Syötön säätö eli "ruuvaus"

 

Perus syötön lisäys

Ohjeet pätevät lähes kaikkiin boschin mekaanisiin VE-pumppuihin. Syötön säätö muuttaa yksinkertaisesti männän tehollista iskunpituutta ja täten polttoaine määrää.

Kuva 1. Vw 1.6

Kuvaan punaisella ympyröity on syöttöruuvi ja sinisellä ympyröity on tyhjäkäynti ruuvi. Ennenkuin säätöä aletaan tekemään on auto mielellään käynnistettävä! :) Syöttöä lisätään kiertämällä syöttöruuvia myötäpäivään eli kiinnipäin. Jos et ole varma kumpaan suuntaan syöttö lisääntyy niin syöttömäärää lisättäessä tyhjäkäyntikierrokset nousevat ja toisinpäin. Ruuvi on lukittu 13mm mutterilla.

Jos pumppua ei ole ennen ruuvailtu on ruuvin päällä on sinetti, joka näkyy toisessa kuvassa.

Syötön säädön jälkeen tyhjäkäynti säädetään sopivaksi sinisellä ympyröidystä ruuvista.

 

kuva 2. 1.9TD pumppu

Joissakin pumpuissa (ainakin 1.6 RA ja 1.9) tyhjäkäynti säädetään pumpun "takana" olevasta ruuvista. Pumpun ja moottorin välissä on kaksi ruuvia. Toisesta säädetään tyhjäkäynti, toisesta säädetään kierrosluku mihin kylmäkäynnistin vipu kierrokset nostaa.

 

Ahdonalaisen syötön lisäys tätä säädettäessä auto ei käy. :)

Kuvassa 1. vihreällä ympyröity kansi pitää allaan paineen alaisen syötön kalut. Eli avaa neljä talttapäistä ruuvia ja nosta kansi pois. Alta paljastuu seuraavaa.

Kuva 2. kannen alla

Seuraavaksi nostat kalvon ylös. Näkymä seuraavanlainen.

Kuva 3.

Kalvon mukana ylös seuraa kara, jonka toisessa päässä on epäkeskeinen kartio. Muista katsoa missä asennossa kalvokartio paketin ylös nostat jos vaikka et haluakkaan säätöä muuttaa.. ja taas kuva

Kuva 4. Kartio

Kuvassa näkyy kartion epäkeskeisyys ja valkoinen rajoitin holkki, joka estää kartiota painumasta alas asti. Holkin voi suosiolla jättää pois. Paineenalaisen syötön määrää muutetaan kääntämällä kartiokalvo hässäkkää eri asentoon suhteessa sylinteriin, mistä se pois nostettiin. Maksimi säädössä ollaan silloin kun moottoria edestäpäin katsoen kartio on mahdollisimman oikealla eli vasemmalla puolella on eniten tyhjää.

Alla olevassa kuvassa näkyy keskellä kierre, tästä voidaan säätää jousen jäykkyyttä joka vastaa kalvoon eli taistelee ahtopainetta vastaan. Säätämällä hammasruuvia voidaan vaikuttaa siihen millä ahtopaineilla kara alkaa painua alaspäin ja lisäämään syöttöä. Jousen jäykentäminen eli hammasruuvin ylöspäin ruuvaaminen siirtää paineen alaisen syötön alkua kovemmille paineille.

+ kuvassa 1. keltaisella ympyröitystä ruuvista voidaan säätää se kuinka alhaalla kara / kartio on ilman ahtopainetta.

Kuva 5.

 

Seuraavassa kuva Transportertterin syöttöpumpusta. Syöttöpumpun ahtopaineen alaisen syötön säädin on vähän toisenlainen. Pumpun ympyrä värit vastaavat kuin kuvassa 1.

Kuva 6.

 

Esan karat

Kuva 7.

Vasemmalla oikealle: 1.6 td vakio kara, 1.9 td vakio kara, ja kaksi 1.9 moottoriin sopivaa omavalmisteista. Oikean puoleisin mallia: Savua riittää..

 

1.9 ja 1.6 RA (tdic) moottorin karat sopivat ristiin, mutta normi 1.6 td ja 1.9 td ei.