"KOE-ELÄINPENTUE" SYNTYI ÄITIENPÄIVÄN KUNNIAKSI 13.5.2018!

Pentuja syntyi yhteensä 6, 3 urosta (liver roan, tricolour, lemon roan) ja 3 narttua (blue roan tan, mustavalkoinen, orange roan).

Kaikki pennut on varattu. Lisätietoa pentujen vanhemmista alempana tällä sivulla.


Mikä ihmeen koe-eläinpentue? No minäpäs kerron!

Ilon toinen pentue on 23. meillä syntynyt cockeripentue ja saa kunnian olla ensimmäinen pentue, joka käy läpi Puppy Culture -sosiaalistamisohjelman. Puppy Culture on kokeneen asiantuntijatiimin kehittämä yksityiskohtainen ohjelma, jonka avulla kasvattaja voi vaikuttaa pentujen tulevaan elämään merkittävästi. Meillä on pitkään tehty pennuille ensimmäisen kahden elinviikon aikana Bio Sensor eli varhaisen neurologisen stimuloinnin ohjelma. Nyt kuitenkin jatkamme pentujen kehityksen tukemista tällä hyviä kokemuksia keränneellä sosiaalistamisohjelmalla. Lisätietoja Puppy Culturesta löydät täältä: Puppy Culture.

Speck Line -pentueet on vuodesta 2014 lähtien pentutestannut opaskoirakouluttaja Minna Leppälä (NouHaun Opaskoirapalvelu). Tämäkin pentue käy Minnan testattavana, mutta lisäksi on suunnitelmissa käydä myös toisessa pentutestissä, jota tutkija Heli Väätäjä (Heleyan) pilotoi. Heli kehittelee pentutestiä, joka pohjautuu tieteellisiin tutkimuksiin. Ja jotta testit eivät loppuisi kesken, on ajatuksissa käydä pentujen kanssa myös SmartDOG-pentutestissä, kun pennut ovat vähän isompia. Pentueen molemmat vanhemmat on testattu SmartDOG KOGNITIO -testillä ja Lissu-mummokin tullaan testaamaan vielä ennen pentujen luovutusta.

Näkemykseni kasvattajana on, että mitä enemmän saan faktoihin perustuvaa tietoa kasvateistani erilaisissa tilanteissa, sitä paremmin tunnen omat koirani ja myös tulevaisuuden jalostusvalintani ovat vahvemmalla pohjalla. Siksi haluan kasvateistani mahdollisimman kattavasti tietoa niin terveyden kuin käyttäytymisenkin osalta. Meiltä ostetun pennun hintaan sisältyykin aina virallinen lonkkakuvaus ja polvitarkastus sekä luonnetesti.

Opiskelen käyttäytymisanalyysiperusteisessa eläintenkouluttajien koulutuksessa Tampereen Yliopistossa. Koulutus kestää vuoden ja tämän kesän pennut ovat oleellinen osa opinnäytetyötäni, joka käsittelee pentujen sosiaalistamista ja mitä kasvattaja voi tehdä sosiaalistamisen hyväksi jo ennen pentujen luovutusta. Tämä on monellakin tapaa aivan erityinen pentue eikä vähiten siksi, että vanhemmat ovat molemmat omia koiriani ja pidän niiden luonteista ihan valtavasti. Tämän pentueen kanssa kokeillaan paljon kaikkea uutta, siksi kutsunkin näitä lapsukaisia koe-eläimiksi. ;)PENTUEEN VANHEMMAT:


Emä oranssilla (A), isä sinisellä (B).

Isä: FI JVA Hunterfull Grace'n Glory "Usko"
Lonkat: B/B, polvet: 0/0
Silmät: distichiasis (7v iässä)
prcd-PRA: perimältään clear
Näyttelyt: EH
MH: suoritettu (1v8kk)
LT: LTE +168 (3v2kk)
Koetulokset: FI JVA
Usko KoiraNetissä

Emä: Speck Line Ilo Joka Elättelöö "Ilo"
Lonkat: B/B, kyynärät: 0/0, polvet: 0/0
Silmät: terveet (4v iässä)
prcd-PRA: -
Näyttelyt: EH
MH: suoritettu (1v7kk)
LT: LTE +168 (2v3kk)
Koetulokset: SPA1
Ilo KoiraNetissä


Usko 7kk, kuva: Aila Mäki


Usko ja fasaani

Ilo pelastuskoiratreeneissä, kuva: Irene Vinha


Ilo pelastuskoiratreeneissä, kuva: Irene Vinha

Pentujen vanhemmat ovat molemmat omia koiriani. Isä Usko tuli Suomeen Tanskasta 3kk ikäisenä, emä Ilo taas on oma kasvatti ensimmäisestä sekalinjaisesta pentueestani. Ilon emä on näyttelylinjainen ja isä käyttölinjainen, Uskon suvussakin on muutama prosentti käyttölinjaista perimää. Uskon kanssa on harrastettu agilitya ja MEJÄä, Ilon kanssa pelastuskoiratoimintaa.

Usko on ollut aina todella terve koira. Sillä on 7 vuoden ikään mennessä ollut yksi sylkirauhastulehdus ja yksi eturauhastulehdus. Uskon kanssa ei ole siis eläinlääkärillä käyty oikeastaan muuten kuin rokotuksilla. Vähän ennen pentujen syntymää käytiinkin uusimassa Uskon rokotukset. Samalla Uskon sydän kuunneltiin rutiinisti ja eläinlääkärimme mukaan sydänäänissä kuuluu ihan hentoinen karheuma, jota kehotti seuraamaan parin vuoden päästä uudelleen. Tuo karheuma ei kaikilla stetoskoopeilla kuulemma edes kuuluisi ja voi hyvinkin olla yksilöllinen ominaisuus, mutta saattaa olla myös merkki alkavasta läppäviasta. Siispä seurailemme Uskon sydänääniä veteraani-iässä.

Usko on kontaktinhakuinen ja mukava harrastuskaveri. Se on tarkka jäljestäjä ja innokas agilityssa. Usko on nyt vajaa pari vuotta asustellut äitini kanssa Tikkakoskella, jossa se on viimeiset puolitoista vuotta nauttinut huomion keskipisteenä olemisesta äitini ainoana koirana. Usko on kaikin puolin helppo koira, sillä on helppohoitoinen turkki ja varsin toimiva on/off-nappula. Kun jotain tapahtuu, se tekee ja touhuaa mielellään. Kotona se on kuitenkin todella rauhallinen koira. Uskolla on aiemmin ollut kaksi pentuetta Ilon emän Lissun kanssa. Niistä en ole valitettavasti saanut jatkoa kasvatustyöhöni.

Ilo on myöskin ollut terve koko ikänsä. Ilon ainut miinus ovat surkastuneet varpaat etujaloissa (1 per jalka). Ne eivät kuitenkaan Iloa haittaa millään tavoin eivätkä ole periytyneet Ilon jälkeläisille. Ilolla on ollut aiemmin yksi pentue, joka on tällä hetkellä 10kk ikäinen. Pidän kovasti Ilon pennuista, ne ovat vahvahermoisen oloisia ja kontaktinhakuisia junioreita. Ilo itse syntyi pentueeseen, jossa oli 6 narttua ja pohdin viimeiseen asti, mikä tytöistä jää kotiin. En ole kuitenkaan hetkeäkään katunut valintaani, valitsin juuri oikean pennun. Ilo on reipas ja ihana harrastuskaveri, ehkä aavistuksen liian ohjaajapehmeä minun makuuni. Sen kanssa on kuitenkin helppo mennä minne tahansa, koska se rauhoittuu hyvin vieraissakin paikoissa. Ja kun tehdään jotain, tehdään täysillä.

Ilon kanssa olen aloittanut pelastuskoiraharrastuksen, joka kiehtoo minua suuresti. En ole koskaan ollut kilpailuhenkinen ihminen, mitä tulee koiran kanssa harrastamiseen, ja pelastuskoiratoiminta on mukava harrastus, koska siitä on hyötyä muillekin kuin itselle. Ilo on treenannut enimmäkseen raunioita, mutta jonkun verran myös hakua. Jälkiharjoitukset olisi tarkoitus aloittaa nyt mammaloman jälkeen. Meillä on ollut valitettavan pitkä tauko treeneistä oltuani ensin itse äitiyslomalla ja siihen päälle vielä Ilon kaksi pentuetta, jotka ovat molemmat syntyneet juuri treenikaudella. Tämän pentueen jälkeen Ilo kuitenkin pitää pidemmän tauon vauvapuuhista ja saamme taas keskittyä sen kanssa harrastamiseen ihan täysillä. :)

Odotan pennuista mukavia harrastuskavereita moneen menoon ja toiveeni onkin, että pennut pääsevät harrastaviin koteihin. Jos haluat tietää jotain lisää pennuistamme, ota yhteyttä!Älä epäröi ottaa yhteyttä. Vastaan mielelläni kaikkiin sinua mietityttäviin kysymyksiin! :)
Maarit Mäki / 040 548 7692 tai speckline@netikka.fi

Speck Line Charisma - sydänpoika