PENNUSTA HARRASTUSKOIRAKSI

* Tätä artikkelia olen suunnitellut jo pitkään. Ja vielä menee varmaan pitkään, ennen kuin se on valmis tai saan kasaan edes lähes kaiken, mitä haluaisin sanoa. Nyt se on kuitenkin jo enemmän kuin ajatuksen tasolla. *

- Pentu saapuu kotiin...
- Viisas johtaja
- Perustottelevaisuus ja pennun kouluttaminen
- Harjoitusten suunnittelu
- Kontaktiharjoitukset / luvan saaminen
- Rauhoittumisen opettaminen
- Pennun kanssa leikkiminen
- Naksutinkoulutus
- Noudon harjoittelu
- Uiminen
- Taipumuskokeisiin!
- Metsästyskoulutus
- Mh-kuvaus ja luonnetesti

=> Pentuinfo
=> Lukemisen arvoisia koirakirjoja


Pentu saapuu kotiin...

Kun pentu kotiutuu uuden perheensä luo, se elää myöhäistä leimautumisvaihetta (8-12 vk). Tuona aikana sen tulee saada mahdollisimman paljon kokemuksia kaikesta siitä, mitä se tulee elämänsä aikana kohtaamaan. Koira totutetaan toisiin (turvallisiin, kiltteihin ja terveisiin) koiriin. Se opetetaan matkustamaan rauhassa autossa, junassa, bussissa jne. Pennun tulee tavata erilaisia ihmisiä, eläimiä, ympäristöjä sekä muita sen elämän varrella vastaan tulevia asioita. Pennun kanssa käydään tutustumassa myös kaupungin vilinään, metsään ja muihin, ehkä vähän vieraampiinkin, paikkoihin, jotta sen kanssa olisi helppo myöhemmin kulkea ja että se osaisi paikassa kuin paikassa tarvittaessa myös rauhoittua. Totuta pentua uusiin paikkoihin kuitenkin sen omilla ehdoilla, älä pakota sitä mihinkään ja ole sille turvallinen syli, johon voi mennä suojaan, kun joku uusi asia pelottaa. Jos perheessä on muita koiria, nämä tutustumisretket tehdään nimenomaan ilman niitä.

Pennun saavuttua uuteen kotiin yksi tärkeimmistä asioista on yksinolon opettelu. Tämä on tärkeää huomioida etenkin silloin, kun perheessä on muitakin koiria. Kun pentu jätetään yksin kotiin ja kun palataan kotiin, tehdään tilanteista rauhallisia (aivan kuin mitään ei tapahtuisikaan) - 5 minuuttia ennen lähtöä ja muutama minuutti kotiin tulon jälkeen pentua ei edes huomioida erityisemmin. Pennulle voi ennen lähtöä antaa syötäväksi esim. herkullisen puruluun. Kotiin tullessa pennulle voi hymyillä ja silittää sitä hieman, mutta siihen kiinnitetään kunnolla huomiota vasta muutaman minuutin kuluttua, kun se on rauhallinen.

Pentu oppii uusia asioita todella nopeasti – niin hyviä kuin huonojakin. Usein pentu oppii aivan huomaamatta, leikin varjolla. Mitä tahansa pentu tekeekin, hyvää tai pahaa, on palautteen sen toiminnasta tultava juuri oikeaan aikaan (eli HETI). Jos kehut pentua, tulee sinun ajoittaa kehusi oikein. Samoin, jos joudut nuhtelemaan sitä. Jos pentu on yksin ollessaan tehnyt pahaa (vaikka olisi kääntänyt koko huushollin nurin päin), ei se ymmärrä, mistä sitä moitit kotiin tullessasi. Jos taas opetat pennulle uusia asioita ja se tekee jotain oikein hienosti, tulee sinun välittömästi kehua sitä ja antaa palkka saman tien. Sekunnin kuluttua pentu ei enää yhdistä palkkaa oikeaan toimintaan. Pääsääntönä koiran kouluttamisessa positiivisen vahvistamisen keinoin voidaan pitää: toivotusta käyttäytymisestä koiraa palkitaan, ei-toivottu jätetään huomiotta. Lisää kouluttamisen perusteista voit lukea erillisestä artikkelista.

Cockeri on monipuolinen kaveri harrastuksiin. Pohjaa tulevaisuuden yhteisiin harrastushetkiin kannattaa alkaa rakentaa heti, kun pentu saapuu uuteen kotiin. Mitä tahansa koiran kanssa tahtookin "sitten isona" tehdä, on hyvä totuttaa pentu pienestä pitäen noudattamaan tiettyjä käyttäytymissääntöjä, jotka jokainen koiran omistaja määrittelee oman elämäntilanteensa ja perheen / koiralauman odotusten mukaan.

Suositeltavia sääntöjä heti alusta alkaen ovat esim:
* pentu istuu aina ennen kuin saa ruokakupin ja luvan syödä
* pentu istuu rauhassa aina kun panta laitetaan kaulaan
* ovesta mennään luvan kanssa, lupaa odottaessa pentu istuu rauhassa
* sängyssä / sohvilla pentu joko saa oleilla tai sitten ei - johdonmukaisuus tärkeää!
* rauhoittuminen on tärkeää, pentu opetetaan rauhoittumaan harjoitellen sitä ainakin kerran päivässä
* hihnassa ei saa vetää koskaan, ei edes pieni pentu!
* ulkoillessa vastaan tulevat koirat ohitetaan nätisti, erikseen sitten tutustutaan vieraisiin koiriin ja leikitään
* omistajan tulee olla pennulle "maailman paras asia": suhde koiraan on kaiken kouluttamisen perusta.

* Sivun alkuun *


Viisas johtaja

Sinun tulee olla koirasi silmissä luotettava laumanjohtaja, joka omalla toiminnallaan ansaitsee laumansa kunnioituksen. Johtajuusongelmat ovat kasvava ongelma nykyajan koirien keskuudessa: joiltakin koiran omistajilta on hämärtynyt koiran paikka laumassa ja koiria inhimillistetään liikaa. Koiralla tulee olla selvät säännöt ja omistajan tulee olla koiraa kouluttaessaan jämäkkä ja määrätietoinen. Se ei toki tarkoita sitä, että koiraa alistetaan turhaan vaan että omistaja on ansaitusti koiran silmissä se ylin auktoriteetti, joka määrää minne mennään ja mitä tehdään. Älä koskaan selätä koiraa! Moni koiranomistaja pitää selättämistä hyvänä keinona alistaa koira. Selättäminen kuitenkin useimmiten vain lisää koiran epävarmuutta ja ei-toivottua käytöstä. Oikeaoppinen selättäminen on salamannopea toiminto, jonka osaa vain toinen koira.

Viisas johtaja on ennen kaikkea johdonmukainen ja oikeudenmukainen. Hän ei vaadi koiralta sellaista, mitä ei ole sille (vielä) opettanut. Viisas johtaja katkaisee ei-toivotun tekemisen (ei väkivallalla!) ja ohjaa koiraa oikeaan toimintaan palkiten hyvästä käytöksestä. Viisas johtaja myös aktivoi koiraansa tarjoten sille mielekästä tekemistä. Viisasta johtajaa koira arvostaa, eikä suotta. Viisas johtaja myös suojaa laumaansa ulkoisilta vaaroilta, lauman jäsenten ei tarvitse koskaan olla epävarmoja turvallisuudestaan.

Johtajuudesta on kirjoitettu paljon eri kirjoissa - tärkeimpiä sääntöjä on mm. se, että ihminen menee aina ovista ennen koiraa ja koira joutuu “tienaamaan” ruokansa tekemällä, mitä siltä pyydetään. Ihminen myös syö aina ennen koiraa. Jotkut koirat saattavat yrittää saada tahtoaan läpi komentamalla omistajaansa esim. haukkumalla tai hyppimällä tätä vasten. Tällainen ei-toivottu käytös jätetään huomiotta ja kun koira taas käyttäytyy hyvin, sitä kehutaan ja se saa haluamansa huomion. Jos koira hyppii sinua vasten, käännä sille selkäsi ja jatka puuhiasi koirasta välittämättä. Johtajuutta vahvistaa myös se, että ihminen päättää aina leikin / koiran hellittelyn alkamisesta ja loppumisesta.

Hyvä suhde ohjaajan ja koiran välillä on koulutuksen onnistumisen tärkein tekijä.

* Sivun alkuun *


Perustottelevaisuus ja pennun kouluttaminen

Perustottelevaisuuskoulutus on mielekkään koiran kanssa elämisen perusta. Kaikkein tärkeintä koiran koulutuksessa on kouluttajan johdonmukaisuus. Koiran kanssa kommunikointia harjoitellaan pikkupennusta lähtien – heti kun pentu kotiutuu, sille aletaan opettaa uusia, jokapäiväisessä elämässä tarpeellisia, asioita. Tällaisia ovat istuminen, paikallapysyminen, luoksetulo ja hihnassa kauniisti kulkeminen. Esimerkiksi istuminen on helppo opettaa ruoan antamisen yhteydessä – kun kuppi viedään pennun pään yläpuolelle, se yleensä vaistomaisesti istuu. Ruoka-ajat kannattaa käyttää aina hyväksi yhdistäen ruoan saamiseen koulutusta – pennun ei tarvitse saada mitään ilmaiseksi vaan ruokakin on ansaittava.

Opetettaessa pennulle tai aikuisellekin koiralle uusia asioita, on opetus aina aloitettava mahdollisimman rauhallisessa, häiriöttömässä paikassa eli kotona sisätiloissa. Kun pentu oppii asian, voidaan harjoitusta pikkuhiljaa vaikeuttaa siirtyen seuraavaksi omalle pihalle rauhalliseen paikkaan harjoittelemaan. Seuraavia askeleita ovat esim. rauhallinen piha tai parkkipaikka muualla kuin kotona, sitten hieman rauhattomampi paikka jne. Koiralta ei saa vaatia liikaa ja jos se ei kykene suorittamaan jotain tehtävää rauhattomassa paikassa, on palattava vaatimuksissa taaksepäin eli vaikkapa omalle pihalle.

Tärkeintä kaikessa koulutuksessa on ehdollistaa koiralle uudet käskyt. Koira ei ymmärrä puhettasi, vaikka se kuinka näyttäisikin kuuntelevan sinua. Se ei tiedä, mitä tarkoittaa ”paikalla”, jos käskyä ei ole sille opetettu. Jos koira ei tottele käskyäsi, mieti: oletko varmasti opettanut sen koiralle niin, että se tajuaa käskyn merkityksen ja tietää mitä sen pitäisi tehdä? Älä vaadi koiralta kohtuuttomuuksia äläkä ajatustenlukijan taitoja. Viisaskaan koira ei ymmärrä kaikkea puhettasi, mutta oppii todella helposti LYHYITÄ käskyjä. Älä loruile koiralle, vaan anna sille napakka käsky, ja onnistumisprosentti on paljon suurempi. Äänensävystäsi koira kyllä yleensä osaa hyvin äkkiä päätellä, oletko iloisella vai vähemmän-iloisella mielellä.

Kun opetat pennulle uusia asioita, käytä aina samassa tilanteessa samaa käskysanaa samalla tavalla sanottuna. Äänen paino ja sävy merkitsee koiran kouluttamisessa hyvin paljon. Käytä siis kehuessasi koiraa iloista, “nauravaa” äänensävyä ja taas rauhoitellessasi koiraa matalaa äänensävyä ja sanoja, jotka sisältävät paljon vokaaleja. Vihainen kulmien kurtistus ja murahdus yleensä riittää kertomaan koiralle sen tehneen jotain väärin. Kaikilla perheenjäsenillä tulee olla koiran kanssa toimiessa samat, selkeät säännöt ja käskyt.

Koiralle opetettavia käskyjä kannattaa miettiä – käskyn tulee olla lyhyt ja napakka. Käskyä ei tule käyttää mielin määrin, ettei se menetä merkitystään – tilanteessa, jossa koiran mielenkiinto on kohdistunut jonnekin aivan muualle, älä hoe sille turhaan käskyjä. Yleensäkin, kun koiraa kouluttaa, ei kannata puhua ”kuuroille korville”. Jos jonain päivänä ei mikään tunnu onnistuvan, ei silloin kannata suotta hinkata ja harjoitella, vaan lopettaa siltä päivältä ja jatkaa suotuisampana ajankohtana. Uusien asioiden harjoittelun, kuten kaiken koulutuksen, tulee olla aina hauskaa – niin sinulle kuin pennullekin!

Pennulta ei saa vaatia liikaa ja senkin vuoksi kannattaa aina pyrkiä onnistuneisiin suorituksiin (harjoitusten vaikeustaso suunnitellaan pennun osaamisen mukaan). Pentu ei vielä jaksa keskittyä kauan aikaa kouluttamiseen, joten koulutustuokioiden pitää olla lyhyitä. Jos joku asia menee harjoituksissa hienosti, ei saa myöskään ahnehtia. Pennulle tulee aina jäädä päällimmäisenä muistiin innostus ja mielenkiinto tehtävää kohtaan, liiallisten toistojen seurauksena se voi kyllästyä hyvinkin nopeasti. Karkeana sääntönä toistojen määrästä voitaisiin pitää korkeintaan 3 onnistunutta toistoa / harjoituskerta. Harjoittelu tulee pyrkiä aina lopettamaan onnistuneeseen suoritukseen, joten jos koira ei osaa jotain tehtävää, helpota sitä niin että tiedät koiran onnistuvan ja voit lopettaa koulutustuokion onnistuneesti ja hyvällä mielellä.

Luoksetulon täytyy olla pennulle aina iloinen asia. Sitä ei saa ikinä, siis ei koskaan rankaista kun se tulee luoksesi – vaikka se sitten olisi ollut tekemässä mitä tai ollut kauankin karkuteillä. Muista, että koira elää hetkessä: jos rankaiset sitä pahanteosta sen tullessa luoksesi, pentu yhdistää rankaisun luoksetuloon - ei siihen, mitä se oli tekemässä ennen kuin tuli luoksesi. Luoksetulo on tärkein asia koiran koulutuksessa, sitä ei siis kannata pilata käyttäytymällä tökerösti koiran tullessa luokse. Luoksetulon varma osaaminen voi olla koiran henkivakuutus. Luoksetulon opettaminen on helpointa aloittaa tilanteista, joissa pentu on jo tulossa sinua kohti. Kutsu pentua iloisesti sen juostessa sinua kohti esimerkiksi sanalla ”tänne”. Kun pentu saapuu luoksesi, silittelet ja kehut sitä iloisesti. Pikkuhiljaa pentu oppii ”tänne”-sanan merkityksen ja tulee luoksesi sen kuullessaan. Jos pennun mielenkiinto on kuitenkin kiinnittynyt johonkin muuhun (se esimerkiksi haistelee keskittyneesti maata), älä kutsu pentua luoksetulokäskyllä. Kutsu pentua vain silloin, kun voit olla varma että se tulee luoksesi ensi käskystä. Jos koira ei ensimmäisestä käskystä tule luokse, älä anna toista käskyä, vaan lähde joko itse poispäin koirasta tai mene hakemaan koira vähäeleisesti luoksesi – tällöin pentua ei saa torua, otat vain pannasta kiinni tai nappaat pennun syliin ja lähdette jatkamaan matkaa.

Metsäretket (muutenkin kuin vain polkuja pitkin!) ovat cockerin pennulle erinomainen tapa opettaa asioita: pentu oppii kulkemaan erilaisissa maastoissa ja se saa kuluttaa energiaansa rodunomaisella tavalla. Metsässä kulkeminen pienestä pitäen luo myös vahvan perustan pennun ja ohjaajan hyvälle suhteelle. Metsäretkillä pennulle opetetaan, että se ei saa lähteä kauas omistajasta. Pieni pentu ei vielä uskallakaan lähteä kovin kauas omille retkilleen, mutta rohkeuden lisääntyessä pentu saattaa jonkun mukavan hajun löytäessään kadottaa korvansa ja kuulonsa tyystin. Siksi pennun tulee alusta alkaen oppia pitämään omistajaansa silmällä metsässä ollessa. Ollessasi koiran kanssa metsässä, kulje ihan hiljaa äläkä juttele koiralle tai huhuile sitä kaiken aikaa. Jos koira häviää näköpiiristäsi, mene puun tai pensaan taa piiloon ja odota, että koira tulee etsimään sinut. Kun koira muutaman kerran kadottaa sinut näkyvistään, se oppii paremmin pitämään yhteyttä sinuun. Muista: irti ollessaan on koiran tehtävä pitää kontaktia omistajaansa, ei toisin päin!

Suosittelen erittäin lämpimästi koirayhdistysten järjestämiä pentu- ja tottelevaisuuskursseja jokaiselle koiran omistajalle. Kursseilla opitaan koiran kanssa toimimisen perusjuttuja ja koira tottuu muiden koirien läsnäoloon. Kurssitilanteessa koira saattaa olla hyvinkin levoton eikä jaksa keskittyä annettuun tehtävään. Siitä ei kannata harmistua; kurssien tarkoitus on opettaa koiran omistajaa opettamaan koiraansa, ei opettaa koirille lyhyessä ajassa monia uusia asioita.

Lue myös:
=> Koiran kouluttamisen perusteita
=> Perustottelevaisuuskoulutus


Rauhoittumisen opettaminen

Lepääminen ja rauhoittumisen taito on harrastuskoiralle niin tärkeää, että se kannattaa erikseen opettaa varsinkin vilkkaalle ja/tai levottomalle pennulle. Kaikki koirat eivät pysty rauhoittumaan / rentoutumaan tai voivat jännittää itselleen vieraassa paikassa niin paljon etteivät pysty lepäämään. Rauhoittumista harjoitellaan pienen pennun kanssa vähintään kerran päivässä ja nuoren koiran kanssa muutaman kerran viikossa.

Rauhoittumisharjoitukset on hyvä aloittaa silloin, kun pentu on väsynyt ja muutenkin rauhallinen. Pentu otetaan syliin, silitellään sitä rauhallisesti ja jutellaan pennulle rauhoittavasti (paljon vokaaleja sisältäviä sanoja, matala äänensävy). Jos pentu pyristelee sylissä, odotetaan että se rauhoittuu ja rentoutuu, ennen kuin se päästetään pois. Tärkeää on, että pentu ymmärtää pääsevänsä jatkamaan touhujaan, kunhan ensin rauhoittuu syliin.

Salme Mujunen sanoo kirjassaan (Tie tottelevaisuusvalioksi) osuvasti: "kerran päivässä pentu lötköksi". Pennun tulee siis konkreettisesti rentoutua sylissä. Usein pennun suusta kuuluva syvä huokaus kertoo rentoutumisesta. Pennun kasvaessa rauhoittumista voi harjoitella pennun maatessa lattialla jalkojen välissä tai vieressä. Rauhoittumista edistää tällöin kevyet hierovat liikkeet, joilla koiran runko käydään hiljalleen läpi. Näihin rauhoittumistuokioihin voi myös liittää jonkin "käskyn", jota haluaa myöhemmin käyttää koiran rauhoittamiseen.

Rauhoittumista harjoitellaan ensin kotona sisätiloissa ja kun pentu osaa rauhoittua kotona, voidaan harjoituksia pienin askelin vaikeuttaa ottaen harjoitteluun mukaan häiriöitä. Rauhoittuminen käskystä / ohjaajan vieressä on hyödyllinen taito esimerkiksi kilpailumatkoilla ja myös häkissä rauhoittuminen on harrastuskoiralle tärkeää. Häkkiin opettaminen kannattaa aloittaa kotoa sisätiloista, tarjota koiralle esim. ruoka aina häkissä ja antaa sille häkissä luita järsittäväksi. Häkin tulee olla koiralle aina mukava paikka.

* Sivun alkuun *


Metsästyskoulutus

Jos pennusta on tarkoitus kouluttaa metsästyskoira, tulee koulutukseen panostaa pikkupennusta alkaen. Metsästyskoiran tottelevaisuuden täytyy olla huippuluokkaa ja sen perustaa aletaan valaa jo luovutusikäisen pennun kanssa. Pentu oppii nopeasti ja sille on helppo opettaa uusia asioita, tosin kaiken koulutuksen tulee vielä tapahtua leikin varjolla. Pennulta ei saa vaatia liikoja ja tulee ottaa huomioon, että se jaksaa keskittyä koulutustilanteisiin vain hetken kerrallaan.

Metsästyskoulutuksen tärkeimpiä asioita ovat istuminen, paikallaolo ja luoksetulo. Näiden tulee olla koiralle 100% varmoja ja sen tulee noudattaa käskyjä aina ja joka tilanteessa. Nämä käskyt opetetaan koiralle niin sanallisesti kuin pillilläkin. Tavallisimmat pillikäskytykset ovat:
* lyhyt vihellys: koiran pysähtyminen, huomion kiinnittäminen ohjaajaan
* pitkä vihellys: istuminen (ja paikallaolo)
* sarja lyhyitä vihellyksiä: luoksetulo.

Metsästykseen koiraa koulutettaessa ei tule kiirehtiä, vaan hioa ensin tottelevaisuus varmaksi ja yhteistyö koiran kanssa hyväksi. Sitten, kun perusasiat ovat hallussa, voidaan koiran kanssa jo harjoitella elävällä riistalla. Tulevalle metsästyskoiralle opetettavien asioiden suuntaa-antava aikataulu voisi olla seuraavanlainen:

Metsästävän koiran koulutus, koonnut Ulla Ruistola
3-5 kk tänne, istu, paikka
5-7 kk pilli ja käsimerkit
6-7 kk laukaus, seuraaminen
6-9 kk damin noutaminen
8-10 kk suuntien opettaminen
9-11 kk jäljen seuraaminen ja haku
10-12 kk vesityö, hyppääminen esteiden yli
10-16 kk kylmä riista, lämmin riista
. . . tositoimet

* Sivun alkuun *


- -

Mh-kuvaus ja luonnetesti

-

* Sivun alkuun *

- -

* Sivun alkuun *