BENCHMARK MATRIX "Tino"
metsästyskoirien jäljestämiskokeissa

Takaisin Tinon omalle sivulle

Päivämääristä linkki sanallisiin arvosteluihin!

pvm paikka tulos muuta tuomari
17.9.05 Virrat, SM-karsinta VOI 1, 46 p./ 45 p. sij. 10/19 Seppo Tavi & Ilkka Niemi
4.9.05 Kauhava, PM VOI 1, 45 p. FIN JVA, PM-2 Jari Salokanto
28.8.05 Ruovesi, Pilkottu VOI 3, 21 p. - Ilkka Niemi
14.8.05 Ruovesi, Pilkottu VOI 0 - Rauno Koskinen
24.7.05 Pernaja, Isnäs VOI 3, 21 p. - Kati Huovila
19.6.05 Muhos VOI 1, 41 p. - Ritva Lehmus
3.10.04 Kuortane VOI 1, 49 p. - Hannu Suonto
29.8.04 Ruovesi, pilkottu VOI 2, 38 p. - Jukka Hevonkorpi
24.8.03 Nurmo VOI 0 - Helena Jussinniemi
3.8.03 Pernaja, Isnäs VOI 0 - Tuire Lindfors
15.6.03 Tammela, Liesjärvi VOI 3, 24 p. - Paul Vuori
25.5.03 Kauhajoki AVO 1, 40 p. siirto VOI, luokan paras koira Risto Mursula
4.5.03 Pöytyä AVO 0 - Timo Ginström
29.9.02 Marttila AVO 2, 39 p. - Rauli Markelin
25.8.02 Ruovesi, Pilkottu AVO 1, 47 p. luokan paras koira Hannu SuontoSanalliset arvostelut:

17.9.05 Virrat, SM-karsinta

(Seppo Tavi):
VOI 1, 46p.
Lähtömakaus tutkittiin kunnolla ja sitten tarkasti jäljelle. Ensimmäinen suora aaltoliikkeellä - loppuosalla pari pientä tarkistuspyörähdystä. Makaukselle pysähdyttiin sitä tutkimaan. Katkokulma kaarroksella tekijöitten jäljelle ja siitä edelleen veretykselle ja eteenpäin. Alkuosalla pikku tarkistuslenkki ja samoin makauksen jälkeen. Makaukselle hidastus ja nuuhkaisu. Kulma kolmen metrin tarkistuslenkillä. Kolmas osuus mentiin edelleen aaltoliikkeellä. Makauksella hidastui ja nuuskaisu. Kulma pikku lenkillä. Neljäs osuus edelleen samaan malliin, mutta lopussa hetki tarkistelua myös ilmavainulla. Makaus yli. Kaato osoitettiin kani nuuskien.

(Ilkka Niemi): VOI 1, 45p.
Alkumakaus kiinnosti. Innokkaasti jäljelle. Tino etenee kaikki osuudet jarrutettuna sopivan reipasta vauhtia, pääosin maavainuisesti varmasti jäljellä, tehden koko aikana vain muutaman mitättömän pienen piston ja määrätietoisen pienen rengastuksen. Katkokulma sujuvasti, ensin veretyksen lopusta pieni kaarros jalanjäljille, lopulta niitä pitkin. Muut kulmat tarkasti. Ensimmäinen makaus merkattiin selkeäasti pysähtyen. Muut nauuhkaistiin, mutta ei pysähdytty edes sen vertaa, että naru olisi löystynyt. Kaadolle Tino jäi nuuhkimaan .

4.9.05 Kauhava (Jari Salokanto): VOI 1, 45p.
Tinosta ei voinut erehtyä, että jäljestäminen on ainakin maailman toiseksi paras asia. Suorastaan täristen innosta cockerspanieli pyyhkäisi oletetulle riistan verijäljelle ja emäntä sai pidellä ohjaimesta tosissaan kiinni ettemme olisi pyrähtäneet juoksuun. Melko vakuuttavaa jäljestystä ylipäänsä. Ensimmäisellä osuudella yksi lyhyt pysähdys, jonka aikana koira haarukoi jäljen suunnan. Silmissä kiilsi koko aika kiivas palo seurata verijälkeä eikä missään vaiheessa jäljen aikana ollut epäselvyyttä minkä takia metsässä oltiin. Kulmat nopeasti, katkokulmalla verijäljen loppuminen hieman hätkäytti, mutta lievän hosumisen jälkeen otettiin järki tassuun ja palattiin oletetulle kulmalle ja siitä ilmavainulla löydettiin veriura, toisella ja kolmannella kulmalla lyhyet pyörähdykset koiran varmistaessa menosuuntaa. Makuista koira merkkaa juuri ja juuri puolet, toisen puolen sivusta ohi. Kania jää nuuskimaan. Intohimoinen jäljestys, joka lupaa vaikka mitä, mutta lievä hosuminen haittaa vielä tasaista suoritusta.

28.8.05 Ruovesi (Ilkka Niemi): VOI 3, 21p.
Innokkaasti jäljelle. Tino jäljestää maavainuisesti tehden pieniä teräviä pistoja veriuran molemmin puolin. Toisen osuuden loppupuolella Tino ajautuu haistelemaan muita hajuja jäljen sivuun, oikaisee kulman, tulee seuraavaa osuutta kulmalle takaperin, siitä kulman yli, hukka. Palautetaan kolmannelle osuudelle puhtaalle jäljelle. Kiertyy pian samoille mielenkiintoisille hajuille, ajautuu toisen osuuden loppuun ja jäljen yli. Toinen hukka samaan paikkaan kuin ensimmäinenkin. Palautetaan puhtaalle jäljelle. Lopussa siksakkaus lisääntyy, mutta kaato löytyy ja Tino jää nuuhkimaan sitä. Ensimmäisen ja neljännen makauksen Tino merkkaa kävelemällä niiden päältä ristiin ja poikittain. Toinen ja kolmas makaus ylitetään. Katkokulmalla muutama tarkistuskierros, kolmas kulma tarkasti. Toisen kulman seikkailujen ja kahden hukan vuoksi aikakin vähän ylittyy.

14.8.05 Ruovesi (Rauno Koskinen): VOI 0
Koira ohjatusti jäljelle ja alkukrepityksen jälkeen alkaa siksakkaava jäljestys, sopivaa vauhtia edeten. Ensimmäinen makaus merkataan ja ensimmäinen kulma hyvin, mutta heti kulman jälkeen ajaudutaan sivuun ja osoitetaan puhdas jälki, ensimmäinen hukka. Toinen osuus samalla tavalla kuin ensimmäinen ja toinen makaus hätäisesti merkaten. Toinen kulma jolla katko on jo melkein selvitetty laajoin kaarroksin, mutta joudutaan osoittamaan puhdas jälki, toinen hukka. Heti perään poistutaan taas jäljeltä, kolmas hukka ja koe keskeytetään.

24.7.05 Pernaja (Kati Huovila): VOI 3, 21p.
Tinolle näytetään makaus, mistä ohjatusti, reippaasti jäljelle, edeten koko matkan laajasti sik-sak-kuviolla maavainua käyttäen. Heti alussa ylimääräinen into sivulenkillä hukkaan asti. Toinen osuus aaltoillen ja välillä jäljen sivussa kulkien. Viimeisen osuuden alussa palataan kulmalle eikä palata, hukka. Kaikki makuut ohitetaan. Kulmista ensimmäinen ja kolmas tarkasti, katkolla veretyksen loppuun ja kahdella laajenevalla lenkillä veretyksen alkuun. Kanille hieman sivusta, jäi viereen ja nuuhki. Vauhtia hiljemmaksi, jotta työskentely tarkentuu ja makaukset merkataan.

19.6.05 Muhos (Ritva Lehmus): VOI 1, 41p.
Ohjattu lähtö. Koira tutkii alkumakauksen. 1. osuuden alussa koira pyöri kohtuullisen kauan jäljen molemmilla puolilla, mutta jatkoi jäljestystä. Sama toistui 4. osuudella. Jäljesti ilma- ja maavainulla sik-sakaten ja aaltoillen ja kaarrellen pitkin jälkeä. Kävi kuitenkin vähän väliä paikallistamassa jäljen. Makauksista osoitti 1,3 ja 4, toinen ohi kaartelun takia. 1. kulma tarkasti, katkokulman selvitti nopeasti ulkokautta kaartaen. Havaitsi veretyksen lopun. 3. kulma varmistuslenkillä ulkokautta. Kanille suoraan, nuuhki ja jäi viereen. Sateen kastelemassa tuulisessa kangasmaastossa kokonaisuudessaan tuloksekas jäljestys. Koiran hengitys melko äänekästä, mutta ei näytä vaikuttavan jaksamiseen.

3.10.04 Kuortane (Hannu Suonto): VOI 1, 49p.
Innosta puhkuen liikkeelle. Taitavasti jarrutettuna lähes jäljen päällä etenevä jäljestäjä. Toisen osuuden alussa nopea pyörähdys hirven jäljillä. Neljännen osuuden alussa seurattiin hetki jäljen sivussa hirven hajuja, mutta palattiin jäljelle ilman eri käskyä. Makuista ensimmäisen pikaisesti nuuhkaisten, muut tarkasti tutkien. Katkolla haettiin määrätietoisesti tarkistaen uusi suunta. Toinen kulma tarkasti, kolmas pienellä lenkillä. Kaato kiinnosti. Jäi paikalle.

29.8.04 Ruovesi (Jukka Hevonkorpi): VOI 2, 38p.
Tino tutki lähdön ja se lähti itsenäisesti jäljelle. Se etenee kaksi osuutta lähes jälkitarkasti, vain pari tarkistusta jäljen sivuun. Kolmannen osuuden puolivälissä se poistuu jäljeltä, mutta kovan haeskelun jälkeen löytää sen itsenäisesti. Neljännellä osuudella muutamia tarkistuksia, muuten hyvin. Ensimmäinen ja toinen kulma pienellä rengastuksella. Katkolla osoittaa veren lopun ja osin ihmisjälkiin tukeutuen viimeiselle osuudelle. Makauksista merkkaa vain kaksi huolimattomasti, yksi ohi ja yksi yli. Takakautta kanille, jota Tino nuuhkii ja nuolee. Hyvä jäljestäjä. Tänään kolmannen osuuden työläs haeskelu ja huono makausten merkkaus pudottavat palkintosijan.

3.8.03 Pernaja (Tuire Lindfors): VOI 0
Varmoin ottein liikkeelle. Jäljestetään hyvin edeten ja jäljen mukaisesti 1. osuutta, kun ojan luona koira nostaa kirsunsa, poistuen jäljeltä määrätietoisesti. Osoitetaan jälki uudelleen, kotvan kuluttua sama toistuu vanhan tukkitien kohdalla. Toisen osuuden puolivälissä koe keskeytettiin, kun koira lähti paluujäljelle kääntymättä takaisin oikeaan suuntaan. 1. makauksen ja kulman koira selvitti hienosti. Valitettavasti tänään Tino ei kyennyt keskittymään jäljestystehtäväänsä hyvin. Sen "nenä" kyllä toimii, tosin tänään "aivasteltiin" aika lailla! (ohjaajan huomautus: koiralla oli jotain vialla nenässä, jostain syystä se rupesi yhtäkkiä pärskimään kovasti)

15.6.03 Tammela (Paul Vuori): VOI 3, 24p.
Innokkaasti ja omatoimisesti jäljelle. Tino jäljestää miellyttävää vauhtia käyttäen pääasiassa maavainua, käyttää myös ilmavainua tarpeen vaatiessa. Ensimmäinen osuus tarkkaa työtä makuu merkaten. Kulmalta mennään yli ja kiertelyn jälkeen lähdetään paluujäljelle, josta palautetaan. Toisella osuudella työskentely epävarmemmen oloista ja tehdään runsaasti tarkisteluja. Makuu kierretään. Katkokulmalla ensin reilusti yli, jo palattuaan katkolle eksyy sivulle, josta palautetaan ja tuomitaan hukka. Kolmas osuus tarkasti makuu merkaten. kolmas kulma pienellä lenkillä. Viimeinen osuus taas varmistellaan, makuun kohdalla runsasta tarkistelua, vihdoin makuu löydetään ja merkataan. Kaato löydetään ja sitä nuuhkitaan ja tönitään. Joka toinen osuus hyvää jäljestystä. Ajan mittaan keskittymiskyky lisääntyy ja tulokset paranevat.

25.5.03 Kauhajoki (Risto Mursula): AVO 1, 40p.
Hosuva lähtö. Alussa pientä hakemista, sitten lähtee jäljestys sujumaan. Etenee maavainulla rivakkaa tahtia. Makuut merkkaa pysähtymällä. Ensimmäisellä kulmalla pieni lenkki, toisella laajempaa hakemista. Merkkaa makuun toisen kerran, jäljestys jatkuu muutamalla pistolla jäljeltä. Jää kaadolle kania nuuhkien.

4.5.03 Pöytyä (Timo Ginström): AVO 0
Koira opastetaan liikkeelle, heti alussa laajoja pyörimisiä jäljen päällä, koiralla on erittäin hosuva jäljestystyyli, mistä johtuen se erkani jäljestä varsin pian. Palautettiin ensimmäiselle kulmalle. Jatkoikin sitten mallikkaasti. Merkkasi makuun kunnolla. Toisen osuuden avohakkuualue tuottikin vaikeuksia. Toisen kulman molemmin puolin palautettiin kahdesti ja koe keskeytettiin. Koira jäljestää ajoittain hyvin, mutta se vaatii suojaisaa metsää silloin.

29.9.02 Marttila (Rauli Markelin): AVO 2, 39p.
Lähtömakaus tutkitaan tarkasti, jonka jälkeen innokkaasti jäljelle. Tino jäljestää maa- ja ilmavainua käyttäen reipasta kävelyvauhtia. Ensimmäisellä ja kolmannella osuudella riistan jälkien tarkistuksia, toinen osuus jäljen mukaisesti. Makuut merkkaa selvästi pysähtyen. kaadon omisti nuuhkien ja jääden viereen. Ensimmäisellä osuudella tapahtunut koiran ohjaaminen laskee tänään hyvän jäljestyksen palkintosijaa.

25.8.02 Ruovesi (Hannu Suonto): AVO 1, 47.
Lähtö innokas. Heti alussa työskentely muuttui tarkaksi ja jatkui sellaisena paitsi kolmannella osuudella tarkistettiin parit ylösajetun kanalinnun jäljet. Kulmat tarkasti, makuut pikaisesti osoittaen. Kaato kiinnosti, jäi paikalle. Hieno jäljestäjä.