KOIRAN KOTIAPTEEKKI

CANIKUR: ruoansulatusongelmiin
BETADINE: desinfiointi- ja puhdistusaine
CLEANAURAL tai MAXXIM - korvahuuhde
KYYPAKKAUS: käärmeen / ampiaisen pistojen oireisiin, koira on lisäksi vietävä AINA lääkäriin! Lue lisää alta.
NUTRISAL elektrolyyttijauhe: esim. ripuloivan koiran nestetasapainon ylläpitämiseen.
PARAFIINIÖLJY / SÄILÖTTY PARSA: annetaan koiralle, joka on syönyt vierasesineen. Parafiiniöljyä 0,5 - 1 ml / kg.
PUNKKIPIHDIT


ENSIAPU

Jos koira rapsuttelee kovasti korviaan tai ne ovat punaiset / niissä on paljon vaikkua, korvat puhdistetaan kaatamalla niihin runsaasti puhdistusainetta. Korvia hierotaan noin puoli minuuttia niin, että kuuluu kunnon lotina ja annetaan sitten koiran ravistaa päätään. Pyyhitään pumpulilla enimmät sotkut pois korvakäytävän suulta ja toistetaan tarvittaessa. Jos oireet eivät helpotu puhdistamalla, koira viedään lääkäriin.

Jos käärme puree koiraa, koira yleensä jää istumaan tai makaamaan paikalleen ja tuijottaa eteensä "tylsän näköisenä" eikä halua liikkua. Jos purema-alue on päässä, voi koiran pää alkaa turvota nopeasti ja hengitystiet voivat tukkeutua. Mihin tahansa käärme pureekin, koira täytyy saada äkkiä eläinlääkärin hoitoon. Purema voi olla hengenvaarallinen, joten siihen kannattaa aina suhtautua vakavasti! Käärmeen myrkky (ja sen jälkeen annettavat lääkkeet) kuormittavat munuaisia, joten eläinlääkäri usein nesteyttää koiraa, jotta munuaiset toimisivat paremmin.

Käärmeenpureman jälkeen koira ei saisi liikkua itse, vaan se tulee kantaa sylissä autolle / kotiin ja pyrkiä saamaan mahdollisimman pian eläinlääkärin hoidettavaksi. Jos koiran hengitystiet ovat vaarassa turvota umpeen, kannattaa antaa kyypakkauksesta cockerinkokoiselle koiralle 2 tablettia (1 tbl / 10 elopainokiloa, kuitenkin isollekin koiralle korkeintaan 3 tbl). Kyynpurematapauksessa koiralle tulisi antaa mahdollisimman pian vastamyrkkyä. Tämän vastamyrkyn teho voi kuitenkin heikentyä / estyä, jos koira on saanut kyytabletteja. Jos eläinlääkäri on lähellä ja koirassa ei näy turvotusta, voidaan siis kyytabletit jättää antamatta - näin vastamyrkky tehoaa heti. Useimmiten kyynpureman saanut koira saa vastamyrkyn lisäksi kipulääkettä. Myös ampiaisen pisto voi aiheuttaa koiralle turvotusta ja muita oireita, silloin kannattaa käyttää kyytabletteja ja seurata koiran vointia.

Punkkia irrottaessa siitä täytyy saada hyvä ote. Punkkia kierretään muutama kierros ympäri ennen irrottamista - tällöin se tulee kokonaisuudessaan pois. Punkit voivat levittää borrelioosia - tällöin puremakohdan ympärille tulee punainen rengas, koira yleensä kuumeilee ja sillä on nivelkipuja. Borrelioosi hoidetaan antibioottikuurilla.

Lämpiminä kesäpäivinä koiralle voi tulla lämpöhalvaus, varsinkin jos se jätetään autoon (vaikka ikkunat olisivatkin raollaan). Lämpöhalvaus voi tulla hyvinkin nopeasti ja lamaannuttaa koiran elintoiminnot. Lämpöhalvauksen oireet ovat koiralle hyvin tuskallisia: raskas läähätys, kuolaaminen, tummat limakalvot, oksentelu, ripuli, mahdolliset liikehäiriöt. Koiran päälaki on kuuma ja sen lämpö nousee yli 40'C:een. Oireet johtavat pyörtymisen kautta koomaan ja koiran kuolemaan. Ensiapuna lämpöhalvaukseen on koiran nopea viilentäminen viileällä (ei kylmällä!) vedellä tai kääriminen kylmiin kääreisiin. Koiran lämpö mitataan 10 minuutin välein ja kun se laskee 39'C:een, voidaan viilentäminen lopettaa. Koiralle tarjotaan myös juotavaa.

Jos koira ui paljon, sille saattaa etenkin kylmällä ilmalla tulla vesihäntä. Tällöin koira on vaisu, kipeän oloinen ja häntä roikkuu velttona suoraan alaspäin. Vesihäntä menee kuitenkin yleensä ohi levolla. Koiralle voi antaa kipulääkettäkin, mutta tärkeintä on pitää se rauhassa muutaman päivän ajan.Takaisin INFO-sivulle.