PENNUN SOSIAALISTAMINEN JA KOIRAKAVERIT

Sosiaalistaminen ja ympäristöopetus

Pennun sosiaalistumisen paras herkkyyskausi loppuu n. 3 kuukauden iässä. Jotta koiran kanssa olisi aikuisena helppo olla ja elää, tulee pennun ensimmäinen kuukausi uudessa kodissa käyttää aktiivisesti hyödyksi. Joku viisas on sanonut, että pennun pitäisi 3 kuukauden ikään mennessä tavata 100 uutta ihmistä. Aivan samoin sen tulee tutustua erilaisiin ympäristöihin, ääniin, eläimiin, koneisiin, kulkuvälineisiin jne. Kaiken tämän täytyy kuitenkin tapahtua pennun ehdoilla, säikähdyksiä tulee välttää! Pennun tuleekin tehdä omistajan kanssa paljon pieniä tutustumisretkiä erilaisiin paikkoihin. Retkien on hyvä olla lyhyitä ja uuden jännittävän kokemuksen jälkeen pennun täytyy saada levätä. Jos perheessä on muita koiria, on erityisen tärkeää tehdä tutustumisretket pennun kanssa kahdestaan, ilman muun lauman tuomaa tukea.

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa...
Mitä kaikkea pennun sitten tulisi nähdä ja kokea ensimmäisen kuukauden aikana? Kaikkea, mitä se elämänsä aikana tulee kohtaamaan ja mielellään vähän muutakin!
- ihmiset: vauvat, leikki-ikäiset lapset, erinäköiset, erikokoiset miehet ja naiset, vanhukset, omituisesti liikkuvat ja ääntelevät ihmiset, juoksijat, pyöräilijät, hiihtäjät, rullaluistelijat, ihmiset kassien kanssa, aurinkolasit, hatut, sateenvarjot, kävelysauvat, lastenvaunut, rollaattorit, pyörätuolit...
- muut koirat: isot, pienet, mustat, valkoiset, pörröiset, lyhytkarvaiset, pitkäkarvaiset, pystykorvat, luppakorvat, kippurahännät, tuhisevat...
- muut eläimet: kissat, puput, lehmät, lampaat, hevoset, linnut, oravat...
- ympäristöt ja kulkuneuvot: koiranäyttely, agilitykilpailu, ravit, metsä, kaupungin tori, rautatieasema, asfalttipiha, järven ranta, laituri, kerrostalon porraskäytävä, erilaiset portaat, hissi, erilaiset ovet, ostoskeskus, silta, tunneli, juna, linja-auto, vene, ohiajavat autot, rekat, traktorit...
- erilaiset äänet kotona / kaupungilla, kodinkoneet, trimmaustarvikkeet, autossa matkustaminen, pimeä, varjot, sadesää jne jne...


Pennun koirakaverit

2-4 kk iässä pennun pitää saada tavata mahdollisimman paljon turvallisia koirakavereita. Näin pentu oppii kommunikoimaan vieraiden, erilaisten koirien kanssa koirien kielellä. Nämä tapaamiset tulee järjestää niin, että koirat ovat vapaana turvallisella alueella – kytkettynä koirat eivät viesti keskenään luonnollisesti. Toinen koira täytyy tuntea, tai ainakin tietää, että se on pennulle kiltti ja käyttäytyy asiallisesti. Pennulla olisi hyvä olla myös ainakin yksi suunnilleen samanikäinen leikkikaveri, jonka kanssa se voi purkaa energiaansa. Samanikäiset ja –kokoiset pennut ovat samalla aaltopituudella ja tasavertaisia leikeissään.

Pentua täytyy suojella innokkailta uusilta tuttavuuksilta – jos pentu yhtään arastelee toista koiraa, tee selväksi että olet aina sen turvana: mene kyykkyyn pennun viereen, ota se kainaloon (ei syliin) niin että olet sen ja toisen koiran välissä. Tarvittaessa ajat pentua pelottavan koiran pois pentusi luota. Ole aina valppaana, jos pentusi leikkii sinulle vieraan koiran kanssa – erityisesti nuoret urokset ovat usein hyvin innokkaita ja voivat pelottaa pentua. Jos pentusi tuntee olonsa epävarmaksi ja turvattomaksi, se voi ruveta (pelkonsa vuoksi) ärhentelemään muille koirille eikä enää pidä sinua turvallisena laumanjohtajana. Pennun ensimmäisen vuoden ajan pitää pennun kokemusmaailmaa suojella pelästymisiltä ja asiattomilta uhkatilanteilta!

Koiran kanssa lenkkeillessä vastaantulevia koiria ei tervehditä ollenkaan – koira kannattaa pienestä pitäen totuttaa siihen, että vastaantulijat ohitetaan kiinnittämättä niihin mitään huomiota. Näin koirasta todennäköisesti kasvaa hyvinkäyttäytyvä koirakansalainen eikä se aikuisena räyhää vastaantuleville koirille siksi, että olisi epävarma kohtaamistilanteissa. Kaikki vastaantulevat koiranomistajat eivät varmastikaan ymmärrä tällaista tiukkaa linjaa, mutta näin voi olla suuremmalla todennäköisyydellä varma siitä, ettei mikään vieras koira (tai sen omistaja) pääse pilaamaan pennun kanssa tehtyä työtä ja koiran sosiaalisia suhteita. Erilaisiin koiriin sosiaalistaminen hoidetaan ihan muualla kuin lenkillä sattumanvaraisten vastaantulijoiden kanssa.

En suosittele koirapuistoilua. Koirapuistoissa nuorelle koiralle voi tulla peruuttamattomia traumoja innokkaiden leikkikavereiden ahdistellessa sitä. Omistajien silmissä harmiton takaa-ajo voi olla kohtalokas sinun ja koirasi suhteen kannalta. Koirapuistoihin kannattaa siis suhtautua hyvin kriittisesti, usein niissä käyvät koirat eivät ole kovin hyviä koirankielen opettajia etenkään pennuille. Rokotusten vuoksi koirapuistoon ei toki voikaan mennä ennen 5 kuukauden ikää. Vastuuntuntoinen pennun omistaja järjestää pennulle hyviä koirakontakteja ja kavereita ihan ilman koirapuistojakin.Takaisin INFO-sivulle.