KENNEL SPECK LINE

Olen koiraharrastaja Etelä-Pohjanmaalta, asun Lapualla. Koirat ovat minulle iso osa elämää. Ensimmäinen cockerspanieli perheeseemme tuli minun ollessa 2-vuotias ja ensimmäisen oman cockerin sain 8-vuotiaana. Rakkaus cockereihin on siis kestänyt lähes koko elämäni ajan ja cockerspanieli onkin ehdottomasti minulle se "oma rotu". Aktiivisemman koiraharrastuksen aloitin vuonna 2000 ja nykyään harrastan koirieni kanssa mm. pelastuskoiratoimintaa, agilitya, rally-tokoa ja jäljestämistä (mejä eli verijälki). Silloin tällöin pyörähdämme näyttelyissäkin, vähintään yhden kerran jokaisen koiran kanssa.

Olen pätevöity tottelevaisuuskoulutusohjaaja ja koetoimitsija (TOKO, SPA, MEJÄ, MH, LT). Opiskelen agrologiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulussa sekä suoritan myös eläintenkouluttajan ammattitutkintoa Keski-Pohjanmaan maaseutuopistossa Kannuksessa. Aiemmilta ammateiltani olen lähihoitaja ja maaseutuyrittäjä. Vapaa-aikani kuluu koirien kanssa harrastaen ja uusimpana kiinnostuksen kohteenani on Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, mikä oli lähtösysäys myös pelastuskoiraharrastukselle.

Ensimmäinen pentueeni syntyi tammikuussa 2003. Näkemys omista tavoitteista ja ajatukset jalostuksen suhteen ovat kypsyneet vuosien varrella. Jokaisen pentueen ja harrastusvuoden jälkeen on aina vähän viisaampi, tietämys ja tietynlainen "näppituntuma" kehittyy koko ajan. Koskaan ei myöskään voi olla valmis: aina on uusia tavoitteita ja päämääriä, joita kohti pyrkiä. En kasvata koiria kasvattamisen ilosta, vaan siksi, että haluan tehdä oman osuuteni rodun jalostuksen eteen. Kasvattaa voi kuka tahansa, jalostus vaatii halua tehdä työtä rodun parantamiseksi.

Suorittamani kurssit, pätevyydet ym:
2001 Kasvattajan peruskurssi
2005 Tottelevaisuuskoulutusohjaaja
2006 Koetoimitsija 1
2008 Koetoimitsija 2 / toko
2009 Koetoimitsija 2 / spanielien taipumuskoe
2009 MH C-toimihenkilö
2009 MH B-toimihenkilö
2009 Koetoimitsija 2 / mejä
2009 Metsästäjätutkinto
2011 Kasvattajan jatkokurssi
2011 Jalostusneuvojan peruskurssi
2011 Koetoimitsija 2 / luonnetesti
2012 Jalostusneuvojan jatkokurssi
2012 Vapepa: maastoetsinnän peruskurssi
2014 Järjestyksenvalvojan peruskurssi
2014 Koetoimitsija 2 / rally-toko

Ajatuksiani kasvattamisesta...

Jokainen kasvattamani pentue on perusteellisen suunnittelun tulos. Jokainen yhdistelmä on tarkkaan mietitty - jokaisessa jalostukseen käyttämässäni koirassa tulee olla sitä "jotain", mikä säväyttää. Tavoitteeni on kasvattaa luonteeltaan monipuoliseen harrastamiseen soveltuvia, terveitä koiria, joiden kanssa on helppo elää ja olla. Millainen sitten on hyväluonteinen koira? Mielestäni hyväluonteinen cockeri on rohkea, reipas, avoin ja iloinen. Koiran hermorakenne on kunnossa ja sillä on riittävästi toimintakykyä selviytyä erilaisista tilanteista. Sillä on miellyttämishalua ja se sopeutuu muuttuviin tilanteisiin ongelmitta. Se osaa rauhoittua ja rentoutua tarvittaessa, myös vieraissa paikoissa. Moni kasvattaja kertoo pentueidensa vanhempien olevan hyväluonteisia, mutta mihin he tämän subjektiivisen näkemyksensä perustavat?

Luonnetesti ja mh-kuvaus sekä tulokset erilaisista kokeista ovat käyttökelpoinen työväline jalostuksessa silloin, kun halutaan oikeasti panostaa luonteeseen ja hyödyntää käytettävissä olevaa, objektiivista faktatietoa koirien ominaisuuksista. Tulosten tutkailu ja tulkinta on hyvin mielenkiintoista ja toivon, että tulevaisuudessa on saatavilla yhä enemmän tietoa cockereiden, varsinkin jalostuskoirien tai sellaiseksi ajateltujen, luonteesta. Pyrin aina valitsemaan nartuilleni uroksen, jolla on olemassa dokumentoitua tietoa luonteestaan ja/tai käyttöominaisuuksista - joko itsellään tai sitten suvussa. Kaikista tärkeintä kuitenkin on, että pidän uroksesta ja sen käyttäytymisestä tavatessani sen.

Kasvattamisessa on tärkeää vaalia elinvoimaisuutta ja kunnioittaa luonnonvalintaa. Sukua jatkavat vain vahvimmat, terveet yksilöt ja pentueen emän tulee suoriutua pentujen hoidosta mahdollisimman itsenäisesti. Mielestäni kasvattajan pitää myös seurata nartun suhtautumista urokseen astutustilanteessa. Koskaan ei saa toimia luonnonvastaisesti - luonto tietää parhaiten ja kasvattajankin tulee olla terveen kriittinen valinnoissaan. Sukusiitoskertoimen pyrin pitämään pentueissamme pienenä ja pidän kasvatustyössäni tärkeänä ohjenuorana cockerspanielien jalostuksen toimintaohjetta.

Kasvattajana haluan olla aina kasvattieni omistajien käytettävissä ja toivonkin heidän pitävän minuun yhteyttä - itse en aina ehdi kysellä kuulumisia, mutta kasvattini ovat minulle tärkeitä ja lähellä sydäntä. Minulle voi soittaa / lähettää sähköpostia koska tahansa, oli asia sitten iloinen tai ei. Toivon kuulevani mukavia kuulumisia koiran elämän varrelta ja neuvon mielelläni myös mahdollisissa ongelmissa. Mielestäni kasvattajan tulisi aina olla se henkilö, johon ensimmäisenä otetaan yhteyttä jos kaikki ei menekään niin kuin pitäisi - oli asia sitten pienenpieni tai suurensuuri. Kasvattajalle pienikin tieto koirasta, iloinen tai ikävä, voi olla todella tärkeä ajatellen kasvatustyötä kokonaisuutena. Olen siis kiitollinen kaikesta tiedosta, mitä saan kasvateistani matkan varrelta.

Pentumme etsivät ensisijaisesti rakastavia ja pysyviä koteja. Mieluiten luovutan pennun harrastavaan kotiin, jossa koira saa elää aktiivista koiranelämää. Koska spanielit ovat energisiä ja oppivaisia koiria, niiden kanssa voi harrastaa melkein mitä vain. Pennun ostajan ei tietenkään tarvitse olla kokenut konkari missään erityisessä lajissa, vaan tärkeintä on aito kiinnostus koiran aktivoimiseen ja halu tarjota koiralle "sisältöä elämään". Neuvon kasvattien omistajia koiraharrastuksen alkuun ja autan mahdollisuuksien mukaan muissakin eteen tulevissa uusissa asioissa.

Haluan kannustaa kasvattieni omistajia osallistumaan koiran kanssa erilaisiin kokeisiin yms. (esim. taipumuskoe, MH-kuvaus, luonnetesti) ja toivon aktiivisuutta myös terveystarkastuksiin osallistumisessa. Kaikki terveyteen liittyvä tieto on aina hyväksi rodun jalostusta ja myös omaa kasvatustyötäni ajatellen.

Vuosina 2009-2011 syntyneiden kasvattieni hintaan on kuulunut virallinen silmätarkastus ja lonkkakuvaus. Vuodesta 2012 alkaen jokaisen kasvattamani pennun hintaan sisältyy lonkkakuvaus sekä mh-luonnekuvaus ja/tai luonnetesti. Sisällytän nuo "extrat" pennun hintaan siksi, että haluan kasvateistani mahdollisimman paljon tietoa niin terveyden kuin luonteenkin osalta tukemaan tulevia jalostusvalintojani.

"Näyttelykoiria" en myy. Toki olen iloinen, jos ja kun kasvattini käyvät näyttelyissä. Jotkut ovat jopa menestyneet niissä ihan mukavasti ja mielelläni itsekin käytän kasvattejani näyttelyissä kerran tai pari, mikäli se omistajille sopii - jos näyttelykärpänen pääsee puremaan, vaikka useamminkin. Pienestä pennusta en kuitenkaan voi koskaan luvata sen menestyvän aikuisena näyttelyissä tai olevan hyvä kilpailukoira jossain lajissa. Vanhempien mahdolliset tittelit eivät periydy pennuille, ei voi kuin toivoa parasta ja tehdä pennun kanssa kovasti töitä omien tavoitteiden saavuttamiseksi. Kaikkein tärkeintä on hyvä suhde koiran ja omistajan välillä.

Minulle koirat ovat rakkaita perheenjäseniä ja myös kasvatustyöni pohjana on aina muistikuva siitä, miten ihanaa oli aikoinaan saada se ensimmäinen ikioma koiranpentu. Kasvattaminen ja koirien kanssa harrastaminen on elämäntapa, ei sen enempää eikä vähempää. Olen onnellinen saadessani omistaa ihania koirapersoonia, jotka tuovat iloa elämään ja kasvatustyöni välityksellä toivon voivani suoda muillekin tämän saman mahdollisuuden. Kun luovutan pennun uuteen kotiin, toivotan pennulle omistajineen parasta mahdollista onnea tulevaisuudessa ja toivon, että uusi omistaja voi olla koiraansa tyytyväinen. Jokainen kasvattamani koira on minulle yhtä tärkeä ja haluan jokaiselle pennulle parhaan mahdollisen elämän. Paras palkinto kasvattajalle on iloinen ja onnellinen kasvatti. :)

Jos haluat lisätietoa koiristamme tai pentueistamme, ota yhteyttä "kasvattajatätiin":
Maarit Mäki / 040 548 7692
tai speckline@netikka.fi

Postiosoitteeni on Hourunkoskentie 161, 62160 KARHUNKYLÄ.

Lisätietoa löydät myös allaolevien linkkien kautta:
=> Koiramme
=> Pentuinfo
=> Syntyneet / suunnitellut pentueet


Nellin kanssa mejä-kokeessa . Tinon kanssa toko-kokeessa

Vas.: Nellin kanssa mejä-kokeessa, Lakeuden noutajakoirayhdistyksen mestaruus 2008 (kuva: Juha Rajala)
Oik.: Tinolle tokosta ALO2, tuom. Piritta Pärssinen (kuva: Riikka Teivainen)