Noitavainojen aika

 

  FST:n esittämä ja Ruotsin television tuottama dokumenttisarja Ruotsin noitavainoista 1600-luvulla, on ollut karmeaa katsottavaa! On kerrassaan käsittämätöntä, miten Ruotsin ja Tanskan kaltaiset sivistysvaltiot saattoivat syyllistyä tuollaiseen toimintaan.

  Noidiksi epäillyt olivat järjestään naisia, ja heitä teloitettiin suurin joukoin niin heikosti perusteltujen ilmiantojen vuoksi, että nykyään lapsikin tajuaisi niiden mielettömyyden! Noidaksi osoittamiseen tarvittiin vain vilkkaalla mielikuvituksella tai julmalla luonnolla varustettu lapsi. Viimeksi mainittujakin oli päätellen siitä, että muutamat heistä 'todistivat' oman äitinsä noidaksi! Jotkut lapsista saivat oikein kuuluisuutta siitä, että pystyivät osoittamaan mahdollisimman monta naista noidaksi. Herkkäuskoiset kun kuvittelivat, että 'viaton' lapsi puhuu aina totta.

  Uskomatonta oli myös se hysteria, mikä vallitsi tavallisten ihmisten keskuudessa. Kun jotakin väitettiin noidaksi, alettiin heti vaatia hänen teloittamistaan. Mikä pahinta, tätä hysteriaa ruokkivat papit ja eräät korkeat viranomaiset joista jotkut olivat hyvin innokkaasti antautuneet 'noitien' vainoamiseen. Kerrankin, kun eräitä noidiksi syytettyjä naisia ei jostain syystä haluttu tuomita, kuusi pappia allekirjoitti kuninkaalle lähetetyn vetoomuksen heidän teloittamisekseen!

  Syytetyillä ei juurikaan ollut mahdollisuutta vapautua syytteista. Jos tunnusti, oli syyllinen. Hänet teloitettiin, mutta sitä ennen hän sai papilta 'synninpäästön' pelastuakseen helvetistä! Jos ei tunnustanut, sitä pidettiin varmana merkkinä syyllisyydestä. Tällöin hänet teloitettiin ilman synninpäästöä.
  Oli kehitetty erilaisia testejäkin, joiden avulla luultiin saatavan selville, oliko syytetty noita vai ei. Yksi oli ns. vesikoe, jossa syytetty pudotettiin veteen. Jos hän pysyi pinnalla, hän oli noita, sillä hänen uskottiin pystyvän siihen vain paholaisen voimalla. Jos hän painui pohjaan, hän ei ollut noita. Kun erään innokkaan 'mestarin' suorittama vesikoe tällä tavoin epäonnistui, hän siitä harmistuneena päätti kostaa ja keksi uuden syytteen: naisella oli syntymämerkki toisen rinnan alapuolella. Se oli selvä paholaisen merkki! Nainen oli siis noita ja ansaitsi tulla teloitetuksi!

  Tanskassa vainot olivat vielä raaempia. Siellä noidiksi epäiltyjä ei ainoastaan teloitettu kirveellä kuten Ruotsissa, vaan heidät poltettiin elävänä! Sitä ennen heitä kidutettiin julmasti, usein jopa viikkojen ajan! Tarkoitus oli tietysti saada heidät tunnustamaan. Kaikki eivät kestäneet kidutuksia, vaan tunnustivat, vaikka eivät olleet syyllistyneet mihinkään.

  On kerrassaan käsittämätöntä, että papit ja kirkkoherrat saattoivat toimia innokkaina puuhamiehinä tällaisessa toiminnassa. Siinä oli luisuttu todella kauas kristillisistä periaatteista. Ehkä vielä hämmästyttävämpää oli oppineidenkin ihmisten tyhmyys ja suorastaan lapsellisen kritiikitön suhtautuminen esitettyihin väitteisiin noituudesta ja niiden perusteluista. Valtion toimesta perustettu noitakomissiokaan ei tuomioissaan osoittanut kovin suurta ymmärtämystä eikä juuri minkäänlaista inhimillisyyttä. Noita mikä noita, jouti kuolla!

  Kritiikitöntä suhtautumista erilaisiin asioihin on toki vielä nykyäänkin. TV:n buddhalaisuutta esittelevässä dokumentissa eräs tohtori väitti, että "buddhalaisuus on henkisyydessään maailman paras uskonto". Jos uskonnon tärkeimpänä piirteenä pidetään rituaalien tunnontarkkaa noudattamista ja askeettista elämäntapaa, silloin ehkä näin voisi luulla. Mutta buddhalaisuuteen kuuluu erottamattomana osana myös täysin katteeton usko jälleensyntymään ja lukuisiin elämiin ja moniin niihin liittyviin, suorastaan lapsellisiin uskomuksiin.

  Ihmetystä herättää, että tällaiset uskomukset on lähes ilman kritiikkiä otettu vastaan myös monissa länsimaisissa uskomusliikkeissä (teosofia, kristosofia, antroposofia, new age). Eivätkä ns. kristilliset kirkotkaan ole niistä täysin vapaita. Esim. ortodoksisuudessa rituaalit eli 'kirkolliset toimitukset' (sakramentit) nähdään tärkeänä osana kristillistä hartaudenharjoitusta. Vielä lähempänä buddhalaista elämäntapaa on luostarielämä. Mutta vaatiiko Jumala rituaaleja ja asketismia? Ovatko nämä uskomukset lähtöisin Raamatusta vai pakanuudesta? Vastauksen pitäisi olla selvä, jos vähän miettii!

 
 
 
05.01.09