UUTISIA JA KUULUMISIA:


Joulukuu 2004

4.12. Helsinki kv, tuom. Marjo Jaakkola
Speck Line Casanova NUO EH/4
FIN MVA JV -01 Benchmark Matrix VAL ERI
Speck Line Cassandra NUO EH/2
FIN MVA FIN & N JVA TK1 Jenlin Savannah VAL ERI

Harrastusvuosi päättyi perinteisesti messariin.. Ensi vuonna pidetään ensin alkuvuodesta vähän taukoa, mutta keväämmällä taas jatketaan uudella innolla - ja uusin kujein..

Vuonna 2005 kehissä nähdään niin omia koiriamme kuin kasvattejanikin. Lisäksi ystäviemme espanjanvesikoira Zorrazo Bon Ami "Sumi" tekee comebackin näyttelykehiin. Innolla odotamme myös uusia pentusia syntyväksi, suunnitelmissa on astuttaa sekä Nelli että Saga ensi vuonna. Ja onpa odotettavissa eräs ihan erityinen tulokaskin täydentämään tiimiämme, siitä lisää myöhemmin.. =)


Marraskuu 2004

21.11. Jyväskylä kv, tuom. Betty J Duding, USA
Speck Line Charisma NUO ERI/4

21.11. Umeå r, Ruotsi, tuom. Frank Kane, Iso-Britannia
FIN MVA JV -01 Benchmark Matrix AVO 1/5
FIN MVA FIN & N JVA TK1 Jenlin Savannah AVO 1/5

Kotimatkalla poikettiin myös Ruotsiin..

20.11. Hamar kv, Norjan Voittaja, tuom. Ferelith Somerfield, Iso-Britannia
FIN MVA JV -01 Benchmark Matrix AVO 1
FIN MVA FIN & N JVA TK1 Jenlin Savannah AVO 1/2 SA PN5

Ensivisiitti norjalaisiin näyttelykehiin.. =)


Lokakuu 2004

24.10. Seinäjoki kr, tuom. Markku Santamäki
Showpoint Ambassador AVO ERI/1 PU1 ROP RYP-2

23.10. Seinäjoki kv, tuom. Jean Lanning, Iso-Britannia
FIN MVA JV -01 Benchmark Matrix VAL ERI/2 PU3
FIN MVA FIN & N JVA TK1 Jenlin Savannah VAL ERI/2, mukana kasvattajansa ROP-kasvattajaluokassa

Showpoint Ambassador AVO ERI/1 PU1 CACIB ROP RYP-1 (tuom. Riitta Lahtovaara / Nina Karlsdotter)

Hieno päivä Seinäjoella: Olli-poika meni ja nappasi ryhmävoiton kv-näyttelyssä.. =) =) =)

Samana päivänä toisaalla Saga osallistui Haastaja 2004 - kokeeseen ystävämme Erkki Aron kanssa. Neiti sai hyvät arvostelut, vaikka maastot hieman menoa hidastivatkin.

16.10. Hyvinkää er, spanieliliiton päänäyttely, tuom. Keith Costello, Iso-Britannia
Speck Line Casanova NUO EH
FIN MVA JV -01 Benchmark Matrix VAL ERI
Speck Line Cassandra NUO EH/4
FIN MVA FIN & N JVA TK1 Jenlin Savannah VAL EH

Lisää perinteikkäitä näyttelyreissuja.. :)
Hyvinkäälle on aina pakko päästä, näkeehän siellä paljon kauniita koiria ja mukavia immeisiä! Ja ensi vuonna taas uudestaan - nähtäväksi jää millaisella kokoonpanolla silloin, lähitulevaisuuden suunnitelmissa on kaikenlaista jännää..

Kurkkaa esim. pentuja - sivulle!

3.10. Mejä, Kuortane, tuom. Hannu Suonto
FIN MVA JV -01 Benchmark Matrix VOI 1, 49 p. !!!

Tämän kauden viimeinen mejä-koitos toi Tinolle hienon ensimmäisen VOI 1 - tuloksen. Tino jäljesti koko matkan jäljen päällä aaltoillen. Pari kertaa se tarkisti tuoreet hirven jäljet mutta palasi pian uudelleen jäljelle. Makauksista yhden se nuuskaisi vain pikaisesti, muut kolme tutki huolellisesti. Tästä on hyvä jatkaa ensi keväänä. Tinon arvostelu:

Innosta puhkuen liikkeelle. Taitavasti jarrutettuna lähes jäljen päällä etenevä jäljestäjä. Toisen osuuden alussa nopea pyörähdys hirven jäljillä. Neljännen osuuden alussa seurattiin hetki jäljen sivussa hirven hajuja, mutta palattiin jäljelle ilman eri käskyä. Makuista ensimmäinen pikaisesti nuuhkaisten, muut tarkasti tutkien. Katkolla haettiin määrätietoisesti tarkastaen uusi suunta. Toinen kulma tarkasti, kolmas pienellä lenkillä. Kaato kiinnosti, jäi paikalle.Syyskuu 2004

26.9. Eckerö kr, tuom. Hans v. d. Berg, Alankomaat
Speck Line Casanova NUO ERI/1 PU2 vara-sert
FIN MVA JV -01 Benchmark Matrix VAL ERI/1 PU3
FIN MVA FIN & N JVA TK1 Jenlin Savannah VAL ERI/1 PN4

Ahvenanmaan reissusta on muodostunut meille jo perinne, nyt olimme Eckerön näyttelyssä jo kolmannen kerran. Mukana oli kasvattini Eppu, joka oli luonani hoidossa viikon verran ja pääsi sitten samalla osallistumaan ensimmäiseen viralliseen näyttelyynsä. Eikä ollenkaan hassummin alkanut Epun näytelmäura, urosten toiseksi paras ja vara-sert.. Pojasta polvi paranee.. :)

Eppua (kuten myös pentueemme muita poikia) tullaan näkemään kehissä vielä tänä vuonna ja tulevaisuudessakin. Epun kanssa oli todella kivaa olla kehässä, koira esiintyi kauniisti ja iloisesti! Nyt on siis näyttelytauko meidän poppoolla ohi, päästiin taas kehässä juoksentelun makuun.. :)

Epun arvostelu: Nice young dog. Excellent type, compact. Very nice head. Excellent expression. Nice muzzle. Lowset ear. I'd like a bit more forechest. Strong topline. Good croup. Good rear. I like the way he is handled. Very nice on the move.


Tulevaisuus tuo tullessaan kaikenlaista muutakin jännää kuin näyttelyitä, lisää juttua myöhemmin.. Suunnitelmissa on myös pentueet molemmille nartuillemme (Nelli ja Saga) ensi vuodelle. Ja joskohan kotisivutkin taas päivittyisivät hieman tiuhempaan tahtiin.. :)


Elokuu 2004

29.8. Mejä, Ruovesi, tuom. Jukka Hevonkorpi
FIN MVA FIN & N JVA TK1 Jenlin Savannah VOI 1, 47 p., Hämeen Spanielikerhon mejämestari 2004
FIN MVA JV -01 Benchmark Matrix VOI 2, 38 p.

Uskomaton päivä! Tino osallistui kokeisiin yli vuoden tauon jälkeen enkä uskonut, että se edes löytäisi pupua. Edelliset kokeet (siis viime vuonna) päättyivät kolmeen hukkaan Tinon hössöttäessä (ja se on muuten sukuvika, on usein Tinon isipapan ja velipojan omistajien kanssa todettu..;) kamalaa vauhtia ja en ollut sen jälkeen edes harjoitellut sen kanssa kertaakaan. Noh, yritin keskittyä suorituksen aikana tasaiseen jarrutukseen, joka toimikin niin hyvin, että poika teki hukattoman suorituksen ja meikäläinen ohjaajana oli haljeta ylpeydestä. Kerran jäljestyksen aikana Tino kuitenkin kävi ihan hukan rajalla lähtiessään etsimään ojasta vettä ja se vaikutti pisteisiin eli ihan ykköstulokseen ei kuitenkaan ylletty. Tähän vaikutti myös makausten taidokas ylittäminen sen kummemmin pysähtymättä.. :)

Nellin jäljestys sujui hyvin, mutta ainoat puuttumaan jääneet pisteet johtuivat makausten hieman huolimattomasta merkkauksesta. En ole koskaan sen kummemmin opettanut Nelliä pysähtymään makauksilla ja se kyllä hidastaa vauhtiaan makausten kohdalla, muttei pysähdy. Ensi kautta ajatellen onkin siis haasteena saada hilattua pisteitä vieläkin ylemmäs, kun on kyse vain makausten merkkaamisesta. Sinänsä kausi oli Nellille hyvä, että molemmissa kotimaan kokeissa (jätän valeraskaus-keskeytyksen huomiotta) Nelli on jäljestänyt hyvän ykkösen pistein 47. Ensi kaudella taas uudella innolla ja kenties useampaankin kokeeseen kuin tänä vuonna.. :)

Jos tähän loppuun tekisi pienen katsauksen Nellin jäljestysuraan tähän asti, niin summa summarum:
AVO: 46p, 45p. (yht. 2 koetta)
VOI: 4 x 47p, 1 x 46p, 1 x 45p, 2 x 43p, 1 x 42p, 1 x 36p, 2 x 31p, 1 x kesk. (yht. 13 koetta)

23.8. Optigen-tuloksia
FIN MVA FIN & N JVA TK1 Jenlin Savannah Optigen A1 !!!
FIN MVA JV -01 Benchmark Matrix Optigen B1

Elokuun alussa otettujen testien tulokset saapuivat. Olemme todella tyytyväisiä tuloksiin. Nellin ja Tinon tulosten perusteella voi todeta, että 99,5% varmuudella niistä kumpikaan tai yksikään niitten pennuista (C-pentue) ei koskaan sairastu PRA:han.

14.8. Taipumuskoe, Jyväskylä, tuom. Risto Janné
Speck Line Charisma SPA1, hyväksytty

Onnittelut Jerelle ja Niinalle hienosta suorituksesta!!

8.8. Mejä, Uusikaarlepyy, tuom. Heikki Ryynänen
FIN MVA FIN & N JVA TK1 Jenlin Savannah VOI -

Nelli osallistui kauden toiseen (kotimaiseen) mejä-kokeeseensa paahtavan kuumana hellepäivänä. Metsään lähdettiin kahden aikoihin ja maasto oli paikoitellen hyvinkin vaikeaa. Kaiken lisäksi Nellin vauhtia hidasti valeraskaus, jonka olin jo edellisenä syksynä huomannut vaikuttavan Nellin jäljestämiseen huomattavasti.

Ensimmäiselle kulmalle asti Nelli teki hyvää työtä. Sen jälkeen se istahti pienen männyn juurelle varjoon ja ei suostunut siitä millään nousemaan. Sille osoitettiin vielä puhdas jälki, mutta pian sen jälkeen tein päätöksen, joka oli jo jonkin aikaa muhinut päässäni: keskeytin kokeen, koska koira oli totaalisen väsynyt. Tuomari kirjoitti arvosteluunsa seuraavaa:

Hyvin ohjatun lähdön jälkeen reippaasti liikkeelle jäljen päällä edeten, maavainua käyttäen. Makauksen löysi ja merkkasi pysähtyen. Loppuosuus oli kynnetyllä aukolla, jota aurinko kuumensi ja tuulenpuuska sekoitti. Rengastuksen jälkeen koira selvitti vaikean osuuden, mutta kulmalla teki istumalakon männyn juurelle, kieli ulkona roikkuen, siitä hukka. Osoitettiin jälki ja siitä edettiin tieuralle, johon ohjaaja keskeytti kokeen helteen uuvuttaman koiran vuoksi. Erinomainen ensimmäisen osuuden suoritus.

Niinhän se on, että aina ei voi voittaa (eikä edes joka kerta).. :)
Nyt ainakin on kokemuksen kautta tiedossa hormonaalisten seikkojen mahdollinen vaikutus Nellin työskentelyyn ja osaa tulevaisuudessa varautua vastaavaan..

7.8. Taipumuskoe, Uusikaarlepyy, tuom. Jaana Heiskari
Speck Line Cassandra SPA1, hyväksytty

Vietettiin Sagan kanssa päivä taippareissa. Kaikki osa-alueet sujuivat suhteellisen hyvin, mitä nyt tottelevaisuudesta tuli vähä noottia.. :)


Heinäkuu 2004

17.7. Tottelevaisuuskoe, Virrat, tuom. Mauri Pehkonen
FIN MVA JV -01 Benchmark Matrix ALO 3, 102 p.
FIN MVA FIN & N JVA TK1 Jenlin Savannah AVO 3, 123 p.

Käväistiin hakemassa kisakokemusta Virroilta spanieleiden mestaruus-tokosta. Koe oli Tinolle ensimmäinen ja pistesaalis valtaisa ottaen huomioon, että harjoittelin Tinon kanssa toko-liikkeitä ensimmäisen kerran viikkoa ennen koetta.. ;)

Nellin suoritus oli varmaankin viikon intensiivisen harjoittelun ironinen päätös: tyttö piti hauskaa ja oletettavasti luuli olevansa ennemminkin jonkinlaisessa jäljestämisharjoituksessa.. Nooh, josko ens kerralla sitten tokoiltaisiinkin.. :)

Kesäkuu 2004

23.6. C-pentueen terveystarkastus
C-pentueemme kävi tänään porukalla terveystarkastuksessa Eläinlääkäriasema Veterissä Tampereella. Paikalle pääsi saapumaan viisi kuudesta pennusta omistajineen. Ensin tarkastettiin koko porukan (isi ja äiti mukaanlukien) silmät ja sitten kuvattiin lonkat neljältä pennulta. Ainoastaan Cassiopeian lonkkakuvaus siirtyi juoksun vuoksi myöhempään ajankohtaan. Tulokset olivat hienoja..

Speck Line Casper "Osku": Lonkat A, silmät terveet
speck Line Charisma "Jere": Lonkat B (B-A), silmät terveet
Speck Line Casanova "Eppu": Lonkat A, silmät terveet
Speck Line Cassandra "Saga": Lonkat B, silmät terveet
Speck Line Cassiopeia "Siiri": silmät terveet
Jenlin Savannah "Nelli": silmät terveet
Benchmark Matrix "Tino": silmät terveet

20.6. Rovaniemi kv, tuom. Rainer Vuorinen
FIN MVA JV -01 Benchmark Matrix VAL ERI/1 PU2 CACIB !!!

Tino oli mamman kanssa lomailemassa pohjoisessa ja kotiin tuomisena oli Tinon ensimmäinen vitivalkoinen ruusuke Rovaniemen kv-näyttelystä. Meidän porukalla on siis takana menestyksekäs viikonloppu kahdessa maassa..

Nyt meidän kalenteri hiljenee hieman heinäkuuksi ja syksymmällä taas startataan uudella innolla.. Viimeisen kuukauden aikana on ollut paljon tapahtumia, mutta on kyllä tullut tulostakin ihan mukavasti:
2 x ROP, 1 x VSP, 2 x PU2, 1 x PN3, SERT, vara-sert, CACIB, 2 x mejä VOI 1, N JVA.. :o)

20.6. Mejä, Skarnes, Norja, tuom. Bjarne Aasen
FIN MVA & JVA TK1 Jenlin Savannah 1-tulos, N JVA

Toinen koitos Norjan maisemissa tuotti tulosta. Sää tosin oli vielä kosteampi kuin lauantaina, mutta Nelli teki hyvää työtä ja löysi hirven sorkan, jota Norjassa käytetään kaatona. Tuloksena 1-tulos ja uusi titteli: Norjan jäljestämisvalio.

Reissu oli kokemuksena erittäin mukava ja innosti suunnittelemaan uusiakin matkoja ulkomaille.. :o)

19.6. Mejä, Skarnes, Norja, tuom. Bjarne Aasen
FIN MVA & JVA TK1 Jenlin Savannah 3-tulos

Pitkään odotettu reissu Norjan mejä-metsiin koitti vihdoin. Norjalaiset koesäännöt poikkeavat suomalaisista aika lailla. Siellä painotetaan ohjaajan ja koiran yhteistyötä ja ohjaajan kykyä lukea koiraansa (kun taas Suomessa koiran kykyä työskennellä itsenäisesti).

Jos koira eksyy jäljeltä, ohjaaja voi palauttaa sen jäljelle siihen kohtaan, missä jälki hukkui, ja aloittaa jäljestys uudestaan. Tällöin ohjaajan toki täytyy tietää, missä kohtaa koira hukkasi jäljen. Tätä helpottaa se, että tuomari ja opas kulkevat koko ajan jäljen päällä, joten ei muuta kuin takaisin tuomarin luo ja uusi yritys.. Jälkeä ei muuten Norjassa merkitä millään lailla. Vain alussa on pari kreppiä ja kulmilla saattaa olla joitain näkymättömämpiä merkkejä.

Norjan koesäännöistä johtuvasta alkuhämmennyksestä huolimatta Nelli teki hienon jäljestyksen ja sai märässä maastossa hyvän 3-tuloksen. Se lähti ensimmäiseltä kulmalta seuraamaan peuran jälkiä ja sai hukan. Tuossa tilanteessa Nelli teki ahkerasti töitä ja etsi rengastaen jälkeä. Tuomarin mielestä olimme kuitenkin liian kauan näkymättömissä ja hän tuomitsi hukan. Tällöin tulos laski heti automaattisesti 3:een. Muuten Nellin työskentely oli tuomarin mielestä "very very very good".. :o)

Kokeeseen osallistui yhteensä 13 koiraa (Norjasta, Ruotsista, Tanskasta ja Suomesta), joista vain 3 sai tuloksen. Sää taisi tehdä tepposensa, Norjassa kun satoi aika lailla koko viikonlopun. Jännityksellä odotimme illalla seuraavan päivän koetta, kun saimme vasta ensimmäisen päivän suorituksen jälkeen tietää enemmän Norjan säännöistä..

13.6. Mejä, Alahärmä, tuom. Sakari Kankaanpää
FIN MVA & JVA TK1 Jenlin Savannah VOI 1, 47 p.

Tämän kesän ensimmäinen mejä-koe on Nellin osalta onnellisesti takana päin ja hyvinhän tämä(kin) kausi alkoi - ykköstulos hyvillä pisteillä vaikeassa maastossa.. :o)

12.6. Kellokoski er, cockerspanieleiden päänäyttely
tuom. Mr Doug Telford, Iso-Britannia (urokset ja pennut) &
Mrs Sue Telford, Iso-Britannia (nartut)

Speck Line Charisma JUN EH
Speck Line Cassandra JUN EH
FIN MVA JV -01 Benchmark Matrix KÄY EH/3
FIN MVA & JVA TK1 Jenlin Savannah VAL ERI

Sataa sataa ropisee, pili pili pom..

6.6. Oulu r, tuom. Paavo Mattila
Speck Line Charisma JUN ERI/1 PU1 SERT ROP
Speck Line Cassandra JUN ERI/1 PN3 vara-sert

5.6. Lammi r, tuom. Tarja hovila
Speck Line Charisma JUN EH/3
FIN MVA & JVA TK1 Jenlin Savannah VAL ERI/1 PN1 VSP


Toukokuu 2004

30.5. Pietarsaari r, tuom. Marjo Jaakkola
FIN MVA JV -01 Benchmark Matrix VAL ERI/1 PU2
FIN MVA & JVA TK1 Jenlin Savannah VAL ERI/1 PN1 ROP

Nellin eka ROP!! :o)

9.5. Oulu kr, tuom. Benny Blid, RUotsi
FIN MVA JV -01 Benchmark Matrix VAL ERI/1 PU3
Speck Line Cassandra JUN ERI/3

Oulun reissulla muistui mieleen, mitä näyttelypäivä voi pahimmillaan kesällä olla..
Sää oli kolea, sateinen ja myrskytuuli raivosi.. :o(

2.5. Honkajoki r, tuom. Johan Juslin
FIN MVA JV -01 Benchmark Matrix KÄY ERI/1 PU3
Speck Line Cassandra JUN EH/2

Tänään alkoi meidän porukan kesäkausi näyttelyiden suhteen kauniissa kevätsäässä Honkajoella. Ihan mukava päivä!
Kirjoitanpas kerrankin koiriemme arvostelut tähän tulosten jatkoksi:

Tino:
"Erittäin sopusuhtainen uros, jolla hyvät rungon mittasuhteet. Kaunislinjainen pää, kaula yhtyy hienosti säkään. Leveä selkä. Vahva lanneosa. Riittävät polvikulmaukset. Hyvä turkki. Hyvät sivuliikkeet. Iloinen."

Saga:
"Neliömäinen narttu, jolla kaunis jalo pää. Erinomainen kaula. Erinomainen runko. Kevyt luusto. Turhan taakse luisu lantio, seurauksena matalalle kiinnittynyt häntä. Hyvä turkki. Pentumaiset liikkeet. Hyvin esitetty."
Huhtikuu 2004

3.4. Kalajoki r, tuom. Paavo Mattila
Showpoint Ambassador AVO ERI/1 PU1 ROP, RYP, BIS !!!


Maaliskuu 2004

21.3. Tampere kv, tuom. David Shields, Iso-Britannia
Speck Line Charisma JUN EH/3
FIN MVA JV -01 Benchmark Matrix VAL ERI/2
Speck Line Cassandra JUN H
FIN MVA & JVA TK1 Jenlin Savannah VAL ERI/3

Kingpoint Dynasty AVO ERI/3 PU3 (tuom. Geoffrey Coupe, Iso-Britannia)
Showpoint Ambassador AVO ERI/2 PU2 VARA-CACIB (tuom. Geoffrey Coupe, Iso-Britannia)


Tammikuu 2004

25.1. Turku kv, tuom. Giovan Battista Tabo, Italia
FIN MVA JV -01 Benchmark Matrix VAL ERI/2
Speck Line Cassiopeia JUN EH

24.1. Alavus r, tuom. Paavo Mattila
Speck Line Charisma JUN ERI/1 PU2 SERT
FIN MVA JV -01 Benchmark Matrix VAL ERI/1 PU1 VSP
Speck Line Cassandra JUN ERI/1 "PN5"
FIN MVA & JVA TK1 Jenlin Savannah VAL ERI/1 PN3