UUTISIA JA KUULUMISIA:


Joulukuu 2014

3.12. Uusi poitsu! :)

Kävin sunnuntaina hakemassa Ruotsista uuden tulokkaamme Taiton (Flashdance Kind Of Magic). Taito on nyt 9 viikon ikäinen reipas poika, joka on sulautunut varsin hyvin porukkaan. Teen Taitolle ja muillekin nuorison edustajille (Bella, Terttu, Olga) omat sivut, kunhan ehdin.

Päivitin hieman pentusivua. Meille nimittäin syntyy parin viikon päästä pentuja. Lissu-mamman maha pyöristyy lupaavasti, lisätietoja pentueesta myöhemmin. :)


2.12. Lonkkatuloksia

Speck Line Nahkatakkityttö "Pimu" A/A
Speck Line Neiti Näpsä "Netta" A/AMarraskuu 2014

27.11. Hyviä ja huonoja uutisia...

Kasvattajan elämä on varsinaista tunteiden vuoristorataa. Se on taas todettu kuluneiden kolmen viikon aikana. Kun tätä sydämestään tekee ja uhraa melkeinpä koko elämänsä koirille, tekevät vastoinkäymiset välillä todella kipeää. Joskus mielessä käy, että helpommalla pääsisi, kun lopettaisi kasvattamisen, mutta sitten taas... Onneksi on hyviäkin päiviä.

Haluan olla kasvattajana mahdollisimman avoin ja rehellinen. Uskon siihen, että kun asiat kerrotaan suoraan mitään peittelemättä, se on hyväksi rodulle pitkällä aikavälillä. Ehkä voin omalla esimerkilläni saada aikaiseksi avoimuuden lisääntymistä suuremmassakin mittakaavassa. Haluan, että kasvatustyöni on läpinäkyvää ja tieto myös kasvattieni sairauksista on kaikkien saatavilla. Ja kun kaikki mahdollinen negatiivinenkin tieto kirjataan näkyviin mustaa valkoisella, voi se jonkun mielestä vaikuttaa kovinkin "sairaalta". En jaksa kuitenkaan uskoa, että kasvattaisin sen sairaampia koiria kuin muut. En vain usko vaikenemisen auttavan ketään. Kaikkein vähiten rodun jalostusta. Olen päivittänyt ajan tasalle meidän pentueet-sivun. Pentueiden omia sivuja muokkailen hieman lähiaikoina.

Vaikeinta kasvattajalle on se, kun kasvatti joudutaan syystä tai toisesta lopettamaan nuorella iällä. On vaikeaa hyväksyä tapahtunut ja kohdata omistajan suru, kun tietää, että on omilla valinnoillaan saanut aikaan sen yhdistelmän, josta lopetettu koira on syntynyt. Ei kasvattaja tietenkään voi määrätä kohtaloa eikä pysty hallitsemaan kaikkea, mutta silti kasvatin sairaus on aina kova pala. Sitä tekisi mitä tahansa, että tapahtuneen saisi pyyhittyä pois ja kirjoitettua tarinaan onnellisemman lopun. Vaan siihen ei ihminen pysty. Valitettavasti. Nyt olen joutunut lyhyen ajan sisällä vastaanottamaan monta surullista viestiä.

Ensin sain 3 viikkoa sitten viestin Pekon (Njet Njet) omistajilta. Pekko sairastui viime keväänä, vajaa puolentoista vuoden iässä, epilepsiaan. Sairautta ei saatu kunnolla hallintaan lääkityksellä ja lääkitystä jouduttiin nopeasti lisäämään sekä syksyllä aloitettiin ensimmäisen lääkkeen rinnalle toinen. Tämä toinen lääke, kaliumbromidi, aiheutti Pekolle vaikean haimatulehduksen ja mitään ei ollut enää tehtävissä. Pekko nukkui ikiuneen 6.11. Pekon poismeno tuntuu niin julmalta - sen tarina päättyi aivan liian aikaisin. Onneksi se oli kuitenkin reipas ja iloinen oma itsensä loppuun saakka viimeisiä päiviä lukuunottamatta.

Viime viikolla ikäviä uutisia tuli Turun suunnalta. Eevillä (Every heartbeat) on diagnosoitu trombosytopenia eli verihiutalekato. Toivottavasti Eevin sairaus saadaan kuriin ja Eevi saa elää vielä monta onnellista vuotta. Eevillä tulee joulukuun alussa mittariin 7,5 vuotta.

Viimeisin suru-uutinen tuli tänään Härmän suunnalta. Rölli (Rintintin) jouduttiin yllättäen lopettamaan takapään halvaantumisen vuoksi. Röllillä todettiin röntgenkuvissa selkärangan synnynnäisiä kehityshäiriöitä, mitään ei ollut tehtävissä. Röllin poismeno tuntuu vielä aivan epätodelliselta, Rölli oli ehdottomasti yksi lempparikasvateistani - upealuonteinen herrasmies ja perheelleen niin kovin rakas. Rölli olisi täyttänyt ensi viikolla 5 vuotta.

Melkein voisi tähän väliin todeta Jenni Vartiaista lainaten: "suru on kunniavieras". Vaan eipä auta, eteenpäin on katsottava. Iloisempia uutisia edustaa se, että tänään tuli kuluneeksi 7 vuotta meidän ensimmäisen rinkelipentueen syntymästä. Kasvattajatäti lähettää lämpimät onnittelut kaikille W-pentueen mussukoille! <3

Ehkä kaikkein ihanin ja onnellisin uutinen on kuitenkin se, että syksyllä uutta kotia etsineet koirat ovat nyt kaikki löytäneet oman paikkansa. Leo löysi ihanan kodin Lapualta, Börje muutti Turkuun ja Mörri lähti uuteen kotiin Nokialle. Mörri ehtikin olla meillä yli vuoden ja olen hurjan onnellinen ja kiitollinen Mörrin puolesta sen uudelle perheelle.

Mörrin tarinan moni varmaan tietääkin, mutta kerrottakoon vielä täälläkin, että Mörri palautui minulle ongelmallisen luonteensa vuoksi 10,5 kuukauden iässä. Siihen mennessä se ehti purra omistajiaan monet kerrat, yhteiselo ei vain ottanut kerta kaikkiaan sujuakseen. Mörri siis etsi uutta kotia yli vuoden ja kun sellainen vihdoin löytyi, Mörri muutti reilu pari viikkoa sitten Nokialle Pian ja perheen lemmikiksi. Ennen muuttoaan Mörri kävi luonnetestissä, vajaa pari viikkoa 2-vuotissynttärinsä jälkeen. Poika sai testissä hienon arvostelun - oli ehdottomasti yksi parhaista kasvateistani. Se vain ei ollut se oikea koira ensimmäiselle perheelleen. Nykyään yhteiselo Mörrin kanssa sujuu suhteellisen mukavasti, onhan sillä omat kuvionsa ja sen menneisyys täytyy tiedostaa. Ei se kuitenkaan enää pure ihmisiä samoin kuin nuorempana. Se on nyt toivottavasti löytänyt sen oikean paikan tässä maailmassa. <3

Lähiviikkoina on tiedossa muutama muukin iloinen uutinen, mutta niistä lisää tuonnempana. Tänään meiltä lähti uuteen kotiin viimeinen Sohvin pennuista, joten meillä talo hiljenee hetkeksi. Onhan tässä totuttelemista, kun oli niin pitkään koko ajan yksi tai useampia kodinvaihtajia ja pennut mammansa kanssa. Nyt meillä asustaa vain omat 7 koiraa, joista niistäkin kaksi (Saga ja Robin) muuttaa vuoden vaihteessa Tikkakoskelle, kun äitin työpaikka vaihtaa puolustusvoimauudistuksen vuoksi paikkaa. Siispä muutoksen tuulet puhaltavat monessakin mielessä!

Pyrin päivittelemään kaikki sivut lähiaikoina ajan tasalle. Mm. tulossivu on ollut ihan omissa oloissaan kohta vuoden ja siihen pitäisi saada jotain muutosta aikaiseksi. Tällä kertaa päätän uutispläjäyksen tähän, mutta kehoitan pysymään hollilla - vielä tämän vuoden puolella tulee mielenkiintoisia päivityksiä! :)Syyskuu 2014

23.9. Päivityspuuskaa odotellessa...

Meillä elellään tällä hetkellä pentuarkea. Pennut täyttivät tänään 4 viikkoa ja ovat jo melko touhukkaita kavereita. Itselläni koulu vie aikaa ja energiaa ja tulevana talvena vähennän ohjattuja treenejä koirien kanssakin vähän koulun tieltä. Ilon kanssa treenaillaan pelastuskoirapuolella ja se on kyllä vienyt meikäläisen mennessään ihan täysin. Todella mielenkiintoista puuhaa! Lissun kanssa olisi tarkoitus aloittaa rally-toko -kisaura, ennen kuin se jää viimeistä kertaa mammalomalle talven tullen. Muiden kanssa touhutaan vähän sitä sun tätä. :)

Pennuista on mahdollisesti vapaana yksi uros. Seuraavan pentueen odotan syntyvän helmikuulla, jos kaikki menee nappiin. Jos olet kiinnostunut kevätpennusta ensi vuodelle, ota yhteyttä. Muutamia varauksia keväälle jo onkin tullut.

Viikko sitten tuli porukkaan myös yksi uusi tulokas, ihana Bella. Bella on viralliselta nimeltään Jenlin Pocket Belinda. Bellasta lisää tuonnempana. Tässä kuitenkin jo kuva tytöstä 6,5 viikon iässä:


Jenlin Pocket Belinda "Bella" 6,5 vk
om. Maarit Mäki c/o Anne PatteriMaaliskuu 2014

22.3. H-pentue 5v!

Lissun ensimmäisen pentueen syntymästä tuli tänään kuluneeksi 5 vuotta. Jotenkin tuon pentueen kohdalla ei millään uskoisi, että vuosia on niinkin monta jo plakkarissa. Porukka vaan on niin nuorekasta, ettei kalenteri voi millään pitää paikkaansa! ;)
Siispä rakkaat onnittelut Kaapo, Oscar, Jedi, Peppi, Taika ja Minttu! <3

Kotisivujen päivitys on viime aikoina jäänyt totaalisen heikoksi. Unin pentujen syntymän ja kuoleman jälkeen on ollut itsellä päivitysmotivaatio kateissa ja muutenkin jotenkin väsynyt olo. Lissun pennut toki pitävät sykkeen yllä kotosalla ja harrastustouhutkin kevättä kohti lisääntyvät, mutta pitäis koittaa saada vielä joku päivityspuuska, että sais sivuja vähän paremmin ajan tasalle... Noo, ennen kesää sen teen, lupaan! :)


14.3. Kuvia Lissun pennuista 7vk

Lissun pennuista on uusia kuvia (7vk iässä otettuja) pentusivulla. Pennuista on vielä vapaana pari tyttöä. Huomenna on vuorossa pentutarkastus ja pentutesti, tänään saatiin polveutumismäärityksen tulokset ja siis merkintä polveutumisen varmistuksesta pentujen rekkareihin. Olenkin miettinyt, että teen tästä lähtien aina pentueillemme polveutumismääritykset - näin pennun ostajat voivat olla varmoja siitä, että saavat sen mitä rekisteritodistuksessa lukee. Suomessa on viime vuosien aikana tullut esille useita vääriä polveutumisia rotukoirien sukutauluissa, joten jalostukseen käytettävien koirien polveutumisen varmistus DNA-määrityksen avulla on suositeltavaa.

Tässä vielä muutama kuva suloisista lapsukaisistamme. :)

Helmikuu 2014

22.2. Kuvia I-pennuista 5vk

Pentusivulla on kuvia Lissun pennuista. Kuvat ovat laadultaan tasoa Nokian kännykkä, mutta saa niistä sentään jotain selvää. Lisää päivityksiä luvassa myöhemmin tänään.


15.2. Kasvattajan elämää..

Elämä muistuttaa ajoittain kasvattajaa siitä, että täytyy olla nöyrä. Mitään ei saa pitää itsestäänselvyytenä, luonnolla on aina sormensa pelissä ja joskus se tekee sellaisiakin asioita, jotka satuttavat uskomattoman lujaa. Tällä hetkellä tuntuu, että olen tähänastisen kasvattajan "urani" pahimmassa paikassa. Unin viimeinenkin pentu on nyt pienten koirien taivaassa, sisarustensa kanssa. Tämä tuntuu niin väärältä! Näitä pentuja ei ollut tarkoitettu elämään kuin hetken, ne olivat meillä vain lainassa ja nyt tuli lainan maksun aika.

Itken ja mietin, miten kovasti odotinkaan niiden syntymää. Miten suunnittelin olevani pentujen kanssa mahdollisimman paljon kotona, jättäväni viikonloput vapaiksi harrastusmenoista näiden luovutusikään asti. Mutta kohtalo päätti toisin. Täytyy vain ajatella, että kaikella on tarkoitus. Yhtä raskasta kokemusta rikkaampana minun on nyt tarkoitus kääntää katse kohti tulevaisuutta. Ja halata Unia kiitoksena siitä, miten hieno emä se on pennuilleen ollut... <3


13.2. Yksi enkeli lisää..

Pienenpieni enkeli lensi pois. Raisa lähti velipoikiensa luokse ja nyt Unin kainalossa nukkuu vain Riemu. Elämä on joskus hyvin, hyvin epäreilua. Mutta nyt Raisalla on kaikki hyvin, sen ei enää tarvitse taistella. <3


10.2. Pikkuhiljaa eteenpäin..

Elämän on jatkuttava, vaikka Unin poikien kohtalo surettaakin. Tytöt ovat tällä hetkellä virkeitä, mutta lähipäivät näyttävät miten meillä elämä asettuu uomiinsa. Ja asettuuko. Toivottavasti kaikki kääntyy parhain päin! Kiitos lukuisista viesteistä ja myötäelämisestä viimeisten päivien aikana kaikille ystäville. En ehkä muutamaan päivään päivitä pentujen tai muitakaan kuulumisia minnekään, mutta surusta huolimatta on myös katsottava eteenpäin ja suunniteltava tulevaisuutta. Aina kaikki ei mene kuten toivoisi, mutta ei saa silti luovuttaa.

Unin pennuista tuli valtaisa määrä kyselyitä ja Unin synnytystä seurasi yllättävän moni ihminen ympäri Suomea. Kunhan hetken kerään voimia, otan yhteyttä kaikkiin, jotka ovat kiinnostuksensa ilmaisseet. En siis ole unohtanut teitä, vaan käyn sähköpostit uudelleen läpi ja palaan asiaan lähipäivinä. Nyt me keskitytään siihen, että Raisalla ja Riemulla olisi kaikki mahdollisimman hyvin. Raisa on siis ensin syntynyt tyttö ja saa viralliseksi nimekseen Speck Line Oivallus. Riemu on hieman Raisaa isompi ja viralliselta nimeltään Speck Line Onnesta Soikeena. <3 <3


9.2. Kisastudio is going on!

17.32
Supistuksia!

17.50
Ensimmäisenä syntyi blue roan tan uros, joka on epämuodostunut. Elossa kyllä, mutta ei siitä eläjäksi ole. Valitettavasti. Toivottavasti muut ovat kunnossa. <3

18.42 syntyi liver roan tyttö

19.09 syntyi liver roan tan tyttö

19.46 syntyi iso blue roan / mustavalkoinen poika, joka on muuten ok mutta toinen korvanlehti puuttuu. :(

20.40
Enempää ei syntynyt. Pojat lähtivät enkeleiksi pienten koirien taivaaseen, tytöt ovat ainakin tällä hetkellä ok. Aina kaikki ei mene niin kuin toivotaan, elämä antaa ja ottaa. Nyt vain toivotaan, että tytöt kasvavat hyvin. Kisastudio hiljenee...


9.2. Kisastudion starttailua..

1.10
Synnytys lähestyy pikkuhiljaa. Uni nukkuu ihan rauhassa mutta olo on jo selvästi tukalampi. Josko se pian aloittaisi... Aion kuitenkin mennä nukkumaan, herään kyllä varmasti jos jotain tapahtuu. :)

11.20
Edelleen rauhallista. Nukuttiin Unin kanssa melko pitkät yöunet, joskin pätkittäiset. Nyt vaan odotellaan...

16.30
Uni on ihan selvästi ajatellut asian niin, että sänky ois paras paikka synnyttää. No, kyllä se sitten pentulaatikkoonkin tyytyy menemään, kun torppaan rouvan omat ideat alkuunsa. Yön se toki nukkui sängyn jalkopäässä, mutta nyt kun synnytys lähestyy, se saa tyytyä pentulaatikkoonsa. Ja kyllä, nyt se ihan oikeasti näyttäisi lähestyvän - suolen syhjennys on nyt meneillään eli jokohan ensi yönä vihdoin kasvattajatätin kärsivällisyys (??) palkittaisiin...

17.30
Lähestyy, lähestyy...


8.2. Jokojoko...

Unin aiempi lämpöjen lasku oli huijausta. Nyt merkit ovat enenevässä määrin viitanneet lähestyvään synnytykseen, joten veikkaisin että lähimmän vuorokauden aikana alkaa tapahtua. Toivottavasti veikkaus ei ihan mettään mee.. :D


5.2. O-pentuetta odotellessa...

Meillä aletaan valmistautua Unin pentujen syntymään. Lissun pennut muuttivat tänään pentulaatikosta pentuaitaukseen olohuoneen puolelle ja Uni tuli sisustamaan pentulaatikkoa omalle poppoolleen. Lämmöt kävivät alhaalla jo iltapäivällä, saas nähä oliko hämäys vai joko saadaan toivottaa uudet tulokkaat tervetulleeksi ennen kuin huominen päivä valkenee.. :)Tammikuu 2014

26.1. Pennut 1vk

Pennut täyttivät tänään viikon. Pentulaatikossa käy jo melkoinen kuhina, kun kuusi tyttöä vipeltää menemään - kovasti jo kokeillaan liikkumista ryömimisen sijaan neljällä jalalla. Bio sensor -ohjelma aloitettiin niiden kolmantena elinpäivänä ja se jatkuu vielä reilun viikon ajan. Pentulaatikossa on kaikin puolin elämäänsä tyytyväistä sakkia ja eilen illalla selvisivät viralliset nimetkin pienen kypsyttelyn jälkeen. Vielä ei toki tiedä, kuka minkäkin nimen saa, mutta tässä kuitenkin I-pentueen viralliset nimet:
Ihan Mahoton, Ihq, Ikiliikkuja, Iliman Muuta, Ilo Joka Elättelöö, Into Piukeena. :)


19.1. Hei me synnytetään!

0.05
Paras varmaan yrittää vähän nukkua, että jaksaa. Lissu nukkuu suht rauhassa ainakin tällä hetkellä.. :)

3.20
Supistuksia. Nyt alkaa tapahtua!

3.25 blue roan tyttö "Liisa" 264g
3.44 blue roan tyttö "Saara" 281g
4.01 blue roan tyttö "Tyyne" 286g
4.32 blue roan tyttö "Vieno" 283g
5.33 blue roan tyttö "Femma" 240g
6.05 blue roan tyttö "Martta" 249g

8.25 Lissu on levoton. Joko kohdussa on vielä yksi pentu tai sillä on vaan jälkipolttoja. Seuraillaan tilannetta...

11.20 Rauhallista on. Pieni mussutus vain kuuluu pentulaatikosta. Kaikki pennut syövät hyvin ja ovat reippaita. On ne vaan ihania! <3


18.1. Kisastudio is going on!

21.00
Tästä se lähtee! Uusi vuosi, vanhat kujeet.. Lissun synnytys lähestyy ja kuten jo useamman pentueen kanssa aiemmin, aion nytkin päivittää synnytyksen etenemisestä reaaliajassa meidän sivuille. Pysykäähän mukana! :)

22.35
Vielä on rauhallista. Lissu nukkuu paljon, välillä herää petailemaan ja läähättää. Ruoka ei ole maistunut aamun jälkeen.