiden pariin. Orilla kisataan esteitä 120 senttimetrin tasolla, ja menestystä on kertynyt jo kiitettävästi. Lisäksi se on palkittu hevoskantakirjassa III-palkinnolla.

Isänisä ET Goes Home oli musta 162 senttimetrinen englantilainen täysiveriori, joka myöskin kilpaili nuoruutensa laukoissa. Ori menestyi hienosti, ja siirtyi laukkauran jälkeen siitoskäyttöön. Sillä oli kykyjä myös estepuolelle, mutta nähtiin paremmaksi antaa orille eläkepäivät, eikä jatkaa kisaamista estepuolella. ET Goes Home jätti jälkeensä kymmeniä hienoja varsoja, ja kuoli vanhuuteen 26-vuotiaana.
Isänisänisä Extraordinary oli musta 166 cm korkea englantilainen täysiveriori. Tämä ori oli yksi aikansa tunnetuimmista laukkaoreista, mutta valitettavasti sen ura jäi lyhyeksi loukkaantumisen vuoksi. Extraordinary oli kuitenkin loppuikänsä ahkerassa jalostuskäytössä, ja jättikin maailmaan liki viisisataa hienoa xx-varsaa. Ori nukkui ikiuneen 22-vuotiaana.
Isänisänemä Unidentified oli rautias englantilainen täysiveritamma, jolla korkeutta oli vain 161 senttimetriä, mutta luonnetta tuplasti enemmän. Tämän sähäkkä ja kovapäinen tamma koetti onneaan laukkaradoilla, mutta luonteensa vuoksi se vedettiin pois sieltä. Muutaman kerran se pääsi myös esteradalle, mutta suurimman osan elämästään tamma vietti siitoshevosen hommissa. Unidentifiedillä teetettiin viisi varsaa ennen kuin se lopetettiin aivokasvaimen vuoksi.

Isänemä Illusion on ruunikko 164 senttimetriä korkea englantilainen täysiveritamma, joka tuli hyvästä suvusta ja oli rakenteellisesti erittäin ihannoitu. Tamma on ollut koko ikänsä siitoshevosen hommissa, periyttänyt kestävyyttä ja hyvää luonnetta sekä hyvää rakennetta. Nykyään se viettää eläkepäiviä.
Isänemänisä Gambler on punaruunikko englantilainen täysiveriori, jolla korkeutta on 163 senttimetriä. Nuorena poikana se teki hienon uran laukkaratsuna, ja siirryttyään jalostuskäyttöön, se osoittautui yhdeksi aikansa parhaimmista periyttäjistä. Nykyisin ori viettää jo ansaittuja eläkepäiviä 23 vuoden iässä, myös jalostusorin hommat lopetettiin kun sperman laatu heikkeni vanhuuden myötä.
Isänemänemä Illumination oli mustankimo englantilainen täysiveritamma. Tämä 164 senttimetriä korkea tamma oli taitava esteratsu, jonka kapasiteetti ei riittänyt laukkaradalle. Tamma pääsi kovalle tasolle esteratsuna, se voitti muutamia suurempia mestaruuksia 140 senttimetrin luokissa. Vanhuuden päivillään sillä teetettiin kolme varsaa, kunnes se lopetettiin vanhuuden vaivojen vuoksi.


Emä Baby Split-Up on punarautias 167 senttimetrinen trakehnerinhevostamma, jolla on kisattu menestyksekkäästi esteillä. Tamma on napannut 45 sijoitusta esteiltä ja lisäksi palkittu III-palkinnolla esteratsujen laatuarvostelussa sekä Champion-arvonimellä näyttelyissä. Tämä kipakka tamma on nykyään siitoshevosena, ja lopettanut jo kisahommat.

Emänisä Tam Touchdown on rautias 170 senttinen trakehner, joka nykyään toimii siitosoriina eräässä kasvatuskeskuksessa. Nuorena sillä kisattiin 150 senttimetrin tasolla esteitä hienolla menestyksellä. Tam Touchdown on aika herkkä oripoika, ja on myös periyttänyt vahvasti herkkää luonnetta. Tähän mennessä orilla on jo yli 100 varsaa, mutta vain hyvin pieni murto-osa niistä on päässyt kisakentille asti.
Emänisänisä Messyboy oli ruunikko trakehner, vain 160 senttiä korkea mutta sitäkin mahtipontisempi. Tämä hyvin vaikealuontoinen ori oli kuitenkin todella kapasiteetikas, sillä kisattiin jopa 160 sentin tasolla voitokkaasti. Ratsuna se oli mitä parhain, mutta käsiteltävyys oli pahimmasta päästä. Silti Messyboy jätti jälkeensä liki 200 varsaa, joista suurin osa on menestynyt jollain tasolla. Ori lopetettiin vanhuuden vaivojen takia 25-vuotiaana.
Emänisänemä Tam Tourney Queen oli rautias 170 senttinen trakehnertamma, jonka isä oli englantilainen täysiverinen. Tamma oli menestyksekäs kenttähevonen, jolla oli tahdonvoimaa ja kestävyyttä kisata maailman vaikeimmillakin maastoesteradoilla. Se oli mielettömän tarkka ja sen keskittymiskyky oli herpaantumaton. Tamman kisaura loppui kuitenkin siihen, kun se yhden ainoan kerran kaatui maastoesteelle, niin pahoin että ratsastaja halvaantui. Sen jälkeen Tam Tourney Queen vietti siitostamman elämää jättäen jälkeensä kuusi hienoa varsaa. Tamma kuoli vanhuuteen 23-vuotiaana.

Emänemä Tam Tourney Queen oli rautias 170 senttinen trakehnertamma, jonka isä oli englantilainen täysiverinen. Tamma oli menestyksekäs kenttähevonen, jolla oli tahdonvoimaa ja kestävyyttä kisata maailman vaikeimmillakin maastoesteradoilla. Se oli mielettömän tarkka ja sen keskittymiskyky oli herpaantumaton. Tamman kisaura loppui kuitenkin siihen, kun se yhden ainoan kerran kaatui maastoesteelle, niin pahoin että ratsastaja halvaantui. Sen jälkeen Tam Tourney Queen vietti siitostamman elämää jättäen jälkeensä kuusi hienoa varsaa. Tamma kuoli vanhuuteen 23-vuotiaana.
Emänemänisä Song for My My oli kimo 172 cm trakehner, joka kisasi 130 sentin tasolla kohtuullisen menestyksekkäästi. Se, mikä toi tammoja tämän herran luokse, oli sen upea luonne. Ori oli joka tilanteessa aina kiltti ja rauhallinen, ei säpsyillyt eikä kiukutellut. Se oli lasten lellikki ja sitä sai käsitellä kuka tahansa. Song for My My kuoli vanhuuteen huimassa 28 vuoden iässä, jättäen jälkeensä viitisen kymmentä varsaa.
Emänemänemä Tam Tamporien oli rautias 170 senttinen trakehner, joka vietti koko elämänsä suuren tilan siitostammana. Se oli hyväluonteinen neiti, joka toki vietti välillä elämäänsä myös ratsastuskouluna tuntihevosena. Tam Tamporien ei tehnyt pahaa kenellekään ja kaikki pitivät siitä. Sillä teetettiin seitsemän varsaa, ja kahdeksannen varsan synnytykseen kuolivat sekä emä että varsa, Tam Tamporienin ollessa 20-vuotias.KILPAILUKALENTERI

28-09-10 / ERJ kutsu - 140 cm - 4/40
01-10-10 / ERJ kutsu - 140 cm - 4/40
04-10-10 / ERJ kutsu - 130 cm - 1/60
07-10-10 / ERJ kutsu - 110 cm - 6/50
16-10-10 / ERJ kutsu - 160 cm - 1/30
17-10-10 / ERJ kutsu - 150 cm - 5/30
18-10-10 / ERJ kutsu - 150 cm - 1/30
20-10-10 / ERJ kutsu - 120 cm - 6/50
18-11-10 / ERJ kutsu - 160 cm - 2/30
27-11-10 / ERJ kutsu - 160 cm - 4/50
28-11-10 / ERJ kutsu - 160 cm - 2/50
04-12-10 / ERJ kutsu - 160 cm - 2/40
31-01-11 / ERJ kutsu - 160 cm - 2/30
09-02-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 5/70
27-03-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 3/50
03-04-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 3/30
01-05-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 3/50
03-05-11 / ERJ kutsu - 160 cm - 2/60
04-05-11 / ERJ kutsu - 120 cm - 7/50
06-05-11 / ERJ kutsu - 120 cm - 3/50
16-05-11 / ERJ kutsu - 140 cm - 5/40
17-05-11 / ERJ kutsu - 120 cm - 1/40
15-05-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 2/30
17-05-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 1/30
17-05-11 / ERJ kutsu - 140 cm - 1/40
18-05-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 1/30
19-05-11 / ERJ kutsu - 130 cm - 3/35
20-05-11 / ERJ kutsu - 130 cm - 4/35
21-05-11 / ERJ kutsu - 160 cm - 3/30
24-05-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 2/30
26-05-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 3/30
28-05-11 / ERJ kutsu - 140 cm - 7/50
10-06-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 2/30
16-06-11 / ERJ kutsu - 140 cm - 3/30
17-06-11 / ERJ kutsu - 130 cm - 2/40
18-06-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 2/40
01-07-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 3/40
03-07-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 5/40
04-07-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 5/40
07-07-11 / ERJ kutsu - 160 cm - 1/30
09-07-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 5/30
10-07-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 3/30
22-07-11 / ERJ kutsu - 140 cm - 3/50
23-07-11 / ERJ kutsu - 140 cm - 5/50
28-07-11 / ERJ kutsu - 120 cm - 3/30
29-07-11 / ERJ kutsu - 130 cm - 2/30
29-07-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 1/30
01-08-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 4/30
06-08-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 5/30

01-08-10 / este kutsu - 110 cm - 7/49
01-08-10 / este kutsu - 130 cm - 2/29
11-08-10 / este kutsu - 150 cm - 2/17
23-08-10 / este kutsu - 140 cm - 2/21

01-10-10 / NJ kutsu - LKV1, KUMA, JS
24-10-10 / NJ kutsu - LKV1 & BIS4, irtoSERT, JS
03-01-11 / NJ kutsu - LKV2, irtoSERT, JS
 

JÄLKELÄISET

s. 02.12.2010
trak-o. Ghostdice Steeds, e. Rosenvall Steeds


Päiväkirja 27.07.2010
Voi tätä ilon päivää! Kauan odotettu varsa syntyi vihdoin, kaksi viikkoa yliajassa, vaikeuksien kautta, ja tässä se nyt on. Hountin' Steeds, musta, pieni, hapuileva nyytti, joka kuitenkin jo ensimmäisenä päivänä uhmasi emänsä käskyjä. Tästä varsasta huokui sitä tulta ja tappuraa, mitä olen kaivannut. Tuntuu kuin olisin vihdoin saanut sen unelmieni varsan.

Päiväkirja 03.12.2010
Sulon kisaura on lähtenyt hienosti käyntiin. Sillä on jo reilut 10 sijoitusta ERJ:stä, ja vaikka se ei kisapaikalla aina ole niin hienosti käyttäytynytkään, on sieltä sijoituksia napsahtanut ihan hyvään tahtiin. Kaiken tämän lisäksi Sulon ensimmäinen varsa syntyi eilen. Kaunis ja reipas rautias oripoika sai nimekseen Ghostdice Steeds, ja on kuin ilmetty isänsä, vain väri on eri.

Päiväkirja 01.06.2011
Sulo on osoittautunut hienoksi periyttäjäksi. Orin ensimmäinen varsa Ghostdice Steeds on vähintään yhtä menestynyt kuin isänsä, ja perinyt hyvät lahjat ja kovan taistelutahdon. Niinpä Suloa voidaan jo hieman mainostaa hyvänä periyttäjänä, joka on tärkeää jalostuspiireissä.

Päiväkirja 10.08.2011
Sulon kisaura on nyt takana päin. Ori on saavuttanut hienot 54 sijoitusta rataesteiltä. Se teki mainion uran, ja nyt se pääsee ansaituille eläkepäiville. Lisäksi ori on saanut kaksi irtoSERTiä NJ:n alaisista näyttelyistä, ja lisää metsästetään yhä. Tulossa on myös muunmuassa ERJ:n, ERL:n ja YLA:n laatuarvostelut.


Estevalmennus by Jenna
Maneesissa annoin teidän pitää itsenäisen lämmittelyn. Sait Sulon hyvin tuntumalle ja avuille. Ori kulki kauniisti ja taipui hyvin. Alkuverryttelyn yhteydessä teitte hieman puomityöskentelyä, jossa jouduit säätelemään Sulon askelpituutta. Muutaman kerran kolisi, sillä askel oli liian pitkä. Uudella kerralla kuitenkin korjasit hyvin. Kokosin verryttely esteeksi 80cm pystyn, jonka saitte tulla laukassa muutaman kerran kumpaankin suuntaan. Sulo laukkasi turhankin reippaasti esteen korkeuteen nähden ja hypystä tuli turhan korkea, sarjalla tämä olisi vienyt teidät liian lähelle seuraavaa estettä. Käskin lyhentää laukkaa ja sinun istua tiiviisti satulassa kunnes ponnistuksen aika koittaa. Sulo malttoi laukata rauhassa, kun et itse hötkyillyt hypyn kanssa. Annoin teille hetken hengähdystauon ja kokosin kaksi sarjaa. Ensimmäiseen sama pysty kuin alku verkassa ja b-osana 100cm korkea ja 80cm leveä okseri, väliin kaksi askelta. Toisessa sarjassa a-osana 100cm pysty, b-osana nouseva trippeli(takapuomi 110cm) ja c-osana 120cm pysty, väleihin kaksi pidempää tai kolme lyhyempää. Sarjat olivat pitkillä sivuilla, joten laitoin päätyyn vielä ympyrälle muutaman puomin. Käskin koota ohjat ja tehdä pääty-ympyrän puomien ylitse varmistukseksi, että Sulo on hereillä. Tämän jälkeen tulitte ensin kaksioisaisen sarjan. Sulo laukksi reippaasti, mutta hallitusti ja tuli ensimmäiselle osalle hyvin. Hyppy oli kaunis ja sait koottua hienosti toiselle esteelle. Tulitte heti perään sarjan uudelleen. Tällä kertaa et malttanut pohkeitasi pitää paikoillaan riittävän pitkään, joten Sulo hyppäsi turhan aikaisin. Hevosen kaviot kolahtivat ylimpään puomiin, mutta ei pudonnut. Tämä kuitenkin rikkoi rytminne ja b-osa meni, no kuten arvata saattaa, päin prinkkalaa. Kolmannella kerralla sujui jälleen hyvin. Vaihdettiin kolmoissarjalle. Ensimmäiselle esteelle toit Sulon hyvin, kuten myös toiselle esteelle. B- ja c-osien välille tuli vain 1,5 askelta, joten Sulo ponnisti liian kaukaa. Ylinpuomi tippui. Sulo hieman säpsähti takaa kuuluvaa kolahdusta, mutta vakaan istuntasi avulla pysyit hyvin selässä. Uudella yrityksellä korjasit aiemman virheesi hyvin. Lopuksi saitte tulla sarjat ja puomi ympyrän ratana. ykkös sarja sujui hyvin, mutta puomeilla et malttanut koota askelta riittävästi ja jälleen kaviot kolisi. Kolmoissarjalla kehotin sinua ottamaan b- ja c-osien välille 3 lyhyempää askelta. Sulo lyhensi askeltaan tuntuvasti kun sitä pyysit ja pääsitte radan kunnialla läpi. Kaiken kaikkiaan suoriuduitte oikein hyvin ja Sulo on hyvä hyppyhevonen. Se malttaa odottaa komentoja ja ne saatuaan noudattaa niitä. Sinun on syytä olla tarkkana, jottet anna oriille merkkiä liian aikaisin. Istuntasi on vakaa ja rauhallinen. Tuntumasi on sopivan kevyt, joten orisi on mielellään kuolaimella. Teistä varmasti kuullaan vielä kisakentillä!

Estevalmennus by Iiskala
Sulo oli lämmitelty jo aikaisemmin, joten pääsimme heti aloittamaan hypyt. Aloitimme kevyesti 90cm oksereista. Ori hyppäsi hyvin ja iloisesti ja Re-electillä oli hyvä tuntuma ratsuunsa.. Huomasin että ori oli herkähkö suustaan ja siksi päätin harjoitella tänään rauhallista johtavaa ohjasotetta. Tein pienen radan jotta näkisin miten Re-elect ratastaa kaarroksia ja kulmia. Ratsu kulki hyvin, mutta hermostui tiukoissa mutkissa liian suuria apuja. Harjoittelimme tiukkaa mutkaa ja pian Re-electin ohjasavut muuttuivat Sulolle hyviksi ja pehmeiksi. Näin jatkoimme hyppäämistä. Tein sarjan jossa oli pysty ja kaksi okseria. Sulo kuumui esteiden välissä ja kaahotti esteistä niin että puomit vain lensivät. Päätin ottaa heidät yhdelle esteelle ja laitoin siihen kymmenen puomia eteen jotta hevonen joutuisi kokoamaan itseään, eikä pääsisi riistämään esteelle. Sulo meni rauhallisesti ja käskin Re-electia ottamaan kunnon tuntuman ja ratsastamaan enemmän äänelä ja istunnalla hevosta hitaammalle tahdille esteiden välissä. Koitimme sarjaa uudestaan ja nyt se meni paljon paremmin. Jatkoimme harjoutusta siten että pidensin sarja esteiden väliä ja käskin ottamaan pysähdyksen esteiden välissä ja nostamaan siitä laukan ja hyppäämään. Homma sujui hyvin ja sitten loppuun tein vielä uudelleen pienen radan jossa oli sarjoja ja tiukkoja mutkia. Ratsukon yhteispeli oli jo huomattavasti parempaan päin.

Estevalmennus by Uppe
Teitte Sulon kanssa lyhyet alkuverryyttelyt, jonka aikana kokosin kentälle rataa. En kuitenkaan saanut rataa valmiiksi, kun puutuin alkuverryyttelyihinne. Sulo liikkui säpäkästi ja energisesti, eikä se oikein kuunnellut apujasi. Ohjeistin sinua istumaan tiiviimmin satulaan ja rentoutumaan. Sitten pieniä pidätteitä ja kärsivällisyyttä. Lukuisien pysähdysten ja liikkeellelähtöjen jälkee Sulo liikkui tasaisemmin, mutta edelleen sinkoili miten sattuu. Kasasin pitkälle sivulle 90cm pystyesteen, jonka eteen laitoin neljän laukka-askeleen päähän puomin. Tarkoituksena olisi siis hidastaa Sulon menoa ja hillitä sitä hieman ja puomin jälkeen laukata neljä askelta ja hypätä este. Tästä suoriuduitte aluksi välttävästi, sillä Sulo ei aivan ymmärtänyt harjoittelun pointtia ja tähtäsi vain esteelle. Siispä puomin ja esteen väliin jäi pahimmillaan vain kaksi askelta ja ori ponnisti hurjalla loikalla esteen yli. Toistaessamme estettä molempiin suuntiin muutaman kerran, saitte yhteistyönne toimimaan ja Sulokin keskittyi paremmin. Saitte kävellä hetken, kun kasasin rataa: 100cm pysty, 130cm okseri ja nouseva trippeli, jonka takapuomi oli 120cm. Pyysin teitä ensin lähestymään pitkän sivun pystyesteelle, josta jatkaisitte lyhyensivun kautta kokorataleikkaalle, jonka keskellä sijaitsi okseri. Luonnollisesti sen jälkeen vaihtaisitte laukan ja suunnan, laukkaisitte seuraavalla pitkälle sivulle ja ylittäisitte trippelin. Sulo lähti radalle kuuliaisempana kuin alkutunnista, ja hyppäsi pystyesteen ilmavan kevyesti. Lyhyellä sivulla ori tosin kiihdytti aika lailla vauhtia, mutta sait sen koottua hillittyyn laukkaan ennen kokorataleikkaata. Okserille lähestyitte juuri sopivassa vauhdissa ja Sulo löysi voimaa hyppyyn. Sulo vaihtoi laukan ja jatkoitte toiseen suuntaan, mutta jostain syystä Sulo vaihtoi vastalaukkaan. Käskin teidät ympyrälle laukanvaihdon ajaksi, jonka jälkeen jatkoitte oikeassa laukassa tasaisesti trippelille. Lähestyminen näytti aivan liian vetelältä, mutta kun mainitsin asiasta, sait Sulon lähestymään ponnekkaasti ja suoriuduitte esteen yli kiitettävästi. Käskin teitä vielä hyppäämään pari kertaa trippelin ja pystyn yli toiseen suuntaan, jonka jälkeen saitte alkaa loppuverryyttelemään. Sulolla on oikein kaunis hyppytyyli, kunhan se ei pääse liikaa kiihdyttämään esteiden välillä tai vaihtoehtoisesti lähesty liian vetelänä. Teitä oli kuitenkin antoisaa valmentaa, koska kehityitte loppua kohden hienosti.

Estevalmennus by Viona
Sulo oli alkuverryttelyissä melko kankean oloinen, joten laitoin ratsukon menemään muutamia helppoja koulukiemuroita alkuun, jotta ori vertyisi paremmin. Pikkuhiljaa se alkoikin taipua kuolaimelle ja kuunnella tarkkaavaisemmin ratsastajaansa, joskin se olisi nähtävästi mielummin rynninyt kuin kuunnellut nöyränä. Sitkeällä työllä ratsastaja kuitenkin piti oriin aisoissa ja päästiin vihdoin esteille. Olin suunnitellut yksinkertaisen radan, joka koostui neljän 100cm'n pystyn sarjaesteestä sekä sarjan jälkeisestä 110cm'n trippelistä. Ensimmäisellä suorituksella ratsastajalla oli vaikeuksia sovittaa askeleet oikein, mutta jo toisella kerralla suoritus meni nappiin. Puolipidätteitä tosin sateli tavallistakin tiuhempaan, sillä Sulo oli "kuumennut" eikä meinannut kuunnella. Ohjeistinkin ratsastajan menemään muutaman voltin. Nostin esteitä kymmenellä sentillä. Vieläkään ori ei epäröinyt hetkeäkään, ja hyppäsikin varsin tyylipuhtaasti ja energisesti. Katsoin parhaaksi lopettaa treenin yksittäiseen pystyyn, joka sekin ylittyi hienosti.

Estevalmennus by Alshe
Verryttelyksi olin koonnut kentälle muutaman 70 sentin korkuisen esteen. Niitä ennen kuitenkin Sulo piti verrytellä ravissa. Kehotin tekemään vähän pienempiä voltteja, koska Sulolla tuntui olevan vauhti päällä. Raviverkka tapahtui siis volteilla sekä kahdeksikkokuviolla. Kymmenen minuutin jälkeen opastin lähenemään estettä aluksi ravissa ja paria askelta ennen estettä nostamaan laukan. Aluksi Sulo halusi laukata jo heti, mutta kehotin aina siirtymään voltille, ja siirtämään siellä käyntiin ja takaisin raviin. Pian Sulo jaksoi odottaa ja pääsitte etenemään esteelle ravissa. Vähän ennen estettä nostitte laukan ja hyppäsi todella hyvin pienen esteen. Jatkoitte suoraan pienelle sarjalle, joka oli ihan yksittäisen esteen vieressä. Sarja sujui hyvin ja teit hyvin puolipidätteitä. Nostin esteet 120 senttimetriin. Aloititte ensimmäisenä okserilla. Sulo tuntui vievän ratsastajaa, ja hyppy oli vähän hutiloitu. Komensin voltille, jossa pitäisi ottaa kunnollinen tuntuma, painaa pohkeet kiinni ja pitää ulko-ohja mahdollisimman vahvana. Sitten oli uuden yrityksen vuoro. Sulo yritti jälleen toimia oma-aloitteisesti, mutta tällä kertaa onnistuisit pysymään tilanteen herrana ja hyppy näytti erittäin hyvältä. Seuraavaksi oli vuorossa trippeli, jonka edessä vähän matkan päässä oli 70 sentin korkuinen pysty. Sulo keskittyi ensin pystyyn hyvin ja sen jälkeen teki kunnollisen sulokkaan hypyn trippelin jälkeen. Käskin kehumaan valtavasti ja kokeilemaan vielä uudemman kerran. Tälläkin kertaa Sulo kuunteli hyvin apuja ja hyppäsi molemmat esteet oikein mallikkaasti. Tähän oli hyvä lopettaa. Valmennus sujui ihan hyvin.

Estevalmennus by Cenla
Saavuin valmentamaan Suloa ja Re-electiä. Ratsukko lämmitteli parasta aikaa maneesissa, tehden laukka ympyröitä ja hypäten pieniä ristikkoja ja pystyjä. Sulo kulki kuolaimella hyvin ja tuntui nauttivan päästessään hyppäämään. Jäin katselemaan hetkeksi maneesin katsomoon, kunnes kävelin reipasta vauhtia keskelle maneesia. Kehuin ratsastajalle, miten hienosti Sulo kulkee ja miten hyvin hän itse ratsastaa. Sitten aloitimmekin valmennuksen. Aluksi Sulo todellakin pureutui kuolaimeen kiinni, mutta Re-elect sai pidettyä orin kasassa ja kuulolla. Sitten aloitimmekin hyppäämisen. Aluksi tultiin noin 80cm korkeudella olevaa yksittäistä pystyä. Ori veti esteelle hyvin ja ratsastaja istui selässä vähääkään hevosta häiritsemättä. Ratsukko ponkaisi kepeästi esteen ylitse ja jatkoi sulavaa laukkaansa. Pystyä tultiin vielä muutama kerta, kunnes sitä korotettiin, noin metrin korkeudelle. Sulo höristi korviaan ja alkoi steppaamaan innostuneena. Ori myös hörähteli esteelle, mutta Re-elect sai sen unohtamaan muut touhut ja keskittymään työntekoon. Jälleen kerran lähdettiin tulemaan estettä. Sulo reipasti laukkaansa ja hyppäsi jälleen puhtaasti yli. "Sillähän on mahtava hyppytyyli!" kehuin hevosta ratsastajalle. Re-elect nyökkäsi ja ratsukko jatkoi laukkaansa pitkin maneesia. Metrin korkuista pystyä tultiin vielä muutaman kerran, jonka jälkeen Sulo oli ansainnut välikäynnit. Re-electin ja Sulon kävellessä pitkin ohjin, minä rakensin heille maneesiin pienimuotoista rataa. Radalla oli kahdeksan estettä. Kaksi okseria, kolme pystyä, vesieste, trippeli ja sarja. Useimmat esteet olivat 140cm korkuisia, yksi pysty jopa sen 150cm. Korkeudet tuntuivat minusta huimilta, mutta ratsukko tulisi aivan varmasti selviytymään radasta virheittä. Ratsastaja otti ohjat tuntumalle ja nosti jälleen kerran laukan. Ensimmäisenä tultiin sarja, jonka Re-elect ja Sulo selvittivät virheittä. Sarjan jälkeen laukattiin toiselle puolelle maneesia, jossa oli vesieste odottamassa ratsukkoa. Sulo höristi korviaan ja ponnisti korkealla ilmavaralla esteen yli, vähääkään sitä katsomatta. Seuraavana oli vuorossa lävistäjällä oleva okseri, jonka päällä piti vaihtaa myös laukka. Sulo taitasikin sen homman hyvin, jälleen esteestä selvittiin virheittä ja laukan vaihtokin onnistui. Seuraavaksi oli pysty, joka sijaitsi keskellä lyhyttä sivua. Sulon askeleet eivät olisi millään sopineet esteelle ja se meinasi kieltää jo parin metrin päästä, mutta ratsastaja patisti sitä eteenpäin ja jälleen kerran esteestä selvittiin virheittä. Kun rata oltiin menty loppuun, annoin ratsukon tehdä itsenäiset loppuverryttelyt pienten esteiden, laukan, ravin ja käynnin pohjalta. Seurasin heidän loppuverkkahyppyjään vähän aikaa ja kiitin ratsukkoa hyvästä yhteistyöstä tämän valmennuksen osalta.

ulkoasun © re-elect
otsikon © daivive.net
taustan © Ritva VäänänenVIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME HORSE