Egypti, pyramidien ja jumalien maa


Gizan suuret pyramidit

Egyptin muinaishistoria on jo kauan kiehtonut ihmisten mieliä. Valtavat pyramidit, temppelit ja hieroglyfikirjoitukset ovat herättäneet kysymyksiä ja saaneet mielikuvituksen laukkaamaan. Egyptissä oli korkeakulttuuri koulu -ja oikeuslaitoksineen, verotusjärjestelmineen ja monine ammattikuntineen jo silloin, kun monet ympärillä olevat kansat viettivät kiertävää paimentolaiselämää. Miten se kaikki alkoi?

 

 

Egyptin historia pähkinänkuoressa

2500 - 2100 eKr

Ensimmäiset egyptiläiset olivat vaeltavia paimentolaisia, jotka asettuivat Niilin laaksoon n. vuonna 5000 eKr. Kaupunkiasutus alkoi noin vuodesta 3300 eKr lähtien. Hieroglyfikirjoitus kehitettiin mahdollisesti sumerilaistyyppisen nuolenpääkirjoituksen korvaajaksi. Farao Menes yhdisti Ylä- ja Ala-Egyptin (n. 2850 eKr) valvoakseen keinokastelua. Noin vuodesta 2800 eKr lähtien kirjoitusalustana käytettiin yleisesti kuparia ja papyrus-kaislaa. Kiviastioita vietiin Syyriaan. Faraoiden palsamoidut ruumiit haudattiin savitiilisiin mastaboihin.

Vanhan Valtakunnan aikana (2600-2190 eKr) rakennettiin Sakkarassa sijaitseva Dzoserin porraspyramidi. Se on vanhin tunnettu kokonaan kivestä tehty rakennus, jota tehtäessä matematiikkaa ensi kerran sovellettiin suurimittaiseen rakennusprojektiin. 24-tuntinen päivä ja 365-päiväinen vuosi otettiin käyttöön. Lääketiede kehittyi. Lukuisia jumalia kunnioitettiin taideteoksin.

Lääninherrat kapinoivat noin vuonna 2300 eKr, ja maahan tunkeutuivat seemiläiset pohjoisesta ja nubialaiset etelästä. Ala-Egyptin prinssi perusti yhdistetyn Keskivaltakunnan noin vuonna 2040 eKr.

2100 - 1700 eKr

Uusi dynastia perustettiin Thebassa vuonna 2040 eKr. Vanhan valtakunnan kulttuuri elpyi, kaupunkien elämä palasi ennalleen ja pyramideja rakennettiin. Noin v. 1720 eKr Palestiinasta tunkeutuivat maahan hyksot, jotka valloittivat melkein koko Egyptin. He toivat mukanaan pronssiaseet, entistä paremman jousen ja kevyet sotavaunut.

1700 - 1300 eKr

Thebalaisruhtinaat karkottivat hyksot maastaan, ja Ahmose perusti Uuden Valtakunnan vuonna 1580 eKr. Karnakista, lukuisine kivisine temppeleineen, tuli uskonnollinen keskus. Faraot haudattiin kallioon louhittuihin hautoihin läheiseen Kuningasten laaksoon. Amenofis I aloitti imperialismin kauden, ja Thutmosis I (noin 1528-1506 eKr) ylitti joukkoineen Eufratin ja liitti valtakuntaansa Sudanin. Virkamiehistö alkoi pitää kirjaa veroista, jotka maksettiin luonnontuotteina.

Noin 1504 eKr nousi valtaan leskikuningatar Hatsepsut halliten lähes 20 vuotta. Kaupankäynti oli vilkasta ja toi kansalle vaurautta. Amenofis IV (1364-1347eKr), joka myöhemmin otti nimekseen Ekhnaton (Akhenaten), ja hänen vaimonsa Nefertiti palvoivat vain auringon jumala Atonia uudessa pääkaupungissa Amarnassa. Heidän jälkeensä Theban papit pakottivat Ekhnatonin vävyn, Tutankhamonin palauttamaan vanhat jumalat niille kuuluvaan kunniaan. Hän oli Egyptin faaraona 1352-1343 tai 1333 - n. 1324 eKr

1300 - 900 eKr

Ramses (Ramesses) II:n (1290-1224 eKr) valtakunta ulottui Syyriasta Nubiaan. Ramses kukisti heettiläiset Kadesissa Orontes-joen rannalla ja rakennutti Abu Simbelin ja Karnakin temppelit. Ramses III (1184-1153 eKr) taisteli maahan tunkeutuneita libyalaisia ja Mustanmeren seuduilta lähteneitä merikansoja vastaan, mutta vuoteen 1085 mennessä valtakunta oli tuhoutunut.

900 - 500 eKr

Saiittien dynastia yhdisti Egyptin (663 eKr) nubialaisten ja assyrialaisten miehitysten päätyttyä. Kulttuuri ja kauppa elpyivät. Mutta vuonna 525 Egypti joutui persialaisten valtaan.

500 - 100 eKr

Kreikkalainen Aleksanteri Suuri valloitti Egyptin vuonna 332 eKr ja Ptolemaiosten dynastia sai alkunsa. Ptolemaios oli Aleksanterin hyvä ystävä ja yksi hänen sotapäälliköistään. Kuningatar Kleopatra oli hänen sukuaan.

100 eKr - 100 jKr.

Kleopatra (68-30 eKr) yritti hallita Roomaa ryhtymällä ensin Julius Caesarin ja myöhemmin Marcus Antoniuksen rakastajattareksi. Mutta hän ja Antonius kärsivät murskaavan tappion Octavianusta vastaan käymässään meritaistelussa Aktionissa (Länsi-Kreikassa) vuonna 31 eKr Näin Egypti liitettiin Rooman keisarikuntaan.

Mainittakoon, että tästä yleisesti hyväksytystä historiasta on esitetty joiltakin osin myös eriäviä näkemyksiä. Yksi kritisoijista on David Rohl, jonka mukaan Ramses II:n aikaan liittyvä ajanlasku on pielessä.
Eräs seikka, mistä jotkut tutkijat kiistelleet, on se, olivatko egyptiläiset rodultaan tummia (afrikkalaisia) vai vaaleita. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että he olivat lähinnä eurooppalaista rotua. Tätä on perusteltu mm. sillä, ettei vaaleaihoinen Joosef olisi muuten kelvannut faaraon hoviherraksi. Kaikesta päätellen egyptiläisissä oli sekä tumma- että vaaleaihoisia, näin voi päätellä ainakin lukuisista tuon ajan egyptiläisistä kuvista ja patsaista. Ehkä he enimmäkseen olivat ruskeaihoisia. Toisaalta tuskin Joosefkaan kovin vaalea oli, israelilaisethan olivat samojen Nooan poikien jälkeläisiä, eivätkä ihmisten väliset eroavuudet olleet tuolloin vielä ehtineet muodostua niin suuriksi kuin ne nykyään ovat. Tästä enemmän mm. sivustolla: http://s8int.com/

 

 

 

Pyramidien maa


Tämän farao Dzoserin porraspyramidin uskotaan olevan
ensimmäinen Egyptissä rakennettu suuri pyramidi.

Eniten mielikuvitusta lienevät kiehtoneet Egyptin suuret pyramidit. Niiden rakentamisen syistä ja menetelmistä on esitetty monenlaisia oletuksia. Jo varhain eräs arabikirjailija väitti, että kaikki muinaisen Egyptin tieteen saavutukset on kirjattu pyramidien kätköihin. Tämä ajatus elää nykyisten esoteerikkojen piirissä edelleen erilaisina muunnelmina. Keskiajalla pyramidien tarkoitusta yritettiin perustella Raamatun valossa. Gizan pyramidit esim. selitettiin Josefin rakennuttamiksi viljavarastoiksi.
(ks. Kuinka pyramidit rakennettiin?)

Ennen ensimmäistä pyramidia rakentamiseen oli käytetty vain puuta ja tiiltä. Mistä yhtäkkiä tuli ajatus käyttää rakennusaineena hakattua kiveä? Nykykäsityksen mukaan tämän suunnattoman kiviarkkitehtuurin alullepanija oli aikansa yleisnero, Imhotep. Hän oli lääkäri, arkkitehti kirjailija ja paljon muuta. Yhtään hänen teostaan ei tosin ole säilynyt, mutta tiedetään, etteivät kirjurit koskaan ruvenneet kirjoittamaan, ennen kuin olivat osoittaneet hänelle kunnioitustaan. Hänen maineensa oli niin suuri, että kreikkalaiset samastivat hänet myöhemmin lääkintätaidon jumalaan Asklepiokseen. Imhotep oli myös kuningas Zoserin ministeri. Kheopsin pyramidin juurelta on löytynyt piirtokirjoitus, jossa luetellaan hänen monia arvonimiään:

"Ala-Egyptin kuninkaan kansleri, seuraava järjestyksessä Ylä-Egyptin kuninkaan jälkeen, suuren palatsin hallinnon hoitaja, jalo perijä, Heliopoliin ylipappi, Imhotep, rakentaja, kuvanveistäjä..."

 

Itkijänaisia hautajaisissa. Huomaa nykyistä muistuttava hiusmuoti!

 

 

Jumalien 'luvattu maa'


Luxorin temppeli

Egyptiläisillä oli suuri joukko jumalia; lähes joka asialle oli oma jumalansa. Muutamia niistä palvotaan ja kunnioitetaan vieläkin, mutta paradoksaalista kyllä, tuskin lainkaan Egyptissä vaan lähinnä länsimaiden okkulttisissa ja esoteerisissa piireissä. Niiden palvonnasta on lisäksi lähtöisin monia nykyisiä perinteitä, joten ne vaikuttavat yhä sielläkin, missä nämä jumalat itse ovat unohtuneet.

Jotkut Egyptin jumalista ja jumalattarista osallistuivat luomiseen, toiset saivat aikaan Niilin jokavuotisen tulvan, eräät tarjosivat suojelua ja jotkut huolehtivat ihmisestä kuoleman jälkeen. Oli myös paikallisia kaupunkijumalia sekä kasveja ja eläimiä edustavia jumalia. Egyptiläiset uskoivat, että suotuisan elämän varmistamiseksi oli tärkeää tuntea nämä jumalat ja palvoa niitä. Eräs luomislegenda kertoo keskeisimmistä jumaluuksista:

"Alussa oli vain Nun. Nun oli kaaoksen pimeät vedet. Eräänä päivänä vesistä nousi kumpu. Se oli nimeltään Ben-Ben. Tälle kummulle astui ensimmäinen jumala, Atum. Atum yskähti ja sylkäisi suustaan Shu'n, ilman jumalan, ja Tefnutin, kosteuden jumalalattaren. Shu'lla ja Tefnutilla oli kaksi lasta. Toinen oli Geb, maan jumala, ja toinen Nut, taivaan jumalatar. Shu nosti Nutin ylös, niin että hänestä tuli taivaankansi Gebin, maanjumalan yläpuolelle.


Nut, Shu ja Geb (maassa)

Nutilla ja Gebillä oli neljä lasta: Osiris, Isis, Seth ja Nepthys. Osiris oli maan kuningas ja Isis maan kuningatar. Osiris oli hyvä kuningas ja hallitsi maata monia vuosia. Kaikki ei kuitenkaan ollut hyvin. Seth oli kateellinen Osirikselle, koska olisi itse halunnut olla maan hallitsija. Hänen vihansa kasvoi lopulta niin suureksi, että hän eräänä päivänä tappoi Osiriksen. Osiris joutui näin manalaan ja Seth jäi maan kuninkaaksi.
  Osiriksella ja Isiksellä oli poika nimeltään Horus. Hän taisteli Sethiä vastaan, voitti ja nousi valtaistuimelle. Tämän jälkeen Horus oli kuninkaana maan päällä ja Osiriksesta tuli manalan kuningas."

 

Eräitä Egyptin jumalia

Amun (Amon)

Amun oli yksi muinaisen Egyptin voimakkaimmista jumalista. Hänet kuvattiin pässinpäisenä tai sulkahattuisena miehenä (myös pässinä) ja häntä sanottiin 'Jumalien Kuninkaaksi'. Amun oli jo varhain tärkeä jumala Egyptissä, mutta vielä merkittävämpi hänestä tuli kun hänet yhdistettiin auringonjumala Ra'han. Tällöin häntä alettiin kutsua nimellä Amun-Ra (Amon-Ra). Hänen kunniakseen rakennettiin suuri temppeli Thebaan.

Anubis

Shakaalina tai shakaalinpäisenä miehenä kuvattu Anubis oli kuoleman ja palsamoinnin jumala. Koska shakaaleja nähtiin usein hautausmailla, egyptiläiset uskoivat Anubiksen vartioivan kuolleita. Hänen uskottiin siten olevan myös muumiointia tarkkaileva jumala. Muumiontiseremonioissa papit käyttivät usein Anubis-naamioita.

Aten (Aton)

Aten kuvattiin säteilevänä aurinkona, jonka säteet päättyivät käsisymboleihin. Hän oli eräs aurinkojumala Ra' n muunnelma. Akhenatenin hallintokaudella Atenista tehtiin jumalien 'kuningas'.

Atum

Nimi Atum tarkoittaa: 'Kaikki' tai 'Täydellisyys'. Tätä luoja-jumalaa kuvattiin miehellä, jolla oli päässään kaksoiskruunu. Muinaiset egyptiläiset uskoivat hänen olevan ensimmäisen maapallolle ilmaantuneen jumalan.

Bastet

Kissanpäisenä naisena esiintyvä Bastet kuvaillaan tavallisesti hellänä suojelevana jumalattarena. Joskus hän kuitenkin esiintyy leijonanpäisenä suojelemassa kuningasta taistelussa. Bastetin symbolina oli kissa. Egyptiläiset tekivät hänen kunniakseen lukuisia kissapatsaita. Bastet oli yksi auringonjumala Ra'n tyttäristä Hänen kunniakseen on rakennettu yksi suuri temppelikin.

Bes

Bes oli raskaana olevien naisten, vastasyntyneiden lasten ja perheiden suojelija, jota kuvattiin kääpiönä, jolla oli ihmisen ja leijonan piirteitä. Hänen uskottiin myös suojaavan käärmeiden ja skorpionien pistoilta. Häntä kuvaavat amuletit olivat hyvin suosittuja egyptiläisen yhteiskunnan kaikilla tasoilla.

Geb

Maan kuningas, taivaan kuningatar Nutin puoliso ja veli sekä Osiriksen, Isiksen, Nepthysin ja Sethin isä. Kuvissa hän esiintyy jumalatar Nutin alapuolella makaavana miehenä. Kun Seth ja Horus taistelivat Egyptin valtaistuimesta, Geb teki Horuksesta elävien hallitsijan. Maanjäristysten uskottiin johtuvan Gebin naurusta.

Hapy

Möhömahaisena miehenä kuvattu Hapy oli vuotuisten tulvien jumala. Kuvissa hänellä on vesikasveja päänsä päällä. Hapy oli egyptiläisille erityisen tärkeä jumala siksi, että hänen uskottiin huolehtivan Niilin vuotuisista tulvista ja niiden mukanaan tuomasta ravinteikkaasta liejusta.

Hathor

Suojeleva jumalatar Hathor, 'Horuksen talo', oli myös ilon ja rakkauden jumalatar. Hän oli Horuksen vaimo ja toisinaan häntä pidettiin myös faraon äitinä. Hänet kuvattiin naisena, jolla oli lehmän korvat tai jonka päätä koristivat sarvet ja auringon kuva. Myös pelkkä lehmä symboloi häntä. Hänet yhdistettiin ulkopuolisiin paikkoihin ja materiaaleihin. Hän oli esimerkiksi Siinain turkoosikaivosten jumalatar. Denderan suuri temppeli pystytettiin hänen kunniakseen.

Horus

Haukanpäinen Horus, 'Kaukana oleva', myös haukkana kuvattu, oli taivaan jumala. Parhaiten hänet tunnetaan Egyptin hallitsijoiden suojelijana. Faraon uskottiin olevan 'elävä Horus'. Horuksesta oli monenlaisia uskomuksia. Yleisesti häntä pidettiin Isiksen ja Osiriksen poikana. Osiriksen jouduttua veljensä Sethin murhaamaksi, Horus taisteli Sethin kanssa Egyptin valtaistuimesta. Tässä taistelussa hän menetti toisen silmästään. Silmä palautui hänelle ja siitä tuli egyptiläisille suojeleva symboli. Taistelun jälkeen Horuksesta tuli elävien maailman hallitsija. Myös hänelle on pystytetty temppeli.

Isis

Isis oli suojeleva jumalatar, Osiriksen vaimo ja Horuksen äiti. Hänen uskottiin tarvittaessa käyttävän taikavoimiaan ihmisten auttamiseen. Isis oli tärkeä, koska faraon ajateltiin olevan 'elävä Horus'. Usein hänet kuvattiin Horus sylissään. Kuvissa hän esiintyy naisena päässään valtaistuimen muotoinen koriste. Häntä tunnuksenaan käytetään myös lehmänsarvia ja aurinkokiekkoa. Hänelle pystytetty temppeli sijaitsee Philaessa.

Khepri

'Hän, joka olevaistuu'. Luomisen, auringon kierron ja jälleensyntymisen jumala, jota kuvattiin joko skarabee-päisellä miehellä tai pelkällä pillerinpyörittäjä-kuoriaisella. Pillerinpyörittäjä munii munansa tekemäänsä lantapalloon, josta sitten uudet kuoriaiset tulevat aikanaan esiin. Muinaiset egyptiläiset uskoivat niiden ilmaantuvan tyhjästä, ja ajattelivat siksi skarabee-kuoriaisen olevan jotain erityistä - kuten luoja-jumala, joka ilmaantui ei-mistään. Tietyissä luomistaruissa Khepri yhdistetään jumala Atumiin. Hänet on yhdistetty myös auringonjumala Ra'han, jonka uskottiin päivittäin työntävän aurinkoa halki taivaan.

Khnum

Kiharasarvisella pässillä kuvattua Khnumia pidettiin myös luoja-jumalana, joka muokkasi ihmisiä pyörivällä ruukuntekopöydällään. Koska ruukkujen tekoon käytettiin Niilin savea, hänet liitettiin myös sen vuotuisiin tulviin.

Ma'at

Sulkapäisenä naisena (tai sulkasymbolilla) kuvattu totuuden, oikeuden ja sopusoinnun jumalatar, Ma'at oli auringonjumala Ra'n tytär. Hänet liitettiin maapallon asioiden tasapainoon. Seinäreliefeissä faraoiden nähdään usein uhraavan Ma'at -jumalattarelle, osoitttaakseen kantavansa huolta maan sopusoinnusta ja oikeudenmukaisuudesta. Lainkäytöstä huolehtivaa visiiriä sanottiin 'Ma'atin papiksi'.

Nephthys

'Palatsin valtijatar' Nephthys suojeli kuolleita. Hän oli Isiksen ja Osiriksen sisar, Sethin sisar/vaimo ja Anubiksen äiti. Hänen kuvansa esiintyy usein ruumisarkuissa tai hautausnäkymissä naisena, jonka pääkoristeessa näkyy hänen nimensä hieroglyfeinä .

Nun

Varhaisen luomismyytin mukaan Nun oli 'kaaoksen vedet'. Hän oli ainoa asia mikä maailmassa vallitsi ennen kuin oli (kuivaa) maata. Alkumaa nousi tästä Nun-jumalasta kummun muotoisena. Nun yhdistettiin myös universumin äärillä vallinneeseen kaaokseen. Hänet kuvataan venettä kantavana miehenä.

Nut

Nut oli taivaan jumalatar. Esiintyy kuvissa naisena, jonka vartalo kaareutuu tähdin koristelluksi taivaankanneksi. Hän oli maan jumala Gebin sisar ja vaimo sekä Isiksen, Osiriksen, Nepthysin ja Sethin äiti. Egyptiläiset uskoivat Nutin päivän päättyessä nielaisevan aurinkojumala Ra'n ja synnyttävän hänet seuraavana aamuna uudestaan.

Osiris

Osiris kuvataan muumioituna miehenä, päässään kartionmuotoinen, sulin koristettu päähine. Hän oli Manalan jumala, Isiksen veli ja puoliso, Nepthysin ja Sethin veli sekä Horuksen isä. Häntä pidettiin myös jälleensyntymän ja hedelmällisyyden jumalana. Osiriksen uskottiin antaneen egyptiläisille ohran, yhden heidän tärkeimmistä viljakasveistaan. Hänen kunniakseen rakennettiin suuri temppeli Abydokseen.

Ptah

Käsityöläisten jumala, jota kuvataan tiukkaan valkoiseen vaippaan puettuna miehenä, sauva kädessään. Eräässä luomismyytissä Ptah oli luoja-jumala, joka sanoja puhumalla sai maailman syntymään.

Ra

Ra, 'Aurinko', oli auringon jumala ja muinaisten egyptiläisten tärkein jumala. Kuvataan haukanpäisenä miehenä, aurinkokiekko päänsä päällä. Nut-jumalatar nielaisi hänet joka ilta ja synnytti aamuisin uudestaan. Hänen uskottiin myös öisin vaeltavan manalan halki. Siellä hänet kuvataan pässinpäisenä miehenä.

Ra-Horakhty

Ra-Horakhty, 'Horus taivaanrannalla', oli yhdistelmä Horus ja Ra -jumalista. Horus oli taivaan jumala, Ra auringon jumala, joten Ra-Horakhtyn ajateltiin olevan nousevan auringon jumala. Hänet kuvattiin kuten Ra, haukanpäisenä miehenä, aurinkokiekko päänsä päällä.

Sekhmet

Naarasleijonanpäinen, 'Voimallinen' Sekhmet oli sodan jumalatar.

Seshat

Seshat oli kirjoituksen ja mittojen jumalatar. Hänet kuvattiin pantterin nahkaan puettuna naisena, jolla oli päässään tähtikoriste.

Seth

Kaaoksen jumala. Kuvataan miehenä, jolla on (tuntemattoman) 'Seth-eläimen' pää. Edusti kaikkea, mikä uhkasi sopusointua Egyptissä. Osiriksen, Isiksen ja Nepthysin veli, myös viimeksi mainitun puoliso. Tappoi veljensä Osiriksen.

Shu

'Hän joka kohoaa ylös'. Esiintyy kuvissa miehenä, jolla on päässään sulkakoriste. Myös leijonaa käytettiin hänen symbolinaan. Hän on ilman jumala, joka pitää koholla taivaan jumalatar Nutia, jotta maa ja taivas pysyisivät erillään.

Sobek

Niilin jumala, joka kuvissa esiintyy krotiilinpäisenä miehenä, päänkoristeenaan joskus sulkia ja aurinkokiekko. Hänen uskottiin suojelevan kuningasta. Eläviä krokotiileja pidettiin hänen kunniakseen pystytettyjen temppelien altaissa.

Tawaret

Tawaret merkitsee 'suuri'. Hänet kuvattiin olentona, jolla on virtahevon pää ja leijonan ruumis. Takaosa ja häntä ovat kuin krokotiilin ja vatsa kuin raskaana olevalla naisella. Hänen uskottiin suojelevan naisia raskauden ja synnyttämisen aikana. Hänelle ei rakennettu temppeleitä, vaan ihmiset palvoivat häntä kodeissaan. Samoin oli laita myöskin Bes-jumalattaren suhteen.

Tefnut

Tefnut oli kosteuden jumalatar. Hän oli Shun vaimo ja Nutin sekä Gebin äiti. Myös häntä kuvattiin naisena, jolla oli naarasleijonan pää.

Thoth

Kirjoituksen ja tiedon jumala. Hänen symboleitaan olivat ibis tai ibis-päinen mies, kädessään kirjoitusvälineet. Myös paviaania käytettiin kuvaaman häntä. Egyptiläiset uskoivat saaneensa hieroglyfikirjoituksen Thoth-jumalalta. Hänet yhdistettiin myös kuuhun.

 

Yllä mainittujen tunnetuimpien jumalien lisäksi egyptiläisillä oli vielä monia muita, vähemmän tunnettuja jumalia. Egypti ei tietenkään ollut ainoa maa, jossa oli monia jumalia. Itse asiassa kaikki israelilaisten ympärillä olevat kansat palvoivat lukuisia jumaluuksia. Tätä taustaa vasten ei ole vaikea ymmärtää, miksi jotkut uskontotutkijat ovat pitäneet arvoituksena sitä, että Israelin kaltaisella paimentolaiskansalla oli yksijumalainen, laadultaan tyystin eri tasoa oleva uskonto kuin Egyptin, Babylonian, Assyyrian tai Persian kaltaisilla kehittyneillä sivilisaatioilla.

Egyptin kronologiaa tarkastellaan myös sivulla: www.evoluutio.com/?o=61&a=0&st=0

Kuinka pyramidit rakennettiin?  

 

Lähteitä:
Ihmiskunnan historia (Valitut Palat)
Menneisyyden arvoitukset (Valitut Palat)
www.ancientegypt.co.uk (British Museumin Egypti-sivusto)


29.09.04