DIY 600

Tällä sivulla on sekalaisia kuvia/tietoa
CNC jyrsinkoneesta

© saulij1@hotmail.fi

Päivitetty 19.9.2013, DIY600 piirustukset lisätty ladattavaksi Tiedostot -sivulle

Linkkisivu - Links

Tiedostot - Files

Työstö - Machining

Rompetori - For Sale

Sähkökaappi 1.3.2008

Sähkökappikin edistyy pikkuhiljaa. Modattu ATX virtalähde ei toiminut ihan kunnolla. Uusi virtalähde tekeillä. Siksi tyhjä paikka vasemaassa yläkulmassa.

Karan virtaläde täytyi jättää u
lkopuolelle tilan ahtauden vuoksi.
Sähkökaappi
Kara+moiottori
24.10.2008

Oli vähän pitkä tauko, kun piti kämppää rempata, mutta nyt taas alkaa tapahtua.

Laittelin vähän tavaraa hahmolleen sähkökappiin. Oikealla siili Geckoja varten. Mustalle alueelle pitäisi saada sopimaan Smoothstepper, BOB, MUHI, ohjausvirtalähde, karan servo, sulakkeet ym... Taitaa tulla ahdasta

Laitoin karamoottorin paikoilleen. Sinisessä osassa ovat enkooderi ja jäähdytyspuhallin. Kylkeen tulee liitäntärasia, josta lähtee kaksi kaapelia ohjauskaappiin: Toisessa enkoodelin ja puhaltimen johdot (UTP), toinen moottorin virtajohto (suojattu kaapeli).

Vaakittin myös pöydän suoraan. Täytyy vielä pylväs ja kara laittaa suorakulmaan..
Z-akselin hihna
Y-akselin hina
X-akslein hihna
Sähkökaappi
10.2.2008

Akselien hihnapyörät ja hihnat paikoillaan. Kaikki sopii lähes heittämällä. Ainoastaan X-akselin moottori ottaa runkoon kiinni, tätytyy vähän hioa rungosta pois. Välitykset toimii hienosti ainakin käsin pyörittämällä.

Näköjään johteiden pohjat ovat ottaneet vähän väriä. Täytyy nekin putsata ja öljytä kunnolla. Täytyis olla kunnolla lämmin talli. Ei näköjään riitä, että silloin tällöin lämmittää.

Alakuvassa molemmat virtalähteet valmiina ja asennettuna sähkökaappiin. Laitan vielä Geckot jättisiileen kiinni, niin nekin saa sitten sovittaa paikoilleen.

Karallekin tuli hihnapyörät ja hihna, HTD  5M, leveys 25 mm, pyörät on 36 hampaisia. Yritän saada ne ensiviikolla sorvattua.
Haitat 26.1.2008

Rajakytkimien haitat valmiina. Taisi olla viimeinen koneistettava osa tällä erää. Rajojen kiinnikkeet teen 3.. levysta.
Hihnapyörän jyrsintää
Valmiit pyörät
14.1.2008

Viikonlopulla tehtiin kaverin kanssa hihinapyöriä.
Pyörien ulkopinta ja reikä sorvattiin samalla kiinnityksellä. Näin saatiin ne samankeskeisiksi.
Jyrsintätuurna koneistettiin heitottomaksi vasta jyrsinkoneessa jyrsintäsorvauksella. Vanha 4-akselinen Beaver lauloi kuutisen tuntia lähes yhtäsoittoa hampaita. Pyöristä tuli todella hyviä ja heitottomia. Pienempään pyörään laitettiin sorvatut laipat niittaamalla.

Profiili on AT5, pienempi on 22 hampainen ja suurempi 55 hampainen, eli välitys 1:2,5

Karalle päätettiin laittaa tehdastekoiset HTD-hihnapyörät, sopivat paremmin tehon siirtoon. Tilaan ne lähipäivinä samalla kun tilaan AT5 hihnat.
Y-moottori asennettuna
Karan visrtalähde
9.12.2007

Pientä edistystä. Laitoin Y-akselin stepperin paikoilleen. Näyttää sopivan, eikä ota kiinni mihinkään koko säätöalueella. Taitaa olla kuuma paikka, jos tuohon laittaa suojan päälle.

Alakuvassa karan virtalähde. Siinä on kaksi isoa rengasmuuntajaa sarjassa, tasasuuntaaja ja 2 kpl 15 000 uF konkkia. Täytyy vielä rakentaa kosketussuoja.  Saappa nähdä miten jaksaa viedä karaa.
Puomi kinniinä on k
Puomi 45 astetta

13.10.2007

Noniin. Tein tänään puomin ohjausrenkaan ja asensin puomin paikoilleen. Onnistui tosi hyvin, kääntyy kevyesti ja takertelematta ympäri Alakuvassa n 45 steen kulmassa. Sen verran tuli painoa lisää, että Z-akseli ei enää pysy ylhäällä, vaan taytyi laittaa kapula tukemaan.

Seuraavaksi vois ruveta laittamaan akselieta kohtisuoraan ja asentamaan karaa.

(Kamerassa näkyy olevan väärä päivä.)
Kehä ja mutterit
Pöytä ja kehä
6.10.2007

Karan kääntökehä hiottuna.  Tein myös kaarevat uraan sopivat mutterit, joilla puomi kiinnitetään kehään. Mutterit pitit tehdä manuaalikoneella, kun kaikki numeeriset koneet on kovassa käytössä kokoajan. Onnistuihan nuo niinkin.

Alakuvassa kehä asennettuna. Tarvitaan vielä ohjausrengas, niin sitten voi puomin ja karan kiinnittää paikoilleen.
Pylväs paikoillaan 22.9.2007

Vähän hitaasti on homma edennyt, mutta nyt pylväs on nostettuna paikoilleen. Alkaa pikkuhiljaa nayttää koneelta. Täytyy vielä säätää kohtisuoruudet. Puomin kiinnitysrengas töytyy vielä panna hiontaan ennenkuin voi sovittaa karaa paikoilleen.

 
Kiinteä laakeripesä
Z-akselin liäpala
17.7.2007

Laakeritkin tuli viimein ja nyt kuularuuvit on asennettu. Homma sujui mukavasti, tosin pientä hienosäätöä osiin joutui tekemään. Kiinteässä pesässä laakereina on FAG 7202B.TVP.UO parihiotut viistokuulalaakerit sekä 30x20x5 akselitiivisteet molemmin puolin. Paketti on kasattu KM2 muttereilla. Vapaassa päässä on suojattu FAG 6002 urakuulalaakeri löysällä sovitteella. Lukkorengas pitää laakerin ruuvin päässä.

Linjaus onnistui hyvin ja ruuvit pyörivät vakiomomentilla läpi koko alueen.  Ensin kaikki osat löysästi kiinni, ja sen jälkeen kuularuuvin pyörittelyä ja ruuvien kiristelyä ja löysäilyä vuoronperään. Näin kaikki hakee paikkansa.

Z-akselin runko oli hitsattu vanhan piirustuksen mukaan ja vapaan pään laakeripukkiy oli väärässä paikassa. Virhe  korjattiin kuvan mukaisella lisäpälalla.

Seuraavaksi pitää nostaa pylväs X-akselin kelkalle ja hihnapyörätkin pitäisi tehdä.
Kuularuuvit ja mutterit
Pylvääa seikoottuna
2.7.2007

Kuularuuvit on nyt sorvattu. Onnistu ihan helposti, kun ensin nauhahiomakoneella hioi kerteen (=kovan) pois. Näyttävät hyvältä. Laakeritkin on tilattu jo muutama viikko sitten, mutta  ovat vielä kulemma tulossa ranskasta.

Machined screws ready for assebly. Bearings are ordered and are on the way from france.

Kokosin pylvästäkin hieman hahmolleen, mutta eteenpäin ei pääse ennenkuin ruuvit on asennettu.

Pre assembled Z-axix column.
Maalattu pylväs
Jyrsimsiä
29.4.2007


Pitkästä aikaa hieman edistystä. Maalasin pylvään. Huomasin, että homma on nyt kiinni kuularuuveista, joten ne täytyy laittaa heti tilaukseen.

Töissä siivottiin työkaluvarastoa. Pelastin romuista n. 20 kg jyrsimiä. Kasaan mahtuu kaikenlaista 2-, 4- leikkuuisia, viimeistely ja rouhinta,  HSS ja KM,  uusia, vanhoja, tylsiä ja teräviä.
Maalattu runko
Esikoottu runko
27.2.2007

Talviloma ja vaimo lähti lasten kanssa  evakkoon. Nyt ehtii vähän harrastaakin.
Maalasin rungon pintavärillä. Onnistu ihan hyvin, kun moneen kertaan suihki.

Tein myös esikokoonpanon. Kaikki näyttää sopivan paikoilleen. Kelkat liikkuu mukavan tahmeasti, niinkuin pitääkin. Täytyy töistä lainata mittakello, jalka ja tarkka suorakulma, niin voin vähän mittailla, kannattaako jatkaa.

It’s winter holidays and my wife and children went away for few days. Its time for the hobby. The main frame has been painted. Looks good.

I have made some preassembly also, so it’s possible to do some measurements now.  All movements feel like they should feel.

Maalattu puomi


4.2.2007

Maalailin puomin, Ihan hyvältä näyttää, maalina Maston 803 sininen spray. Asennusta vailla.

Painted Z-axis part ready for assembly,

Maalattu runko
Johteet ja kelkat

21.1.2007

Rungotkin jouduttiin pohjamaalaamaan, kun firmassa tehdään muutoksia. Täytyi hyllyt saada tyhjäksi. Nyt voi säilytellä vaikka viileässaä autotallissa.

Primered base.

Tilaamani johteetkin tulivat parissa päivässä Movetecilta. Ovat ABBATech merkkiset. Saappa nähdä mikä on laatu.

Linear rails and blocks, made by ABBATech. Quality ???

Kara koottuna
ISO30 ER32

18.12.2006

Ensimmäinen kara on täysin koottu ja toimivaksi havaittu. Paineilmasylinteri työntää gripperin ulos holkista jja irroittaa työkalun. Kun sylinteristä päästetään paine pois, lautasjouset vetää gripperin takaisin holkiin sisään. Samalla gripperi tarttuu kiinni työkalun vetonuppiin ja vetää työkalun kartioon.

Our first spindle is assembled and works fine. Pneumatic cylinder push gripper and release toolholder out of the spindle cone. Disksprings pulls gripper to the bushing as air pressure goes down. Gripper grips to the toolholder bolt and pulls toolholder to the spindle cone.

Karan laakerointi on välyksetön ja karan heitto olematon, 0,01 kellolla ei havaittavaa liikettä. Kara lämpesi melkoisesti kun sitä pyöritettiin sorvilla. Vaatinee muutaman tunnin sisäänajon ennen tositoimia.

Spindle bearings are practically zero clearance, no noticeable clearance and runout is less than 0,01 mm.  There was significant warming at bearing zone as we test run spindle by lathe. Some kind of running in procedure should be done before real action.

Kuvassa karassa on kiinni jonkinlainen jyrsintuurna.

Ostin myös uuden ISO30 ER32-holkki-istukan Kestoolsista. Siistiä työtä, merkki on Mexin.

I bought a new ISO30 ER32 collet toolholder from Kestools. Nice work, made by Mexin


Askelmoottorien kiinnitysosatkin on koneistettu valmiiksi.
Mounting parts for stepper motors are machined also.

Tietoja karasta:
- kartio SK30 DIN 69871 (ISO30)
- laakerointi 2xFAG 7207B.TVP.UO, 2x FAG  6207 RS
- työkalun kiinnitys lautasjousilla n. 3000 N
- työkalun irroitus paineilmasylinterillä.
- pituus 380 mm, paino 12,5 kg

First spindle ready for installation.
- spindle shaft SK30 DIN 69871 (ISO30)

- bearings 2xFAG 7207B.TVP.UO, 2x FAG 6207 RS
- toolholder clamping force 3000 N, disksprings
- toolholder releaseing by pneumatic cylinder
- length 380 mm, weight 12,5 kg

Puomi
Karan runko
Muuntajat

16.9.2006

Puomin rungot on nyt koneistettu valmiiksi. Olihan nuo työläitä koneistaa, seuraavalla kerralla teen hieman erilaisen. Onnistui muuten ihan hyvin ilman suurempia ongelmia, vain yksi kierretappi katkesi. Nyt ne vois vaikka viimeistellä ja maalata kokoonpanoa varten.

Frames for Z-axis are machined. This was very difficult task, so next time I will design it different way. They are ready for finishing and painting now.

Karan osatkin on sorvattu valmiiksi. Myös karan laakerit ja stefat on hankittu. Nyt ne pitäisi koota, että kartion voisi sorvata.

All parts for spindles are machined. Bearings and seals are arrived also. Next task is assembly, so we can turn the cone for the toolholder.

Jyrsintätöistä seuraavaksi täytyy tehdä moottorien kiinnitysosat.

Next job is to machine mounting parts fot stepper motors.

Sähkötkin edistyy hiljakseltaan. Hankin 3 muuntajaa joista saa 2x30 V 30 A. Ensiöpuolella on muutama vaihtoehtoinen kykentä, joilla toisiojännitettä voi hieman säätää. Laitan yhden akseleiden virtalähteeseen n. 80 VDC ja kaksi sarjaan (60 V + 30 V) karan virtalähteeseen n. 130 VDC.

Little progress has been in electrical field also. I have bought 3 transformers, 2x30V 30A each. There are few alternatives in primary side, so secondary voltage could be adjusted. One transformer, approx. 80 VDC, is for axis drives and two in series for spindle (60 V + 30 V) approx. 130 VDC.


UHU päältä
UHU pohja

6.6.2006

UHU-servo-ohjain on viimein valmis. Kokoonpano oli helppo, kunhan on tarkkana, että kaikki komponentit tulevat oikeinpäin.  Vahvistelin vielä kuparipuolen johtimet kuparilangalla ja laitoin vähän isommat konkat. Täytynee vielä siirtää niitä, että jäähdytys toimii kunnolla (saattaa tarvita puhaltimen).

Kortti pyörähti heti käyntiin, ja sille sai annettua komentoja konsolilta. Muuten hyvä, mutta pyöri vain toiseen suuntaan. Noh, yksi diodi oli väärinpäin ja poltti IR2184 FET-ajurin (5€). Diodin kääntö ja uusi piiri paikoilleen ja homma toimii.

Pientä parametrien säätöä, tarvittiin koska moottori hyppi lattialla villisti. Sitten Machilla kokeilemaan. Moottori pyörii tasaisesti molempiin suuntiin ja tottelee nopeus ohjeita tarkasti. Tosin jännite oli vasta 20 - 90 V (n 1850 rpm) ja ilman kuormaa. Tuntuu melko väkevältä moottorilta. Saapa nähdä mitä temppuja ilmenee kuormalla.

Kolmas kaveri lipesi kimpasta, joten nyt tehdään vain kahta konetta. Ei ottanut karaa mukaan, joten nyt on myynnissä yksi ISO30 DIN 69871 kara joko valmiiksi koottuna tai osina.

UHU-servo controller for spindle motor, 130V 14A.

X laatta
Karan osia
Laatikollinen osia

12.5.2006

Kaikkien akseleiden laatat on ympäriinsä koneistettu ja tasopinnat hiottu tasapaksuiksi.  Kuvassa X-akselin laattaa valmiiksi porattuna.

All plates are fully machined and planes are grinded parallels. Drilled X-axis plate in picture.

Saatiin kara-akselit karkaisusta. Pikaisella mittailulla ei havaittu muodonmuutoksia, ainakin työvarat riittävät viimeistelysorvaukseen.  Kuvasta puuttuu vielä kaikki ostokomponentit: laakerit, lautasjouset, akselimutteri, ym sekä pari muuta osaa.  Seuraavaksi tilataan laakerit ja sorvataan kara-akseli mittoihin.

Spindle axles came from heat-treating. There was no significant bending or changes in dimensions, so there is no problems with machining allowances.

Alimman kuvan laatikossa kaikki pintakäsiteltävät osat, sinkkiä 5 myytä. Takana kuularuuvien laakeroinnit, keskellä pussissa stefat ja väliholkit. Etualalla karan osia.

Karamoottoria ohjataan UHU-servolla  http://www.uhu-servo.de/.  Kortti on jo fettejä vailla valmis.  Pääsen luultavasti testaamaan parin viikon kuluessa.

Onhan tässä vielä hommaa.....

Parts for three ISO30 spindle: gripper, draw bolt, nut, axle, front flange and frame.

Koneistusta
Koneistettu runko
Karan osia

9.1.2006

Noniin, nyt on runko koneistettu. Koneistus meni ihan hyvin, ei mitään värinä ym ongelmia.  Vielä en ole ehtinyt mittailla, millainen siitä tuli, mutta näyttää tosi hyvältä. Seuraavaksi pitäis varmaan maalata, ettei ruostu, ennen kokoonpanoa.

Base frame has been machined. There was no vibration or any other problems during machining.

Talven mittaan on jo koneisteltu tulevan karan osiakin. Vasemmalla esityöstettynä karan runko, kara-akseli ja etulaippa. Kara-akseli valmistetaan nuorrutusteräksestä joka karkaistaan n. 50HRC kovuuteen. Seuraavaksi pitäisi jyrsiä kara-akselin etupäähän vetokiiloille urat, tehdä kierrereiät sekä hihnapyörälle kiilaura ja laittaa akselit karkaisuun. Karkaisun jälkeen laakeripintojen kovasorvaus ja kokoonpano.  Kartio sorvataan/hiotaan viimeksi koottuna pyörittäen omilla laakereillaan. Ei pitäis tulla heittoa.

Machined parts for spindle. From left: Turned frame, preturned spindle axle and front flange. Spindle axle is made from Cromoly steel and hardened to 50 HRC. Axle will be turned to final dimensions after hardening. The cone for toolholder will be turned after final assembly.

Valmis encoser
Encoderin osta

6.11.2005

Karamoottorin encoder vihdoin valmis.

Encoder for spindle motor.

Testasin myös 
CNC4PC:n valmistamaa edullista optokorttia. Ensimmäinen oli rikki. Laitoin sähköpostilla valituksen tekijälle.  Sain viikonpäästä toisen, ei mitään muuta palautetta, no takuu ainakin toimii. Vaikuttaa ihan toimivalta kortilta, edullinenkin, kun tulee ilman veroja yksittäis kappaleina.

Löysin milelenkiinoisen encoder-liitäntäkortin.  Sillä voi liittää max 4 encoderia, joita Mach osaa lukea. Tuo lähenee nyt "todellista" servoa, koska palaute tulee ohajukseen saakka. En osaa sanoa, kuinka nopeasti Mach noita pystyy seuraamaan ja voiko makroilla korjata jättämää.
Ainakin kone pysähtyy jos askelia on hukkumut enemmän kuin asetettu.
Rogers Machine

Karamoottori edestä
Karamoottori takaa

16.10.2005

Karamoottori valmiiksi koottuna.  Takapäässä kiinnitysreiät encoderia varten

Spindle motor ready assembled.

Etulaippa
Takalaippa
Takalaippa_uusi
Takalaippa2

9.10.2005

Karamoottorin päädyt olivat melko heppoisia, eikä niistä saa sitä järkevästi kiinni.  Niinpä tein uudet päädyt.

End shields were very weak, so I made new ones from aluminium sheet.

Etupäässä on kulmikas laippa, jossa on kiinnitysreiät ja jäähdytysilman poistoaukot  Mitoitusvirheen vuoksi etupään laakeripesää piti syventää vielä n. 3 mm, jotta päädyt meni kiinni ja hiilet osuivat oikeaan paikkaan kommutaattorilla.

Front-end shield has four mounting holes and openings for cooling air.

Alkuperäinen hiilisysteemi istuu hyvin uuteen takalaippaan. Muuten hyvä, mutta peitttää tehokkasti kaikki jäähdytysilma-aukot.  Täytynee tehdä muovista uudet kiinnikkeet hiilien pitimille. Näin saadaan jäähdytysilmalle aukot vapaiksi.  Päädyn toisella puolella on kiinnitysreiät alla olevalle encoderille.

Original brush holder blocks air very efficiently, so I have to made new ones from plastic. The opposite side has mounting holes for the encoder.

16.10.2005

Takalaipasta uusi kuva.  Uudet hiilien pitimet, nyt ilma mahtuu kulkemaan.

New picture from back end shield. There is plenty of room for cooling air now.

Encoder
Encoderin runko

15.9.2005

Kara tarvitsee encoderin ja ajattelin rakentaa tälläisen encoderin.  Alunperin oli ajatus tehdä se kokonaan itse, mutta ei tuo aika tahdo antaa myöten, joten....

Spindel motor needs an encoder and I think to made it my shelf.

Koneistetussa alumiinikotelossa on US Digitalin kiekko ja lukija. Kiekko on kuulalaakeroitu.
Kiekko halkaisijaltaan 2" ja 100 cpr. + index karan paikottamista varten

Encoder disk and reader from US DigitaI are in the machined aluminium case. Disk hub has ball bearing.
Disk is 2" in diameter and has 100 CPR + index for positioning.

9.10.2005
Muutin koteloa hieman pienemmäksi. Kuva päivitetty. Runkopuoli on jo valmiiksi koneistettu.  Koodikiekko ja lukijakin jo tulivat, joten ei puutu kuin ajuri.

Tällä koneella koneistetaan rungon osat

X 4200, Y1500, Z 1200

Näkymä pöydältä22.1.2005

Tässä versio 2. Runko 120x60x6,3 ja pylväs 100x150x6,3 putkesta. Liikkeet X500, Y250, Z300. Paino 250 kg22.1.2005 kuva päivitetty

Tälläinen oli versio 4
Liikkeet X600, Y250, Z350
Ulkomitat n 1000x1000x1000 mm
Paino 400 kg.
Johteet 20 mm lineaari
Ruuvit 20x5 0-välys
Karamoottorista ei vielä tietoa
Askelmoottorit Nema 42, 10Nm
Ajureina Geckodrive G201
Ohjaus Mach2/3
Runko teräsputkesta. Kaikki kiinnityspinnat koneistetaan

Pöydälle olisi tarkoitus rakentaa 4.akseli, jolla voi myös sorvata22.1.2005 lisätty

Versiossa 5 oli leveä alaosa, jolloin en helppo rakentaa ympärille seinät. Uusi karakehitelmä jo paikalla.

22.1.2005 lisätty

Versio 6:n runko valmistetaan teräslevystä ja täytetään betonilla. Muuten rakenne on sama kuin versiossa 5.

6.2.2005 Päivitetty

Karan kiinnitys Z-kelkkaan muuttettu myös levyrakenteiseksi. Lisätty myös karamoottori (130V 14A 2800 r/min) ja hihnavälitys. Karamoottoriin rakennetaan uusi etulaippa ja asennetaan jäähdytyspuhallin.

11.3 2006 Päivitetty

Pöydästä poistettu työläät T-urat ja korvattu kierrerei'illä.  Reunaan tehdään ura leikkuunestettä varten (jota tosin ei käytetä paljon, luultavasti).  Ristikkäiset urat on esim ruuvipuristimen tai 4-akselin paikotusta varten.

25.12.2006 Päivitetty

Mitat: 1000x1000x1400 mm
Liikkeeet: X 600 mm, Y 300 mm, Z 400 mm
Paino n 500 kg

Dimensions: 1000 mm x 1000 mm x 1400 mm
Movements: X 600 mm, Y 300 mm, Z 400 mm
Weight 500 kg

27.4.2005 lisätty

Varusttettiin mahdollisuudella käyttää hammashihnavälitystä akseleiden käytössä.  Näin on mahdollista sovittaa koneen tarkkuus/nopeus tarpeen mukaan.

Timing belt assembly for Y-axis

Kyseltiin lisää johteita ja löytyi vielä hieman edullisempi: saadaan 25 mm johteet edellisten 20 mm hintaan.  Kannattaa näköjään kysellä kaikista mahdollisista paikoista..14.1.2005 lisätty
22.1.2005 täydennetty

Tässä runko versio 6.
Kotelot valmistetaan kahdesta samanlaisesta puolikkaasta hitsaamalla. Sisälle hitsataan tartuntoja Ø6 mm betoniteräksestä. Sisälle valetaan juotosbetoni. Johdepintoja ja ruuvien kiinnityksiä varten hitsataan sopivan kokoiset latat, jotka koneistetaan.

Frame version 6
Frame will be welded from two identical bended profiles. Profiles are made from 4 mm cold rolled steel. Flat bars will be welded for guides and for screw mounts. Profiles will be filled with concrete.  All mounting surfaces will be machined after welding.

11.3.2005

Koneen paino nousi niin suureksi (650 kg), että päätettiin jättää betoni pois.  Betonin tilalle laitetaan runsaasti ripoja runkopalkkien sisään.

Calculation shows that frame will be too heavy (650 kg), so we decide to leave concrete out. Lots of ribs are added instead concrete.11.3.2005 lisätty

Runkojen levystä taivutetut aihiot.  Kunhan saadaan muut rungon polttoleikkeet, niin  päästään kokoamaan.

Bended parts for frame.

3.4.2005 lisätty alempi kuva

Runko alkaa olla hahmollaan euro-lavalla. Vielä puuttuu johteiden ja ruuvien laakerointien pohjat, niin pääsee koneistamaan.  Tässä vaiheessa osat on vielä miehen liikuteltavissa.

Welded frame and column.


22.1.2005

Viimeisin hahmotelma karasta.

21.3.2005

Alempi kuva lisätty

3.4.2005

Karan hihnaksi näyttäis tulevan 20 mm HTD tai GT3, Eli tuo hihnapyörä kapenee 5 mm.14.1.2005

Jaa-a. Ja tälläkö pitäisi ajaa tätä moottoria.....14.2.2005

Hahmotelma yhdistetyksi sorvin karaksi ja jyrsimen 4-akseliksi. Isolla moottorilla sorvataan, pienellä paikoitetaan ja jyrsitään.28.2.2005

Yllättävän tarkka mikrokytkin: 50 mittausta sulkeutuvalla koskettimella: Kiinni +/- 0.025, hajonta 0,016. auki +/0,015, hajonta 0,006. Hystereesi oli 0,20.

MUUTA LIITTYVÄÄHS-kara.pdf

2.1.2005

Hahmottelin vähän karaa.Homma toimii muuten OK, mutta koko systeemi täytyy pultata kasaan hihnapyörän puoleisesta päästä. Useimmiten nämä työkalurungot valmistetaan hiiletysteräksestä, jolloin vain pinta on kova. Tällöin voisi päähän saada esim M10 sisäkierteen, jolla paketti kasataan.22.1.2005 lisätty

Välyksetön M12 mutteri. Jousi poistaa välyksen. Mutterin puolikkaat pysyvät yhdessä sovitetyilla kuusiokoloruuveilla. Mutteren materiaali Polyasetaali.

Olen tuuminut myös automaattisella välyksen poistolla toimivaa mutteria, jolla on parempi hyötysuhde kuin tällä jousirakenteella.